Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2017

20.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr fotoaparátů, a to ať se jedná o kompakt, zrcadlovku nebo CSC. Vybíráte tedy nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Dnes jsou velmi populární i digitální zrcadlovky, což se týká zejména nižších cenových tříd. Zde se můžete pohybovat dokonce okolo 10 tisíc korun, nicméně nebudeme šetřit na nepravém místě a vybereme ty fotoaparáty, které opravdu stojí za to.


Digitální zrcadlovky a SLT fotoaparáty



Nikon D7200 - recenze


Zrcadlovka NIkon D7200 patří do vyšší třídy APS-C zrcadlovek. V našem náročném testu nás přesvědčila, že si zaslouží doporučení. Ocenit lze totiž rozhodně výborný 24MPx snímač bez AA filtru, který nabídne hodně detailů, nízký šum i výborný dynamický rozsah. V tomto překonává konkurenční Canon EOS 70D, jehož 20MPx snímač je výrazně slabší, částečně to platí i ve srovnání s EOS 80D s novým 24MPx senzorem. Velmi slušné jsou i možnosti ovládání a konfigurace, která se s levnějšími modely D3x00 a D5x00 nedá ani v náznaku srovnávat. Co je ale překvapivé, je příliš malý grip, takže držení přístroje není zrovna nejlepší. Rozsáhlé jsou i možnosti nastavení expozice včetně podpory Auto ISO a dokonce i korekce expozice v manuálním režimu M!


Nikon D7200 s 18-140mm objektivem


Velmi slušné je i ostření s podporou micro adjustnemtu (doladění objektivu). Tradičně u Nikonu lze ale kritizovat příliš složité nastavování expozice u videa a obecně v live view (pro změnu clony nutnost pokaždé deaktivovat live view) a obecně vysoká spotřeba v live view a u videa. Jinak je totiž výdrž na baterii hodně slušná. U Nikonů lze ocenit i širokou nabídku setů např. s objektivem 18-105mm VR nebo 18-140mm VR. Za tělo zaplatíte obvykle 29 tisíc, set s 18-105mm objektivem bývá za 35 tisíc a s 18-140mm objektivem pak za 37 tisíc. Nikon nabízí i novější model D7500 (viz níže) s 20MPx čipem a podporou 4K videa. Na oba fotoaparáty i několik dalších včetně vybraných objektivů je k dispozici zimní cashback.



Pentax K-3 II - recenze


Zrcadlovka Pentax K-3 II nám v testu udělala radost, byť se neobešla bez několika chybiček. Ocenit je nutno velmi dobrou a odolnou konstrukci. Ovládání je příjemné, potěší i výbava, která obsahuje např. výbornou GPS. Ta relativně rychle nabíhá a je nadprůměrně přesná. Hodně se mi líbila přesnost ostření. S 18-135mm WR objektivem ale fotoaparát ostří docela pomalu a limituje tak i využitelnost průběžného ostření. Také automatika výběru AF bodů není úplně dokonalá. Na vybraný AF bod ale ostří výborně.


Ricoh Pentax K-3 II


Zklamáním je video, které má průměrnou kvalitu a je dost limitováno pro laické použití. Podstatně lepší je to tehdy, pokud si vše řídíte sami a nezoomujete, ostatně fotoaparát nabízí i zdířku pro externí mikrofon. Kvalita fotografií je velmi dobrá, hodně zajímavá je i funkce Pixel Shift, která ze čtyř snímků poskládá jeden s mnohem lepšími detaily i nižším šumem. Najdete tu i dva SDXC sloty, stavový displej. Za tělo dáte 25,5 tisíce, set s 18-135mm objektivem vyjde nejčastěji na 33,5 tisíce.



Canon EOS 80D - recenze / EOS 77D


Zrcadlovka Canon EOS 80D posunula nabídku výrobce o něco dále. Má nový 24MPx APS-C CMOS snímač, který vylepšil jak dynamický rozsah, tak i snížil šum. Zlepšila se tedy kvalita snímků a nezůstalo jen u toho. Zaostřovací systém má 45 bodů, všechny jsou křížové a hodně dobrá je tak citlivost i za horšího světla (od -3 EV). Nechybí ani AF micro adjustment (možnost doladit autofokus) a Dual Pixel AF, díky čemuž fotoaparát umí velmi dobře ostřit i přes live view.


Canon EOS 80D


Dual Pixel AF nabídne slušné ostření i ve videu, kde nabídne rozsáhlé možnosti chování a jiných nastavení, nicméně na 4K rozlišení si budete muset nechat zajít chuť a maximem je pořád Full HD video. Radost udělá i dotykový polohovatelný displej, port pro sluchátka a externí mikrofon. EOS 80D je celkově velmi solidní zrcadlovkou bez výraznějších nedostatků. Za tělo zaplatíte 29 tisíc Kč. EOS 80D je také součástí trvalého cashbacku, kdy si k tělu můžete koupit jeden objektiv se slevou. K dispozici je i klasický dočasný zimní cashback.

Pokud chcete ušetřit, pak za 22.500 Kč (sleva 500 Kč) můžete mít zrcadlovku EOS 77D, která z modelu EOS 80D vychází. Pochopitelně to není jen tak a budete muset počítat s několika ústupky. Předně je to menší hledáček (0,82× zvětšení proti 0,95×), horší výdrž na baterii a EOS 77D přišel také o výstup na sluchátka (stále má ale jack pro externí mikrofon). Lehce se zpomalilo sekvenční snímání a podporuje minimální čas 1/4000 sekundy místo 1/8000 sekundy.



Nikon D5600 - recenze


Zrcadlovka Nikon D5600 je poměrně slušným fotoaparátem nabízejícím hodně slušnou kvalitu obrazu díky povedenému 24MPx APS-C senzoru. Potěší i plně polohovatelný displej, který je navíc dotykový, což se hodí v některých menu nabídkách i v live view režimu. V tom je ale nutno počítat s tím, že živý náhled opravdu hodně žere baterii. To je vidět zejména u videa. Video je k dispozici maximálně ve Full HD při 60p s podporou externího mikrofonu. Lze v něm nastavovat expozici (clonu jen před začátkem natáčení) a je zde podporován i tichý autofokus s AF-P objektivy. Jen by nemusel být tak přecitlivělý. K dispozici je také jack pro externí mikrofon.

Nikon D5600

Fotoaparát nabízí také bezdrátovou konektivitu v podobě Wi-Fi, Bluetooth a NFC. Díky tomu lze bezdrátově přenášet snímky do telefonu nebo vkládat GPS. Nová aktualizace aplikace Snapbridge naštěstí značně rozšířila možnosti Wi-Fi, ta původní na tom nebyla moc dobře. Jsou zde i stinné stránky. Hledáček není příliš velký, RAW buffer je vysloveně miniaturní a chybí i možnost doladění autofokusu, ten navíc není ani moc citlivý za horšího světla. Samotná rychlost AF je ale při běžném focení perfektní. Za set s 18-55mm objektivem zaplatíte 22 tisíc Kč, s 18-105mm verzí pak 27 tisíc Kč. Ceny by tedy mohly být i o něco nižší.

 
 



Pentax K-70


I když jsme zrcadlovku Pentax K-70 ještě netestovali, jsou na ni všeobecně velmi kladné recenze. 24MPx APS-C snímač podává excelentní výkony, radost také udělá přítomnost mechanické stabilizace obrazu. Fotoaparát je také odolný vůči nepříznivému počasí, má solidní hledáček a ve své cenové kategorii překvapí i možností nastavit autofokus. Ten nicméně nepředvádí až tak dobré výkony jako konkurence, má i malé pokrytí.


Pentax K-70


Místo si tu našla i funkce Pixel Shift Resolution, která díky čtyřem expozicím posunutým o pixel dokáže obejít Bayerovu interpolaci a výrazně zvýšit množství detailů. Obecně by se fotoaparát nedal moc doporučit na video, kvalita videa a autofokus v live view stále nejsou z nejlepších. Nepříliš vysoká je i výdrž na baterii. Nicméně v mnoha ohledech jde o výrazně nadprůměrný fotoaparát a tělo za 18,5 tisíc je hodně zajímavá částka. S 18-135mm WR objektivem jste pak na 26 tisících. Na fotoaparát i některé další zrcadlovky a objektivy výrobce je poskytován zimní cashback.

 

Nikon D7500


Digitální zrcadlovka Nikon D7500 není úplně přímým nástupcem modelu D7200. Jeho nástupci jsou vlastně dva, D7500 a D500. Protože v některých vlastnostech se tak šlo směrem dolů (např. absence druhého SD slotu, není zde podpora batériového gripu), setkal se tento model i s kritikou. Faktem ale je, že jde nadále o velmi schopný přístroj, který díky svému 20MPx senzoru nabídne vynikající obrazové výsledky, nízký šum a vysoký dynamický rozsah.

Nikon D7500

Fotoaparát nadále podporuje expoziční časy od 1/8000 sekundy, jeho tělo je ergonomicky dobře tvarované a proti řadě D5x00 je celkově mnohem lépe ovladatelné. Najdete zde podporu 4K videosekvencí, musíte však počítat s velmi výrazným cropem (natáčí se středová 4K plocha čipu). U Full HD pak k tak výraznému ořezu nedochází, a to ani v 1080p60 režimu. Počítat musíte se slabším průběžným autofokusem ve videu. Naopak potěší možnost nekomprimovaného záznamu na externí rekordér. Rozumně rychlé je i sekvenční snímání, buffer má dostatečnou velikost. U zrcadlovky rozhodně potěší možnost ladění autofokusu a v tomto případě je dokonce automatické.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.