Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.1.2017, Milan Šurkala, aktualita
I když větší snímače znamenají také větší předpoklad pro kvalitnější snímky, jsou zařízení, která si velké snímače nemohou dovolit. Např. pro chytré hodinky tak Sony představilo nový snímač IU233 s miniaturní 1/10,7" úhlopříčkou.
busy (4706) | 4.1.20179:31
Napadla ma taka vec. Pri FF zacina difrakcia viditelne kazit fotky niekde okolo F30, na APS­-C je to F16 az F22, pri malych kompaktovych cipoch 1­/2.3­" je to niekde okolo F5 az F6. Pri akom F zacne difrakcia kazit fotky na takto malinkom cipe ? Extrapolaciou vyssie spomenutych hodnot som sa dostal k cislu okolo F1.4 ­- co by znamenalo, ze pri F2.4 by to uz bola dost katastrofa.

Zase na druhej strane, vdaka velmi nizkemu rozliseniu tu difrakciu nebude hned vidno, takze by to nemuselo byt az take hrozne. V kazdom pripade, som zvedavy na nejake realne zabery z tychto pidi­-foto­-modulov...
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 4.1.201710:11
Nějak tam máš chyby ve výpočtu. Vždyť ty 1­/2,3­" čipy, kterým jsi spočítal difrakci na F5 až F6 mají skoro stejně tak velké pixely jako tento senzor. Pak nerozumím tomu, jak jsi mohl dojít k číslu F1,4, když se velikost pixelů liší jen o pár desítek procent a ne mnohonásobně. Ostatně i nedávno testovaný mobil od Xiaomi se stejně tak velkými pixely a trochu lepší světelností F2 ukázal, že dokáže s maličkými pixely kreslit opravdu velmi ostře. O difrakci bych se nebál ani v nejmenším.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.1.201715:01
Nie, v prvom kroku som sa snazil odhadnut relativnu velkost rozostrenia difrakciou vzhladom na velkost samotneho cipu. Cize tych F1.4 plati v pripade ak by mal cip rozlisenie rovnake ako cipy 1­/2.3­". Kedze je rozlisenie podstatne nizsie, dodal som ze to nebude take hrozne.

Problem u difrakcie je v tom ze sa neda tak jednoducho ­"ohranicit­" ako hlbka ostrosti. Nezaostreny bodovy zdroj svetla sa zobrazi ako kruh o presne danej velkosti ­(technicke nedokonalosti objektivov kaziace bookeh teraz zanedbam­). Lenze pod vplyvom difrakcie ­(ktora tiez rozostruje­) sa nezobrazi ako jasne ohraniceny kruh, ale ako viac rozostrenych kruhov postupne slabnucich s rastucim polomerom. Nemozno preto urcit, ze pri urcitej clone do urcitej pixelovej hustory difrakcnia nie je, a nad tuto hustotu uz je. Ona ta difrakcia je vzdy, len pri vecsich pixeloch sa prejavuje menej.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.