Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bezpečnostní inženýři objevili zranitelnost v PTP komunikaci s fotoaparáty společnosti Canon, které pak lze hackersky napadnout. Prezentovali to např. na možnosti nainstalovat vyděračský ransomware. Canon už problém řeší.
busy (4706) | 16.8.20199:17
Celkom by ma zaujimalo, kto a preco vobec vymyslel PTP protokol.

Chapem ze na prenos suborov medzi pocitacom a mobilom svoje urcite opodstatnenie ma, ale osobne si myslim ze v pripade fotakov je zbytocny a na prenos uplne postaci USB mass. A vzdy, ked mam moznost si vybrat medzi PTP a USB mass, zvolim USB mass.

Nuz a fotaky, ktore USB mass nepodporuju, povazujem za podradne a menejcenne :­)
Odpovědět1  0
martinX34 (367) | 16.8.201910:12
USB mass transfer vyzaduje exkluzivny pristup k mediu ­(teda nemoze kartu pouzivat zaroven pocitac aj samotny fotak­), PTP respektivne jeho nasledovnik MTP umoznuje zdielany pristup, teda fotak aj pripojeny pocitac mozu zaroven pracovat s kartou. Preto napriklad pri ovladani fotaku cez USB ­(pricom fotky sa ukladaju aj na kartu­) sa musi pouzivat PTP­/MTP. Android telefony tiez uz prakticky nepouzivaju USB MT ale hlavne MTP ­(aby sa pri pripojeni k pocitacu nemusela od telefonu odpajat pamatova karta, kde mozu byt napriklad aj beziace aplikacie­).
Odpovědět1  0
busy (4706) | 16.8.201910:20
Ano, presne to som myslel tym opodstatnenim v pripade mobilov ­(a vlastne aj fotakov ktore su ­"v cinnosti­").
Ale pokial z fotaku iba stahujem fotky, tak USB mass je na to ovela vhodnejsi.
Odpovědět0  1
martinX34 (367) | 16.8.201910:24
Pokrocilejsie fotaky sa ale daju cez USB aj ovladat ­(napriklad pri foteni v studiu­). USM MT rozsirenia na ovladanie nepodporuje a preto je nutne pouzit PTP­/MTP. Okrem toho samotne praca v takomto rezime ­- PC posle prikaz na vytvorenie snimky, fotak ulozi snimku na kartu, PC si z karty precita snimku aby zobrazil preview, vyzaduje zdielany pristup, co USM MT nepodporuje. Teda na pokrocilejsiu pracu s fotoaparatom je PTP­/MTP vhodnejsi. Idealne je samozrejme to, ak su podporovane obidva protokoly.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 16.8.201916:03
Není vhodnější, protože:
- pokud mají Win přístup k paměťovému úložišti, začnou si tam hned šmátrat a zapisovat. Typicky složka System Volume Information. To je karta fotoaparátu, Win tam nemají co dělat.
- uživatel nemusí dávat ­"bezpečně odebrat HW­". Tím, jak fotky proudí jen jedním směrem, nestane se, že po vytažení USB z konektoru nebude dokončen nějaký zápis a tím pádem se za několik měsíců po naplnění karty, se karta sesype a uživatel příjde o fotky díky překříženým souborům.
Odpovědět0  0
f32 (11) | 16.8.20191:27
Jémankote, to je zase komedie. To mi už připomíná Rádio Jerevan. Příště třeba přijdou američtí vědci s tím, že lze hacknout elektrický obojek psa. Samozřejmě, že lze stejně jako skoro všechno, vždy je jen otázkou, jestli se to tomu, kdo je toho schopen vyplatí. Tady těmto lidem se to vyplatilo, protože jako vidno, o tomto vědeckém objevu informuje spousta internetových fotoodborníků, influencerů a podobných existencí.
Odpovědět1  0
Cejpatka (440) | 16.8.20192:59
Co to je nějaké hacknutí, buďme vůbec rádi, že nám naším fotoaparátem neškube objektiv s tradičním USM motorkem od Canonu, a to až tak moc, že pak znatelně více cítíme jeho jednotlivé kroky! ... viz poslední zdejší neuvěřitelná recenze. :D A nebo takové agresivní lítání expozice o 5 ­(slovy pět­) EV sem a tam při kontinuálním ostření na strom a trávu pod ním, což u Canonu nelze bloknout namáčknutím! ... viz stejný odstavec v oné slovutné recenzi. :O
Odpovědět1  2
busy (4706) | 16.8.20199:06
"je jen otázkou, jestli se to tomu, kdo je toho schopen vyplatí.­"

Staci sa pozriet kolko roznych ransomwerov vznika pre klaiscke pocitace. Ak by sa to nevyplatilo, nevznikali by.
Ak nejaky kyberzlocinec ma potrebne know­-how a dokaze napisat taky ransomwer aj pre fotak, staci jedna jedina obet, co je ochotna za desiftovanie svojich fotiek zaplatit napr. 0.1 BTC, a uz sa to ­(cisto ekonomicky­) vyplati.
Odpovědět0  0
f32 (11) | 16.8.201913:13
"Staci sa pozriet kolko roznych ransomwerov vznika pre klaiscke pocitace. Ak by sa to nevyplatilo, nevznikali by.­"
Roztomile srovnani.
Jestli tech klasickych pocitacu neni trosku vice nez Canonu 80D

"Ak nejaky kyberzlocinec ma potrebne know​­-how a dokaze napisat taky ransomwer aj pre fotak, staci jedna jedina obet, co je ochotna za desiftovanie svojich fotiek zaplatit napr. 0.1 BTC, a uz sa to ​­(cisto ekonomicky​­) vyplati. ­"
Pocitam, ze clovek, ktery by takhle moudre uvazoval by nenascriptoval ani cistou webovou stranku. Elektricky obojek psa se taky muze vyplatit hacknout, mona i elektronicky kartacek na zuby, kdo vi. Story se da vymyslet skoro na cokoliv.

Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 16.8.20190:04
Problém je, že se dnes na všechno kašle.

Úplně si představuji, jak na nějaké poradě tam nějaký odborník prezentuje své obavy, ale moneyžer tyto obavy pochopitelně nesdílí a problém se tak neřeší. Tedy až do doby, než na to upozorní úplně někdo jiný, mimo firmu :­-­).
Odpovědět3  0
Puppy8 (858) | 16.8.20198:52
To bude zase nějaký outsourcing levných programátorů z Indie, aby se ­"ušetřilo­".
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.