Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Od společnosti A-Data tu máme základní kartu rychlostní třídy Class 4. U zápisu výrobce slibuje rychlost do 4-5 MB/s, což není mnoho a odpovídá to dané rychlostní třídě. Naproti tomu u čtení slibuje podstatně hezčích 14-17 MB/s. Výhodou této řady karet je to, že při svých kapacitách patří k těm nejlevnějším. Karta byla nekompatibilní se čtečkou od Transcendu, proto tu najdete pouze dva výsledky a ne tři.

A-Data 8GB SDHC Class 4
 
 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader



Rychlost čtení překonává údaje výrobce, 21 MB/s není na Class 4 kartu špatné číslo, ale ani rekordní hodnota. Zápis je opravdu výrazně slabší, můžete očekávat přibližně 5,8 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader



V druhém testovacím programu už byly dosažené výsledky o něco nižší. Čtení lehce kleslo pod 21 MB/s, zápis je dokonce jen okolo 4,6 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader



HD Tune Pro pak ukazoval průměrnou rychlost 19,5 MB/s, což opět překračuje údaje výrobce.


Hodnocení

 
Tato karta se už neprodává.

Původní hodnocení
Tato Class 4 karta od A-Data určitě není vhodná pro fotoaparáty pracující s RAWy. Na to má opravdu dost malou rychlost zápisu. Pro běžné použití je rychlost dostatečná, v běžných "JPEG kompaktech" zvládne pracovat bez větších zádrhelů. Karta je navíc k dispozici za velmi slušné ceny, v daných kapacitách patří k těm nejnižším.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.