Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Nedávno byla představena kamera DJI Zenmuse X7 s APS-C senzorem pro drony DJI Inspire 2. Novinka nabídla 6K CinemaDNG video a dle posledního měření společnosti DxO má jeden z nejlepších APS-C senzorů na trhu.
Jirik_H (653) | 12.11.201723:10
Pokud jde o skla ­- na těch nekolika málo jsem si ověřil, že jejich měření jsou použitelná.
K senzorům ­- asi nejde vycházet z výsledného numera, ale dívat se na jednotlivá měření a podle toho postupovat. Někdo preferuje DR, někdo SNR na vysokém ISO, atd. Pokud jde o výběr přístrojů, nemám připomínky.
Občas se kromě dxo mrknu i na dpreview na Studio scene a porovnávám rawy. Hlavně na vysokých ISO :­-)
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 16.11.20179:53
skoda, ze nemaji scenu, kde by se dal srovna vystup objektu vzdalenych nekolik kilometru. ja to mam dycky tak rozsmudlany, ze bych to nejradsi roztriskal. muzu ostrit na nekonecno jak chci, a nic. je to hnus fialovej.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 16.11.201710:37
...a nebude to nááááhodou tak atmosférou atd? :­)
Zkuste to v Norsku nebo na ALjašce za jasného dne :)
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 11.11.20170:37
Není to totéž DxO, které tvrdí, jak je foťák iPhonu 8­/X strašně kůůl, ale když se podívám na výstup iPhonu 8­/X, musím okamžitě vyhledat záchod?

Už to prostě pochopte, DxO je ryzí teorie, syntetický test, který s praxí nemá mnoho společného, je to snad ještě horší, než 3D Mark v testování grafických karet.
Odpovědět1  1
Puppy8 (858) | 10.11.201711:30
DxOMark je bohužel ne příliš důvěryhodný, už jen kvůli výběru testovaných zařízení, kde evidentně záleží na tom kdo a kolik zaplatí. Tím nechci říct že jsou vlastní testy špatné, jen v dané katerogii nenajdete všechny zařízení ke srovnání.

Například u mobilních telefonů se ­"náhodou­" do testu nikdy nedostala Microsoft Lumia 950­/XL, přitom fotí lépe než všechny šmejdy od Samsungu. Ale někdo asi nezaplatil nebo naopak zaplatil :­-)
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 10.11.201711:48
Tak podle toho, že tam není jeden telefon, usuzovat, že je to zaplacené, mi přijde být dost mimo. I ten Samsung tam má jen dva telefony, takže to, že tam Microsoft nemá ani jeden ­(obzvlášť když se ty testy více rozjely až v roce 2017, kdy Microsoft mobily přestal dělat­), mi nepřijde nijak zvlášť divné. Jen se podívej na seznam testovaných telefonů. Do konce roku 2016 tam bylo otestovaných pouhých 5­-6 telefonů. Lumix 950 je z konce roku 2015. Divit se, že z toho množství telefonů se do první pětky nedostala jedna z Lumií, mi opravdu přijde být až moc konspirační.
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 10.11.201712:30
Není tam ani HP Elite x3 ani Alcatel Idol 4S­/Pro, který je z tohoto roku. Náhoda :­-)
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6625) | 10.11.201713:17
Vždyť tam není ani milion dalších telefonů. Nepokrývají to tak důkladně jako fotoaparáty, není divu, že tam prostě občas něco chybí.
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 10.11.201713:22
No zkuste najít třeba objektivy od Fuji ...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 10.11.201713:41
Fuji má problém v tom, že disponuje X­-Trans senzorem, ze kterého se nedají rozumně vytřískat data tak, aby byla dobře srovnatelná s ostatními. Většina Fuji z minulosti, které měly klasický Bayerův snímač, v DxO je ­(např. X100­). Nicméně je fakt, že X­-A řada s Bayerem by tam být mohla. A když není tělo, nejsou ani objektivy.

https:­/­/petapixel.com­/2016­/01­/26­/why­-dxomark­-doesnt­-test­-fujifilm­-cameras/
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 10.11.201719:28
Tak Fuji vyrábí objektivy i pro jiný bajonet, že ...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 11.11.201721:09
Možná mi něco ušlo, ale nějak si nevybavuju, pro který další bajonet Fuji vyrábí objektivy. Vedle X systému má sice středoformát, ale pokud vím, tak DxO středoformátové objektivy ­(a takřka ani fotoaparáty­) v posledních letech netestuje.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.11.20178:38
Takže sis vybral jeden ze dvou speciální video ­(cine­) objektivů Fujifilmu. Chceš mi říci, že někdo platí DxO za to, aby netestoval objektivy Fujifilm ­(Fujinon­) a argumentuješ absencí objektivů kategorie, která se u DxO netestuje :­-­) Takovým stylem za chvíli skončíme u toho, že DxO platí snad i Hyundai, protože tam nelze nalézt test škodovky. V tom případě by mě zajímalo, kdo platí DxO za to, aby tam nebyly ani cine objektivy Canonu ­(na DxO není ani jeden ze 14 CN­-E objektivů­).

Neříkám, že to nemůže být tak jak říkáš, ale nemáš jediný důkaz, že to tak je. Což je dost v kontrastu s tím, jak jistě to tvrdíš. Zatím jediné, co by tomu mohlo napovídat, je to, že tam není otestován Fujifilm X­-Ax s Bayerovou maskou, který by při metodice DxO mohl být otestován ­(na rozdíl od X­-Trans verzí­) a není ­(a spolu s tím i ty objektivy­).
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 12.11.201711:10
Vycházím z toho, že zdarma to určitě nedělají :­-­) Ano, u fotoaparátů lze najít určitý klíč, například ta chybějící metodika. Pak je opět otázka, do jaké míry je jejich hodnocení ­"obecně hodnotné­", když nejsou schopni pokrýt tyto přístroje. Stejně tak Sigmu s Foveon sensorem.

Nicméně u těch mobilů je to nejvíce viditelné, když je tam kdejaký šunt s Androidem, ale high­-end modely jako Lumia 950­/XL nebo HP Elite x3 ne. To samozřejmě otvírá možnost k různým spekulacím, podle čeho se ty přístroje vlastně vybírají.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.11.201711:48
Aha, takže dle tebe se všichni výrobci fotoaparátů, kteří na DxO jsou ­(Canon, DJI, Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Sony, Leica,...­) spojili a platí bez výjimky DxO peníze za to, aby tam netestovali Fujifilm. Chybějící metodika je docela logická, vždyť správnou interpretaci obrazu z X­-Trans senzorů nezvládá dodnes ani Adobe a každý RAW konvertor si tato data vykládá docela dost po svém. Těžko můžeš srovnávat něco, co nevíš, jak přesně funguje a vyplivnout nějaké číslo, které ale nereflektuje to, jak to ve skutečnosti funguje. A Sigma? Že by někdo platil, aby tam Sigma nebyla? Ale vždyť přece objektivy Sigma v těch testech jsou. Nebo Sigma platí málo a zbylo jen na objektivy a ne na fotoaparáty? DxO má metodiku na Bayera, kde se to vzájemně dá snadno srovnávat a je složité interpretovat výsledky jiných koncepcí, byť u toho Foveonu bych řekl, že by s tím problém takový problém být neměl.

Na měření šumu jsem si vypracoval metodiku, kterou někdy používám ve srovnávacích testech a světe div se, výsledky se mi dosti shodují s těmi z DxO, takže osobně jim věřím. A rovněž mám problém se srovnáním Bayera a X­-Trans, protože není jasné, které demozaikování je pro prezentaci výkonů v RAWu to nejlepší a nejpřesnější.

Podle čeho to vybírají? Tam nemusí být žádný speciální klíč, ale v zásadě to bude patrně především to, co si lidé nejraději přečtou. Což Elite x3 na mrtvém Windows úplně až tak být nemusí ­(prostě to nemusela být priorita­). Třeba u nás také není žádný speciální klíč, který by se 100% dodržoval. Fotoaparáty vybírám primárně podle toho, jakou očekávám čtenost, ale občas vezmu i přístroje ze zajímavosti, přestože je jasné, že to nebude příliš čtený test. Taky tu neotestujeme všechno a není to proto, že by někdo platil za to, abych něco otestoval nebo naopak neotestoval.
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 12.11.201711:59
Jenže je tu ten drobný rozdíl, že se všude nepíše na základě recenzí Digimanie ­"nejlepší fotoaparát v kategorii XY je ...­", ale v případě stejně neúplného výběru DxO ano. O tom byla celá moje debata. Pokud budeme preferovat jen to, co bylo podle dřívějších měřitek zajímavé, tak nelze objevit nic nového a hodnocení se stává čím dál tím více neobjektivní.

Takže DxO jako zdroj recenzí konkrétního zařízení ano, ale ne jako obecný přehled toho možná nejlepšího. O tom zda někdo za to vyloženě platí se samozřejmě neví, to byla jen nadsázka v případě té kopy Androidího hnoje vs kvalitních Windows přístrojů.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 12.11.201712:19
Takže jsme se dozvěděli, že jsi obrovský nadšenec Windows ­(což bylo patrné už předtím­) a jde hlavně o to, že ti neotestovali to, co by sis přál. Pokud jde o fotoaparáty, má DxO pokryté drtivou většinu toho, co pokrýt jde. Otázkou je, nakolik Fuji zveřejnilo svoje demozaikovací algoritmy, ale pokud je výrobcům nezveřejnilo ­(což vypadá, že ne, vzhledem k tomu, jak dlouho např. Adobe s X­-Trans bojoval, aby z toho dostal něco koukatelného­), tak jak chceš vypotit nějaké relevantní číslo např. šumu v RAWu, když samotný fotoaparát i každý software ti vyplivne ze stejných dat něco jiného? To chceš mít speciální DxO skóre pro pět různých způsobů demozaikování?

Jasně, můžeš říci, že je to dosud nejlepší testovaný fotoaparát a pokud se nepletu, tak samotné DxO to i takto prezentuje ­(většinou tam jsou větičky jako ­"best sensor we have tested so far­" a podobně­). Pokud je to interpretováno jako nejlepší snímač obecně na základě těchto dat, tak je to chyba interpretace a za to už DxO nemůže.
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 12.11.201712:27
Nejde o to co bych si přál, ale je opravdu podivné, že testuje objektivě daleko horší přístroje a tyto zcela vynechal. To je celé.

Jinak souhlasím, za chybu interpretace DxO testů v médiích nemohou. Další trochu sporný případ byl test jejich vlastního přístroje.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 12.11.201713:22
Taka filozoficka otazka: Existuje vobec nejaky obecne spravny postup ako ziskat obrazok z dat X­-trans senzora ­(a vlastne z cohokolvek okrem Foveonu­) ?

Podla mna, moznych algoritmov sa da navymyslat viac ­(aj na klasicku bayerovu masku ich existuje niekolko­), niektore mozu byt lepsie pre nejake sceny, ine zase pre ine sceny, a pravdepodobne asi neexistuje ­"ten jediny spravny­". Pokial Fuji nezverejnil aky ­"oficialny­" algorimus pouziva, potom je logicke ze ostatni musia vymyslat svoje algoritmy ­(ktore nebudu pravdepodobne totozne s tym co pouizva Fuji­) a tym padom ziskaju aj ine vysledky.

Preto by som sa radsej opytal: Ake vysledky davaju algoritmy tretich stran v porovnani s Fuji orignalom ? Pokial su tie vysledky mozno niekedy horsie ale inokedy lepsie, asi by som z toho nerobil nejaky problem. Horsie by bolo keby vysledok od Fuji bol vzdy lepsi.
Odpovědět1  0
nephilim (906) | 10.11.201713:15
Opakovaně jsem si v praxi ověřil, že závěry z testů na DxO jsou validní. A musím říct, že mě před několika lety opravdu zaskočili, dlužno dodat, že příjemně, tím, že nezamlčeli jak někteří výrobci podvádí s ISO. Mám pocit, že to byl Olympus, kdo uváděl prakticky vždy i jeden stupeň nižší ISO, než jaké foťák skutečně použil, takže to vypadalo, že lépe zvládá vyšší ISO.
Teď jsem si to ověřil například zde https:­/­/www.dxomark.com­/Cameras­/Olympus­/OM­-D­-E­-M10­-Mark­-II­-­-­-Measurements
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 10.11.201713:18
O tom není sporu. Akorát že jej nelze použít pro informaci typu ­"Nejlepší přístroj v kategorii XY je ...­", protože výběr se řídí tím kdo co zaplatí.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6625) | 10.11.201713:24
Jak můžeš vědět něco o tom, že se výběr řídí tím, co někdo zaplatí? Ty o tom máš snad nějaké zákulisní informace, že sis tak jistý?
Odpovědět1  0
RiMr (756) | 10.11.201714:10
...já si myslím, že nějaký konkurent DXo platí Puppyho... někdo si ho zaplatil, to je jasný...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 10.11.201714:20
Rozumím a do značné míry souhlasím, ovšem důvody hodnocení uvádí. Stejně jako Milan Š. tady. Také někdy nesouhlasím s jeho celkovým hodnocením nebo udělením ceny Trefa. Posuzované parametry ale uvádí všichni poměrně transparentně, takže kdo ví o čem je řeč, ten si zkoriguje závěr dle svých preferencí.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.