Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Adobe inovoval svou aplikaci Lightroom. Z klasické a cloudové verze se bohužel staly už jen dvě cloudové za předplatné. Je zde úplně nový Lightroom CC a původní CC se stal Lightroomem Classic CC.
Kabe (881) | 1.11.20174:22
Mozna jsem to preskocil, ale ani v clanku ani v diskuzi nikde nevidim info o te nejspise nejdulezitejsi zmene­(tedy pro ty, ktery Lightroom v realu vyuzivaji­) a to je ta, ze novy CCclasic je oproti svemu predchudci asi ­"mylyjounkrát­" rychlejší.
To, ze je verze na predplatnem uspesnejsi resp vydela vice plyne logicky ze spotrebnosti a tuposti stada, protoze ­"tech par euro za mesic da preci kazdy­" navic kdyz to ma hned a co na tom, ze to vubec ani treba nepotrebuje. Takhle to na netu chodi, lide hromadne vyhazuji penize na zbytecnosti, ktere nikdy nevyuziji. Mnohdy si pak na to usi zpetne v podstate pujcit...takova je doba..takovi jsme my=spolecnost.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 26.10.201710:59
Jak na to tak koukám, vidím, že jsem udělal moc dobře, když jsem si v počítadle nechal W7 v bezaktivační verzi a se zákazem přístupu na net a před několika roky koupil v Alze krabicovku Photoshopu 6 CS. Instalční médium jsem upravil tak, že program se nainstaloval a běží bez CC a nutnosti mít u Adobe účet a dnes nemusím nic řešit. I kdybych nějak zásdně měnil foťák, ­(Oly m1­/II­), což nehrozí, stáhnu si maximálně přes Linux jen příslušný Camera RAW profil a jsem vysmátý.
Odpovědět2  0
kolyy (362) | 25.10.201722:15
Zmyslom Lightroomu bolo ponúknuť program pre spracovanie rawu bez nutnosti platiť za Photoshop. Týmto táto možnosť končí, keďže nový Lightroom CC je značne osekaný ­(vyzerá ako Lightroom Mobile­) a Lightroom Classic je k dispozícii len v balíku s Photoshopom. Keby bol k dispozícii Lightroom Classic za 5€, tak by to bolo asi o dosť prijateľnejšie.

Druhá vec je, že vzniká nutnosť si platiť za funkčný program mesiac čo mesiac. Myslím, že to je značne nepríjemné nielen pre občasných užívateľov, ale aj pre ľudí čo investovali veľké množstvo času a energie do vytvárania raw katalógov ­(ja našťastie nie­). A k tomu si človek povinne platí za nehorázne drahý cloud.

A po tretie, názov Lightroom Classic neevokuje do budúcna nič dobré. Nebudem prekvapený, ak za pár rokov vypadne z ponuky a jedinou možnosťou zostane Lightroom CC, orientovaný na cloud a koncipovaný skôr ako aplikácia pre užívateľov mobilných telefónov. Je tu teda možnosť, že Adobe smeruje s Lighroomom za úplne inými zákazníkmi ako je klasický pokročilejší amatérsky fotograf alebo profesionál, ktorí potrebujú spracovať rawy.


Odpovědět2  0
Kabe (881) | 1.11.20174:38
Tak budou dva produkty. Lightroom CC bude naprosto dostatecny pro vetsinu...presne pro tu, o ktere uz jsem psal, ze by v podstate ani do raw u fotit nemusela, protoze ho ani neni schopna vyuzit.

Vzdy se dalo platit za cely rok, myslim, ze tu moznost nechaji.

Pokud by lightroom classic zmizel, pripravi se o zakazniky z rad lidi, co se foceni opravdu venuji a vlastne by je zadarmo darovali asi hlavne sem https:­/­/www.phaseone.com­/en­/Products­/Software­/Capture­-One­-Pro­/Highlights.aspx
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 1.11.20179:53
Ako som písal, nezdá sa mi veľmi pravdepodobné, že Adobe bude dlhodobo paralelne vyvíjať dva veľmi podobné produkty. Pričom jeden sa volá ­"Classic­" a dá sa kúpiť len v balíku s Photoshopom. O zákazníkov zrejme príde, ale vyzerá to tak, že je mu to jedno, o zákazníkov toho typu ­(náročný užívateľ za málo peňazí­) možno už vôbec ani nestojí. Predávať 1TB cloudu za 150€ ročne je asi lepší biznis, ak sa nájde obeť, čo si to zaplatí.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 1.11.201713:38
No on se sice nedá koupit samostatně, ale tak přeci 13 Euro za LR+PS mesicne he krasna cena. Kdyz to srovnas s tim, ze pokud od nich porizujes jednotlivy samostatny produkt, stoji tusim 20 Euro za mesic a pokud to srovnas s cenami krabicovych softwaru v dobach minulych ...no nevim, mne to fakt prijde hodne dobra cena. Psal jsi, ze by se ti zdalo dobry 5Euro za samostatny LR na mesic ..no me taky, ale na rovinu :­) kdo ti dnes poskytne nejakou obdobnou sluzbu za 5 Euro na mesic?
Navic myslim, ze Adobe de facto mysli i na ty nejchudsi a tak svue produkty nijak drasticky nezabecpecuje. A kdyz je pro nekoho i tech 12 Euro moc, muze si kazdy mesic preinstalovat trial treba i s OS.

Jestli to budou vyvijet paralelne je pro mne tezko rict, nejsem softwarovy odbornik, tak netusim jak moc ty produkty budou rozdilne, ale tusim, ze to moc drasticke nebude. Vem to tak, ze dodnes taky ­"vyviji­" vedle sebe treba Lightroom a Camera raw. Nejake to jadro to ma stejne a myslim, ze to takhle muze byt i u tech dvou novych lightroomu, poku bude vule samozrejme.
Podle me ten novy lightroom je proste cilen na lidi, co neco takoveho vlastne ani nepotrebuji, chteji jen mit pocit, ze jsou velci fotografove a ­"postprocesnici­", ale potrebuji hednoduche ovladani.
Bude to proste jednodussi verze. Stejne jako treba spusta pluginu pro PS by vlastne vubec nemusela byt, protoze preci ty same efekty lze vytvorit pomoci zakladnich filtru v PS..ma to hen heden hacek...chce to mit znalosti a umet to .... a a to dost hluboke znalosti v mnohych pripadech, coz spousta lidi nema a tak radeji poridi pluginy mnohdy mnohem drazsi nez samotny PS, kde uz to ci ono maji pekne predpripraveno.
Jinak to prodavani cloudu mi prijde dost nesmysl v zemcj, kde maji podobne propustny internet jako mame v prumeru my.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 1.11.201715:21
Lightroom samostatne stál ­(a stále ešte stojí­) asi 130€. Verzie boli podporované typicky dva roky. A aj potom boli samozrejme plne funkčné. Novú verziu človek potrebuje najmä kvôli podpore nových fotoaparátov. Kľudne môžem svoj doterajší Lightroom 6 používať napríklad ďalších 5 rokov s foťákmi, ktoré teraz používam.

130€ mi pritom príde primeraných za takýto produkt na viacročné využitie. Zodpovedá to napríklad cene Windows, Office alebo hier.

Takže tých 5€ mesačne ­(120€ za 2 roky­) by zodpovedalo asi tomu, čo stál Lightroom samostatne doteraz . Ale aj to nie celkom, lebo to prestane fungovať, keď človek prestane platiť. Nemôžem si teda povedať, že som spokojný s tým čo som si zaplatil a používať to bez ďalších nákladov.

144€ ročne za Lr+Ps je možno krásna cena, ale pre používateľov Photoshopu, čo budú asi často profesionáli. Ja však Photoshop nepotrebujem a nechcem za neho platiť. A nechcem platiť ani za cloud. 144€ ročne za Lightroom je podľa mňa zderstvo, za 5 rokov zaplatím cez 700€ za raw konvertor, to mi príde absurdné.
Odpovědět0  0
lojzik123 (14) | 1.11.201719:57
Navíc těch 130€ byl jen první nákup, aktualizace pak byla za 75€. Za dva roky nějakých 3€ měsíčně za produkt, který plně vyhovoval mým potřebám. Teď to bude 4x tolik a za to dostanu věci co nepotřebuju a nechci a navíc v případě nezaplacení půlka funkcí přestane fungovat. To se fakt vyplatí. Mimochodem zatím jsem si nevšiml žádné diskuze, kde by uživatelé nějakého produktu brečeli, že nechtějí trvalé licence a chtějí raději předplatné ­(za násobnou cenu­).
Odpovědět1  0
pidalin (303) | 2.11.20175:34
blížej se špatný časy, budeme si muset zvyknout
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 3.11.20178:28
No a neni treba mozne, ze az tedy k zacatku 2018 zrusi zcela tu krabicovou verzi, bude mozne tu cloudovou verzi LR poridit i samostatne?

Navic je imo stale otazka, jak to bude s ostatnimi softwary. Napriklad ­"elements­" verze prodavat jen v cloudove variante by asi nedavalo vubec smysl. Takze myslim, ze bychom meli pockat, az jak to presne bude od roku 2018.

>>>> Jinak po tomhle poslednim tvem prispevku uz tvuj postoj chapu lepe. <<<<

No nebo prejit ke konkurenci .... Capture one je podle mnohych fotografu opravdu lepsi a dava lepsi vystup.
Ja to posoudit teda nemohu, ale treba uzivatelske prostredi Capture one mi prislo na prvni pohled kepsi ­(pro me gusto samozrejme­)
No a nebo zustat u te krabicovky no a nebo za trest Adobe proste neplatit ....
Nebo treba hen nahit nekoho, kdo bude schopen vymyslet, jak do te stare verze krabicovky nacpat pripadnou podporu pro nove objektivy a fotaky.
ha sam taky nejsem priznivcem tech cloudovych verzi ..... ale na stranu druhou ..kdyz vzpomenu na doby nedavno minule, kdy PS stal pres dvacet tisic .....
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 25.10.201718:27
Je to celosvětový spiknutí, chtěj abysme měli na účtech 100 trvalejch příkazů ročně na každou softwarovou kravinu co používáme.
Odpovědět2  0
mlsný amatér (775) | 26.10.201711:04
Pidalin:
Vot eto kapitalizm! Ekonomika musí růst i kdyby čert na koze jezdil, Zatím to ještě jde, i když už s odřenýma ušima. Až to jít přestane, nastane krííííze. Vem si jen auta, kolik zbytečností ta nejnovější mají; samozřejmě stoupá i cena, protože naprosto zbytečný doplněk se zásahem úředníka stane doplňkem povinným a bazmek s výrobní cenou 20 Kč zvedne cenu auta o dvacet tisíc. A za tři roky v něm chcípne baterie a musíš si ho v servisu nechat vyměnit! Ne baterii, protože ta je v něm zalitá, ale celý a palubní počítač se při tom musí přeprogramovat.
Odpovědět2  0
lojzik123 (14) | 2.11.20177:31
ono když člověk rozvede častou myšlenku zastánců předplatného, že přece není problém místo jednorázové platby začít platit za cokoliv 10$ měsíčně, že taková částka nikoho nezabije a je to přece jenom x piv, tak dojde k výsledku, že není problém měsíčně zaplatit nekonečné množství desetidolarových plateb.
Odpovědět0  0
jozkopower (452) | 25.10.201716:43
Milý Adobe, vidíš sa mi nejaký nenažraný, mám tu kvalitný produkt Zoner Photostudio za tretinovú cenu, takže ahoj !
Odpovědět2  1
pidalin (303) | 25.10.201718:38
No ale předplatný nám tam zavedli už taky, prostě se v budoucnu nedoplatíme. Řešení je vykašlat se na celej digitální svět a přestěhovat se na ňákej ostrov a živit se rybařenim. :­-D
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 25.10.201721:26
jenze tam ti zachvili zacnou lovit asiati. jdem na mars pestovat brambory za pomoci karbidove lampy a hovinek.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 25.10.201721:57
Pridávam sa. Ako si to nafotíme? ;)
Odpovědět0  0
pidalin (303) | 25.10.201722:45
Odpovědět1  0
kolyy (362) | 25.10.201722:49
Vie to raw? Má pre to Lightroom softwarové korekcie pre objektív? Kurňa, ako zaplatíme splátky za LR? ;)
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 25.10.201722:56
muzes jim to poslat slozenkou, ale musis se trefit do spravne planety..
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 25.10.201722:58
Dúfam, že to bude fungovať, lebo čo keď im to niektorý mesiac nedôjde?
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 25.10.201722:53
asi instaxem. a na exkrementy nejaky makro nebo hubbleuv teleskop z obezne drahy marsu. taky by to chtelo kybl na mandelinky..
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 26.10.201711:06
Kvalitní? A za třetinovou cenu? Už dávno ne, Je to z deště pod okap, protože tuhle ,,vymoženost­" zavedli taky!
Odpovědět3  0
Kabe (881) | 1.11.20174:28
To ale porovnavas cenu Zoner vs LR+Photoshop nebo se pletu?
https:­/­/www.adobe.com­/cz­/creativecloud­/plans.html
Odpovědět0  0
lojzik123 (14) | 25.10.201716:11
Jestli za tou menší úspěšností standalone verze není třeba to, že Adobe tuto verzi už nějaký ten pátek úmyslně potlačuje a na jeho webu nebylo jednoduché existenci této verze najít. Matně si vzpomínám, že už když jsem u nich pořizoval upgrade na LR6, tak to nebylo úplně intuitivní na rozdíl od zakoupení předplatného. A to jsem na rozdíl od nových uživatelů věděl co hledám. A nesmí se zapomenout, že uživatel standalone verze teď musí do CC naládovat asi 4x víc než při nákupu upgradu. Pokud ho vůbec koupí! Spíš mám pocit, že uživatelům standalone verze není Adobe schopné nabídnout nové funkce ­(ten seznam novinek od uvedení LR6 je za tu cenu směšný, přitom tomu spousta funkcí chybí­) aby obhájil nákup upgrade a je pro něj výhodnější je uvázat na předplatném, kdy budou platit mnohem víc a dostávat mobilní funkce o které třeba ani nestojí
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 25.10.201717:50
Byla řeč o předplatném obecně. Tedy nejen Lightroom, ale i Photoshop, Premiere a další CC programy. Zisky Adobe i díky předplatnému hodně rostou, a přestože lidé kafrají, že to musí takto každoročně platit, ve finále je to mnohem úspěšnější a spíše to nové zákazníky přilákalo než odradilo. Souhlasím, že to může být částečně i tím, že staré verze jsou záměrně potlačovány, nicméně alternativních voleb tu je poměrně dost za velmi zajímavé peníze, a přesto lidé od Adobe nijak zvlášť neutíkají.
Odpovědět0  0
lojzik123 (14) | 25.10.201718:22
Tak on neni zákazník jako zákazník, LR si kupuje i jiná cílovka než třeba PS nebo Premiere a další. Jaká je alternativní volba pro LR za zajímavé peníze bez předplatného? Navíc z LR do kterého člověk roky láduje data se blbě odchází jinam, pokud neexistuje standardní výměnný formát ­(a do xmp ukládají různé aplikace různě, pokud tam vůbec dají všechno­).
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1039) | 26.10.20179:07
Corel AfterShot Pro. Jo, tam si databázi dělat nemusíte ­- nebo si jich můžete udělat třeba sto.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.