Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Od Kingstonu tu máme další microSDHC kartu, tentokrát z rychlejšího konce výkonového spektra. Jde o 8GB variantu rychlostní třídy Class 10 s UHS-I rozhraním. Kingston neuvádí přesné rychlosti, víme je to, že by měla nabídnout více než 10 MB/s díky rychlostnímu standardu Class 10.




 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Při čtení se dočkáte rychlosti mezi 41 až 42 MB/s, což je příjemné číslo a značně překonává Class 4 variantu, která končí zhruba na 23 MB/s. Bohužel zápis s 13MB/s není právě nejrychlejší a slabší variantu Class 4 v podstatě nepřekonává.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



I test v druhém programu ukázal výkon zhruba na hranici 42 MB/s u čtení a 13 MB/s u zápisu. Čtení je tedy solidní, zápis by na tom přeci jen mohl být mnohem lépe.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V posledním programu HD Tune jsme dosáhli rychlostí mezi cca 36,5 až 38 MB/s u čtení. Zápis nelze u paměťových karet tímto programem měřit.


Hodnocení


Za 8GB kartu zaplatíte méně než 200 korun a její cena se proti Class 4 verzi takřka neliší (zejména u vyšších kapacit), takže určitě uvažujte raději o tomto výkonnějším modelu. Rychlost čtení je solidní, ale zápis pokulhává. Karta se tak dá dobře použít v mobilních telefonech, s redukcí na SDHC také ve fotoaparátech se záznamem v JPEGu. Pokud fotoaparát fotí do RAWu, byl bych obezřetný a spíše se podíval někde jinde. 13 MB/s není u zápisu pro RAWy zrovna ideální hodnota.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.