Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Z původně okrajového výrobce paměťových karet se Samsung vyšvihl na jednoho z nejoblíbenějších. Vylepšil cenovou politiku a my se tak podíváme na jednu z nejpopulárnějších paměťových karet. Konkrétně jde o microSDHC kartu řady Samsung EVO+ s kapacitou 32 GB. Ta dle výrobce slibuje maximální rychlost čtení 80 MB/s, nicméně u zápisu je to pak podstatně slabších 20 MB/s. I to je ale stále 160 Mbps a mohlo by to zvládnout i záznam 4K videa.
 
Samsung EVO+ microSDHC 32GB
 
 
 

Test 1 - CrystalDiskMark

 
 
Samsung EVO+ microSDHC 32GB CrystalDiskMark G3
Kingston MobileLite G3



Samsung EVO+ microSDHC 32GB CrystalDiskMark G4
Kingston MobileLite G4



Samsung EVO+ microSDHC 32GB CrystalDiskMark HS3
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS3)



Samsung EVO+ microSDHC 32GB CrystalDiskMark HS4
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS4)



Samsung EVO+ microSDHC 32GB CrystalDiskMark RDF8
Transcend RDF8
 
Se čtečkou Kingston USB 3.0 Media Reader si karta až tak dobře nerozuměla, což srazilo průměr rychlosti čtení na 83,3 MB/s (bez této čtečky by byl na 85,5 MB/s). Obojí jsou však hodnoty nad udávanými specifikacemi výrobce. Podobně tak i u zápisu byla karta na některých čtečkách znatelněji pomalejší, ale nešlo o více než zhruba 15% výkyv. Průměr z dosažených hodnot činí 31,7 MB/s, což je velmi výrazně více než výrobcem udávaných 20 MB/s.
 
 

Test 2 - ATTO Disk Benchmark



Samsung EVO+ microSDHC 32GB ATTO Disk Benchmark G3
Kingston MobileLite G3


Samsung EVO+ microSDHC 32GB ATTO Disk Benchmark G4
Kingston MobileLite G4


Samsung EVO+ microSDHC 32GB ATTO Disk Benchmark HS3
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS3)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB ATTO Disk Benchmark HS4
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS4)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB ATTO Disk Benchmark RDF8
Transcend RDF8


 
Podobně jako v předchozím testu, i zde jedna z čteček Kingstonu dosahovala výrazně nižších rychlostí. V řeči čísel to znamená průměr z pěti testů velmi solidních 89,1 MB/s, nicméně bez toho odlehlého pozorování bychom byli až na 93,1 MB/s, což je na takovou kartu opravdu velmi pěkná hodnota. Čtení ji opravdu nedělá problémy a zde patří k tomu nejrychlejšímu na trhu ve své kategorii. V případě zápisu ale karta až tak moc nepotěší. 26,1 MB/s je sice skoro o třetinu více, než udává výrobce, ale nejde o moc vysoké číslo.
 
 

Test 3 - H2testw



Samsung EVO+ microSDHC 32GB H2testw G3
Kingston MobileLite G3


Samsung EVO+ microSDHC 32GB H2testw G4
Kingston MobileLite G4


Samsung EVO+ microSDHC 32GB H2testw HS3
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS3)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB H2testw HS4
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS4)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB H2testw RDF8
Transcend RDF8



V případě zaplnění celé karty bylo dosaženo rychlosti čtení 67,7 MB/s (nepočítáme-li jeden znatelně pomalejší výsledek, tak 69,8 MB/s). Naopak zápis byl v tomto testu velmi vyrovnaný a dosahoval s velmi mírnými odchylkami hodnoty okolo 23,1 MB/s.
 
 

Test 4 - AS SSD Benchmark



Samsung EVO+ microSDHC 32GB AS SSD Benchmark G3
Kingston MobileLite G3


Samsung EVO+ microSDHC 32GB AS SSD Benchmark G4
Kingston MobileLite G4


Samsung EVO+ microSDHC 32GB AS SSD Benchmark HS3
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS3)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB AS SSD Benchmark HS4
Kingston USB 3.0 Media Reader (FCR-HS4)


Samsung EVO+ microSDHC 32GB AS SSD Benchmark RDF8
Transcend RDF8



Také v AS SSD Benchmark dosahovalo karta Samsungu velmi vysoké rychlosti při čtení, průměr byl 84,5 MB/s (bez jednoho výrazně pomalejšího testu 88 MB/s). Rychlost zápisu znovu překonala údaje výrobce a ne málo (o více než 20 %). Přesto je dosahováno jen 24,3 MB/s, i to však stačí na většinu příležitostí.
 
 

Hodnocení

 
Máme tady závěrečné zhodnocení karty Samsung EVO+ microSDHC 32GB. Její velkou výhodou je vysoká přenosová rychlost při čtení, což z ní dělá ideálního kandidáta pro smartphony, např. pro ukládání velkých objemů dat jako jsou mapy, které se uloží jednou a pak už jde jen o to je rychle načítat. Trochu opatrnější bych byl tam, kde je potřeba rychle zapisovat, rychlosti okolo 25-30 MB/s nejsou z nejvyšších. Je tak dobře použitelná i pro fotoaparáty jako jsou kompakty s Full HD videosekvencemi, nicméně pokud natáčíte 4K video nebo fotíte hodně do RAWu, můžete se setkávat s mírně omezeným výkonem (kartu však s fotoaparáty s podporou RAWu používám běžně a rozhodně nelze říci, že by karta nějak zdržovala).
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.