Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
CIPA vydala další statistiky, tentokrát to bylo za prosinec 2020 i celý loňský rok. Ukazují se i zajímavá historická fakta, kdy roční dodávky kompaktů klesly během deseti let o téměř 97 %. Ani zrcadlovky na tom nejsou moc dobře.
bedo. (844) | 3.2.202120:36
...ako sa premiestnili do mobilov ­- momentálne používam 2 mobily ­(Apple iPhone SE a Xiaomi Mi A2 Lite­) a výstup z oboch je porovnateľný s výstupmi toho lepšieho, čo mi z kompaktov prešlo rukami
Odpovědět1  2
blue.sun (754) | 4.2.202118:07
Tak pokud nejlepší kompakt byl nějaký čtyřmegáč z roku 2005, pak to chápu. :­-D Jinak je to blábol.
Odpovědět2  2
bedo. (844) | 5.2.20217:50
Konkrétne to boli ­(v poradí, ako som ich kupoval­): Minolta DiMAGE Xt, Sony DSC­-T1, Fujifilm F30, Panasonic TZ2, Pentax Optio A40. Z týchto bol kvalitou výstupu s uvedenými mobilmi porovnateľný asi len Pentax ­(a Fuji, pokiaľ by nešlo o rozlíšenie­).
Odpovědět1  2
blue.sun (754) | 5.2.202111:16
Nejnovější z roku 2008 a srovnáváš s moderními mobily? Jako fakt?
Tyjo, Slovensko fakt jede bomby.
Odpovědět2  3
bedo. (844) | 5.2.202117:50
"a výstup z oboch je porovnateľný s výstupmi toho lepšieho, čo mi z kompaktov prešlo rukami­" ­- čomu z tejto vety nerozumieš? Ak treba, preložím...
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 6.2.20219:59
Vybral sis ke srovnání foťáky z nejlevnější kategorie, navíc skoro dvacet let staré. Ne, to fakt nejde srovnávat.
Odpovědět0  2
bedo. (844) | 6.2.202110:14
Ja som hlavne popísal svoje osobné skúsenosti. Po Pentaxe už pre mňa proste nemalo význam kupovať ďalší kompakt, lebo mobily sa mu kvalitou výstupu viacmenej vyrovnali. Inak ten Pentax nebol zlý, povedal by som, že medzi kompaktami patril k tomu lepšiemu ­(napr. mal stabilizovaný 1­/1.7­" snímač­) a Fuji F30 svojho času porovnávali so zrkadlovkami. Samozrejme, že sú aj lepšie kompakty, ako trebárs Sony RX série, ale osobne si myslím, že tieto sa stále predávajú dobre a klesly hlavne dodávky tých základných ­(ktoré ľudia nahradili telefónmi­)...
Odpovědět1  1
Choakinek (4680) | 6.2.202114:54
Jestli si blue.sun myslí, že kompakty vždy fotily lépe, než telefony, tak to je samozřejmě úplný nesmysl. Samozřejmě, že řada typicky obyčejných kompaktů v několika letech fotila hůř a i významně hůř, než telefony. Čili nejen stejně, ale dokonce ještě hůř. Tam jde tak spíše o vlastnosti, telefon nedisponuje a nedisponoval některými vlastnostmi, které má kompakt.

Spor se tak vede jen o to, jestli by výrobcům foťáků na udržení určitých prodejů stačilo, kdyby na kvalitu obyčejných kompaktů nekašlali, tedy jestli výrobce foťáků významně potrestalo, že na kvalitu obyčejných kompaktů kašlali a jejich výstup byl i významně horší, než výstup z některých telefonů.
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 6.2.202114:59
Ano, levné kompakty fotily hůř, než nejdražší telefony. To jediné se nedá upřít. Krabička za dva tisíce se nemohla srovnávat co do pixelové kvality ­(třeba­) s Nokií 808 PW, ale to je tak všechno. Zbytek je tvé obvyklé plácání.
Odpovědět0  2
Choakinek (4680) | 6.2.202115:12
No to samozřejmě plácáš akorát ty. I kompakt třeba za 5000 Kč fotil hůř než nějaký dražší telefon ­(ne nutně nejdražší­).

Dále plácáš s tím Pentaxem Optio A40. Jak jsem se díval, tak nemá zrovna dobré rohy, měl­-li bych hodnotit kvalitu objektivu, nicméně JPEG na základní ISO v podstatě není nijak žehlen, což je na hony vzdálené realitě celého zástupu mnohem novějších kompaktů, kde byl JPEG žehlen o sto šest a výsledný výstup byl doslova odporný.
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 6.2.202120:40
Jo jo, samozřejmě. Takový iPhone SE se stěží vyrovnal mému prvnímu digitálu Benq z roku 2003. Ale stačilo na to nalepit to nakouslé jablíčko a hle, máme tu krále fotomobilů...
Odpovědět0  2
bedo. (844) | 7.2.20218:14
Pridám ešte na ukážku 3 obrázky v pôvodnej veľkosti, nech si môže každý urobiť záver sám pre seba. Predsa len asi nie každý má s uvedenými aparátmi osobné skúsenosti.

https:­/­/postimg.cc­/gallery­/K3mqrbc

Snažil som sa vybrať podobné obrázky, žiaľ z Pentaxu podobný nemám. Uvítam samozrejme aj ukážky od ostatných diskutujúcich, aby som si tiež mohol utvoriť vlastný názor na základe niečoho ­"viditeľného­".
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 7.2.202119:46
Pentax úplně super. Prostě stroj staré školy. Několik takových modelů vzniklo ­- nežehlily stejně jako staré kompakty, ale už měly vyšší rozlišení, např. takové, jaké se používá i dnes, tj. 12 Mpx.

Fakticky šlo o naprostý vrchol produkce levných či levnějších kompaktů s malými snímači.
Odpovědět0  1
Choakinek (4680) | 7.2.202119:36
Kompakty Benq z roku 2003 měly od 2 do 5 Mpx. To na iPhone SE z roku 2016 rozhodně stačit nemohlo.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6623) | 6.2.202118:47
"jestli výrobce foťáků významně potrestalo, že na kvalitu obyčejných kompaktů kašlali a jejich výstup byl i významně horší, než výstup z některých telefonů­"

Nepotrestalo je to v podstatě vůbec. Důležité je pro uživatele to, že jim výstup z telefonů začal stačit a že to mohou snadno sdílet z jediného zařízení. Jakmile tohle nastalo, tak se můžeš rozkrájet, jakákoli přidaná hodnota v kvalitě fotek z kompaktu by byla pro většinového zákazníka irelevantní. Ta vyšší kvalita je nedůležitá věc ve srovnání s tím, že ten člověk nevyplázne několik tisícovek za druhé zařízení, které už nepotřebuje ­(protože mu stačí kvalita fotek z telefonu­) a toto nepotřebné zařízení nemusí nosit. Tohle lepší kvalitu fotek naprosto přebije. I kdyby ten kompakt fotil zázrakem jako full frame, většina lidí by se ti na to vykašlala. Protože je kvalita fotek nad úrovní, která jim stačí, nezajímá.

I kdyby ty foťáky měly SIM a upload na internet, byla by to stále komplikace. Stále je potřeba kupovat druhou věc a nosit druhou věc. Převáží to lepší kvalita fotek? Ani náhodou! Proč by měla? Vždyť na tom Instagramu v půlmegapixelovém rozlišení si ani nějakých neostrých rohů nebo patlání v JPEGu nemůže všimnout. Moderní smartphone už má použitelné barvy, použitelný DR ­(taky i díky těm Tetracellům­), to stačí. A jedno zařízení místo dvou? Bomba, kašlat kompakt!

Ty si fakt myslíš, že např. nějakou mladou puberťačku, která co hodinu ­"postuje fotku na instáč­" bude zajímat nějaké patlání v JPEGu? Opravdu? A že kvůli tomu bude do své malé stylové módní kabelky dávat navíc ještě 200gramový kompakt, když nemusí? Opravdu? V době, kdy se ty fotky ještě stahovaly do počítače, nikdo neměl datové připojení LTE v telefonu a ručně uploadovaly na Facebook, kompakt měl smysl, ale dnes, když to jde z telefonu? Tohle jsou ty důvody. Žádná nedostatečná kvalita fotek z kompaktu, ale dostatečná kvalita z telefonu. Vyhoď už ten 10 let starý kalendář, co ti visí na stěně, a kup si letošní. Rok 2021.
Odpovědět2  0
blue.sun (754) | 6.2.202120:42
Foťáky se SIM a uploadem na internet tu přeci byly... Samsung vydal dva takové modely a oba byly takový propadák, že ho už nikdo nenásledoval. Nejlepší důkaz toho, jak velký zájem je o focení s kompaktním foťákem a tahání příliš velkého zařízení v kapse.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 7.2.202119:28
Ok, pokud vše ­(kolem seškrtávání nabídky­) podřídili puberťáčkám s instáčem, časem zjistí, že je to vyšlo hodně draho, až zaplatí cenu nejvyšší v podobě bankrotu.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6623) | 7.2.202120:59
Na těch výpočtech jsem ti ukázal, že kdyby to neudělali a jeli vývoj jako před 10 lety, tak už by byly PO bankrotu. Pokud někdo zbankrotuje, tak to nebude známka toho, že to tehdy udělali špatně. Pokud by neudělali ty kroky a nepřestali s vývojem kompaktů, tak by byli už teď PO bankrotu. Tobě fakt přijde ztráta mnoha tisíc tisíc Kč na prodaném kusu jako cesta OD bankrotu? Víš, co je to záporné číslo?

Takže se znova koukni na ty výpočty a snaž se je pochopit. A to jsou s desetinovými počty. Dnes jsou třicetinové. Kdybych v tom výpočtu zachoval hodnoty a snížil počty na třicetinu, tak si nepřej vidět ta čísla. Ten jejich postoj je od toho bankrotu oddaluje. A jak je vidět, poměrně úspěšně, protože např. Sony, Canon i Fujifilm mají fotografické finance poslední dobou spíše zdravější než před nedávnem. Takže jak je možné, že ty jim predikuješ bankrot a oni seškrtáváním vývoje kompaktů a low­-endu naopak míří spíše k prosperitě? Je zajímavé, že to už je snad desátá věc, která jde proti tvému názoru. A nemáš zatím jedinou, která by podpořila ten tvůj.

Vtip je totiž v tom, že podobně jako ty puberťačky s instáčem, se chovají dnes všichni. Drtivé většině běžných zákazníků prostě jedno multifunkční zařízení přebije jakoukoli další výhodu ve vyšší kvalitě. Já vím, že tě o tom nepřesvědčím, ale tak to prostě je. Jestli si myslíš, že by běžný zákazník raději kupoval dvě zařízení, platil dvě zařízení a nosil dvě zařízení jen kvůli vyšší kvalitě snímků, tak jsi neuvěřitelně naivní. Promiň, že to tak říkám, ale tohle je naprostá zaslepenost tvé fotografické bubliny. Takhle prostě svět nefunguje. Tohle funguje u fotografických nadšenců, ale těch je minimum.

Telefony prostě díky své multifunkčnosti nahradily fotoaparáty, stejně tak vytlačily MP3 přehrávače, diktafony, navigace do aut,...
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 7.2.202122:45
To si úplně nerozumíme. Já bych samozřejmě po nikom nechtěl, aby produkoval něco na sklad, co by nikdo nechtěl. To, co bych chtěl, by znamenalo nějaké náklady na vývoj a to je vše. To by pro ně byly ­"drobný­". Nakonec Nikon to tak udělal. Vyvinul 3 profi kompakty a zaříznul je v předprodukční fázi. Akorát tam je nesoulad s mými představami spočívající v tom, že to udělal u kompaktů za cca 25 000 Kč ­(možná i víc­), ale nikdy to neudělali u levných kompaktů.

Poslední fáze v levných kompaktech byla komická žehlící mýdlová krabička s papírovými 20 Mpx nevyhovující ­(nekonkurenceschopná­) hned v několika parametrech. Na další vývoj rezignovali. S tím mám problém, kdyby k tomu přistoupili jinak, ale nevyšlo to, mohl bych říci, OK, snaha byla, nevyšlo to, rozumím tomu. Takhle to rozhodně říci nemohu.

"Vtip je totiž v tom, že podobně jako ty puberťačky s instáčem, se chovají dnes všichni.­"

To si právě myslím, že nikoliv. Ono to možná kdekoho překvapí, ale existují lidé, kteří smartphone vůbec nepoužívají. A je dost dobře možné, že těch lidí bude přibývat, neboť hlavní motivací je nedůvěra k tomuto typu přístroje v souvislosti se ztrátou soukromí.

Dalším problémem je klišé v podobě nezájmu o kvalitu výstupu. On je totiž docela rozdíl mezi zájmem o výrobek v době, než jej koupím a poté, co jej koupím. V tomto ohledu je kvalita výstupu docela na ráně, v každé recenzi prezentovaná obrázky, které jsou atraktivnější, než nějaký nudný text. Takže si dost dobře dokážu představit situaci, kdy někomu obecně o kvalitu výstupu vůbec nejde, ale před nákupem výrobek dle kvality výstupu posoudí.

Nakonec je zkrátka hlavní důvod ten, co jsem tu už zmínil. Oni prostě arogantně pohrdli určitou velikostí zájmu, zdála se jim malá a ukončili vývoj ­(většina výrobců i prodej­).

A já říkám, je to chyba, neboť zcela rezignovali na přístup, který ostatní firmy zcela běžně realizují ­- nabízejí portfolio výrobků pro drtivou většinu příjmových skupin. Nenabízejí produkty jen pro lidi s velkým příjmem anebo profesionály. Tohle je kritický bod současného přístupu producentů fotoaparátů. Je to stav, ve kterém za pár let nasytí trh a pak budou v prdeli!
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 8.2.20218:29
"S tím mám problém, kdyby k tomu přistoupili jinak, ale nevyšlo to, mohl bych říci, OK, snaha byla, nevyšlo to, rozumím tomu. Takhle to rozhodně říci nemohu. ­"

Problém je především v tom, že nejsi schopen pochopit naprosto jednoduchý fakt, že pokud někomu něco dostačuje, tak ho další posun v kvalitě nezajímá, je­-li to pro něj přítěž. Když bude člověku stačit kvalita reproduktorů v monitoru, tak si externí bedničky kupovat nebude, i když velmi dobře ví, že budou hrát líp. Ho to nezajímá, pokud mu to dostačuje.

A výrobci se snažili. Co třeba taková XZ­-10? Utrhali snad zákazníci Olympusu ruce? To bylo přesně to, co bys chtěl. Ten tvůj sen byl to realitou, Olympus to zkusil. Kdyby byla pravda to, co říkáš, tak by Olympus XZ­-10 přebral desítky milionů zákazníků od ostatních, protože nikdo tak dobrý, skladný, levný kompakt s rozumným odšumováním, RAWem, skvělou světelností neměl. Mýdlová krabička tvých snů. Realita? Topí se Olympus v penězích? No, pokud vím, tak je to po Samsungu první velký výrobce, který to vzdal. Takže ta tvá strategie, zdá se, nefunguje. Lidi na tu tvou kvalitu... víš co.

"existují lidé, kteří smartphone vůbec nepoužívají­"

No a? Je to minorita. Pro ně nemá smysl to vyvíjet, protože se to nezaplatí. Pozor, nehovoříme tu o výdělku, ale o ztrátách. Pokud výrobce ví, že na tom prodělá kalhoty a pošle ho to bankrotu, to by nebyl moc chytrý, aby šel dobrovolně do ztrátové produkce.

"dokážu představit situaci, kdy někomu obecně o kvalitu výstupu vůbec nejde, ale před nákupem výrobek dle kvality výstupu posoudí­"

A tam zjistí, že mu to stačí. Resp. zjistí, že je to dostatečné, aby si kvůli tomu nemusel kupovat druhou věc za několik tisíc a tahat ji s sebou. To tu kvalitu přebije. Pochop to.

"ostatní firmy zcela běžně realizují ​­- nabízejí portfolio výrobků pro drtivou většinu příjmových skupin­"

To může platit, pokud mají ty příjmové skupiny také dostatečný počet, aby se to zaplatilo. Nemůžeš prodávat low­-end v high­-endových počtech. To nedělá žádná firma. A pokud to dělá, tak brzy dělat nebude, protože zbankrotuje. Viz třeba ten Fiat Stilo, o kterém jsme tu mluvili. Přestože jich prodal několik set tisíc, je to prostě strašně malý počet na to, aby se zaplatily fixní náklady ­(vývoj,...­). Na každém kusu prodělal 70 tisíc Kč. Nemůžeš prodávat low­-end v high­-endových počtech, to prostě nejde.

Můžeš dosáhnout opaku, prodávat high­-end v low­-endových počtech. Skvěle to jde třeba Applu. Telefony drahé, ale prodávají se lépe než low­-endové telefony. Výsledek? Apple je nejhodnotnější firma na světě, provozní marže má takové, že jí to může každý závidět. A ty jako cestu k zabránění bankrotu navrhuješ řešení přesně opačné, prodávat low­-end v high­-endových počtech? Snad každému musí dojít, že to nemůže vést ke stejnému výsledku, ale přesně opačnému. Bankrotu.

"Oni prostě arogantně pohrdli určitou velikostí zájmu, zdála se jim malá a ukončili vývoj ​­(většina výrobců i prodej​­).­"

Tak asi dobře vidí, že výsledek produkce není kladný, ale záporný, ne? Co je na tom arogantního? Na tom grafu dobře vidíš, že reakce výrobců nastala o 5 let později, co začal opadat zájem zákazníků.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 8.2.202111:40
"No, pokud vím, tak je to po Samsungu první velký výrobce, který to vzdal.­"

Podľa môjho názoru bola z tradičných výrobcov fototechniky prvá Minolta, ktorú pohltil Sony, druhý bol Pentax ­(Hoya, momentálne Ricoh­), Olympus fotodivízia teraz prechádza pod OM Systems, či ako to nazvali, uvidíme, čo bude ďalej s Nikonom a Canonom ­- tí boli najväčší, takže majú aj ­"najväčšiu zotrvačnosť­". Inak je to len normálna konsolidácia trhu v čase úpadku, rovnako ňou prešli aj iné odvetvia, ako napr. IT ­(Dgital­-Compaq­-HP­), či automobilky ­(Audi­-Seat­-Škoda­-VW­). Počítam, že aj vo fotopriemysle ostanú na trhu dvaja­-traja dominantní výrobcovia a ostatní si buď nájdu ­"vlastný piesoček­", ktorý ich uživí ­(Leica­), alebo proste ­"pôjdu z kola von­". Taký je život.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 8.2.202112:19
Svým způsobem máš pravdu, nicméně řešil jsem spíše kompakty ­(Minolta byla více na DSLR a k prodeji došlo ještě v období dávno před tím, o kterém se tu bavíme­). Pokud jde o Pentax, na ten jsem nějak pozapomněl, díky za připomenutí.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 9.2.202111:30
životnost ,,chytrých­" mobilů je, oproti slušnějším foťákům, zanedbatelná. Takže když většina mobilkářů bude kupovat nový telefon, každý druhý až třetí rok, čímž je odbyt zajištěn, navíc operátoři nabízejí nákup nových telefonů ,,na dluh­" kdy zaplatíte pár korun a telefon splácíte navýšením tarifu, po dvou, nebo třech letech vám op nabídne nový telefon a jede se dál. Jinak, nejnovější modely fotomobilů už umějí video v 8 K a výstupy jsou optimalizovány pro posílání po netu a prohlížení na displejích jiných mobilů. Takže dnes je běžná praxe, že se někde sejde parta známých ­(před Covidem­), a mobily s fotkami kolují. A to je to, co klasické foťáky pohřbívá. Když mám krabičku, která umí fotit, natáčet a přehrávat filmy, telefonovat, S­(M­)mskovat a fungovat, jako obsáhlé album, proč si kupovat něco, co je mnohem dražší, má to sice kvalitnější výstup, ale jinak žádnou přidanou užitnou hodnotu?
Odpovědět0  1
DavidM1 (20) | 3.2.202118:33
Celkově je ale vidět, že kompakty v posledních letech už nikoho moc nezajímají.
A proto se jich podle čísel za prosinec prodalo nejvíce...Dokonce více než CSC.
Odpovědět1  3
Milan Šurkala (6623) | 3.2.202118:58
No vzhledem k tomu, že se jich před 10 lety prodalo 30krát tolik... tak opravdu skoro nikoho nezajímají. Ale jestli máte pocit, že pád na třicetinu původního počtu vyjadřuje stále vysoký zájem... tak s tím už nic moc nenadělám. Mně pád ze 108,6 na 3,6 přijde jako dost významný.

Ono také jde o kategorii samotnou. Nelze takto porovnávat kategorii kompaktů a CSC­/DSLR, když jde cenově odlišné třídy ­(jasně, dochází tam k cenovému překryvu, ale průměr je výrazně odlišný ­- CSC jsou v průměru 4,7krát dražší­). Vyženu to do extrému, ať to více vynikne. To, co bude třeba pro automobilku Jaguar velkolepý prodejní úspěch, tak by pro Škodovku byla prodejní katastrofa. Když prodáte stejné množství produktů, ale za pětinovou cenu, tak to opravdu není žádná výhra.
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 4.2.20211:50
No ale to jsou spíš důvody, proč kompakty nezajímají současné výrobce.

Tím jsi vůbec nezpochybnil význam předchozího argumentu, který zněl ­- kompaktů se prodá nejvíce, jakožto argumentu, který by se mohl použít jakožto nějaké dílčí hodnocení společnosti, pokud to dáme do souvislosti s tím, že na trhu operují výhradně jen takové firmy, které s nabídkou kompaktů udělaly to, co udělaly ­- seškrtaly ji ­"na kost­".
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 4.2.202110:04
Ano, kompaktů se prodá nejvíce, ale vzhledem k tomu, jak zajímaly lidi kdysi, je dnes opravdu nezajímají. Třicetinové prodeje jsou naprostým projevem nezájmu. Jestli tomu chceš říkat ­"zájem­", tak si fakt nedovedu představit, co je pro tebe ­"nezájem­".

Každopádně ta čísla jasně ukazují, že nemáš ve svých často zmiňovaných argumentech pravdu. Pořád tvrdíš, že za nezájem může seškrtaná nabídka. To ale nevysvětluje, proč do roku cca 2016, kdy byla stále ještě zlatá nabídka kompaktů, prodeje klesly na devítinu původního množství. Dnes je na třicetině a pokud by si uživatel chtěl koupit v podstatě jakýkoli kompakt by chtěl, má možnost. Můžeš koupit několik levných tenkých 1­/2,3­" kompaktů s malým zoomem, kapesní ultrazoom klidně i RAWem, stále můžeš mít velký 1­/2,3­" ultrazoom s 24 až 125x zoomem, můžeš si koupit velkočipové ultrazoomy, profi kompakty v cenách, kdy tehdy byly jen 1­/1,7­" kompakty,... Kdyby zákazník chtěl, sežene i dnes jakýkoli druh kompaktu, který si vymyslí. Prodeje? Třicetinové. Čísla jasně ukazují, že to byli zákazníci, kdo se první vykašlali na kompakty. A to asi 5 let předtím, než na to začali reagovat výrobci. Ti měli očividně se zákazníky svatou trpělivost. Výrobce nezajímají kompakty, protože kompakty nezajímají zákazníky. Ne naopak. Ta čísla to jasně potvrzují.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 4.2.202114:05
No tak ty telefony by si urvaly dost velkou část trhu, neříkám, že ne, nicméně ­"mávat­" s dnešní třicetinou také úplně nejde. Poptávku samozřejmě ovlivní, pokud seškrtám nabídku.

Nabídka v roce 2016 mohla být kompletní, nicméně některé značky už představení nových modelů seškrtaly ­(a to již možná v roce 2013­).

Lze si dokonce všimnout, že v roce 2017 se prodalo více kompaktů, než v roce 2016, takže si myslím, nepočítám­-li koronakrizi, že se to na té zhruba devítině klidně mohlo zastavit. Takže to máme nějakých cca 12 milionů kusů.

A to je málo? To je proboha málo?

Samozřejmě by museli něco dělat. Jim jen nevyhovovali prodeje, v důsledku čehož omezili nabídku. To je celé. Prostě se rozhodli přenechat segment výrobcům telefonů.

A je to i vidět na současném zbytku nabídky, jde vesměs o neaktuální modely ­(neberu nyní v potaz profi kompakty­), které nijak nereflektují existenci telefonu, čili jde o modely, které zůstaly z dob jen jedné aktivity, tj. z dob seškrtání určité části nabídky. Jde o kompakty, které se předtím takřka beze změny dělaly celé roky, zpravidla všechny nabízejí jedno a totéž ­- objektiv s různým rozsahem zoomu a mimořádně špatnou světelností ­(a s několika dalšími zastaralými vlastnostmi­). Dokonce jsou v nabídce i kompakty s CCD snímači :­-­).

No a profi kompakty drží nad vodou v podstatě jen Canon a Sony, řada modelů je velmi drahá, některé starší nikoliv, to je pravda. Situace kolem profi kompaktů není zase tak moc tragická, to je pravda. Samozřejmě má své úlety a také je trochu smůla, že zrovna Canon a Sony vyrábějí nebo prodávají spíše modely ­"instantního­" charakteru ­(alespoň to platí pro ty levnější modely­).
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 4.2.202116:07
"Poptávku samozřejmě ovlivní, pokud seškrtám nabídku. ­"

Znovu se ptám, pokud člověk chce koupit nějaký kompakt jakékoli kategorie, kterou kategorii nemá možnost koupit? Snížil se počet výrobců a modelů, ale pokud chce zákazník koupit cokoli v jakékoli cenové kategorii, tak má možnost. Nechybí skoro nic.

"Takže to máme nějakých cca 12 milionů kusů. A to je málo? To je proboha málo? ­"

Ano, je. Je to velmi málo. Pokud má trh 100 milionů kusů, tak si můžeš dovolit nízkou marži, protože to naženeš na počtu kusů. Takže kompakt může být levný. Ale pokud prodáváš desetinu, tak náklady na vývoj a marketing máš pořád stejné ­(nezávisí na počtu kusů­), takže logicky musíš jít s cenou nahoru. Protože když to neuděláš, tak to není o tom, že budeš mít méně peněz. Ty budeš ve ztrátě. To není o tom mít více peněz, to je o tom to nedotovat. A kdo si bude kupovat drahý kompakt?

Zkusme menší lekci matematiky, ať ti to dojde. Čísla házím jen tak, jde o koncept. Vyrábíme 1.000.000 kusů, cena 10.000 Kč­/kus, marže 1.000 Kč na kus ­(nehodlám do toho tahat DPH, marže prodejců, jen prostě to, co jde z továrny ­- prodejní cena do dodavatelského řetězce­).

To jsou příjmy 10 mld. Kč, zisk 1 mld. Kč, tedy náklady 9 mld. Kč. Vývoj vezme třeba 1 mld. Kč, marketing 1 mld. Kč, výrobní náklady 7 mld. Kč ­(7000 Kč­/kus­). Tak a teď snížíme počty prodejů na desetinu. Takže tu máme stále 1 mld. na vývoj, stále 1 mld. na marketing, výrobní náklady desetinového množství produktů 0,7 mld. Celkem 2,7 mld. Kč. To jsou náklady na desetinové množství 100.000 kusů. Teď si to vyděl. To jsou náklady na kus 27.000 Kč a nevydělal jsi ještě ani korunu! Takže každým jedním prodaným nově vyvinutým kompaktem za 10.000 Kč by výrobce vykázal ztrátu 17.000 Kč. Nebo ho prodávat za 30 tisíc Kč, aby na něm měl alespoň nějaké malé drobné. Už vidím, jak se o to zákazníci porvou. To je teda byznys, fakt. To je ekonomika jak z učebnice :­-D To není o tom, že výrobcům nestačí peníze za kompakty a že by byli nenažraní. Tady jde o brutální ztráty. To se prostě nevyplatí, protože to neznamená ­"malé zisky­", ale ­"brutální ztráty­". To není o ziscích, to je o ztrátách. O ztrátách! Pochop to už konečně.

Já fakt nechápu, jak někdo tak jednoduchou matematiku nemůže pochopit. Nemůžeš prodávat low­-end v high­-endových počtech. To prostě nejde.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 4.2.202117:54
Neshodneme se, nechám to být.

To přeci nejde, když začnu prodávat o XY ks výrobku méně, že budu mít stále stejné náklady např. na marketing. Ale věřím tomu, že takhle nějak tam asi uvažují :­-­(.

Chybí. V kategorii levných kompaktů, jak jsem psal, jde o XY let staré modely. V zásadě nejsem pro nějakou ­"neustálou­" aktualizaci výrobků, uvádění stále nových modelů ­(často zcela zbytečně­), nicméně zde jde o to, že ty modely nereflektují svou hlavní konkurenci ­(telefony­) v mnoha faktorech. Fakticky jsou nekonkurenceschopné.

Domnívám se, že to prostě vzdali bez boje. Proč to vzdali, vědí nejspíš jen oni sami.

Dostali se do fáze, že prodeje budou každým rokem menší a menší a k zásadním změnám pak stejně budou muset přistoupit. Za pár let cifra typu 12 milionů prodaných ks jim bude připadat jak z jiné galaxie.
Odpovědět0  2
blue.sun (754) | 4.2.202118:09
To není uvažování, to je realita. Ano, náklady na marketing možná o maličko klesnou, protože se zmenší zájmový trh. Ale náklady na vývoj, výrobu, lidi a další věci zůstanou naprosto stejné.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 4.2.202118:16
Cožpak si opravdu neuvědomuješ, jak brutální rozdíl to je? Dobře, tak ti snížím náklady na vývoj na polovinu a marketing třeba na desetinu, spokojen? Pořád jsi na ztrátě 3000 Kč za kus, nemluvě o tom, že při nižším počtu kusů se ti zvednou výrobní náklady na kus, takže to bude o něco více. Nebo vůbec žádný marketing? OK, klidně. Stále máš ztrátu 2000 Kč na kus. Ale kolik toho prodáš bez marketingu? To asi 100 tisíc nebude. Takže třeba 70 tisíc? Ups, to už máme ztrátu 4000 Kč za kus. To není o menším zisku, ale o brutálních ztrátách. Nemůžeš prodávat low­-end v high­-endových počtech. To prostě nejde. Uvědom si to už konečně.

"Domnívám se, že to prostě vzdali bez boje. Proč to vzdali, vědí nejspíš jen oni sami.­"

Proč to vzdali? No protože brutální ztráta na kus, a protože proti telefonu se nedá bojovat. Kompakt pro běžného uživatele nepřináší žádnou užitnou hodnotu, která by se přiblížila tomu, že díky telefonu má jedno zařízení a ten kompakt nemusí kupovat, takže i obrovská finanční úspora. Jak proti tomu chceš bojovat? Ten fotoaparát musí něco stát, takže to nevyřešíš. Ten fotoaparát je druhé zařízení, to také nemůžeš vyřešit. Na ty dva zásadní problémy prostě neexistuje řešení. Nutnost zaplatit za zařízení a nosit s sebou druhé zařízení, to prostě výrobce kompaktů ­(a fotoaparátů obecně­) nemá jak vyřešit. Může se rozkrájet, tohle se vyřešit prostě nedá. Jako, že výrobce fotoaparátu přijde na to, jak teleportovat fotoaparát na přání a že si ho uživatel fotoaparát přivolá, vygeneruje se mu z ničeho v ruce, tak by to možná šlo :­-D

Já fakt nechápu, proč ty výrobce fotoaparátů tak brutálně nesnášíš a chceš je nechat zbankrotovat. Cožpak ty cifry výše nevidíš? I když jsem ti je snížil na zlomky, pořád jsi ve ztrátě. A obrovské. To vůbec není o zisku.
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 4.2.202122:30
Je to naopak. Ty je chceš nechat zbankrotovat, protože obhajuješ jejich dosavadní kroky, které v žádném případě nejsou žádnou dramatickou změnou kurzu, ale pouze takovým ­"šmudláním­" v oblasti vývoje, který je k ničemu a podstatu problému neřeší.

Přestat ­"šmudlat­" měli už v roce 2013. Každý další rok, ve kterém jen ­"šmudlají­", pouze komplikuje jejich situaci stále víc.

To je tedy nejspíš ta hlavní věc, ve které se neshodneme. Ty považuješ současný stav ­(přístup­) za udržitelný, já jej považuji za odsouzený k bankrotu.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 4.2.202122:50
Aha, takže radit výrobci, ať vyvíjí nové kompakty a na každém kusu prodělává tisícikoruny, to k bankrotu nevede? Víš, co znamenají znaménka minus a plus?

"Ty považuješ současný stav ​­(přístup​­) za udržitelný, já jej považuji za odsouzený k bankrotu.­"

Současný stav je jediný možný, pokud to nemají zabalit úplně ve všech kategoriích. Výše jsem ti to snad jasně vysvětlil, proč je neudržitelné vyvíjet další kompakty. I když jsem ti srazil hodnoty vývoje a marketingu na zlomky, pořád vycházela velká záporná čísla. Tedy cesta k bankrotu. Cožpak tam ta záporná čísla nevidíš? Obrovská záporná čísla?

"Přestat ​­"šmudlat​­" měli už v roce 2013­"

Co měli dělat? Vždyť jsem ti vysvětlil, že nejde nic dělat. Ať by ti výrobci dělali, co chtěli, nikdy by s fotoaparáty nemohli překonat dva zásadní problémy, proč lidé fotí telefony. 1, neplatí za druhé zařízení a 2, nenosí druhé zařízení. Ať by vymysleli sebelepší kompakt, pořád to bude zařízení, které bude 1, něco stát a 2, bude třeba ho brát navíc. Sebelepší kompakt by jim nepomohl. Nemá jak. Tyhle dvě věci nevyřeší nikdy nic.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 5.2.202115:20
Domnívám se, že uvažuješ svět, který neexistuje. Jen ve zcela krajních případech lze říci, že nejde nic dělat. Tohle prostě nemůže být ten případ, to bychom ty telefonky významem povýšili někam k božímu trestu, to je nesmysl.

Já si zkrátka myslím, že se nějak rozhodli a mohli se rozhodnout jinak, ne že se rozhodli jediným možným způsobem.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 5.2.202115:53
"Jen ve zcela krajních případech lze říci, že nejde nic dělat. Tohle prostě nemůže být ten případ, to bychom ty telefonky významem povýšili někam k božímu trestu, to je nesmysl. ­"

Tohle je ten případ. Takže se tě ptám posté, jak by mohli výrobci fotoaparátů vyřešit dva nejpalčivější problémy, proč lidé mají telefon:

1, Za další zařízení, který zoufale nepotřebují ­(kompakt­), musí zaplatit. To ho výrobci mají dávat lidem zadarmo? Nebo za to ještě lidem platit? Takže na kompaktu, který by měl stát 10 tisíc, bude mít výrobce ztrátu rovnou 20, 30, 40 tisíc za kus? To je super byznys, ti řeknu. Takže znova, jak by mohli výrobci vyřešit tento problém? Jak by mohli prodat kompakt, aniž by ho prodali, aniž by za něj zákazník zaplatil? Jak. Odpověz na otázku.

2, Musí nosit další zařízení, které nosit nechtějí. Jak tohle může výrobce vyřešit? Vysvětli mi, jak je technicky jakýmkoli vývojem v silách výrobce zajistit, aby uživatel, který chce jedno­(!!!­) zařízení, vzal kompakt, když už má s sebou telefon? Jakým vývojem lze zajistit existenci virtuálního fotoaparátu vážícího nula gramů měřícího 0 mm ve všech směrech, který bude schopen fotit? Jak to chceš udělat? Jak? Odpověz na otázku.

Kompakt je prostě druhé zařízení. Ať se rozkrájíš, ať se budeš vztekat, jak chceš, nemůžeš jakýmkoli způsobem zajistit, aby se druhé zařízení vešlo do počtu jednoho zařízení. To prostě nejde. Nejde, nejde, nejde. Jak tam máš první zařízení, a tím prostě bude telefon, tak je počet jednoho zařízení vyčerpán. Ať bude kompakt sebelepší, prostě to bude druhé zařízení. A 2 je více než 1. S tím výrobce nemůže nic udělat. Jestli to chceš přirovnávat k božímu trestu, tak klidně. Máš místo pro jedno zařízení, které je zabráno telefonem, tam prostě druhé zařízení nenarveš. To nejde.
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 6.2.20212:24
1­) No ne, to je nesmysl, to nejde.

2­) Ano, argument o jednom víceúčelovém zařízení ­(které umí i fotit­) je výborný, ale problém je, že tento argument dělá z celé situace docela záhadu, podíváme­-li se na ten graf od CIPA.

Proč tedy potom zájem o kompakty v roce 2017 narostl, pokud bychom uvažovali výše uvedený argument jako zásadní?
Odpovědět0  3
blue.sun (754) | 6.2.202110:32
Na graf se díváš špatně. Neptej se, proč v roce 2017 lehce narostl ­(což není těžké zdůvodnit, když se podíváš na představené modely­). Podívej se, proč se v roce 2016 tak brutálně propadl a hlavně proč ten propad byl drastický především přes letní turistikou sezónu? Ano, správně, protože nebylo co prodávat kvůli zastavené výrobě...
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 6.2.202111:37
"Proč tedy potom zájem o kompakty v roce 2017 narostl, pokud bychom uvažovali výše uvedený argument jako zásadní?­"

A proč se chytáš právě jen jednoho roku, zatímco v devíti dalších to výrazně klesalo? Jeden výjimečný rok naruší 8 jiných? A narostlo to vůbec? Nestalo se jen to, že rok 2016 naopak klesl ještě výrazněji, než měl? Výsledek v roce 2016 byl opravdu výrazně pod trendem poklesu, zatímco 2017 následuje předchozí trend. Nebyl tedy spíše jen výjimečný rok 2016 než 2017? Protože je to rok 2016, který do trendu nesedí. Stejně tak to bude pravděpodobně letos kvůli pandemii.

2020 kvůli covidu poklesl o 45%, zatímco měl klesnout o tradičních 20­-25%, takže jestli bude pokračovat klesající trend z minulých let, tak za rok 2021 dosáhneme paradoxně stejných, ne­-li vyšších výsledků než v roce 2020. Máš to přeci v živé paměti. Pokud to letos stoupne, tak jistě nebude důvodem to, že v roce 2021 se zvedne zájem o fotoaparáty, ale to, že to v roce 2020 kleslo mnohem více, než by mělo ­(navíc se asi část ze zmizelé poptávky v roce 2020 překlopí do roku 2021­). To ale trend nemění a hlavní důvody také ne.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 6.2.202113:51
No přeci jde o kontext toho argumentu.

Prostě ano, lidi měli již delší dobu v rukách víceúčelový přístroj, který se v roce 2013 spoustě lidem jevil jako solidně fotící, tito lidé odhodili kompakty a začali fotit telefony.

Ale s přihlédnutím k vývoji z let let 2013 ­- 2016 nám přeci takovýto argument pro rok 2017 nemůže stačit. Pro ten rok přeci musí být rozhodující ještě něco jiného. Jinak prostě nedává smysl, proč rok 2017 nepokračoval ­(dramaticky­) sestupným trendem jako roky předchozí.
Odpovědět0  1
blue.sun (754) | 6.2.202115:00
Ty jsi vážně hloupější, než se jevilo na počátku.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6623) | 6.2.202118:12
" Jinak prostě nedává smysl, proč rok 2017 nepokračoval ​­(dramaticky​­) sestupným trendem jako roky předchozí.­"

Ach jo. Kdes přišel na to, že nepokračoval? Rok 2017 pokračoval stejně dramaticky sestupným trendem jako roky předchozí. Vždyť je o 40% níže než rok 2015, tedy podle klasického sestupného trendu zhruba 20 % za rok. Otázkou, kterou by sis měl klást, však je, proč byl na tom rok 2016 tak špatně ­(a ne 2017 dobře­). Rok 2017 na tom totiž nebyl dobře, ten odpovídá linii mnoholetého sestupného trendu jako v letech předchozích.

https:­/­/www.digimanie.cz­/cipa­-2020­-dodavky­-kompaktu­-klesly­-o­-97­-proti­-roku­-2010­/8776­/img­/pocet­-kusu.png

Tady to máš s trendovou linií. Jak vidíš, 2017 pokračoval víceméně podle dramatického sestupného trendu předchozích let. Nárůst 2017 není způsobený tím, že by sám o sobě vzrostl zájem o kompakty v roce 2017, ale tím, že v roce 2016 tak dramaticky poklesly dodávky nových kompaktů ­(a dodávky se částečně přelily z 2016 na 2017­). Jistě tě bude zajímat důvod. V dubnu 2016 bylo v Japonsku zemětřesení v Kumamotu, kvůli kterému se nedostávaly součástky pro fotoaparáty. Produkce dramaticky klesla, u kompaktů asi o 60­-65 %, protože je nebylo z čeho vyrábět. A když v roce 2016 nebyly v obchodech, tak není divu, že tady máš ten tvůj ­"nárůst­" v roce 2017, když to v roce 2016 kleslo ne kvůli nezájmu, ale kvůli absenci součástek ­(zemětřesení­).

Nicméně je dobře, že tímto argumentuješ, protože si tím dáváš dva argumentační vlastňáky najednou. Čirý diskuzní masochismus. Sám sobě podřezáváš větev.

1­) V příštím roce bude přeci stále platit, že výrobci omezili nabídku, tedy dle tvých slov by měly prodeje klesat, jenže podle prozatímních předpokladů by měly být zhruba na dnešní úrovni především u ILC, u kompaktů bych to asi tak slavně neviděl ­(ne však proto, že by rok 2021 měl být tak silný, ale protože rok 2020 byl tak slabý­). Stejně jako zemětřesení v roce 2016, tak i korona v roce 2020 může mít stejný dopad. Jsem opravdu zvědav, jak se ti jeden rok ­(2017­) bude na první pohled hodit do krámu ­(i když ve skutečnosti je to vlastní gól­), zatímco druhý rok ti tvůj argument odstřelí, a čím pak budeš argumentovat, když v roce 2021 patrně nebude zásadní pokles v kompaktech ­(osobně tipuju tak ­-5% místo standardních ­-20 až ­-25%­)

2­) Pokud tedy dosud tvrdíš ­(protože jsi nevěděl o zemětřesení­), že zásadní pro pokles kompaktů je nedostatek inovace a snahy výrobců, pak ti ten rok 2017 nejenže vůbec nepomáhá, ale naopak ti tvůj argument podkopává. Sám tvrdíš, že od roku 2013 výrobci spí. Pokud tedy jejich spánek měl způsobit dle tvých slov pokles prodejů, proč tedy v roce 2017 prodeje ­"narostly­"? To jsi v té své argumentaci nějak nedomyslel, že to odporuje tvým vlastní argumentům.

Prostě je to tak, že ty prodeje klesají už od roku 2010 vlastně bez přestávky. ­"Výjimečný­" rok 2017 vůbec výjimečný není, o žádný nárůst tam nejde, má stejný pokles odpovídající trendu, to ti jen zemětřesení v roce 2016 omezilo produkci.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 7.2.202119:04
Dobrá, tento argument přijímám. Na tohle už jsem zapomněl.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 9.2.202111:37
Je škoda, že v tom grafu nejsou i fotomobily. Nejspíš bychom porovnáním křivek zjistili, že prodej je plusminus stejný, jen zájem se přesunul od kompaktů k fotomobilům.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6623) | 9.2.202111:59
To by tam bohužel nebylo skoro nic vidět ­(šlo by to asi lépe v logaritmickém měřítku ­- možná zkusím­). Telefon má kratší morální životnost než fotoaparát, takže ty prodeje jsou za stejné období mnohonásobně větší. Jen Apple prodá ročně asi 200 milionů iPhonů, což je dvojnásobek největších ročních prodejů kompaktů z roku 2008 a 2010. Celkový počet všech značek je 1,4 miliardy smartphonů za rok ­(křivka fotoaparátů by byla desetinová­). A dnes proti tomu stojí 9 milionů fotoaparátů.

Pro zajímavost, v roce 2009 se prodalo méně než 200 mil. telefonů, v roce 2010 asi 300 milionů.
Odpovědět1  0
DavidM1 (20) | 4.2.202117:26
Zajisté....To ale rovnou můžete napsat že samotný fotoaparát již nikoho nezajímá a všichni fotí mobilem. A podle všeho je CSC další na řadě za kompakty jako kandidát na vymření...
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6623) | 4.2.202117:40
"můžete napsat že samotný fotoaparát již nikoho nezajímá­"

Ano, i to by se dalo napsat. Proč by ale mělo vymřít CSC? Kompakt spadly o 97 %, zrcadlovky o 82% ­(proti maximu dokonce o 85%, zatímco CSC jen o 26 %. Takže jestli je někdo další na řadě, jsou to DSLR a nikoli CSC. CSC má ještě smysl a asi ještě velmi dlouho bude.
Odpovědět2  0
DavidM1 (20) | 4.2.202120:11
Proč CSC? To je prosté.Jak dopadla sázka na CSC pro Olympus je více jak zřejmé a další budou následovat.CSC dojedou na přesně stejné marketingovou politiku jako kompakt.Levné modely CSC nemají skoro žádný pokrok dlouhé roky,vyšší mají pokrok ale neuměrně stoupá cena.Ochota utrácet za foťák 1000$ a více bude čím dál tím více menší jako reakce na možnosti mobilů.Jediné co asi dlouhodobě přežije je nechutně drahé FF a nějaká forma Ultrazoomu.FF kvalitou pro profesionály,UZ optickým zoomem.
Odpovědět2  1
Irving (201) | 5.2.20216:26
Ano, foťáky bohužel čeká osud vinylu, kinofilmu a podobných věcí ­- bude to poměrně drahá zábava pro ­"pár­" fajnšmekrů, kteří budou ohrnovat nos nad ­"plebsem­", který se spokojí s focením mobilem. Na druhou stranu, stejně jako k hudbě nemělo nikdy přístup více lidí než dnes, tak i focení jako takové je dnes dostupnější než kdykoliv v minulosti. Já si svůj E­-M5 mark I zatím nechávám a doufám, že se OMD solutions pochlapí, a uvede ještě pořádného nástupce, který mě donutí k poslednímu upgradu.
Odpovědět0  1
blue.sun (754) | 5.2.202111:19
To je pěkný blábol. CSC jsou jediná kategorie, která i navzdory celkovému poklesu zažívá rozvoj. Dřív padnou zrcadlovky, protože je přestane dělat i Canon a Nikon. CSC bude pak jediná významná kategorie foťáků.
Olympus dojel na minimální inovaci a na to, že čím dál více ztrácí oproti ostatním systémům s APS­-C.
Odpovědět0  1
DavidM1 (20) | 6.2.202113:33
Pouze sny chlapče,pouze sny.CSC je štika ve vysychajícím rybníce předem odsouzena k dlouhé agonii,nic více.Spousta lidí koupila před lety CSC,později dokoupila max. jeden objektiv a dnes se toho pod cenou zbavují protože zjistili že je to velké,neskladné,nepraktické a výsledky nejsou výrazně lepší jak z průměrného mobilu.A už vůbec nemají důvod kupovat nový model z prostého důvodu že nic nového nepřinese a pokud ano tak za nehoráznou cenu.Zůstane okrajová skupina pekelně drahým foťáku pro lidi živící se focením,možná nějaký kompakt pro odpírače dotyků který nabídce proti mobilu zoom a výdrž na baterii a to je tak vše.
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 6.2.202120:48
Pouze sny? Panejo, je to jediná kategorie, kde se představují opravdu výrazné novinky a kde lidi opravdu nakupují ve velkém. Canon nestíhá vyrábět, Nikonu pomáhají k vyšším příjmům i přes pokles prodeje, Sony si díky zájmu dovolí vydat naprosto nadupanou mašinu. Tohle fakt není umírající kategorie.
A mimochodem, jsem zrcadlovkář, takže bych si měl přát konec CSC. Jenže jim fandím, protože mají potenciál udržet focení na rozumné úrovni a dostupné i pro širší okruh lidí.
Odpovědět1  0
DavidM1 (20) | 7.2.20219:08
Ano představují novinky které běžný nikdo nekupuje:­) Podívej na průměrné ceny prodaných CSC...Ty znamenají jediné a to že velmi ale velmi omezená skupina zákazníků je ochotná platit za drahé modely,ale současně nastává otázka jak často bude ona vymírající skupinka ochotna každých pár let kupovat nový HW,,,Moc asi ne co? Když vyplázneš minimálně dvacet litrů za foťák,dalších 10­-20 za jiný objektiv budeš ochotný za pár let kupovat nové tělo?
Opravdu myslíš že běžný dovolenkář který chce cvakadlo SNAD lepší než mobil bude ochotný koupit foťák za 16 litrů a více co novinky stojí? Nebo dát desítku za dlouhé roky staré modely? NEBUDE.Prostě buď koupí levný kompakt,ultrazoom nebo velmi pravděpodobně nekoupí NIC a odfotí to buď mobilem nebo starým foTákem...Běžně se setkávám s otázkou čím nahradit 5 a více let staré kompakty typu Casio ex ZR .A odpověď je NENÍ ČIM.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6623) | 7.2.202110:16
To, co říkáte, ale životaschopnosti CSC nijak neodporuje. Je jasné, že trh laiků bude postupně dále a dále mizet. Vymizí levné kompakty, možná se udrží několik málo profi modelů, ale to bude tak všechno. Zrcadlovky časem také vymřou, skupina těch, kteří preferují optiku v hledáčku, se bude postupně zmenšovat, výrobci omezí nabídku ­(to dělají už dnes­). Takže nám zbude jediná větší přeživší skupina, a to budou profíci. Tam to telefon nenahradí. A čím budou fotit profíci? Kompaktem asi ne, téměř zmizelými zrcadlovkami asi taky ne, takže zbývá... CSC. Takže ano, bude to omezená skupina lidí, to je pravda. Jde ale o to, že těmi fotoaparáty pro tuto omezenou skupinu lidí bude právě to CSC.
Odpovědět2  0
blue.sun (754) | 7.2.202112:04
Ne, to nemáte pravdu. Profíci přece dneska fotí ajfounem. :­-D :­-D Profík nepotřebuje drahý foťák, protože dokonalou fotku přeci udělá čímkoli, i krabicí od bot.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 9.2.202111:48
Někteří ano, např. Šibík. Protože pro kvalitu, kterou od nich jejich klienti žádají, už kvalitní fotomobil stačí. A v Brazilii nedávno ubodali jednoho profíka, protože jednoho dacana zlákalo vybavení, kterým byl ověšen. A pokud jde o budoucnost, vidím to tak, že většina fotících pojede přes fotomobily a pár fajnšmekrů přes CSC; vše ostatní prostě zanikne. Je otázka, jak dlouho se bude výrobcům výroba nadupaných CSC pro hrst klientů vyplácet. ­(podle současných, dosti nehorázných, cen, je to problém už dnes­) a až se trh nasytí, což nebude dlouho trvat, klesne poptávka ještě víc, protože upgrade kvůli nepodstatným zlepšením za hodně peněz si každý dobře rozmyslí.
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 7.2.202112:02
Nikdo nekupuje? Aha, ty firmy si to asi prodávají samy sobě, že? Tři milióny kusů za rok je na umírající trh dost slušný prodej, a to fakt nejsou jen zákazníci, kteří kupují drahé modely. Sice je v tom trhu taky pokles, ale rozhodně menší, než pád kompaktů o více jak polovinu nebo zrcadlovek o polovinu.
Nevidím důvod, proč by člověk­-dovolenkář nechtěl utratit za foťák třeba dvacet tisíc. Jo, vím jeden ­- nemá na to, a čeká, že výrobci mu to dají zadarmo, protože on přeci chce.
A čím nahradit staré kompakty? Inu, třeba novými kompakty? Zrovna v kategorii toho Casia je stále nabídka dost velká.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 7.2.202115:03
Navíc foťáky a CSC obzvlášť mají ještě jednu výhodu ­- vývoj mnoha komponent je částečně sdílen s těmi mobily ­- technologie snímačů, procesory na zpracování obrazu, displeje apod. Těch komponent, které jsou pro CSC specifické zase tolik není ­- EVF, mechanická závěrka ­(která stejně asi časem zmizí taky­), IBIS a to je v podstatě vše. O samotné těla bych se tak moc nebál. Horší to bude s objektivy, tam se vývojové náklady budou rozmělňovat mnohem hůře a s klesajícími prodeji bude asi kusová cena stoupat rychleji, než u těl.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 7.2.202122:30
EVF není zase takový problém, to je ­"jen­" displej, akorát menší a náročnější na výrobu. Ale jak se zlepšují technologie klasických displejů pro mobily, zlepšuje se i EVF. Kdo by řekl, že dřívější zatvrzelý odpůrce EVF ­(slovy já­) je schopný uznat, že dnes už mají svůj smysl?
Objektivy zase tak složité nejsou a hlavně, ty nestárnou. Kvalitní optika se dá dělat třeba deset let s minimální změnou. Nejtěžší situaci teď má Canon a Nikon, kteří musí uvést v podstatě kompletní řadu optiky. Canon ještě hůř, protože má dva různé CSC systémy, Nikon použil jednu velikost bajonetu pro FF i APS­-C.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 8.2.20216:14
Ano, EVF je jenom displej, problém vidím spíš v tom, že se prakticky nikde jinde než ve foto a videotechnice v tomto formátu nepoužívá, aspoň co vím. Další věc je optika před tím displejem. Jsou to prostě náklady na vývoj, které se moc nedají rozdělit s něčím jiným. A ano, objektivy sice nestárnou, ale přece jenom při plánování jejich vývoje musíte plánovat taky určitou finanční návratnost, a ta se asi na deset let neplánuje. Navíc s tím jak trh klesá, tak i predikce prodejů objektivů se dělají hůře a bude spíše tendence tu finanční návratnost plánovat na kratší dobu.
Odpovědět0  0
DavidM1 (20) | 9.2.20219:11
Tři miliony je prd.Ne úspěch.Velká otázka jaký podíl v prodejích mají výběhové modely v doprodeji a ,,aktuální,, nedávno představené.
Proč by dovolenkář kupoval foták za 20 litrů fotící podobně jako mobil za 10? :­) Nedávno na jednou webu vyšel slepý test mezi mobilem a jistým Sony a hádej kdo vyhrál? Jediné co může přesvědčit kupující pro foťák je asi hledáček a zoom.Ani jedno není zrovna věc které CSC mají standatrně.Opravdu čekáš že někdo kdo má foták za 15 litrů koupí nové sklo pro zoom za 20? A hlavně bude ho sebou vláčet a na místě měnit...
Ne žádná náhrada za Casia není.Minimálně který foták za 6­-8 litrů umí rychlé sekvenční snímání v řádu stovek snímků?
Výrobci kompaktů vykopali hrob sami,podívej jak staré modely jsou pořád na trhu a za jakou cenu.Koliks stála RX100 před 3 lety a kolik stojí dnes? Jako vážně? To samozřejně platí pro řadu modelů.tedy proč kupovat nový kompakt když ho již mám či mám starý model s velmi podobným výsledkem fotek.Prostě začarovaný kruh.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 11.2.202112:48
Tři miliony foťáků proti 30 milionům fotomobilů, navíc obměňovaných každé dva až tři roky? No máš pravdu, je sakra úspěch, že se nějaké klasické foťáky ještě vůbec prodávají. Zanedlouho bude DSLR produkovat jen Pentax, ­(jak dlouho mu to vydrží­) a CSC budou dále zdražovat, protože odbyt bude klesat, nikdo si nebude každý druhý, nebo třetí rok kupovat foťák za 50 a více tisíc, když mu op, jakožto ,,věrnému zákazníkovi­" za prodloužení smlouvy na tarif dá nový telefon zdarma. ­(tohle by mohl být dobrý obchodní model i pro prodejce CSC. Dostaneš, když se upíšeš na tři roky splátek, nový foťák za stovku a po třech letech, když se upíšeš znovu, ti jej za další stovku vyměníme za nový model­).
Odpovědět0  2
mlsný amatér (775) | 11.2.202112:41
Omyl, je. Fotomobilem. Vyjde to levněji, protože op ti jej prodá na splátky, získáš zařízení s mnohem vyšší užitnou hodnotou a upgrade za tebe vyřeší rovněž op. ­(cca 3 roky, takže po skončení záruky ten mobil prostě zahodíš a nafasuješ jiný­).
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 9.2.202111:38
Já si spíš myslím, že CSC bude jediné, co, byť v minimálním množství, přežije.
Odpovědět0  1
pepe.1 (14) | 3.2.202118:04
Mne kompakty veľmi chýbajú, tak napíšem svoj pohľad na vec:

Nechápem prečo, ale tento mainstream dosť závisí od typu tovaru. Podľa mojich skúseností drvivú väčšinu ľudí nezaujíma ­(a ani to v bežných obchodoch nie je­):

- foto technika ­(nemyslím profi, ale ľudia nechcú­/nepotrebujú mať Canon G1X, Fuji X100 a pod., ani nevedia, že niečo také existuje­)
- audio technika ­(ľudia si kúpia mobil za 1000 EUR a k nemu počúvajú štuple na 5 korún o nejakej hi­-fi technike ani nehovoriac­)
- kvalitné šaty, topánky ­(ľudia riešia módu, kvalitu nie, o kvalitných značkách nemajú páru, kupujú hlúposti­)
- hodinky ­(to isté ako šaty, dokonca ľudia kupujú hodinky od firiem, ktoré v podstate ani nie sú výrobcovia hodiniek, a kupujú fashion hlúposti­)
- naozaj kvalitné potraviny ­(čokoláda, čaje...ľudia netušia, že v ČR a SR sú špičkoví výrobcovia čokolády­)

Naopak, ľudia šalejú a kupujú to najlepšie čo existuje v tomto:
- autá
- mobily
- výpočtová technika
- TV ­(projektory nie, zaujímavé­)

No a ľudia na fórach sa potom idú zblázniť, lebo patria aj do prvej skupiny. Podľa mňa často ľudia z druhej skupiny netušia, že existujú veci z prvej skupiny.
Odpovědět0  1
blue.sun (754) | 3.2.202120:43
Jestli to nebude tím, že lidi kupují to, co prostě využijí a považují za smysluplné.
Taky nepotřebuju Fuji X100, protože je k ničemu. Placka s pevným objektivem, nuda. Nepotřebuju sluchátka za tisíc euro, protože jsou k mobilu na nic a na domácí poslech taky, nežiju hudbou. Kvalitní šaty ­- jak se to definuje? Je sportovní oblečení kvalitní? Nebo to musí být přísně vybrané značky stylového a správného oblečení, aby to byla kvalita? Hodinky jsou super věc, zejména ty od nevýrobců hodinek. Na Garmin si nenechám sáhnout a hodinkofanatici ať skočí z mostu. Kvalitní potraviny, tam se dá možná trochu souhlasit. Lidi s nedostatkem peněz prostě na potravinách šetří a bylo to tak co svět světem stojí.
A že by lidi šíleli a kupovali nejlepší auta, mobily nebo počítače? A kde, v kterém časoprostoru? Zrovna v téhle oblasti se hraje daleko více na cenu než kdekoli jinde. Kdyby lidi kupovali nejlepší auta, tak se vůbec neprodává Dacia a přitom se jí skvěle daří i v bohatých zemích. Lidi nekupují projektory, není divu. Je to nesmysl k ničemu.
Čím to, že ze Slovenska vždycky přijde taková kravina?
Odpovědět1  2
pepe.1 (14) | 4.2.202114:32
V podstate ste krásne súhlasili s tým, čo som napísal ­- kompakty vás nezaujímajú ­(tak ako väčšinu­), audio vás nezaujíma ­(tak ako väčšinu­), hodinky ani nenosíte, projektor je na nič ­(hm, ja zase na ten môj nedám dopustiť­). Akurát s tou Daciou je to príklad od veci, pretože tí, ktorí majú Daciu, vedia, že existuje Mercedes, len na to zrejme nemajú. Naopak tých, čo fotia mobilom väčšinou nezaujíma Canon G1X a pod a vlastne ani nevedia, že niečo také existuje. Na poslednú vetu som zvyknutý a je lepšie ju nekomentovať, to je Vaša vizitka.
Odpovědět1  2
blue.sun (754) | 4.2.202118:12
No vidíte, a ani v jednom nemáte pravdu. Kompakty mě zajímají, ale ne konkrétně vámi zmíněné. Audio mě zajímá, ale nejsem nafrněný rádoby­-hifista, abych utratil za sestavu desetitisíce. Nemá to smysl. Hodinky samozřejmě nosím, jelikož i ten Garmin, kupodivu, ukazuje čas.
Takže jste nic nepochopil a ještě jste má slova naprosto překroutil. Být to ve vesnické hospodě... no však vy víte.
Odpovědět0  1
Choakinek (4680) | 3.2.202114:58
Je to krásné :­-­).

Je to důkaz toho, že se v budoucnu bude muset podnikatelský sektor významně diverzifikovat, protože když něco vyrábí jen ­"pár­" obřích struktur, tak dojde k tomu, k čemu prostě došlo ­- některé věci na trhu nebudou.

Zkrátka ty managementy těch firem nemyslí v desítkách, stovkách kusů nějakého výrobku, ale rovnou ve statisících či dokonce v milionech. No a když to tyhle čísla v prodejích neudělá, tak sbohem, není zájem, výroba ukončena.

Další věcí je pak ten rok 2013. I kdybych byl nějaký manažer zcela bez talentu, žádný vizionář, prostě spíše jen obyčejná nula, tak i tak bych musel v tom roce přinést do kanceláře např. Samsung Galaxy S4 a vyslovit přání, tak pojďme to dělat jinak nebo budeme mít brzy problém.

Ne, neudělali vůbec nic. Rozhodně nic v roce 2013. Ten telefon prostě fotil dramaticky lépe, než celá plejáda ­"mýdlových krabiček­" z tehdejší doby. Navíc už měl např. i stabilizaci obrazu. Dokonce fotil lépe, než celá řada současných telefonů.
Odpovědět0  1
busy (4706) | 3.2.202117:20
Myslis ten znamy Samsung Galaxy S4 Zoom ?
A pred nim este podobny Samsung Galaxy Camera Zoom ?

"nemyslí v desítkách, stovkách kusů nějakého výrobku, ale rovnou ve statisících či dokonce v milionech­"
Priklad myslenia v desiatkach, stovkach kusov tu predsa uz mame ­- Leica. Technicky je mozne aj takto vyrabat, ale ako vzdy je potrebne naklady na vyvoj a pripravu vyroby rozpocitat na pocet kusov a cena takychto vyrobkov by bola podobna ako ma Leica. Akurat jediny problem je ze ak by to neboli nejake specialne nooobl zberatelske edicie, tak by to proste za take ceny nikto nekupil :(
Odpovědět1  0
třebaň (358) | 3.2.202120:41
Prodeje fotoaparátů dle počtu jsou už někde na úrovni let 1999...2000. Ve výsledku Japonci zavírají domácí továrny a dívají se na Leicu, která operuje s malými ale stabilními sériemi. Nikon jasně řekl, že se nebude honit za čísly. Zároveň mi dává smysl cena Fuji GFX100S na úrovni 6000USD, čímž prakticky může zlikvidovat nízkosériové konkurenty ve středoformátu a možná částečně naruší i FF top profi třídu ­(samozřejmě vyjma akce­).
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 3.2.202120:46
Leica je specifický produkt, který fakt nejde brát jako měřítko pro zbytek fotoprůmyslu. Předražené sračky a přelepené modely jiných výrobců a k tomu pár povedených modelů. Nikon nebo Canon nemůžou najet na stejný obchodní model, protože nemají za zády bandu vypatlaný hipsterů, kteří koupí vše s příslušnou značkou, ačkoli by jim výrobek jiné značky za třetinovou cenu udělal lepší službu.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 4.2.20211:02
Ne, ne, myslím klasický S4. Právě přesně ve stylu S4 Zoom dělali ty ­"mýdlové krabičky­" ­- delší zoom, špatný objektiv, spousta difrakce a rozmazaných rohů. Vedle toho S4 má pěkně ostrý a kontrastní výstup. Ano, pevné ohnisko je nevýhoda, ale dělat zoom s tak otřesnou kvalitou byl nesmysl.

Ano, v současném světě zřejmě opravdu nelze dělat foťáky v malém počtu kusů, nicméně to neomlouvá problémy na straně nabídky.

Tím zkrátka musí vznikat stav ­(a nejen tím­), se kterým je spotřebitel nespokojen, což v budoucnu bude akcelerovat zásadní společenské změny.

Myšlení, které popíše aktuální realitu a považuje ji jakoby za trvalou ­(takové to např. ­"nejde to jinak­"), považuji za zcela mylné.
Odpovědět0  2
blue.sun (754) | 4.2.202118:12
"akcelerovat zásadní společenské změny­"... to máš z příručky mladých komunistů, nebo kterého jiného odpadu?
Odpovědět2  1
Choakinek (4680) | 6.2.20212:35
Nerozumím. Proč bych měl chtít přejít někam, kde už jsme?
Odpovědět0  2
blue.sun (754) | 6.2.202110:33
Samozřejmě, že nerozumíš. Na to ti chybí dva zásadní vitamíny, I a Q.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 6.2.202113:39
Nemohu je nalézt:

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Vitamin

Hele, to nebuď tak skromný, jestli jsi objevil nějaké nové vitamíny, nepiš to jenom tady do diskuze na Digimanii, ale zveřejni oficiální vědeckou studii. Třeba to hodí nobelovku :­-­).
Odpovědět1  1
blue.sun (754) | 3.2.202120:51
Přemýšlím, jestli jsi někdy alespoň potkal základy ekonomiky a fungování firem.
Nikdo nebude vyrábět levné produky v malosériích, protože se nezaplatí ani ta výrobní linka, natož vývoj. Dělá se to, co si na sebe může vydělat. Buď extrémně drahý produkt pro pár nadšenců ­(Leica a pak nic­) a nebo mainstreamové stroje ve velkých sériích. Ale jestli jsi takový mistr, pak šup, vytvoř ten tvůj slavný modulární produkt, šup s tím na trh, uvidíme, jak dlouho vydržíš. :­-D :­-D
A tvůj nepodařený vtip o Galaxy S4 jen dokazuje, že tě nenavštívila ani technická znalost.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.