Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 18: v jednoduchosti je síla

30.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Máme zde další podzim a s ním novou verzi fotografického editoru Zoner Photo Studio 18. Pochopitelně jsme jej nainstalovali a nyní si můžete přečíst recenzi. Jak se v praxi projeví zjednodušení modulů a čistší design?
Velkou novinkou je samostatný Prohlížeč fotografií. Když otevřete fotografii, nenačte se celé ZPS, ale jen rychlý celoplošný prohlížeč. Něco podobného mělo např. i kdysi velmi populární ACDSee.


Zoner Photo Studio 18 Prohlížeč

klikněte pro zvětšení



Nutno říci, že aplikace je v tomto skutečně velmi svižná a náhled snímku naběhne v podstatě okamžitě. Klikem do obrázku si jej zvětšíte na zobrazení 1:1, což je výborné. Druhým klikem se opět vrátíte na kompletní zobrazení celé fotografie. Přejděme ke spodnímu řádku, který umožňuje práci s Prohlížečem a také jeho konfiguraci.





Toto menu a tlačítka pro minimalizaci, maximalizaci a ukončení se zobrazují při pohnutí myši, jinak během chvíle zalezou, aby nepřekážely fotografii. Horní informace o vyfocené fotografii po čase nemizí, toto v konfiguraci musíte buď zakázat napořád nebo napořád povolit. Zvětšování a zmenšování fotografie provádíte kolečkem myší nebo zobrazeným posuvníkem (dá se nastavit, viz později). Následují tlačítka pro zobrazení 1:1 náhledu nebo celoplošného zobrazení. Pokud má při celoplošném zobrazení snímek větší rozlišení než displej, zmenší se na rozlišení displeje. Pokud je naopak menší, roztahuje se, což vypadá hrozně. Naštěstí je tu možnost toto nastavit a doporučuji roztahování vypnout v nastavení aplikace, pak je vše naprosto v pořádku.

Následuje zamknutí zobrazení, což znamená, že si můžete zvolit své vlastní zvětšení náhledu a levým tlačítkem myši si snímek posunout na libovolné místo na obrazovce. Všechny další snímky se budou zobrazovat ve stejném zvětšení na stejném místě. Dobré pro rychlé srovnání dvou snímků (nicméně pro toto nabízí ZPS 18 ještě jeden lepší nástroj).


Zoner Photo Studio 18 Prohlížeč přepaly

klikněte pro zvětšení



Dále tu máme zobrazení přepalů, což převede snímek do černobílé škály a přepaly zobrazí žlutě. Následuje procházení mezi snímky. Dopředu jdete šipkou vpravo, vzad šipkou vlevo a přehrávání spustíte mezerníkem. Pokud chcete, můžete zrušit zvětšování snímků kolečkem myši a na kolečko myši namapovat procházení mezi snímky. Procházení mezi snímky ale trvá hodně dlouho (na můj vkus). Už roky stále používám staré ACDSee a to je v procházení mezi snímky výrazně rychlejší.

Zkoušel jsem dva počítače a na obou to bylo stejné. Takto si rychlé přepínání mezi snímky nepředstavuji. Nicméně je to dáno také rozlišením snímků. Zkoušel jsem 24MPx JPEGy z Pentaxu K-3 II a s těmi to bylo dosti zdlouhavé,.při menších snímcích (např. 14,6MPx JPEGy ze Samsungu NX11) to jde už přijatelně a s menšími rozlišeními funguje vše dostatečně rychle. Je to s podivem, protože samotný Prohlížeč ZPS nabíhá bleskurychle, zvětšování a zmenšování snímků je také jako blesk. Následuje možnost mazání snímků, dočasné otočení vlevo nebo vpravo, sdílení (na sociálních sítích, Zoneramě nebo přes e-mail). O sdílení budeme hovořit podrobně později. Nás bude více zajímat možnost konfigurace prohlížeče.


Zoner Photo Studio 18 Prohlížeč nastavení


V podstatě zde můžete nastavit jen interval přechodu na další obrázek při přehrávání a zaškrtnout, zda se má nebo nemá zobrazovat záhlaví s informacemi o souboru. Pokud se tak rozhodnete, máte tam malou šipečku doprava, která umožní nebývalé množství konfigurace tohoto zobrazení.


Zoner Photo Studio 18 Prohlížeč formátování

klikněte pro zvětšení



Sami si tak můžete vybrat, co vše a v jakém formátu chcete zobrazit, zda chcete nějaký další text, na kolik řádků to má být zobrazeno a podobně. Škoda ale, že se toto zobrazení nedá dát třeba do nějakého postranního panelu v téže formě, jako to má Správce. Takhle to tam nahoře pořád visí, při větším počtu položek je to nepřehledné a zabírá to hodně místa. Úzký panel napravo by byl mnohem lepší a pořád by dovolil zobrazit snímek na velkou plochu. V podstatě takový ořezaný Správce bez veškerých menu nabídek, jen s EXIF informacemi v pravém sloupci, by byl o něco zajímavější (s možností rychlého vypnutí a zapnutí těchto informací).


Zoner Photo Studio 18 Prohlížeč EXIF


Zobrazení informací pak může vypadat např. takto. Uvítal bych ještě trochu více informací, ale už i takto je to velmi nepřehledné a hodně to zasahuje do zobrazené fotografie. Úplně napravo panelu je pak "Otevřít v ZPS", což spustí celé Zoner Photo Studio 18, případně můžete použít klávesu Enter. Klávesou F3 se vrátíte zpátky na celoplošné prohlížení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.