Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2020

18.12.2020, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Levnější kompakty takřka zmizely z trhu, nicméně třída lepších kapesních ultrazoomů je nadále ještě docela žádaná a častěji nyní získávají profesionální funkce, jako je např. podpora RAWu. Přesto i zde je značný úbytek produktů, mezi kterými se dá rozhodovat. V této kapitole se podíváme i na outdoorové kompakty.


Kapesní ultrazoomy



Sony Cyber-shot HX60 / recenze na HX50


Kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX60 je solidním kapesním ultrazoomem, který nabídne velmi dobrý poměr výkonu a ceny. Přestože má na krku už přes 6 let, s postupným snižováním ceny je nadále velmi dobrou volbou. Sony to sice tradičně přepísklo s rozlišením, 20 megapixelů na malém 1/2,3" čipu nedává smysl, stejně se tak vysoké rozlišení nevyužije a snímač pak hodně šumí. Objektiv má 30× optický zoom a nepříliš dobrou světelnost, ta je ale v rámci své třídy standardem. I přesto tu jsou oblasti, kvůli kterým stojí za to o HX60 uvažovat. Ve srovnání s konkurencí je totiž asi nejucelenějším a nejschopnějším kompaktním univerzálem, obzvlášť vzhledem k ceně, která je vůči novým vlajkovým lodím poloviční.


Sony Cyber-shot HX60


Samotný objektiv totiž dává opticky překvapivě dobré výsledky, je ostrý a kontrastní. Problémem jsou jen odlesky v protisvětle, fotí však opravdu slušné makro. Fotoaparát nabídne velmi kvalitní Full HD videosekvence (4K nebo slow-motion ale musíte vzhledem k věku oželet), dobře fungující HDR, solidní automatiku i možnost manuálně ovládat expozici. Najdete tu i Wi-Fi s NFC, HX60V disponuje i GPS modulem a baterie má velmi slušnou výdrž. Cena lítá nahoru a zpět, minule klesla na příjemných 5500 Kč, nyní je zase 7500 Kč. S koupí bych tak počkal, než se dostane blíže k 6000 Kč.
 
Na trhu je i novější verze Cyber-shot HX90, případně HX80. Zde ale počítejte s horším objektivem (slabší makro, velmi výrazné odlesky v protisvětle, slabší kresba), a tak jsou tyto novější modely docela zklamáním a doporučuji starší HX60. Model HX60 je do značné míry shodný s modelem HX50, na který si můžete přečíst recenzi. Objevily se také ještě novější modely HX95 a HX99, které vychází z HX90, dostaly 4K videosekvence i podporu RAW formátu, V případě HX99 je tu i dotykový displej. Počítejte však s poměrně vysokou cenou.

 


Panasonic Lumix TZ95

 
Z těch dražších kapesních ultrazoomů stojí za úvahu Panasonic Lumix TZ95. Ten je dobře odladěným kompaktem ve většině ohledů. V kompaktním balení nabídne 30× optický zoom a ačkoli objektiv není tak kvalitní jako u starších modelů této řady s menším zoomem, stále je to akceptovatelné. Nabídne i solidní makro s 1,15× přepočteným zvětšením. Bude nutno počítat s tradičně malým 1/2,3" čipem, který má zbytečně vysoké rozlišení 20 MPx, nicméně z fotoaparátu lze dostat i docela slušné snímky díky podpoře RAWu a možnosti nastavení odšumování v JPEGu.
 
Panasonic Lumix TZ95
 
Samozřejmostí jsou všechny základní expoziční režimy, takže si s fotoaparátem můžete i trochu pohrát. Je zde nahoru výklopný dotykový displej a malý elektronický hledáček. Ten ale kvůli rozměrům a umístění není moc dobře využitelný. K dispozici je 4K30p video a Panasonic proti konkurenci i lépe odladil ovládání videa (např. plynulost zoomování). Počítejte ale s DFD zaostřováním, které funguje velmi dobře u fotografií, ale u videa je poměrně lenivé. Full HD pak zvládne při 60p a slow-motion je sice k dispozici i při 120 fps, ale jen v HD rozlišení. Cena fotoaparátu činí rozumných 10.500 Kč. Pokud však nepotřebujete velký zoom, uděláte lépe volbou modelu Lumix TZ100 s mnohem větším 1,0" čipem a 10× zoomem.
 
 

Outdoorové kompakty


I v dnešní době jsou stále docela oblíbené i outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení (v podstatě jsou to u mnoha firem jediné kompakty, které ještě drží v nabídce). Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád. S postupným objevováním voděodolných smartphonů ale jejich obliba postupně klesá.


Olympus Tough TG-6 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakt Olympus Tough TG-1 iHS, to je ale už hodně dávná minulost. Dnes se na trhu prodává nejen jeho pátý nástupce, model TG-6. S původním modelem i přes velký časový rozdíl sdílí poměrně dost věcí. Jedná se o jeden z nejodolnějších kompaktních fotoaparátů na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2,1 metru a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů.


Olympus Tough TG-5


Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné.

Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování, to lze ale vyřešit focením do RAWu) rozhodně stojí za to. TG-6 přináší také focus stacking (zvýšení hloubky ostrosti u makra), bezdrátové Wi-Fi připojení a 4K videosekvence. Bohužel se cena proti listopadu zvýšila o 2000 Kč na 12000 Kč. Dostanete ale opravdu hodně zábavný fotoaparát, který vás často vyžene do přírody.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.