Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Koronavirová pandemie sice tvrdě dopadla na výrobce fotoaparátů, ale možná nebude tak zle, jak se čekalo. Canon totiž už podruhé zvyšuje své predikce pro rok 2020, kdy díky úspěchu EOSů R5 a R6 čeká větší zisky než původně.
FotoZemek (919) | 19.1.202116:01
Ale mě se ty zaoblené tvary líbí, držím pěsti ;­-­)
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 19.1.202110:19
Docela by mě zajímalo, jaký podíl na tom ­"megaúspěchu­" budou tvořit majitelé DSLR od Canonu ­(kteří tedy přejdou na CSC od Canonu­) a jaký podíl budou tvořit ostatní zákazníci.
Odpovědět2  0
Sir_Jacobus (13) | 19.1.202110:47
Spíš by mě zajímalo, co v rámci CSC představí pro normální lidi­/amatéry s rozpočty odpovídajícími průměru ­- zvlášť pokud opravdu zaříznou M sérii. Opravdu nemám na to, abych jen za tělo dával 120, resp 80k... a APS­-C na R bajonetu asi nic nevyřeší ­- určitě budou o dost dražší než M, včetně objektivů ­- jejichž ceny jsou ostatně už dávno dostupné.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 19.1.202110:57
EOS RP za cca třicet tisíc taky nestačí? I se základním objektivem se dá sehnat pod čtyřicet tisíc...
Odpovědět2  0
Sir_Jacobus (13) | 19.1.202111:16
To je přesně ono ­- M50 jsem měl i se seťákem cca za 17. Dále mám moc rád EF­-M 32­(51­) mm f1.4 STM, taky 28 mm Macro a ani 50­-200 zoom není tak špatný. Celé mi to vychází asi na 46k. Přičemž ta padesátka a Macro jsou, vzhledem k ceně a velikosti ­(což je velmi důležité­) opravdu kvalitní objektivy.

K čemu je mi Rp za stejnou cenu a jen se základním objektivem? ­- navíc R bajonet je FF = o dost větší, než M...
Jak jsem psal v komentářích k jednomu z předchozích článků ­- favorizují se drahé systémy a k těm cenově dostupným ­(a navíc kompaktním­) neexistuje žádná ekvivalentní náhrada. Co na tom, že se jedná o FF, když celý ten systém je větší ­(což by se ještě dalo...­) ale hlavně dražší.
Odpovědět4  1
blue.sun (754) | 19.1.202117:39
Počkej si tak dva, tři roky, a bude i ta RP za dvacet tisíc.
Co se objektivů týká, kvalita těch EF­-M taky odpovídá ceně, bohužel.
Odpovědět0  0
Nightlight (96) | 19.1.202120:06
Z mojej skusenosti su EF­-M objektivy velmi kvalitne a cena je velmi priazniva. Najdrahsi je asi 32mm f1.4, co je trochu skoda, ale je velmi dobry. Alternativa je napr. Sigma 30mm f1.4, ktora je vyrazne lacnejsia, ale tiez je to celkom kvalitne sklo.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 19.1.202120:01
Mluvíte mi z duše. Protože tam nic lepšího manažerské hlavy pomazané nevymyslely. Uspokojivé marže jim házejí jen drahé systémy a tak levné mají smůlu, nebudeme je vyrábět vůbec. No není to geniální řešení? Tolik práce jim to muselo dát, než to vymysleli :­-D.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.1.202120:29
Nechtěl bys jim to tam ukázat, jak to mají řídit? To jsou ve všech společnostech tak blbí, že všichni došli ke stejnému závěru? Nemyslíš, že dobře vidí, co se prodává a jaké na tom mají zisky­/ztráty? Myslím, že Canon stále má v nabídce v podstatě vše, co můžeš chtít, a zatím je možné sehnat vše od levných kompaktů až po nejdražší FF. A přesto příjmy z prodeje fotoaparátů klesají o desítky procent. Tak co mají doplnit do nabídky, když ještě všechno mají? A jestli Canonu něco chybí, tak je to spíše ten high­-end ­(opravdu high­-endové APS­-C CSC, 1­" ultrazoom,...­). U Fujifilmu, Olympusu bychom se o něčem takovém mohli bavit, tam byla nabídka seškrtána vydatně, ale Canon má stále kompletní nabídku. Jak to, že se neděje to, co říkáš, že by se dělo?

Už si konečně uvědom, že low­-end není dlouhodobě udržitelný při high­-endových prodejích. Pořád nerozumím tomu, proč tu všichni chcete tak výrazně seškrtat nabídku fotoaparátů. Cožpak už tak nechudne?
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 19.1.202122:56
No ten Canon už je dnes v podstatě výjimka. A těžko říci, co z toho se ještě reálně nachází na výrobních linkách a co z toho už je jen v distribuční síti.

Nakonec jen oddalují nevyhnutelné a to sice stav, kdy i těch pár modelů FF budou muset prodávat v tak malém objemu, že už se jim to taky nebude vyplácet.

Pak tedy co? Definitivní konec? Pravděpodobně nikoliv. Pravděpodobně budou hledat partnery, kteří jim pomohou s výrobou a oni budou dodávat některé sofistikované technologie.

Partneři se postarají o návrat pestré nabídky a zákazník bude spokojený.

Tak proč s tím nezačít už nyní? Proč trvat na monopolu produkce výrobku, který ani nechci vyrábět, protože se mi to nevyplatí? Vždyť je to postavené na hlavu.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 19.1.202123:13
Jste tak nějak mimo realitu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 20.1.20219:49
Proč by FF měli proboha prodávat v malém objemu? Vždyť trh s FF nemizí, spíše naopak roste. Zmizela ti obrovská skupina běžných uživatelů, kteří fotili kompakty a základními DSLR, ti dnes fotí telefony. Ale to se přeci netýká profíků a nadšenců, kteří fotili s APS­-C­/FF. Tahle skupina není telefony výrazně ovlivněna a fotit bude i nadále. Navíc tím, jak se fotoaparáty stále více soustředí na video, přebírají zájem z kategorie videokamer, takže zájem o FF roste. A není důvod, aby klesal.

Kdo fotil s FF, bude ve většině případů s FF fotit i nadále. Ale kdo fotil s APS­-C ­"bo zrcadlovka­" do rodinného alba, tak ten se na nějakou low­-endovou DSLR dneska už vykašle. Takže k čemu mít pestrou nabídku v low­-endu, když ji tam skoro nikdo nechce? Začneme zase vyrábět psací stroje, VHS kazety,... jen proto, abychom měli pestrou nabídku, i když tu pestrou nabídku skoro nikdo nechce?

Pro koho bys to vyráběl, pro koho bys měl tu pestrou nabídku? Pro pár ­"bychařů­" na internetu? Když ti výrobci budou produkovat low­-end za typickou low­-endovou cenu, tak budou finančně krvácet. To není o tom ­"vydělat víc­", ale o tom být alespoň v nějaké kladném čísle. A low­-end při high­-endových prodejních číslech k tomu nevede. Takže tvůj sen o rozšíření nabídky by vedl spíše ke krachu společnosti, takže k omezení nabídky, protože by vypadl další výrobce. Přesně to, co nechceš. Tak se má low­-end zaplatit? Zvýšíš jeho cenu? No to by si to pak nekoupila ani ta hrstka, která by si to koupila dnes. Takže ani to nefunguje. Tak to bude dotovat high­-end? Takže si stěžuješ na to, že výrobci prodávají drahé high­-endové fotoaparáty a navrhuješ řešení, které je prodraží ještě více? Nerozumím tomu, proč se ti líbí taková řešení, která vedou přesně k opaku toho, co chceš.

Low­-end prostě nemůžeš prodávat v high­-endových číslech. Low­-end se musí hnát počtem kusů. Jenže ten trh pro něj mizí. Udržitelnost low­-endu znamená jiná prodejní čísla než pro udržitelný high­-end. Můžeš prodávat 10 tisíc Ferrari ročně a být v zisku, ale nemůžeš prodávat tolik Fabií. I kdybys jich prodal 20 tisíc, tak to nestačí. Low­-end vyžaduje low­-endová čísla.
Odpovědět0  0
Sir_Jacobus (13) | 20.1.202119:58
Jde mi jen o to, že časem asi nebude čím fotit, FF je mimo můj rozpočet, ledaže bych si někdy místo auta koupil fotovýbavu, což je i docela reálné :D A mobily jsou o ničem...
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 23.1.202111:25
Jak velké fotky pácháš, že nic menšího, než FF neuživíš? S MFT lze udělat perfektní fotky 60 x 80 cm. A cena je proti FF o dost níž.
Odpovědět0  2
mlsný amatér (775) | 23.1.202111:22
Low­-end začínají nahrazovat fotomobily. Ti, co dříve fotili tím, čemu se říká Low­-end už přecházejí na mobily, protože při způsobu, jakým se dnes fotografická tvorba mezi širokou veřejností prezentuje ­(displeje ,,chytrých­" telefonů­), je požití fotomobilu pohodlnější. kvalitu foek není třeba řešit, ­(automatika a umělá inteligence zařídí vše potřebné­) aposlat maloformátové JPG jako e­-mail je z fotomobilu mnohem jednodušší, než tahat data z karty Low­-endového foťáku, přetahovat je do počítadla, upravovat na formu, vhodnou pro internet a posílat. Takže je jen otázka času, kdy těch několik málo profíků bude fotit na kvalitní FF vybavení, ­(kolik se jich tím v budoucnu jakž takž uživí?!?­) a ten zbytek si bohatě vystačí s nějakou plackou a fotkami v její paměti.
Odpovědět0  3
Jirik_H (653) | 19.1.202120:00
Je otázkou, koho Canon považuje za normální lidi. Navíc průměrné výdělky nejsou zde nic moc. Prostě pokud je zájem na kterém vydělává, bude přednostně se věnovat tomuto segmentu. Čím levnější, tím pravděpodobněji méně Canon vydělá a tím dříve tuto část trhu obsadí mobily.
Odpovědět1  0
mlsný amatér (775) | 23.1.202111:27
A to platí i pro ostatní. Nikon,Fuji, Sony, Panas jsou na tom stejně. Leicu pomíjím, to je záležitost pro pár snobů.
Odpovědět0  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.