Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 18: v jednoduchosti je síla

30.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Máme zde další podzim a s ním novou verzi fotografického editoru Zoner Photo Studio 18. Pochopitelně jsme jej nainstalovali a nyní si můžete přečíst recenzi. Jak se v praxi projeví zjednodušení modulů a čistší design?
Posledním modulem je Editor a s tímto budeme vcelku brzo hotovi, neboť zde se neudálo moc změn. Jak sami vidíte, architektura aplikace je podobná jako v předchozích modulech, tedy adresářová struktura vlevo, náhled uprostřed, dole filmový pás a vpravo pak sloupec s úpravami.


Zoner Photo Studio 18 Editor

klikněte pro zvětšení



I nadále je samozřejmě možné všechny panely skrýt a zvětšit tak plochu věnovanou prostřednímu náhledu fotografie. V modulu Editor jsou nějaké základní fotografické úpravy (expozice, práce se stíny), soustředí se ale na další více "bitmapové úpravy". Tedy vedle rovnání horizontu tu máte např. vkládání písma, štětec, vyplnění ploch, klonovací razítko a podobné. U klonovacího razítka musím pochválit solidní rychlost. Počítejte s tím, že zde se už nejedná o vyvolávací úpravy, ale spíše o "kreslení", takže v modulu Editor nenajdete nedestruktivní úpravy. I proto zde najdete tlačítko "Uložit" místo "Export".





My se nyní podíváme na nabídku hlavního Menu. Jako první je tu Soubor. Zde není nic netradičního, v podstatě jen otevírání a ukládání souborů či jiná práce s nimi. Můžete si zobrazit EXIF informace a přidat snímkům hodnocení a další značky.





Záložka Upravit přináší možnosti otáčení snímků, změnu jejich rozměrů, vkládání rámečků a podobné záležitosti. K dispozici je i funkce Změnit rozměry podle obsahu, kdy aplikace vybere hlavní motiv a ořeže/zmenší tu část, která není důležitá. Funguje to jen někdy a někde.





Záložka Vylepšit se věnuje práci s expozicí, vyvážením barev, ostrosti, najdete tu ale také práci se šumem a potlačování optických vad objektivů. U potlačování šumu se mi už tradičně líbí možnost vybrat si barevné odstíny, které se mají odšumovat a které ne (nebo méně). To se hodí např. pro nastavení většího odšumování v modré, kdy vyhladíte oblohu, které to nevadí, ale necháte šum a detaily např. v krajině.





U Efektů máte velký výběr, seznam je skutečně dost dlouhý. Nemá smysl je všechny popisovat a zkoušet. Hračičky potěší, že pod položkou "Uživatelský" si můžete vyrobit své vlastní konvoluční masky rozměru 5×5 a udělat si tak vlastní grafické filtry.





Vrstvy (v záložce Vrstvy) nadále fungují jen pro vkládání základních objektů do obrazu. Tedy např. pro vložení písma, symbolů, čar, tvarů nebo softwarového přechodového filtru.





O něco zajímavější je ale záložka Výběr. Zde už si můžete různě vybírat objekty (obdélník, elipsa, laso, kouzelná hůlka,...) a vyřezávat části snímku, se kterými pak můžete pracovat jako s vrstvami. Můžete tyto výřezy různě natahovat, deformovat, posouvat. Nicméně takto lze pracovat jen s jednou vrstvou.


Zoner Photo Studio 18 Editor výběr

klikněte pro zvětšení



Zde na ukázce vidíte zkopírování jedné části obrazu do nové "vrstvy". Můžete s ní pohybovat a provádět jiné výše zmíněné úpravy. Nedoklikáte se však už k jednotlivým vrstvám, pokud jich použijete více.





Poslední záložkou je Zobrazit a zde si v podstatě jen konfigurujete prostředí aplikace. Lze tu např. schovat postranní panely, což ale můžete udělat i klikáním na malé šipky jednotlivých panelů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.