Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
5.8.2014, Milan Šurkala, aktualita
Další novinkou společnosti Ricoh je nová verze CSC fotoaparátu Pentax Q-S1, která navazuje na model Q7. Ta je vybavena 1/1,7" CMOS BSI snímačem s 12MPx rozlišením a bude k dispozici ve mnoha různých barevných variantách.
Choakinek (4686) | 6.8.201420:50
Hmm, napadá mě jediná otázka: What is new? Jako přístroj je to v pohodě, ale jeho ­"recyklace­" už je tedy v pohodě jaksi méně, no. Co hledáček? Co světelnější objektivy? Atd. atd.
Odpovědět0  0
bob222.2 (112) | 6.8.20147:06
s čipom z mobilu a s cenou aspoň 1000USD. To až bude predajný trhák. Jak mám pentax rád, tak s týmto sa neviem akosi stotožniť. Keby tam dali aspoň jednopalec ako samsung a nikon, ale toto?
Odpovědět0  0
smARTin (354) | 5.8.201420:24
Tak zaujimalo by ma, ze kto si toto kupi.
Odpovědět0  0
bob222.2 (112) | 6.8.20147:07
šialení japonci...
Odpovědět0  0
JirkaJi (4) | 5.8.201418:51
Nějak jste zapomněli na info o objektivu ­- zejména to, že je zdá se výměnný a má ruční ovládání zoomu.
Zdraví JJ.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 5.8.201419:05
Vzhledem k tomu, že se jedná o CSC, což je několikrát zmíněno ­(CSC = bezzrcátkový fotoaparát s výměnnými objektivy­), tak jsem nepovažoval to ještě zdůrazňovat. Co se týče objektivů, těch lze pro tento systém koupit celkem 8 modelů a ne každý má zoom. Pro tento vyobrazený by to platilo.
Odpovědět1  0
_patrik (69) | 5.8.201419:22
Zkratka CSC jasně říká, že jde o ­"bezzrcadlovku­" neboli ­"kompaktní systémový aparát­" s výměnnými objektivy. Firemní značení ­"Q­" kromě toho jasně říká, že uchycení objektivu používá vlastní ricoháckou patici Q. A pro ten systém má Ricoh k dispozici různé objektivy, nejen ten, co je na obrázku. Což je základní zoom, označený kódem 02, známý z předchozí Q7 a kdo chce, může si o něm počíst třeba u nějakého prodejce ­- http:­/­/www.megapixel.cz­/pentax­-5­-15­-mm­-f2­-8­-4­-5­-zoom­-pro­-q­-bajonet. Tadyhle jsou např. oficiální fotky s Q­-S1, pořízené s různými objektivy: http:­/­/www.ricoh­-imaging.co.jp­/english­/products­/q­-s1­/ex­/index.html . Tak už nehudrej a počti si :­-­)
Odpovědět0  0
martt (16) | 6.8.201416:44
To tělo mi trochu připomíná LX7 včetně čipu...
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 6.8.201418:54
Nojo, připomínat designem to může ledacos ­- ale i kdyby to vypadalo jako hasselblad moon camera, je tady holt ten čip, jak říkáš. Těžko pochopit, co ricoháky vedlo k použití čipu, který se pro CSC průkazně nehodí. Už v té předchozí generaci Q7 byla kvalita obrázků a vůbec použitelnost foťáku snadný terč pro kritiku. Mezitím přišel Nikon a Samsung s 1­" čipy do svých stejně velkých ­(malých­) CSC, takže by člověk řekl, že Ricohu to kruté srovnání musí zvednout mandle. A že proto dají do třetí generace taky ten palcový čip. No, nedali... takže bude asi platit dál věta z recenze Q7, že ­"nejpřitažlivější na Q7 je ­- bohužel ­- asi to, že je k dostání ve spoustě barevných provedení­" ­( http:­/­/www.techradar.com­/reviews­/cameras­-and­-camcorders­/cameras­/digital­-slrs­-hybrids­/pentax­-q7­-1158586­/review­/4#articleContent ­). Není to u Ricohu zdaleka poprvé, kdy jde umíněně proti proudu, tak to asi bude součást firemní psychologie. Rád bych se spletl a viděl z terénních testů obrázky jako břitva, schopné zvětšení na plachtu a šťavnaté jak šunka od kosti. Nerozepisoval bych se vůbec, kdybych ­- asi jako i jiní zdejší besedníci ­- neměl na tuhle značku slabost.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 6.8.201419:57
Tak ono změnit velikost senzoru u CSC není tak jednoduché jako u kompaktu, neboť se s tím musí měnit i všechny objektivy, pokud na to nebyly designovány už předtím ­(i Sony má u A7 dost omezenou nabídku objektivů­). Což právě udělal Ricoh, protože Q řada byla už od počátku dělána pro ­"větší­" 1­/1,7­" senzor, přičemž debutovala s ještě menším 1­/2,3­" čipem. Že by podruhé měnil velikost senzoru, to mi zatím nepřijde moc pravděpodobné, ale co není, může být.
Odpovědět2  0
_patrik (69) | 7.8.201411:05
Tomu rozumím, že změna rozměru senzoru znamená nutnost změnit ­"rozměr­" objektivu a že je to u CSC drahá legrace. A asi se to dotkne i jiných částí konstrukce? Jenže mám pocit, že přes použití většího senzoru 1­/1,7 u Q7 proti původnímu Q se už před nějakou dobou ukázalo, že to zkrátka nestačí. Jednak co do objektivní kvality obrázků, jednak pod ostrým tlakem konkurence. Nikon i Samsung zabudovaly do fakticky stejně mrňavého těla řádově uspokojivější 1­" čip, cenou se nijak dramaticky neliší od Q7 ­(tedy asi ani od QS­-1­) a hlavně jejich nové produkty V3 i NX Mini se podle všeho dost povedly. To mi přijde pro Ricoh­/Pentax situace skoro na ručník ­- a nebo na seriózní pokus o změnu, i když s nutností zaplatit pokutu za předchozí přešlap. ­- A Ricoh místo toho přichází s Q­-S1, které má jak se zdá vnitřnosti i SW prakticky shodné s Q7, jen exteriér se vrací k původnímu mini designu. No, třeba na to budete dělat recenzi, tak uvidíme ­- a budeme doufat v příjemné překvapení.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.8.201413:07
Tak Ricoh­/Pentax to pokazil u všech CSC systémů, jak u Q, tak u K­-01, která také nezaznamenala zrovna velký úspěch. Pentaxy není kde půjčovat ­(ani DSLR­), takže s testem Q­-S1 bych určitě nepočítal, ostatně o test Q si za celou jeho existenci snad ještě nikdo vyloženě nepsal...
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 7.8.201414:41
On se tady Ricoh samostatně vlastně posledních asi 10 ­(?­) let ani moc neprodával, myslím akorát u Škody a sem tam ještě někde. Pentax taky okrajově, teď po převzetí jsem čekal, jak se předvedou. A pokud si vzpomínám, tak třeba i ty ricohovské zajímavé digi kompakty R ­(Caplio­) vyvolávaly rozpačitá hodnocení ­- jedna vlastnost úžasná, druhá pochybná. Ani mě nepřekvapuje, že Vám nikdo nepsal o test Q ­- skutečný zájemce bude asi znalý, foťák si vyzkouší sám a bude mít ­(nějaký zvláštní­) svůj důvod, proč chce Ricoh­/Pentax ­-­- a laik nebude většinou ani vědět, že taková značka existuje. On na PB, dpr nebo jinde určitě nějaký test vyjde, ze zvědavosti si to přečtu tam :­-­) Pěkné odpoledne!
Odpovědět0  0
Jirka X (86) | 7.8.201416:49
Ricoh spoustě lidí nic neříká a přitom dělal už kinofilmové kompakty a zrcadla na velice dobré úrovni. Vždy šel tak trochu vlastní cestou, ale dá se říci i to, že tak trochu udával směr vývoje. Např. ohnisko 28 u kompaktů, hybridní ostření. Na startovní rychlost takového GX neměl nikdo. Bohužel má i prvenství navyšování Mpx, GX 5 mega a GX 8 osm. Pokud se pamatuji na jeho první vstup na náš trh, tak byl v HK a naprosto předražený. Osobně jsem GX kupoval v Německu za polovinu.
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 7.8.201418:42
Nojo ­- a mě předtím napadlo, že možná už spoustě lidí neříká nic jméno Kodak, neřkuli Eastman.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 7.8.201419:24
Pod značkou Kodak se vyrábí a prodává foťák m4­/3 systému: http:­/­/www.dpreview.com­/products­/kodak­/slrs­/kodak_s1

Odpovědět0  0
_patrik (69) | 8.8.20148:48
Moje poznámka byla jen takový povzdech ­- i velkým a zasloužilým firmám vždy hrozí, že ztratí ajfr a propadnou.

Nechci sem zatahovat konkrétně případ Kodak, ale třeba právě to, že vavříny pokrytou značku nakonec koupila nově založená firma s nejasným pozadím ­- která je dost možná jen nějaký prostředník pro někoho jiného ­- je smutné: http:­/­/petapixel.com­/2013­/01­/23­/kodak­-brand­-license­-holder­-jk­-imaging­-shrouded­-in­-mystery­/ Na korporátním webu nenajdeš o firmě, jejích vlastnících, odborném zázemí atd. vůbec nic, jen holedbání se licencí Kodak. Při výrobě spolupracuje s tchajvanskou Asia Optical, což je opravdu velká firma, která dělá spoustu optoelektronických produktů ­- mnohdy na zakázku pro jiné, např. pro Sony ­- ale také třeba lisování plastů a výrobu pouzder a doplňků, obráběcí techniku atd.: http:­/­/www.asia­-optical.com­/sub_level.php?ls=318. To všechno už znamená pro jméno Kodak naprosto jinou kapitolu s přetrženou tradicí a nejasnou budoucností.

A kdo si dnes opravdu vzpomene na starého zabejčilce Eastmana, na zbožnou úctu před filmovými materiály Kodak, nebo na to ostatní, čím firma Eastman přispěla k vývoji fotografické techniky ­- a taky ke způsobu obchodního vytěžování tohohle odvětví.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 8.8.20149:10
Nojo, Pentax už není Pentax, Kodak už není Kodak, Minolta už není... teda je, jako výrobce rychlotiskáren... Nokia je už taky jen jméno, na které se má zapomenout...
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 8.8.201411:05
Tak Konica Minolta v kancelářské technice jela dlouhodobě, to by jejich hlavní byznys a fotografická technika byla dalo by se říct vedlejším produktem. Předání fotodivize Sony proběhlo plánovaně a spořádaně, a ještě nějakou dobu se KM podílela na vývoji už pod značkou Sony, a to jak těl tak objektivů ­(ostatně různé návrhy optiky si dávají patentovat dodnes, takže know­-how tam evidentně pořád je­).
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 8.8.201411:01
Tak on si za to Kodak dost mohl sám, s digitální technologií začali jako první, a strach z ohrožení vlastního filmového byznysu je vedl k váhání a zaspání doby ­(tradicionalismus a sebejistota je připravily o pozici světové jedničky, když podcenili Fujifilm a ten je začal válcovat na domácí půdě­). V okamžiku hrozícího bankrotu už pak bylo odvržení fotodivize jen logické, otázka je jestli je zachrání jejich nový byznys s kancelářskou technikou. JK Imaging se jen chytil příležitosti získat značku se slavným jménem, do té doby dělali foťáky pod logem GE ­(ano, jako General Electric­) což přece jen není tak zvučné. A v téhle záhadné branži nejsou sami, Sakar International vlastní zvučných jmen několik ­- mimo Polaroidu a Vivitaru jsou i jedním z uživatelů jména Kodak, protože ti v posledních letech prodávali licenci na značku kdekomu.

Ty největší a nejmocnější firmy dneška skoro nikdo mimo jejich branži nezná ­- kdo ví třeba co je to Koch Industries? Nikomu to většinou nic neříká, a přitom je to jedna z nejvlivnějších a nejmocnějších konglomerací v Americe a ve světě, působící v nějrůznějších průmyslových odvětvích po celém světě. Ani netušíme jaké jsou průmyslové provázance mezi známými a neznámými výrobci.
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 8.8.201413:12
Bohužel, je to tak. Tak snad Ricoh­/Pentax půjde jinudy.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 8.8.201414:00
Naštěstí Ricoh není nějaký okresní přebor, jak by se mohlo zdát. V hlavním byznysu, tiskových a softwarových řešeních, jsou leader a neustále rostou, takže fotodivizi můžou podepřít opravdu důkladně a ke sým foťákům mají spíš citový než pragmatický přístup. Navíc jejich přístroje jsou často zajímavé, s neobvyklými funkcemi a v určitých krajích světa dost oblíbené. Dokonce to vypadá že by mohl být nový GXR, to byla ne uplně dotažená ale zajímavá koncepce kompaktu s výměnnými objektivy ­(některé moduly byly slabota, ale třeba A12 byl schopný parádních fotek­). Pro Pentax je jen dobře, že se dostal pod tyhle křídla, i když postupně splyne a nedivil bych se kdyby za nějaký rok i zrcadlovky měly na sobě nápis Ricoh. Hoya z Pentaxu hlavně využívala informace pro vlastní potřeby a mimo dotažení K­-5 do série se prakticky nic nedělo. Takhle možná má Pentax aspoň nějakou budoucnost.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 11.8.201421:03
Zrkadlovky ­(teda zatiaľ jedna ­- K­-3­) už majú nápis Ricoh ­(vzadu­). Pentax je po novom označenie zrkadloviek firmy Ricoh ­(tak ako to bolo kedysi označenie zrkadloviek firmy Asahi Optical­). Minolta zasa navrhuje a vyrába objektívy pre kadekoho ­(napr. aj Olympus m.Zuiko 45­/1.8 je Minolta ;­) a tak podobne...

Ešte ma napadlo, že práve Pentax Q by sa vlastne vôbec nemal volať Pentax, keďže mu chýba ako PENTAprizma, tak aj refleX. :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.