Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
20.9.2016, Milan Šurkala, aktualita
Zoner každý rok ke konci léta uvádí nové Photo Studio. Letos nepokračoval v arabském číselném označení a jmenuje se Photo Studio X. Přináší tolik žádanou práci s vrstvami, nedestruktivní srovnání linií a zavádí také nákup pomocí předplatného.
loz (4) | 16.10.201610:55
Dodnes si vyčítám upgrade na Z18 ze Z17. K té zřídkakdy občasné práci s fotkou nevidím kromě grafiky postředí rozdíl ve verzích, navíc se mi zdá Z18 nepřehlednější. Ale je to jen můj názor, fandové a denodenní tvůrci jsou samozřejmě rozhodující.
Odpovědět0  0
Petr Pánek (2) | 16.10.201611:38
Dobrý den. Mám bohužel ten samý názor. Zoner používám od jeho začátků, a smutně konstatuji, že se propadá do chaotičnosti, nepřehlednosti, o pomalosti ani nemluvě. Verze 18 nepřinesla krom ještě větší nepřehlednosti ­- téměř nic, a přechod na novou politiku Zoneru ohledně placení.... to si myslím, tím vše dorazili. Udělali z toho zábavnou pomůcku pro ­"selfíčkáře­". Na fotografy nějak pozapoměli. Hledám jiný smysluplnější program. Škoda, líbil se mi.
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 20.9.201619:50
Bohužel s tim předplatnym to teď zkoušej všichni, za chvíli pokud budeme chtít používat běžnou SW výbavu, tak budem platit litr měsíčně, možná víc. :­-­) A nelíbí se mi trend kdy vydávaj nový verze prostě proto aby byla nová verze a aby lidi měli zase co kupovat. Já třeba používam už dlouho Zoner 14 a nic mě nenutí upgradovat.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 22.9.201613:21
A já zase leta používám Photoshop CS3 a také mě nic nenutí utrácet za vyšší verzi. RAWy si převádím přes Adobe DNG Conterter do formátu DNG, s nimiž Photoshop už pracuje jako kdyby to byl RAW. Verze CS3 v pohodě stíhá na ­"levném­" laptopu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 22.9.201613:48
Pokud to člověku stačí, proč ne. Já si třeba Photoshop CC platím a musím říci, že je tam spoustu drobných detailů, které bych někdy ani nepovažoval za důležité ­(třeba content­-aware funkce­), ale pokud se dostanu ke staršímu Photoshopu, tak trpím. K CS4 nebo starším bych se třeba já osobně opravdu nevracel. Nicméně si myslím, že Zoner za 99 Kč měsíčně je v našich podmínkách hodně ambiciózní cena ­(přestože ten Photoshop stojí přes 300 za měsíc­).
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 22.9.201616:27
Ale proč platit 99 měsíčně když si to rovnou můžu koupit na trvalo? :­-­) Staží že dneska lidi žijou na dluh, ještě aby měli na dluh SW v počítači. :­-)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (240) | 22.9.201617:39
Tento model placení neznamená, že byste měl ­"SW v počítači na dluh­". Znamená pouze to, že si předplatíte jeho používání na dobu určitou a po vypršení této doby jej už nebudete moci používat. Dluh ovšem nevzniká, pokud si tedy daný uživatel na zaplacení ročního předplatného někde nepůjčí, ale to už je jiný příběh :­-­).

Že to pro Vás v případě zájmu o daný SW představuje závazek spočívající v průběžném placení, je věc druhá a ani mě se tento model moc nelíbí. Resp. třeba s průběžným placením za Office 365 nemám problém, ale cena předplatného u Adobe za Photoshop mě už přijde dost vysoká, jelikož daný SW nevyužívám tak intenzivně jako právě Office. Kdybych byl grafik, díval bych se na to samozřejmě jinak.

Nicméně pro firmy je tento model předplatného výhodnější, jelikož to představuje stabilnější průběžný zdroj příjmů, s čímž lze pak lépe nakládat. Proto lze očekávat, že s placením pomocí předplatného se budeme u SW setkávat stále častěji.

A že to pak bude pro uživatele nákladné na provoz, pokud by měli průběžně platit za všechno možné? Ano, to bude. Ale co už.
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 22.9.201618:14
Řikejte si tomu jak chcete, ale vzhledem k tomu že nejsem tak bohatej, tak radši vypláznu několik tisíc za trvalou licenci, než každou blbost platit po kouskách měsíčně. :­-D Opravdu neni nutný každej rok upgradovat, třeba jednou za 2, 3 roky. Takže pro běžnýho uživatele je určitě levnější si to prostě koupit. Myslim že než něco platit po částkách měsíčně, tak si to radši každej stáhne a crackne. ;­-)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (240) | 22.9.201618:18
To není o tom, jak tomu říkám já nebo někdo jiný. Předplatné prostě není to samé jako mít něco na dluh.

Zda je výhodnější to nebo ono, to je věc druhá, nicméně tento trend bude pokračovat a moc bych do budoucna nepočítal s tím, že vždy půjde něco stáhnout a cracknout.
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 22.9.201618:38
Podle mě je jenom otázka času než bude i běžnej soft na steamu a chráněnej denuvem, nebo něčim podobnym, takže jo, na tohle spolíhat nejde. Pokud chtěj lidi donutit využívat něco jako předplatný, tak tam to denuvo nebo něco podobnýho budou muset nasadit, fakt mi nedává smysl proč by někdo platil 99 Kč měsíčně, místo toho si to rovnou koupit na furt. Jediná cesta jak donutit piráty si to koupit je nabídnout rozumnou cenu pro nekomerční účely a s časově neomezenou licencí. Kdo by si kupoval něco co je jenom dočasný když si tam může dát crack? Neřikam že to tak dělam, ale prostě se jenom snažim vžít do myšlení běžnýho uživatele co chce používat ňákej soft. Tyhle ty předplatný a podobný věci nás dovedou akorát k tomu že každej banální soft bude mít always online DRM a zblázníme se z toho.
PS: Nejvíc ochotnej platit jsem za to že mě něco nebude otravovat a nebudu to muset nijak řešit. Proto když jedu do Prahy tak si kupuju 24 hodinovou jízdenku za 110 Kč, ano, pravděpodobně se to nevyplatí, ale nemusim se o nic starat, prostě jezdim místo kontrolování kdy jsem co štípnul a jestli mam další jízdenku....
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 22.9.201619:00
Ono je ale také otázkou, co je výhodnější. Např. v případě Photoshopu je CC dost levné, neboť klasická licence odpovídá pěti rokům provozu CC ­(4 versus 20 tisíc­). Po dobu pěti let má člověk pořád aktuální verzi se všemi funkcemi. Teď je jen otázkou, zda člověk s CS verzí po pěti letech bude chtít upgradovat nebo ne.

Třeba Office 365 je hodně dobrá nabídka, protože k tomu má člověk i 1TB cloud. Je to snad nejvýhodnější cloudová služba a Office k tomu. Super. Naproti tomu Zoner to dost nevychytal, protože tam je roční licence v podstatě za cenu plné verze s neomezenou platností, takže já si rozhodně nechám ZPS18 a na novou verzi nehodlám přecházet.
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 22.9.201622:11
No jo, ale co je mi platný že to celkově vyjde výhodně, když třeba zrovna ten měsíc budu potřebovat každou korunu? Kupuju když na to mam, jakýkoliv závazky do budoucna jsou podle mě nepřijatelný, nikdy bych nešel do ničeho předplatnýho, na splátky a podobně. Buďto na to mam, nebo ne, když na to nemam, tak si to nebudu brát po stovce měsíčně. ;­-­) Spoustu toho drahýho softu hlavně běžnej uživatel vubec nepotřebuje, buďto existuje free, nebo levnější alternativa. Pokud to někoho živí, tak je to dost jinej příklad, já mluvim čistě z pohledu někoho kdo se pomocí PC neživí.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 20.9.201613:37
Konečně přišli s vrstvami, ale ta cenová politika je smutná. Možná to bude fungovat v Americe, ale náš uživatel je poněkud pořivější
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.