Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Kartou Patriot LX Series SDHC 16 GB Class 10 (PSF16GSDHC10) chce značka Patriot bojovat na frontě velmi levných Class 10 karet. Vždyť průměrná cena je pod 400 Kč, za což mohou být klidně některé rychlé edice 4GB karet. Zde ale o žádnou rychlou edici nejde, Patriot jen hovoří, že díky třídě Class 10 nabízí přenosovou rychlost přes 10 MB/s.



 
 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Rychlost čtení ve všech případech dosahovala zhruba 22,5 MB/s, u zápisu to pak bylo cca 18,5 MB/s. Obě hodnoty jsou tedy přes udávaných 10 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



ATTO Disk Benchmark ukázal opět velmi podobné výsledky jako CrystalDiskMark. Rychlost čtení je lehce pod 22,5 MB/s, zápis naopak lehce nad 18,5 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Rychlost čtení se se všemi čtečkami pohybovala okolo 20 MB/s. Opět je tak naměřená rychlost o něco nižší než u předchozích dvou aplikací.


Hodnocení


Patriot LX Series je zajímavá možnost, jak se dostat ke Class 10 kartě za poměrně malé peníze. Neočekávejte nějak vysoké výkony, u čtení je to cca 22,5 MB/s, u zápisu 18,5 MB/s. U některých fotoaparátů s velkými RAW soubory je tedy poznat, že kartě dochází dech. Nedoporučuji kupovat 8GB verzi, která je ve srovnání s 16GB verzí značně nevýhodná.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.