Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BSI CMOS snímač: popis technologie

10.1.2011, Michal Srna, článek
V současné době je v mnoha novinkách digitálních fotoaparátu představován "nový" typ CMOS snímače značený jako BSI CMOS. Dnes si stručně popíšeme obecný princip snímání obrazu, co se skrývá za BSI označením a jaký dopad má tato technologie na vlastnosti CMOS.
Kapitoly článku:
I přesto, že technologie se zpětným osvětlením byla mnoha společnostmi studována několik let, tak až v roce 2007 byl představen první funkční vzorek společností OmniVision Technologies. Z důvodů vysoké ceny a problematické výroby se v té době technologie příliš nerozšířila do oblasti spotřební elektroniky.


První společností, která si pohrávala s technologií BSI CMOS, byla OmniVision

Až v roce 2009 oživila tuto myšlenku firma Sony s prvním masově vyráběným BSI CMOS snímačem marketingově pojmenovaným jako Exmor R, který začala implementovat do svých produktů. Ostatní výrobci na sebe nenechali čekat a v roce 2010 oznámila například společnost Apple, že využívá BSI snímač značky OmniVision v jejich smartphonu iPhone 4, následoval další výrobce mobilních telefonů – HTC s modelem HTC EVO 4G vybaveným 8 Mpx OmniVision BSI CMOS snímačem atd.


V roce 2009 oživila BSI CMOS snímače firma Sony se svým Exmor R

Až v současné době zažívá BSI technologie opravdový rozmach a v rámci aktuálního veletrhu CES 2011 se jednotliví výrobci předhánějí v představování digitálních kompaktů s touto do budoucna velice slibnou technologií.


Do budoucna slibuje technologie BSI CMOS méně šumu a hlavně větší světelnou citlivost
zdroj: samsung.com

Osobně si myslím, že tato technologie má v následujících letech rozhodně co nabídnout, zejména pokud bude stále zdokonalován její výrobní proces a snižovány náklady. Již nyní ji nalezneme nejen v mobilních telefonech, fotoaparátech, ale i digitálních videokamerách. Až uvidíte na svém novém kompaktu označení BSI, budete už vědět, co tato tři písmena opravdu znamenají.

Zdroje:
www.photonics.com - popis vlastností BSI CMOS snímačů z hlediska výrobních parametrů
patft.uspto.gov - patentový dokument s podrobným popisem výroby a technologie BSI obrazového senzoru se souvisejícími patenty o back-illuminated technologii sahající až do roku 1983
en.wikipedia.org - stručně a obecně o BSI technologii