Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2017

20.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr fotoaparátů, a to ať se jedná o kompakt, zrcadlovku nebo CSC. Vybíráte tedy nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Smartphony jsou kategorií, kde většinou mají vyšší váhu možnosti multimédií než focení, ale někteří fotografové si vybírají mobil i podle úrovně fotografování. Pro ně tu máme zajímavé zástupce fotomobilů. Dnes je na trhu spousta novinek s 13MPx fotoaparáty, mnoho z nich nabídne pokročilé metody autofokusu a často najdete i optickou stabilizaci obrazu. My se podíváme spíše do vod starších vlajkových lodí.


Samsung Galaxy S7 / S7 edge


Vlajkové lodě od Samsungu jsou už tradičně také jedny z nejlepších, ne-li nejlepší na poli focení. Galaxy S7 a S7 edge mohou využívat snímače Sony IMX260 nebo Samsung S5K2L1. V obou případech má na smartphone relativně velkou 1/2,5" úhlopříčku a fázové ostření díky technologii Dual Pixel. Samsung to nepřeháněl s rozlišením, a tak zůstal na relativně rozumných 12 megapixelech a 1,4mikrometrové velikosti pixelů (velikost pixelů tedy patří ve třídě smartphonů k těm větším).


Samsung Galaxy S7 a S7 edge


Díky tomu má dobrou kvalitu obrazu a nižší šum, což je umocněno také vysoce nadprůměrnou světelností F1,7. Ta umožňuje také dosahovat malé hloubky ostrosti a více mazat pozadí (opět, platí na poměry smartphonů). Potěší také solidní rychlost fotografické části. Na rozdíl od předchozího S6 a S6 edge jsou v prodeji pouze 32GB verze, neboť je nově opět zavedena podpora microSD karet. Dnes můžete sehnat i nástupce v podobě Galaxy S8 a S8 edge.

 
 

Apple iPhone SE


Zajímavým fotomobilem je Apple iPhone SE, který kombinuje tělo staršího iPhonu 5S a vnitřnosti z nejnovějšího iPhonu 6S. Má tedy výkonný hardware v podobě procesoru A9, potěší i 2 GB RAM. Zatímco selfie kamerka zůstala na rozlišení 1,2 megapixelu a fotoaparát pro tyto snímky není úplně nejvhodnější, zadní hlavní přístroj je mnohem lepší.


Apple iPhone SE


Dostal rozlišení 12 megapixelů a objektiv se světelností F2,2, podává velmi kvalitní obraz. V neposlední řadě umí natáčet 4K video a zvládne také zpomalené video ve Full HD rozlišení při 120 fps a v HD umí dokonce 240 fps.Podporované je i časosběrné video a můžete fotit i do RAWu (např. přes Lightroom). Telefon potěší ty, kteří chtějí menší mobilní telefon, má jen 4" úhlopříčku displeje. Zajímavostí je také na Apple relativně příznivá cena. Pro focení bych doporučil alespoň 32GB verzi, ideálně však s ještě větší pamětí.

 
 

LG G6 (H870)


Smartphone LG G6 přináší na zádi dva 1/3" snímače s rozlišením 13 megapixelů. Oba dva před sebou ale mají jiný objektiv. V tom prvním případě má 71° úhel záběru, světelnost F1,8 a optickou stabilizaci obrazu. Dává ostrý obraz až do rohů, nicméně v JPEGu musíte počítat s poněkud silným přeostřeným obrazem. K dispozici je také focení do RAW formátu. Těšit se můžete dokonce i na 4K video. Pokud jde o slow-motion, maximem je jen HD rozlišení 1280×720 pixelů při 120 fps.

LG G6 H870

Druhý objektiv nabídne mnohem širší 125° úhel záběru a světelnost F2,4. Otázkou je, zda telefony nepotřebují spíše mírný teleobjektiv než takto širokoúhlý (to už je ale subjektivní). V případě širokoúhlejšího objektivu se musíte obejít bez stabilizace a počítejte také s horší ostrosti v rozích. LG G6 jako telefon potěší solidním výkonem díky procesoru Snapdragon 821 a 4 GB RAM, vnitřní 32GB úložiště jde rozšířit microSD kartami. Velký 5,7" displej nabídne extrémně vysoké rozlišení 2880×1440 pixelů a telefon splňuje také standard IP68, je tedy vodotěsný. I když nejde o úplnou špičku v telefonech, vzhledem k ceně 11.000 Kč s DPH jde o skutečně "hodně telefonu za málo peněz".



HTC U11


Smartphone HTC U11 je velmi příjemným překvapením na poli mobilní fotografie. Těšit se můžete na 12MPx čip s velkými 1,4mikrometrovými pixely (na poměry telefonů) a objektiv s výbornou světelností F1,7. Denní snímky jsou detailní a velmi kvalitní, dobré výsledky ale telefon poskytuje i za horšího světla. Své v tom hraje i optická stabilizace obrazu.

HTC U11

Potěší i záznam do RAWu a možnost manuálního nastavení až 32sekundové expozice. Pokud jde o video, k dispozici je 4K rozlišení. V případě Full HD lze natáčet i zpomalené video při 120 snímcích za sekundu.

Jde o jeden z větších telefonů. Máme zde 5,5" displej s rozlišením 2560×1440 pixelů, výkonný Snapdragon 835, 4 GB RAM a 64 GB paměti, kterou lze v případě potřeby rozšiřovat microSD pamětmi.



Závěr


Další díl pravidelného seriálu o výběru digitálního fotoaparátu máme za sebou. Obsahuje přehled těch modelů, které jsou v daných třídách nejlepší. Snad jste si vybrali svého favorita a bude vám dělat radost.


Do září 2017 jsme doporučovali Google Pixel

Google Pixel


Smartphone Google Pixel rozhodně nepotěší velmi vysokou cenou, nicméně kvalita jeho fotoaparátu je skutečně vynikající. Míra detailů je fantastická a kvalita fotografií je výborná nejen ve dne, ale i v noci. Je až s podivem, jak kvalitní tyto snímky mohou být, jejich barevnost a šum je rozhodně nad průměrem.


Google Pixel


Fotoaparát má velké 1,55mikrometrové pixely a 12MPx rozlišení, objektiv se pak vyznačuje standardní světelností F2,0. Můžete natáčet video ve 4K, budete ale muset postrádat optickou stabilizaci obrazu. Stále je zde však elektronická stabilizace, která navíc využívá data z gyroskopu. Nezapomnělo se ani na zpomalené video. Z dalších technoloigií můžeme zmínit laserový a fázový autofokus nebo automatický HDR režim. Počítejte s tím, že telefon nemá rozšiřitelnou vnitřní paměť.



 

Do května 2017 jsme doporučovali LG G5 (H850)
 

LG G5 (H850)

 
Smartphone LG G5 přináší vedle velmi slušného hardwaru za poměrně příznivou cenu také dost slušný fotoaparát. Vzadu jsou hned dva. Ten první má na poměry smartphonů větší 1/2,6" snímač s rozlišením 16 megapixelů a velmi dobrou světelností F1,8. V dnešní době je z těch trochu méně širokoúhlých, ale rozdíl není moc velký a jeho ohnisková vzdálenost činí 29 milimetrů.
 
LG G5
 
Najdete tu laserový autofokus, optickou stabilizaci a podporu 4K videosekvencí. Velkou zajímavostí je ale druhý zadní fotoaparát, jehož rozlišení je sice nižších 8 megapixelů, ale překvapí extrémně velkým úhlem záběrů, který činí 135° (12mm ohnisková vzdálenost). Telefon má 5,3" Quad HD displej, procesor Snapdragon 820 s vysokým taktem 2,1 GHz, 4 GB RAM a 32GB vnitřní úložiště. To lze ale rozšířit i microSDXC kartami.



Do května 2017 jsme doporučovali Xiaomi Mi4c

Xiaomi Mi4c - recenze

 
Zajímavým mobilním telefonem je Xioami Mi4c. Za 6000 Kč totiž dostanete 5,0" Full HD displej, relativně malé a lehké tělo, šestijádrový 64bitový procesor Snapdragon 808 a 3 GB paměti RAM a 32GB vnitřní paměti (výrazně levnější 16GB verze se už takřka nedá sehnat). Nevýhodou je ale to, že telefon nemá slot na paměťovou kartu, takže se hodí hlavně pro ty, kteří opravdu ví, že nebudou ukládat obrovská množství dat (budou třeba hodně fotit, ale jinak nebudou mít moc aplikací a velkých dat jako jsou např. mapy půlky Evropy). Díky USB OTG je ale zálohování poměrně snadné.

Xiaomi Mi4c

Zadní fotoaparát má příjemné 13MPx rozlišení a poměrně slušnou optiku. Odšumování by jako u většiny telefonů mohlo být i slabší, ale za danou cenu jsou výkony slušné. K dispozici je Full HD video při 60 snímcích za sekundu a v HD rozlišení dostanete dokonce 4× zpomalené video natáčené při 120 fps. Zajímavostí je USB typu C, velká kapacita baterie přesahující 3000 mAh, duální LED blesk, méně příjemnou věcí je omezená nabídka LTE frekvencí. Přední fotoaparát má 5MPx rozlišení.



 

 
 
Další doporučené produkty
 
 

Doporučená multimediální centra

 
Multimediální centra jsou dnes hodně populární, proto připravujeme na TV Freaku každý měsíc aktualizovaný souhrn těch, které jsme testovali a lze je doporučit: www.tvfreak.cz/doporucena-multimedialni-centra

 
 

Doporučené PC sestavy

 
Ve světě počítačů se stále objevují novinky, které mohou najednou zlepšit užitnou hodnotu nebo poměr cena/výkon oproti starším produktům. Každý měsíc tak připravujeme doporučené PC sestavy pro různá nasazení: www.svethardware.cz/doporucene-sestavy


 
 

Doporučené skříně

 
Jelikož PC skříně patří na Světu hardware mezi nejvíce recenzované produkty, přinášíme vám cca dvakrát ročně aktualizované vydání námi doporučených modelů (častější aktualizace není potřeba, jelikož se zajímavé novinky moc často nevyskytují). Ty nejzajímavější modely se snažíme podrobně otestovat, takže si u některých můžete přečíst i naši podrobnou recenzi: www.svethardware.cz/doporucene-skrine
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.