Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Tato karta od Kingstonu splňuje rychlostní třídu UHS-I U3, která zaručuje, že se při záznamu videosekvencí (proudových dat) dočkáte rychlosti čtení i zápisu na hodnotě minimálně 30 MB/s (určeno pro záznam 4K videa). Kingston nicméně slibuje ještě více, a to 90 MB/s u čtení a 80 MB/s u zápisu. To jsou velmi vysoké hodnoty. Do testu jsme dostali verzi s nejnižší kapacitou 16 GB.




Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Testovaná karta předvedla dost nevyrovnané výkony. Na různých čtečkách dochází k různému propadu výkonu na prvních gigabytech paměťového prostoru, a tak různé testovací bloky dat dávaly i lehce odlišné výsledky (na některých čtečkách vyšší, někde naopak nižší). Proto jsem použil standardní 1GB test. Rychlost čtení se pohybovala mezi 68 až 80 MB/s. To je opravdu hodně velký rozptyl. U zápisu to pak bylo 64 až téměř 74 MB/s a karta se tak na dostřel přiblížila udávanému maximum 80 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V druhém testovacím programu už byly výsledky trochu více konzistentní (jiné velikosti testovacích dat se na výsledku téměř neprojevily), nicméně rozdíly mezi čtečkami jsou i nadále patrné. U čtení se můžete těšit na 70 až 77 MB/s. Zápis je slabší a vykazuje hodnoty zhruba 67 až 72 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Jako poslední je tu test rychlosti čtení přes HD Tune Pro. Zde se karta pohybovala mezi 60 až 69 MB/s u čtení. Test zápisu tento program s paměťovými kartami nepodporuje. Vidíte že na prvním gigabytu dochází k zvláštnímu propadu výkonu.


4K videosekvence


Paměťová karta je díky UHS-I U3 rozhraní vhodná i pro záznam a přehrávání 4K videosekvencí, konkrétně by měla zvládnout rychlost 30 MB/s u zápisu i čtení. Protože počítač, který používám k testování a disponuje USB 3.0 rozhraním nemá dostatečný výkon na přehrávání 4K videa, zkusil jsem alespoň rychlost kopírování 4K videosekvencí z karta na disk a zpět. Šlo o 3,59 GB dat.

 
doba čtení
rychlost čtení
doba zápisu
rychlost zápisu
Kingston MobileLite G3
105 sekund
35,0 MB/s
82 sekund
44,8 MB/s
Kingston USB 3.0 Media Reader
107 sekund
34,4 MB/s
81 sekund
45,4 MB/s
Transcend RDF8
134 sekund
27,4 MB/s
86 sekund
42,7 MB/s

Zde je dost zajímavé, že jsem v tomto uživatelském testu dosáhl lepší rychlost u zápisu, a to cca 43 až 45 MB/s. Naopak při čtení (z SD karty na pevný disk počítače) bylo dosaženo okolo 35 MB/s, se čtečkou Transcend jen něco přes 27 MB/s. Vysvětlení se objevilo záhy, limitem tu byl i velmi pomalý pevný disk (42Mb/s u zápisu a 75 MB/s při čtení). Každopádně zkopírovat obsah téměř jednoho DVD během dvou minut, to je zajímavý výsledek.


Hodnocení


Karta patří mezi nejrychlejší SDHC karty na trhu a řadí se po bok SanDisku Extreme Pro (verzi z let 2013/2014). Výhodou Kingstonu je o trochu nižší cena. Rychlost karty je rozhodně vhodná pro kompakty i zrcadlovky s velkými RAWy nemluvě o zařízeních, které zaznamenávají Full HD a 4K videosekvence.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.