Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativ - nejlepší přítel fotografa

11.8.2010, Michal Srna, článek
Dnes se zaměříme na nejdůležitější část fotopříslušenství - stativ. Po oživení potřebné teorie pro výběr stativu se podíváme, kde lze třínohého přítele využít k získání kvalitnějších snímků. Považujete stativ za nepodstatný? Článek vás přesvědčí o opaku.
Stativová hlava tvoří důležitou část stativu a slouží k připevnění těla vašeho fotoaparátu a manipulaci s ním. Samotný stativ plní pouze funkci "pevného stojanu" držícího stativovou hlavu a k ní přidělaný fotoaparát. U levných modelů můžeme zakoupit stativ a hlavu vcelku, tuto možnost však nedoporučuji, jelikož takové stativy nejsou příliš kvalitní a pohodlnost manipulace s fotoaparátem závisí právě na kvalitě a možnostech stativové hlavy.

O stativových hlavách a jejich vlastnostech by se dal napsat samostatný článek, abyste však byli v obraze, podívejme se na jejich nejdůležitější dělení - podle možnosti pohybu fotoaparátu.


Možnosti pohybu

  • 2D hlavy (dvoucestné) - umožňují manipulovat s fotoaparátem pouze ve dvou směrech - svisle a vodorovně.
  • 3D hlavy (třícestné) - vedle svislého a vodorovného pohybu lze využít i tzv. vyklápění fotoaparátu neboli změnu orientace fotografie (na výšku, na šířku).
  • Kulové hlavy - rozsah pohybů je stejný jako v případě 3D hlavy, používá se zde aretační šroub, kterým se pohyb hlavy buď zablokuje, nebo uvolní do všech směrů. Výhodou jsou např. menší rozměry stativové hlavy nebo pro někoho snadnější manipulace.


2D (dvoucestná) hlava


3D (třícestná) hlava


Kulová hlava

Podobně jako v případě stativů lze i stativové hlavy rozdělit podle použitého materiálu a jednotlivé vlastnosti materiálů jsou stejné jako u stativů.


Použitý materiál - stativové hlavy

  • Plast - nízká pevnost, nedoporučuji.
  • Hliník - dobrá pevnost, vyšší hmotnost
  • Slitiny hořčíků - vysoká pevnost, nízká hmotnost.

Mezi další vlastnosti stativových hlav lze zařadit i typ upínacího mechanismu těla fotoaparátu, hmotnost a též jako v případě stativů maximální zatížení. Pro podrobnější popis stativů i stativových hlav doporučuji náš článek Stativy - různé druhy a jejich části.


Základní rady pro koupi stativu a stativové hlavy


Pokud vás článek přesvědčí o nutnosti pořízení stativu, budou se vám vedle výše shrnutých teoretických znalostí hodit i praktické rady pro výběr.


1. Typ konstrukce stativu a typ stativové hlavy

Rozhodněte se, kde a za jakých podmínek chcete stativ používat.


2. Použitý materiál vs. cena

Stanovte si maximální částku, kterou chcete do stativu a stativové hlavy investovat, podle toho si zvolte použitý materiál, který se liší cenou (hliník<5000 Kč, karbon<10 000 Kč, bazalt>10 000 Kč).


3. Torzní tuhost (torzní úhel)

Tuto vlastnost většina fotografů vybírajících stativ zanedbává. Osobně ji doporučuji též zařadit do procesu výběru vhodného stativu. Nevíte, o co se jedná? Zkuste si svůj fotoaparát (nejlépe s nasazeným teleobjektivem) připevnit na nějaký levný stativ. Zajistěte všechny utahovací mechanismy a zkuste s fotoaparátem lehce pohnout v horizontální ose. I malý rozkmit způsobí značné rozmazání fotografie v případě použití dlouhého ohniska. Pokud vysunete středovou tyč, tak i lehký vítr může fotoaparát rozkmitat, že výsledné snímky nebudou použitelné. Proto doporučuji si tuto vlastnost stativu vyzkoušet vždy jako první!


Torzní úhel je jeden z nejdůležitějších parametrů udávajících kvalitu stativu


4. Hmotnost stativu

Lehčí stativy se lépe nosí, ale jsou méně stabilní, zároveň je hmotnost stativu určena použitým materiálem.


5. Maximální/minimální výška

Rozhodněte se, jaká je pro vaše potřeby optimální maximální výška stativu v rozloženém stavu a minimální výška stativu složeného. Uvědomte si, že stativová hlava přidá k celkové výšce stativu také několik cm a v ideálním případě by fotoaparát umístěný na stativu měl být v úrovni vašich očí, abyste se nemuseli hrbit.


6. Maximální zatížení

Podle hmotnosti těla fotoaparátu a objektivu si zkontrolujte, zdali stativ i stativová hlava splňují požadavky na maximální zatížení použitou fotografickou technikou. V ideálním případě by hmotnost fotoaparátu s objektivem měla být 50 % maximálního zatížení.


7. Příslušenství ke stativům

Doporučuji si ověřit, zdali výrobce nabízí ke stativu volitelné příslušenství ve formě např. koncových bodců, které v případě snímání v exteriéru lépe proniknou trávou či mechem k pevnému podloží a stativ upevní. Velmi důležité jsou též velké kotouče (sněžnice), které umožní zajistit stativ v měkkém a sypkém prostředí jako je sníh, písek či bahno.

Ohledně výrobců stativů a jednotlivých modelů se zde nebudu rozepisovat, je pouze na vás, kterého výrobce a jaký model si zvolíte. Tento výběr by se měl však odvíjet od výše zmíněných 7 rad. Podrobný přehled výrobců naleznete v našem článku Stativy - přehled a popis výrobců.

Obrázky bez loga Digimanie jsou převzaty z webových stránek Manfrotto, Opusprophoto, Joby, NizoCamera, Photoscale.de a Giottos.