Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

12.12.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.
Nyní se podíváme na úroveň digitálního šumu. Bude velmi zajímavé to sledovat, neboť je použit maličký 1/3,06" CMOS BSI senzor, jehož rozlišení dosahuje 13 megapixelů. Smartphone umožňuje záznam pouze v JPEGu.




ISO 100



Nejnižší citlivost ISO 100 představuje velmi slušné výsledky. Vyhlazování je sice trochu silnější, nicméně celkově jsou zde hodně slušné detaily a obrazu nemám moc co vytknout.




ISO 200



ISO 200 je rovněž pěkně čisté, detaily jsou hodně dobré a šum minimální.




ISO 400



Vzhledem k miniaturním pixelům na čipu překvapí, že i citlivost ISO 400 není nějak špatná. Barevnost se sice začíná trochu snižovat a místy vznikají lehké artefakty, nicméně vzhledem k tomu, že jde o telefon, je to hodně dobrý výsledek.




ISO 800



ISO 800 znatelně snižuje barevnost, nicméně obraz má stále většinou dost slušné detaily. Trochu přidat na saturaci barev a v klidu to můžete používat.




ISO 1600



Dokonce i s citlivostí ISO 1600 jsou snímky akceptovatelné. Dobré sice spíše jen pro sociální sítě a malá rozlišení, ale odšumování musím hodnotit jako velmi zdařilé.




ISO 3200



Nejvyšší citlivost ISO 3200 je už ale přeci jen příliš. Fotografie má slabé barvy i detaily, vše je zakryto jasovým šumem. Dále se podíváme na snímky konvertované na standardizované rozlišení 12 megapixelů. To je ale hodně podobné tomu nativnímu, takže nečekejte nějak zásadní rozdíly ve výsledcích.




výřezy z 12MPx JPEGů



Znovu vidíte, že i ISO 400 vypadá hodně dobře, ISO 800 je bezproblémově použitelné a ani ISO 1600 nevypadá úplně špatně.




výřezy z 13MPx JPEGů



Tady vidíme nativní výřezy z vousů plyšového zajíce. Na těchto snímcích bude patrné zejména zachování detailů. ISO 100 a 200 je hodně slušné, ISO 400 začíná rozmývat detaily a další zvyšování citlivosti pak snižuje ostrost detailů.




výřezy z 12MPx JPEGů



Pokud snímky zmenšíme na standardizovaných 12 megapixelů (pro vzájemnou porovnatelnost mezi recenzemi), nic moc se nezmění. Stále je překvapivé, že i při středních citlivostech bývá obraz použitelný.




výřezy z 13MPx JPEGů



Na snímcích bílé plochy je velmi dobře vidět, že barevné odšumování je silné a ani při nejvyšší citlivosti zde nevznikají nějak příliš výrazné barevné fleky. Jsou zde vidět akorát mírně nazelenalé mapy, ale to je tak vše.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.