Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
3.6.2016, Milan Šurkala, aktualita
OmniVision uvedl nový snímací čip OV12890 určený pro smartphony a tablety, který se vyznačuje na svou třídu relativně velkými pixely. Ty mají velikost 1,55 mikrometru, což je znatelně více, než je dnešní standard.
Petr Be. (59) | 12.6.201610:23
Snažej se v marketingu prosazovat, jaké hi­-tech geekovské telefony nedělají, ale mě se to jako samopasovanému opravdovému geekovi nějak nezdá. Prakticky nikdo krom hráčů už nepotřebuje osm výkonných jader. Hodně lidí už nemusí mít žiletku, to je svým způsobem pro mnoho lidí pasé.
Hmotnost může být dost důležitá, pro hodně lidí neni.
Chtěl jsem svůj THL5000 nosit jak je, a i ten mi přišel na držení tenký.
Neměl bych problém s 12­-13mm tlustým telefonem, do kterého by se vešel 7000­-8000mAh akumulátor. Na dobré konfiguraci s čtyřjádrem by to vydrželo dva pracovní dny s dlouhým brouzdáním a konzumací médií před spaním, týden lehkého užívání a déle než měsíc, když si toho nevšímáte. Do takového stroje by se 1­/1,7­" snímač s f­/1,4 sklem mohl vejít. Cena fotomodulu samotného bývá kolem $4­-$40. To z ceny mobilu není zas tak moc. A tak se ptám, proč to v té smršti pleček, žiletek, geekovských mašin s osmijádry brzo atakující frekvence 3GHz už není na trhu?
Odpovědět0  0
kultus (448) | 13.6.201611:55
Tak ja nevim co furt brecite, kupujete levne telefony, tak mate rezervu. :D kupte k nemu kryt s 5000mAh baterii a mate to v kapse, tlustej telefon s 8000mAh celkem... ;­)

Problem je, ze vetsina lidi chce ty ziletky a pak remcaji, ze se tam nevejde poradna baterie tak si koupi radeji tu ziletku anebo chteji poradny fotak a pak remcaji ze to couha ven tela, ze proc kurna nejsou ty zada rovna...nevim proc by to tam i za ty $4 cpali kdyz vydelavaji i bez toho, uz to konecne pochopte ze technologie neni hlavni brzda dneska...
Odpovědět0  0
kultus (448) | 15.6.201614:40
...no tady to mas spickovy telefon s kvalitnim fotakem s ext. 8500mAh baterii, poradnou velikosti i tloustkou i hmotnosti...tak jen do toho moznosti jsou na dosah staci nechtit ziletku ;)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 5.6.20169:12
Co to je s tima prispevkam???
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 3.6.201618:42
Příjemné zlepšení, palec nahoru.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 3.6.201615:56
...ale rozhodujúca bude stále optika, obávam sa
Odpovědět1  0
kultus (448) | 3.6.201620:22
ja bych se tolik neobaval, podivej se na fotky z vlajk.lodi, kolikrat strci opt.kvalitama do kapsy i drazsi fotaky nemluve o levnych kompaktech. Nerikam, ze vzdy ale uz to neni zadna rarita...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 5.6.201623:58
Tak optika hraje roli všude a zrovna u fotomobilů díky pevnému ohnisku většinou s kvalitou optiky není problém a je nezřídka jejich výhodou.
Odpovědět0  0
kultus (448) | 3.6.201615:16
Tak samsung Galaxy S7 ma uz dnes 1­/2,5­" 12Mpx snimac od sony­/samsung...to dava 1.4um pixely. Pomalu se to lepsi, hlavne s f1,7 objektivem to uz neni ve spatnych podminkach tak kompromisni...doufam ze tento trend bude pokracovat, s RAWem a polomanualem uz se da lecos nafotit a na architekturu­/krajinky to posila bezne fotaky tezce do kopru...no aby ne za ty prachy co takovy mobil stoji :­) na druhou stranu za rok se tak bude dat koupit spickovy fotomobil treba za 12­-13K co uz neni zase tak moc ­(napr. samsung S6 se da koupit za 12K­). AF uz taky neni zadny hlemejzd...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 3.6.201618:46
Tak moc ne, když si za cenu Samsungu Galaxy S7 koupíš např. Panasonic Lumix LX100 a ještě ti zbudou peníze na levný smartphone :­-­). Nicméně dost záleží na nabídce, uznávám, že u některých se cena LX100 sotva vejde do ceny toho Samsungu a levný smartphone by byl za peníze navíc :­-­).
Odpovědět0  0
kultus (448) | 3.6.201620:20
Nikdy jsem si v moderni historii levny smartphone nekoupil! Ma to sve i jine duvody a mit v kapse takovy fotacek je velmi prijemne plus. Kolikrat jsem nucen smartphonem fotim i pracovne casto ve spatnych podminkach a cim lepsi mobil tim je to pohodlnejsi s lepsim a spolehlivejsim vysledkem. V takovych pripadech a nejen v nich by mi byl LX100 k nicemu protoze by byl doma v supliku...nejlepsi je totizto fotak ktery mas u sebe kdyz ho potrebujes. O tom to je! Ja to vitam a cena tech telefonu ikdyz vyssi se da do jiste miry tolerovat, kde je ta hranice si musi kazdy urcit sam...ja koncim na cca 15K dal uz nejsem ochoten jit...
Odpovědět2  0
busy (4706) | 3.6.201622:30
A to je presne ten dovod, preco mam tak rad vreckove ultrazoomy. Pretoze nosit vsade so sebou vo vacku na nohaviciach ­(bez­)zrkadlovku s objektivom 25­-500 mm ... to je proste fyzikalne nemozne :­)

Ale s5 k mobilom. Je pravda, ze spickove smartfony uz maju aj velmi dobre fotaky. Ale stale tu zostava problem zoomu ­- do mobilov sa proste poriadny zoomovaci objektiv nevojde. Nokia 808 PureView ­(a zopar dalsich modelov­) sa sice pokusilo mechanicky zoom nahradit elektronicky, ale ma to velmi obmedzeny rozsah, zvlada to len 3x pri rozumnej ­(ci skor beznej mobilnej­) kvalite. Alebo sa potom ponuka riesenie ake dali na trh Panasonic a Samsung ­- ich modely Galaxy Zoom a Panasonic Lumix CM1 su velmi zaujimave koncepty ­- zozadu plnohodnoty smartfon, zpredu plnohodnotny kompakt. Ale zase to nesplna ­(podla mna dost nezmyselnu­) poziadavku mnohych ludi, ze cele zariadenie musi byt co najtensie, idealne 5­-7 mm.
Odpovědět0  0
kultus (448) | 5.6.20168:59
Ale tohle mobil splnovat prave nema. Je to rychla a pohotova cesta udelat fotku kdyz je treba, k cemu tak velky zoom? Fotim co vidim, pro maly tisk uz z tech 16Mpx nejaky zoom udelam, kor kdyz mam po ruce RAW a kvalitni fotomobil...jeste se mi nestalo ze bych potreboval pro necekanou momentku 500mm prep. Kdyz nekam pojedu ­(fotit­) vezmu sebou prece dospely fotak, jinak mam u sebe mobil...vsechno ostatni mne uz obtezuje. Galaxy zoom byl propadak, zoomove modely akorat mrsili fotky spatnou optikou a svetenosti. Fyziku neoblafnes...nez si koupit kapesni gigazoom, koupil bych RX100 s mensim rozsahem.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.6.201611:21
"K cemu tak velky zoom ?­" Takychto otazok je spusta ­- K comu video ? K comu ISO az do 4 miliony ? K comu to a ono ?
A najlepsia je tato otazka: K comu vobec fotak v mobile ? Ved predsa ked idem fotit, vezmem si dospely fotak...

Napriklad konkretne ja by som sa kludne mohol opytat ­- k comu siroke ohniska ? Dlho som fotil s pevnou 36­-kou a prakticky sa mi nevyskytla situacia, kedy by som na necakanu momentku potreboval sirsie ohnisko. Mozem preto napisat, ze ohniska pod 36 mm aj tak nikto nevyuzije ?

Chcem tym napisat len to, ze ked nejakeho konkretneho cloveka nenapadne vyuztie niecoho, nejakej vlastnosti, alebo nejakeho rozsahu danej vlastnosti, to predsa este neznamena, ze nejaky iny clovek to nedokaze vyuzit. Podla mna je velkou chybou, povazovat nieco zbytocne len preto, ze to konkretne ja nevyuzijem. Preto som presvedceny, ze taketo otazky nie su na mieste.

Dalsou, a velmi silno filozofickou otazkou je, ci to mobil splnat ma alebo nema. Mozno vecsine ludi vyhovuje tenky mobil s pevnym ohniskom ­(a digitalnym zoomom s ubohou kvalitou­), ale mne osobne by sa napriklad najviac pacilo, keby taky Panasonic Lumix TZ100 mal zaroven aj mobilnu funkcionalitu ­(operacny system, telefonovanie...­). Ze takyto mobil bude mat vyse 300 gramov a nevojde sa to do maleho vrecka na koseli, mi vobec nevadi. Co ale nie som ochotny akceptovat, je pokles obrazovej kvality ked chcem zo 16 Mpix a pevneho ohniska ziskat aspon ten malicky 5­-6x zoom.
Odpovědět1  0
kultus (448) | 6.6.201614:24
Ty to uz zbytecne moc hrotis, dobre vyuzijes dlouhe ohniska fajn, ale mas smulu. V mobilu to pri dnesnich technologiich nenajdes a IMHO to nema smysl to tam cpat, viz. Galaxy rada. To ze uz to nedelaji ma svuj duvod, pro vetsinu lidi to bylo bud velke, se spatnyma vysledkama nebo zbytecne. Vyber si, prestalo se to delat, nebudou to delat pro par lidi co to vyuzijou ne? Technologie dela prodeje a naopak.

Podle mne ti asi nedochazi ­(a neber to spatne­) k cemu lidi fotak v mobilu potrebujou a pouzivaji. A kdyz pisu lidi myslim vetsinu uzivatelu, vzdyt je to videt i na prodejich obyc fotaku do 5000­-7000. To uz je hranice co chce dat bezny spotrebitel za jednoucelove zarizeni tohoto typu. Na to, ze se pochlubi fotkou na televizi, FB, v mobilu jim ty fotacky staci a co je nejdulezitejsi MAJI TO FURT U SEBE. K cemu to je fotak, ktery mas doma v sufleti? Proc to porad sebou tahat ­"kdyby se nahodou neco udalo­", ano jsou lidi co je maji porad sebou, v kapse, v aute...vetsina lidi ale ne. A tech par nadsencu prodeje nedela. Ted ti nacrtnu jeden realny priklad meho vyuziti mobilu: jako konstrukter servisu chodim casto do dilny, ale fotim tam jen jednou za cas. Mam proto porad sebou tahat pracovny fotak? To urcite, kdyz je potreba vytahnu pohotove mobil a udelam fotky co zrovna potrebuji, ve spatnych podminkach cim lepsi mobil tim lepe. Kdyz pujdu na revizi dilcu, tak si ten fotak vemu samozrejme sebou. A takhle to je ikdyz jdu nekam vem, kdyz jdu do hospody nebo jen tak nekam do mesta se s fotakem nebudu tahat, ale kdyz pojedu na vylet, vikend dovolenou bez fotaku se nehnu...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.20168:07
Ale ja predsa nic nehrotim, ak mas taky dojem, tak to sa ospravedlnujem. Len som ukazal, ze tvoja otazka ­"k cemu zoom­" je rovnako absurdna ako tie dalsie co som napisal ja :­)

Minule som este zabudol poznamku k fyzikalnym limitom ­(na ktore narazaju hlavne dlhe ohniska­) ­- ja predsa nechcem nieco co by bolo fyzikalne nemozne. Vzdy sa snazim svoje predstavy ­/ poziadavky vtesnat do toho co je v danej dobe technologicky mozne.

Ze to ziadny vyrobca zatial realne neponuka, to je ale uplne ina otazka. Kedysi ­(tak cca 10­-15 rokov nazad­) boli fotaky v mobiloch velmi ubohej kvality, pritom ale male kompakty velkosti podobnej mobilom fotili uz celkom dobre. V tej dobe som vsade so sebou v vrecku nosil Olympus Camedia C­-2 a predstavoval som si ze by nebolo zle, keby niekto vyrobil zariadenie, ktore by v sebe spajalo poriadny kompakt ­(napr. tej moj C­-2­) a zaroven by to vedelo telefonovat. Tiez sa mi ludia divili, ze proste mam smolu, ze moje poziadavky su nezmyselne, ze mi asi nedochadza ze nieco take proste nikomu netreba, ze masam ludi aj tak stacia tie ubohe fotacky v mobiloch a kto chce fotit kvalitne, vezme si poriadny dospely fotak.

Lenze co sa casom nestalo ? Objavili sa take mobily ako napr. Panasonic Lumix CM1, Nokia 808 Pureviev ­- no proste take co kvalitou fotovystupu zadupu do zeme nejeden kompakt. Takze moj sen z pred 10 rokov sa do bodky naplnil. Bol moj sen zly a nezmyselny ? Podla mna, jeho jedinou chybou bolo ze iba predbehol dobu.

Preto si dovolim tvrdit, ze moj terajsi sen ­- kombinacia ultrazoomu a mobilu ­- vobec nie je nerealny. Samsung svojim Galaxy Zoomom je len prva lastovicka, ktora na tom s kvalitou fotovystupu je hodne mizerne ­(to je fakt­), ale nakoniec nie inak na tom boli aj vobec prve fotaky v mobiloch pred tymi 10­-15 rokmi. A verim tomu, ze tak, ako za tie roky kvalita mobilnych fotakov ako takych vyrazne stupla, objavia sa casom aj kvalitnejsie ultrazoomy v mobiloch. Technologicky to uz nie je problem ­- vid vyssie spominany Panasonic TZ100. Len ludia na to mozno este nedozreli ­(napr. mnohi si nevedia predstavit k comu by to vyuzili :­) ­).

Este ma napadlo k myslienke, kde argumentujes tym co chce vecsina uzivatelov. Samozrejme uznavam, ze moje predstavy nezapadaju do vecsinoveho dopytu. Lenze, do tohto nezapadaju ani take fotaky ako uz tolkokrat spominany TZ100, alebo dalsie ­"zjavenia­" ako Panasonic FZ200 a FZ300, a vobec vsetky profikompakty ­(napr. LX100 a RX100­). Ani ich predaje nie su ktovieako obrovske, pretoze ­(dalo by sa povedat­) su uz za hranicou toho co chce bezny ­(neznaly­) uzivatel. Vecsina beznych uzivatelov chce bud nieco male, lacne a kvalitu fotovystupu prilis neriesi, alebo ked uz tak siahne po velkej a tazkej zrkadlovke. Vid caste diskusie tu na digimanii, kde ­(viacmenej­) pravidelne spolocne nariekame ze na trhu je kopec hluposti ­(lebo to chcu masy ludi­) ale poriadny fotak aby clovek lupou ­(googlom­) hladal. Ze na nas, co sme znali veci, kedze nas je mensina, vyrobcovia radi zabudaju. Nastastie v poslednych rokoch sa situacia zacala v tomto segmente trhu vyrazne zlepsovat a dnes sa uz daju kupit aj poriadne fotaky, zodpovedajuce predstavam nasej mensiny. Preto verim ze podobna situacia nastane aj v mobiloch a ich fotakoch a take ­"vystredne­" modely ako Samsung Galaxy Zoom alebo Panasonic Lumix CM1 mi davaju nadej, ze to nie je nerealne. Mozno sa ti stale zda ze mi to nedochadza, ale ja tvrdim, ze moje predstavy proste iba ­- predbehli dobu :­)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 7.6.20169:16
No na to ti reknu jedninou vec :­) sni klidne dal, proti tomu vubec nic nemam, ja to jen vidim realisticky. Galaxy S4 Zoom mel i pokracovatele ­"K­" a dopadlo to stejne mizerne. Co pamatuji zkousel to i mene znami vyrobce, kteremu ted ani neprijdu na jmeno, ted to znovu zkousei asus jen s 3x zoomem a staci se podivat na parametry, v horsich podminkach to bude mit mizerne vysledky. Lidi chteji fotit hlavne lidi a nemluvim jen o selfie...proste je do mobilu treba svetelnejsi objektivy a vetsi technologicky vyspelejsi snimace. Fyzikalne narazis na hranici montaze tak velkeho zoomu do 8­-10mm zarizeni protoze vetsina lidi uz pri dnesnich 5­" displejich nechce nosit po kapsach nic pres 8­-9mm tluste. Jak pises sme v mensine...my co chceme vetsi baterie na ukor tloustky, lepsi fotaky a pod. my prodeje nedelame. Technika jde kupredu ale v tomhle jen pomalu...dalsi vec je, ze to nemuzes brat jen z pohledu technologie ale penez. Pro vyrobce neni problem vymyslet prakticky cokoliv, ale kolik to bude stat, bude to prodejne, ne tak se musi udelat neco kompromisni a to uz brouzga v marketingu. Vem si jak dlouho se cekalo na neco jako FZ1000, 1­" snimac s 25­-400mm f2.8­-4 ­(prep.­) objektivem. Kolik lidi si jej koupilo? No dost, ale ne tolik jako treba napr. zakladni nikon D3100. A ten panasonic je uz dost velky a tezky ikdyz toho nabizi dost...

Takze klidne sni svuj sen, to ti nikdo neveme, ale k necemu takovemu je potreba aby se seslo vic faktoru nez jen vyspela technologie...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201610:37
"Klidne sni dal...­" => ano, presne v tomto duchu mi ludia odpovedali ked som v roku 2004 chcel nieco v style Panasonic Lumix CM1 :­) A to iste sme si my ­(znali uzivatelia­) dlhe roky hovorili pri cakani na RX100, FZ200, FZ1000, ... :­)

Samozrejme, mas pravdu, je tu otazka ceny a ze kolko by stala napriklad kombinacia TZ100 a mobilu. Lenze keby sme si chceli predstavit, kolko by stal taky Lumix CM1 ak by ho niekto chcel vyrobit uz v roku 2004 ­(technologicky to uz vtedy nebol problem­), no, ... to si ani len nechcem predstavit :­) Lenze ceny technologii klesaju, a co je dnes z cenovo­-odbytoveho hladiska nemyslitelne, o nejaky rok­-dva moze byt uplne realne a vdaka primeranej cene aj predatelne.

A z cisto praktickeho hladiska ­- ked tak pozeram ake ceny vo vseobecnosti nasadzuje Sony svojim technologickym novinkam, a predava sa to, tak by som si starosti s cenou vobec nerobil :­)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 7.6.201611:09
CM1 ani nokie nikdy opticky zoom nemeli ­(pokud nepocitam nokii N93­), tak to sem prosim te uz neplet :­) je rozdil instalovat vetsi senzor do 3mm vycnelku a delat SW vyrezy a narvat do 10mm telefonu celou optiku 10x zoomu, ktery by navic musel byt aspon trochu svetelny jinak to postrada smysl a skoncilo by to jako rada galaxy a to se podivej jak to bylo velke a tluste nemluve o kvalite optiky! Uz bylo snad milionkrat receno, kde je vyhoda mobilu...svetelne monofokalni cocky s kvalitni kresbou az do rohu+RAW+manual, to je nejblizsi budoucnost. Co bude za 10let mne nezajima je to daleko...jak tam zacnes cpat zoom, prijdes o svetelnost, kvalitu zobrazeni, prijatelnou velikost zarizeni, nizkou hmotnost...proste zadnou revoluci v nejblizsich letech necekej, zdimaji se uz zabehnute technologie. Ani FZ1000 neni zadny zazrak, proste vyvoj a udelali ho protoze uz potrebovali neco noveho ne proto, ze by to do te doby neslo. Maji snimac, kvalitni optiku dali to do tela...revoluce by to byla kdyby to narvali do tela FZ200 tohle by sme meli probrat radeji u piva, zde uz fakt koncim :)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201613:31
Ved ja ani nikde netvrdim, ze CM1 ci nokie maju opticky zoom. Znovu opakujem, nieco ako CM1 bolo mojim snom pred 10 rokmi. Keby to bolo mojim snom aj dnes, rovno si ho kupim a nevymyslam blbosti :­)

Samozrejme mas uplnu pravdu, ze do tenkeho tela mobilu je ovela jednoduchsie nacpat vecsi cip + siroke pevne ohnisko ­(napr. 28mm­) a nejaky zakladny 2­-3x zoom robit digitalne. O tom som nikdy nepochyboval.

Len problem nastava ked clovek chce fotit na dlhsie ohnisko ­(napr. 8x 28 mm­) a tam uz ide kvalita poskytovana digitalnym zoomom tak rapidne dole, ze je to proste neakceptovatelne ­(to uz aj z tej hroznej optiky zo Samsung Galaxy Zoom bude lepsia fotka­). Riesenie vela megapixelov + pevne ohnisko ma proste svoje technicke limity, ktore mne jednoducho nestacia. Preto som ochotny akceptovat vyssiu hmotnost a rozmery ­- nech je to kludne aj take velke a tazke ako TZ100. Ak si mam vybrat, ci budem vo vrecku nosit TZ100 + nejaky mobil, alebo ci budem mat vo vrecku iba pristroj kombinujuci vlastnosti TZ100 a mobilu, urcite sa rozhodnem pre tu druhu moznost.

Chapem tvoj pesimizmus ohladom revolucie v najblizsich rokoch, ale vezmi to tak ­- kolko ludi si kupilo ten Galaxy Zoom alebo CM1 ? Moc ich urcite nebude. A predsa s tym vyrobcovia vysli na trh. A kludne zase niekto moze prist s nejakym dalsim experimentom, ktory mozno nebude priamo hned TZ100 krizene so smartfonom, ale na kratkom ohnisku to bude fotit skoro tak dobre ako S7 a na dlhom rozhodne lepsie ako Galaxy Zoom :­)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 7.6.201611:17
Zapominas, ze fotaky ­(treba od sony kdyz uz to spominas­) si kupuji spis nadsenci nikoliv laici­-masy, kterym staci prave mobily. Takze zatimco za kvality takoveho fotaku nadsenec klidne zaplati, za mobil ne. Vlajky mobilu zacinaji na 20K uz to je neskutecna cena, kolik by stal mobil s necim co ty chces a kolik lidi by si to koupilo? Koho zajima, ze to za 5­-7 let bude levnejsi? Jen trh to proveri a co se nebude prodavat skonci v zapomeni.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201612:51
Zabudas, ze ja nie som predstavitel masy, ale prave ten nadsenec, ktory by si kombinaciu mobil + TZ100 bol ochotny kupit Samozrejme ze v sucasnosti by cena takeho niecoho pravdepodobne bola hodne vysoka, ale zase ak by to vyslo z dielne Panasonicu, nemyslim si, zeby bola vyssia nez sucet sucasnej ceny TZ100 plus ceny nejakeho lepsieho ­(ale nomalneho, nie flajkoveho­) smartphone. Keby to dal Sony, necudoval by som sa ani dvojnasobnej cene :)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 7.6.201612:04
A jeste bych se rad oprel o CM1, je sice hezke ze ma 1­" senzor ale taky ma o 1,5EV horsi svetelnost coz mu oproti treba S7 jeste muze na sumu stacit ale uz to nebude takovy rozdil. A na to, ze je to vykrik techniky, tak ma v pase porad pres 20mm a pres 200g a to vse jen pri 4,7­" displeji!!! Galaxy note 4 co mam ma na mnohem vetsi plose ani ne 180g. Kolik lidi to bude kvuli o chlup lepsim fotografiim chut nosit po kapsach...pro takovy senzor je pak nejvetsi devizou vyssi DR a rekneme i trochu lepsi HO...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201612:41
Tak vsade, kde spominam CM1, si namiesto neho dosad S7 :)
Odpovědět0  0
kultus (448) | 8.6.20168:02
Opet zadna revoluce pouze evoluce...projdi si parametry vsech galaxy treba od S3, proste postupny vyvoj. Vetsim skokem byla spis S6...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.6.201611:46
Myslím, že tu menšinu a většinu máš trochu popletenou. To zlepšení v poslední době je proto, že to už začíná být pomalu právě ta kategorie, kde si lidi ještě chtějí koupit fotoaparát. Takže to není ani tak o tom, že by výrobci začali dělat i pořádné fotoaparáty pro menšinu ­(RX100, LX100, TZ100 a podobně­), ale právě o tom, že v těch ostatních třídách ten zájem klesl už natolik, že z této menšiny se pomalu stává naopak většina ­(nebo jinak řečeno, nezanedbatelný trh­). Je jich v rámci malého trhu dost na to, aby nepříliš velké prodeje udělaly dostatečně velký zisk.

Ostatně je vidět, že mnoho výrobců shodně prohlašuje, že se budou věnovat pouze high­-end modelům ­(Fujifilm, Olympus, Sony­), protože to jediné se jim vyplatí. TZ100 s mobilem by úspěch neměla, na to je příliš těžká a široká. Ten dnešní trend je právě o tom, že máš s sebou lehké tenké schopné zařízení, takže pokud se bavíme o zoomovacím telefonu, nesmělo by to výrazněji přesahovat 200 gramů a tloušťkou ne moc přes 2 centimetry ­(při rozměrech toho ultrazoomu, ne telefonu­). Umím si představit velikost malých kapesních ultrazoomů ve stylu Sony WX, nějakých IXUSů, ale rozhodně ne TZ100. Ta je příšerně velká proti tomu, co jsou lidi ochotni zkousnout. Takže zas to samé, nepříliš světelná optika. Možná by pak mohlo být něco s větším čipem a objektivem tak do 2x zoomu, ale prostě základem je ten rozměr. Prostě nevěřím, že by si lidi kupovali telefon se zoomem, který by výrazněji překračoval cca 110×60×20mm.
Odpovědět1  0
kultus (448) | 7.6.201611:53
Vidim to stejne a 2x opt.zoom nikdo delat nebude. Jsem zvedav jak si povede Asus Zoom...To tam radeji nasazet poradny snimac nebo neco jako mela N808­/1020 a delat vyrezy. I z toho 20Mpx snimace CM1 se uz da udelat slusne dig.priblizeni, kor kdyz budu mit k ruce RAW. Problem je, ze dostat kvalitni optiku k 1­" snimacu uz je trochu problem viz fotky CM1. A dale, cim kvalitnejsi snimac tim i ta automatika bude moct byt rozumnejsi, u tech mobilu ­(hlavne samsung, Lg­) mam porad pocit, ze dost preostruji aby se to libilo...a ono se to libi. Ale zlepsuje se to to zase jo a s RAWem si clovek muze udelat fotky dle sveho gusta a pravo to by melo uspokojit i ty nadsence co nechteji­/nepotrebuji treba RX100 v kapse, ale chteji mit nejakou volnost.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201613:47
Ano, ohladom tych mensin a vecsin sa situacia podstatne meni, a vyrobcovia sa zacinaju zameriavat na poriadne fotoaparaty, co je len a len dobre. Zaujimavy je tiez trend ako vyrobcovia postupne do fotoaparatov pridavaju funkcie, ktore predtym mali iba mobily ­(WiFi, GPS, NFC...­) a mozno jedneho dna sa objavi fotoaparat, do ktoreho sa bude dat vlozit SIMka a ktory bude vediet datovo komunikovat nielen cez WiFi, ale aj cez mobilneho operatora. A kedze fotoaparaty su dnes uz standartne vybavene reproduktorom a mikrofonom ­(a niektore aj androidom­), bude tam uz len ­(technologicky aj financne­) malicky krocik k tomu, aby sa z takehoto fotoaparatu dalo aj zavolat :­)

Tym len chcem napisat, ze ta cesta nemusi ist iba doplnanim fotografickych vlastnosti do mobilov, ale aj naopak, doplnanim mobilovych vlastnoti do fotoaparatov. Mobily by zostali take ake su ­- tenke, lahke, s pevnym ohniskom, a fotoaparaty s mobilovymi funkciami by boli tak velke a tazke ako by si to dobra optika vyzadovala. A vsetci by boli spokojni :­)

PS: Suhlasim s kultusom v tom, ze 2x opticky zoom nema zmysel. Pri tak malych hodnotach zoomu je ovela lepsie riesenie typu PureView ­- vecsi cip s viac megapixelmi a pevnym ohniskom.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.6.201614:33
Opět mi přijde, že to vidíš nějak divně. Opravdu máš dojem, že se do fotoaparátů přidává GPS? Není to náhodou naopak? Co se tak dívám, tak naopak GPS z fotoaparátů dost mizí. Právě kvůli tomu tam je dnes to Wi­-Fi a NFC, aby to šlo snadno spojit s telefonem, poslat fotky na sociální sítě nebo přidat GPS souřadnice z telefonu a nemusíš ho mít na obou zařízeních. Nevyšťavíš si tak baterku na fotoaparátu, ale přesto ty GPS souřadnice budou u pořízených fotek. S fotoaparáty s mobilovými funkcemi by všichni spokojeni nebyli, neboť by na nich výrobci prodělávali.

S 3 centimetry širokým mobilem se ti prostě skoro nikdo tahat nebude ­(pro pár lidí nemá smysl to vyrábět­) a i já sám často nechávám RX100 doma, protože je příliš velká na to, abych ji měl pro případ, že bych náhodou chtěl něco vyfotit. To už to raději nevyfotím nebo se spokojím s kvalitou mého staříčkého 5MPx telefonu. A takhle to prostě je. Málokdo chce s sebou nechce tahat 4,5 cm široký mobil vážící přes 300 gramů.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 7.6.201616:01
No co sledujem trh, tak GPS bolo najprv v roznych specializovanych pristrojoch ­(t.j. ani fotak, ani mobil a ani navigacia­), potom sa objavilo v navigaciach, neskor v mobiloch a nakoniec aj vo fotakoch. Ale je kludne mozne, ze som nejaky starsi fotak s GPS, starsi nez najstarsi mobil s GPS, prehliadol.

Ohladom sirky mobilu: Mozno je to tym, ze som si kedysi zvykol vsade so sebou vo vrecku na nohaviciach nosit 4 cm hruby a vyse stvrt kila vaziaci Olympus C­-2 ­(vaha vratane specialnej Li­-ion baterie­). Teraz ked mam vo vrecku 10 cm dlhy a 2 cm hruby mobil, tak ho ani necitim a nechapem, preco sa vsetci vyrobcovia za kazdu cenu snazia vyrobit tie mobily co najtensie. Podla mna, hrubka 3 cm je stale v pohode, a akykolvek mobil, nie hrubsi ako 2 cm, je uz absolutne dostatocne tenky :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.6.201616:47
Pozor, špatně čteš. Já neříkám, že GPS bylo ve fotoaparátech dříve než v mobilech. Říkám, že dnes se od GPS ve fotoaparátech upouští a ne naopak, neboť funkci GPS dnes zastává GPS v mobilu + Wi­-Fi a NFC ve fotoaparátu. Jinak řečeno, zatímco kdysi v minulosti nebylo GPS ve fotoaparátech až tak výjimečné ­(občas u kompaktů Nikonu, Sony­), dneska jej najdeš ještě více zřídka než kdysi.

Jestli necítíš 4cm tlustý fotoaparát v kalhotech, tak to se divím, neboť mně ta 3,6cm RX100 přijde být hodně široká a docela obtěžující ­(maximum, co jsem schopen snést, když jdu fotit, i proto jsem ji bral raději než RX100 II­). A ostatně i proto jsem tu nedávno říkal, že nová G7 X MkII je zase o něco méně kapesní, neboť přidala nějaký ten milimetr. Tobě tedy možná něco takového nevadí, ale ostatním lidem ano. Proto se asi té své volající TZ100 nedočkáš, neboť by byla jen velmi malá skupina lidí, která by něco takového chtěla tahat.
Odpovědět0  0
kultus (448) | 8.6.20167:58
No rekl bych l, ze zde se primo nabizi srovnani nejakeho levnejsiho profikompaktu a treba galaxy S7, jak jpeg tak treba RAW. Jak si povedou na nejakem fotovyletu. Neverim ze mobil vyhraje, ale verim ze vysledek prekvapi... co rikas Milane?
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.