Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 18: v jednoduchosti je síla

30.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Máme zde další podzim a s ním novou verzi fotografického editoru Zoner Photo Studio 18. Pochopitelně jsme jej nainstalovali a nyní si můžete přečíst recenzi. Jak se v praxi projeví zjednodušení modulů a čistší design?
Novinkou je pozměněná architektura modulu Vyvolat. Ten nově umožňuje práci s JPEG (nebo jinými bitmapovými formáty) i RAW soubory, takže u obou formátů snímků můžete používat stejný způsob úprav. Modul RAW tedy odpadl a v ZPS 18 jej už nenajdete.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat

klikněte pro zvětšení



Vlevo je opět adresářová struktura, uprostřed dole je pás fotografií ve složce, nad tím je velkoplošný náhled (snadno se dá tlačítky zvětšit na zobrazení 1:1 nebo vsadit celý do volného prostoru). Poklikáním na obrázek se můžete přepnout zpátky do režimu Správce, viz níže.


Zoner Photo Studio 18 Správce Průzkumník

klikněte pro zvětšení



Tento režim jsme už ale probírali v předchozí kapitole, proto se vraťme zpátky do modulu Vyvolat. Konkrétně se podíváme na pravý sloupec.





Ze Správce tu zůstává histogram, expoziční informace, tlačítka na základní editaci i Export. Jak již bylo řečeno, Zoner Photo Studio 18 provádí úpravy jen do *.data-zps souboru, všechny je tedy můžete vrátit, zrušit, znovu změnit. A až máte hotovo, můžete snímek exportovat i s úpravami.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat soubor s úpravami


Tady sami vidíte, že Zoner Photo Studio 18 opravdu vytváří malé soubory vedle těch upravených. Právě zde jsou uloženy všechny vaše úpravy.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat barevné efekty

klikněte pro zvětšení



Máte-li rádi různé barevné filtry, bude pro vás nabídka Nastavení/Efekty to pravé. Možností úprav je opravdu mnoho. K vyvážení bílé nemá moc smysl se vyjadřovat, o mnoho zajímavější je ale záložka Expozice. Zoner totiž tvrdí, že došlo k výraznému zlepšení práce se světly a stíny.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat stíny a světla

klikněte pro zvětšení



Zde jsem to schválně přehnal a vytáhl stíny na maximum, stejně tak jsem stáhnul jasy na minimum. Snímek jako takový vypadá pochopitelně hrozně, jde ale o to ukázat, jaké jsou limity této funkce. Při citlivém nastavení mohou být výsledky skutečně hodně solidní.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat náhled prosvětlených stínů

klikněte pro zvětšení



Zde jsem obě funkce nastavil na 50 % a výsledek skutečně není špatný, nenajdete zde výrazný halo efekt a s trochou citlivé práce se dá z RAWů dost vytáhnout při stále dostatečně realistickém vzhledu. Pokud přitvrdíte a půjdete na 100 %, pak už se můžete setkat s výraznějšími artefakty způsobenými zejména chromatickou aberací, se kterou si aplikace neví rady (to se ale týká většiny editorů obecně). Pozor na citlivost šoupátek. Ta jsou ve výchozím stavu poměrně úzká, takže stačí šoupátkem posunout jen malý kousek a už to znamená poměrně výraznou změnu. Řešením je trochu si rozšířit pravý panel, aby se posuvníky rozšířily a nebyly tak citlivé. Další možností je použít kolečko myší, které má citlivost výrazně nižší a je vhodnější pro jemnější úpravy.


Zoner Photo Studio 18 Vyvolat prosvětlené stíny

klikněte pro zvětšení



Výše je zobrazena ještě jedna ukázka prosvětlení stínů (ve spodním pruhu vidíte zmenšeninu původního snímku, v náhledu pak 1:1 prosvětlený snímek).





Následuje práce s tonálními křivkami, ostrostí, redukcí šumu a dalšími efekty. U redukce šumu buďte opatrní s jasovou složkou, tam dochází dost rychle k výraznému patlání obrazu. Naopak barevnou složku budete občas muset hnát do maxima a ještě trochu barevného šumu zůstane.





Výběr končí funkcí HDR, profily objektivu (úpravy můžete vyklikat i ručně) a profily fotoaparátu. Nutno říci, že HDR dostupné v této části programu (tedy z jedné expozice) funguje hodně divně a nedá se doporučit. Metoda HDR dostupná ve Správci (multiexpozice) je v tomto mnohem lepší. Toto by bylo z modulu Vyvolat asi vše, co bychom měli o nové verzi zmínit. Pojďme na modul Editor.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.