Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 18: v jednoduchosti je síla

30.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Máme zde další podzim a s ním novou verzi fotografického editoru Zoner Photo Studio 18. Pochopitelně jsme jej nainstalovali a nyní si můžete přečíst recenzi. Jak se v praxi projeví zjednodušení modulů a čistší design?
Kapitoly článku:
  1. Úvod
  2. Prohlížeč
  3. Správce (Import, Upravit, Informace)
  4. Správce (Organizovat, Vytvořit, Publikovat, Zobrazit)
  5. Vyvolat
  6. Editor
  7. Sdílení a pohlednice
  8. Závěr
Tím ale možnosti Správce ještě nekončí. Jak ale již bylo řečeno, proti předchozím verzím se nic moc neliší. Funkce jsou v podstatě totožné a změnila se zejména grafika aplikace.





Čtvrtou položkou je tedy Organizovat, kde se může hodit např. hromadné přejmenovávání snímků nebo synchronizace složek.





V menu Vytvořit přibyla funkce Video. Zde můžete vytvořit ze snímků video s rozlišením VGA (640×480 pixelů), HD (1280×720 pixelů) a Full HD (1920×1080 pixelů). V dnešní době je trochu překvapivé, že tu není na výběr 4K rozlišení, které se přeci jen už začíná rozšiřovat. Ale asi už dnes je docela pravděpodobné, že autoři si 4K nechali na verzi ZPS 19, aby bylo zase nějaké "lákadlo". Snímkovací frekvenci můžete nastavit od 15 do 60 fps.


Zoner Photo Studio 18 Správce tvorba Full HD videa

klikněte pro zvětšení



V nabídce jsou různé režimy prolínání a pohybových efektů (pohyb zleva nebo zprava, zvětšování nebo zmenšování, případně automatický výběr těchto pohybů). Trvání snímku lze volit mezi 2 až 30 sekundami.




Tak toto je všechno o hlášení k průběhu operace (viz modré kolečko kolem zvonku)



Při konverzi videa (stejně tak i při importu) ale zmizí hlášení o průběhu, které se smrskne do podoby modrých "hodin" za maličkou ikonkou zvonku nahoře. Pokud tedy nemáte uřvaný ventilátor procesoru, v podstatě nevíte, zda aplikace něco dělá nebo už je hotovo. Modré ikonky si jen tak nevšimnete. Video má solidní kvalitu, nicméně mi přijde, že má poněkud mdlé barvy oproti původním fotografiím.


Zoner Photo Studio 18 Správce panoramata


Režim skládání panoramat zůstal totožný z předchozích verzí. Pořád tedy neumí maticové skládání a pořád má problémy s fotografiemi se širokým úhlem záběru. Tam často dochází ke vzniku skládacích artefaktů. Dá se ale dobře použít pro snímky pořízené s užším úhlem záběru (skládání panoramat z přizoomovaých fotografií).


Zoner Photo Studio 18 Správce HDR


U skládání HDR mi přišlo, že aplikace je o něco rychlejší než v minulosti a nečeká se tak dlouho na každé překreslení. Jinak jsou ale výsledky stejné a nedošlo k žádným změnám.





Dostáváme se k předposlední položce v Menu, a to je Publikovat. Nemá smysl probírat všechny možnosti (některé z nich jsme testovali např. u ZPS 16). Ačkoli ZPS 18 má novou funkci posílání snímků e-mailem přes Zoneramu, v tomto menu se volá klasický poštovní klient (Outlook, Thunderbird). Aplikaci si navíc musíte zvolit v Ovládacích panelech systému Windows (musíte nastavit výchozí aplikaci pro elektronickou poštu), což mi přijde poněkud krkolomné.





Poslední je menu Zobrazit, kde osobně mám velmi v oblibě funkci Porovnat obrázky. Rychle si tu můžete dát dva, tři nebo dokonce čtyři obrázky vedle sebe a porovnat např. ostrost nebo šum.


Zoner Photo Studio 18 Správce porovnání obrázků

klikněte pro zvětšení



Hodí se to při výběru toho lepšího snímku, který si chcete nechat a pro mazání těch nepovedených, osobně to také rád používám v některých recenzích pro srovnání dvou výsledků různých fotoaparátů. Je už možné vybírat snímky ze dvou různých složek a porovnat tak snímky, které nemáte v jednom adresáři.


Zoner Photo Studio 18 Správce GPS

klikněte pro zvětšení



V modulu Mapa lze zobrazit snímky na mapě, můžete využít podklady z maps.google.com i českých mapy.cz. Jednoduchým posunem na mapě můžete změnit polohu snímku, doladit ji a změna se zapíše i do EXIFu. Zajímavou možností je logovat GPS např. pomocí vašeho smartphonu s exportem trasy do GPX souboru (zkoušel jsem to např. pomocí Locusu) a pak nechat přiřadit tyto souřadnice snímkům z fotoaparátu pomocí času z EXIFu. Jen vyberete snímky, kterým chcete přiřadit souřadnice, GPX soubor a Zoner pak tyto souřadnice přiřadí. Ja jasné, že musíte sladit čas fotoaparátu a smartphonu, jinak budou záznamy mimo.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.