Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Canon včera představil nové CSC fotoaparáty s APS-C senzorem. Ty ale nedostaly bajonet EF-M, nýbrž RF. Vedle EOS R7 se objevila i levnější varianta EOS R10. Snížila své rozlišení na 24 MPx, nicméně si zachovala např. video 4K/60p.
LeHydrak (102) | 25.5.202215:08
Jsem rád, že se zase rozšířilo použití 4K 60p 10­-bit videa, ale k nějakému vážnějšímu nasazení by to chtělo nějaké kvalitní objektivy a tam to Canon moc dobře nevede. A jestli nedá výrobcům třetích stran možnosti pro vývoj svých objektivů včetně podpory stabilizace a ostření, moc si to nedovedu představit. A to nemluvím jen o pevných objektivem, ale o obdobách objektivů 16­-80mm f­/2.8­-4.0, 17­-70mm f­/2.8 či 18­-105mm f­/4.0. Prostě něco světelnějšího či kratšího a delšího. A nejlépe i s elektronickým zoomováním, které se pro video ­(alespoň pro některé jeho žánry­) také hodí. Chápu, že je zde možnost využití řady objektivů pro klasické zrcadlovky, ale to není úplně bezproblemové a navíc ani tam toho Canon tolik nemá. Myslím si, že v tomto případě je na tom Sony a Fujifilm lépe. Osobně jsem tedy zvědav na prodeje ­(a také poznatky z jejich reálného použití­) těchto Canonů právě v porovnání s těmito konkurenty, protože Nikon také není nijak slavný ­(minimálně v tom o čem jsem psal­).
Odpovědět1  1
Choakinek (4680) | 25.5.202215:51
Já bych řekl, že jste přesně popsal jejich obchodní model.

Prostě podobně, jak je R10 kvůli ceně ořezán proti R7, tak stejně tak je R10 ořezán i na objektivech s tím, že ucelená řada objektivů pro R7, R10 možná někdy bude, ale uživatel si bude muset počkat, nebude je mít k dispozici hned.

Pokud chce uživatel ucelenou řadu objektivů, musí si připlatit za FF tělo.

V případě R7 se nejspíš očekává, že uživatel bude kupovat objektivy pro FF ­(cena R7 tomu určitě odpovídá ­- je poměrně vysoká­) a prostě se spokojí s 1,5x násobkem ohniska anebo bude tuto vlastnost považovat dokonce za výhodu.

Prostě fotoaparát už není ­"lidový­" produkt. Tím jsou dnes jen některé MFT modely, ale možná ani ty ne. Čili jen MFT modely a kompakty ve výprodeji. Možná něco málo od Sony a Fujifilmu.
Odpovědět0  2
Choakinek (4680) | 25.5.202212:39
Podobné třídy APS­-C CSC jiných výrobců také nemají mechanickou stabilizaci v těle, zvětšení hledáčku má ovšem tento Canon spolu s Fujifilmem úplně nejhorší.

Ve světě MFT CSC mají mechanickou stabilizaci v těle i dramaticky levnější přístroje ­(o 50 i více procent levnější­) než R10.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.