Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2020

18.12.2020, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Velké ultrazoomy lákají zákazníky většími možnostmi focení a slibují lepší fotografie. U některých modelů je to větším senzorem než u běžných kompaktů, někdy lepší světelností, případně kombinací obojího.


Panasonic Lumix FZ300 - recenze


Panasonic Lumix FZ300 je netradičním ultrazoomem díky svému objektivu. Nabízí konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Na širších ohniscích je tak světelnost podobná jako u konkurence, ale na nejdelších je až o 2 EV lepší. I to se podepisuje na nižším šumu při focení za horšího světla při větším zoomu a také výraznějším bokehem (rozmazaným pozadím). Bohužel, jak se ukázalo v našich testech, objektiv už nedosahuje takových kvalit jako u starších modelů FZ, kresba je trochu měkčí, aberace výraznější. Stále je to však ve své třídě opticky nadprůměrný objektiv.


  Panasonic Lumix FZ300


Panasonic také nedělal nesmysly a použil osvědčený 12MPx MOS snímač s poměrně malým šumem. Ocenit je třeba i výklopný displej, hledáček s vysokým rozlišením, podporu RAW, vynikající rychlost přístroje a nadprůměrnou výdrž na baterie. Lumix FZ300 přináší podporu 4K videosekvencí, je i odolný vůči nepříznivému počasí a nabídne rychlé DFD ostření. Fotoaparát je to vynikající a získal i naše ocenění TREFA navzdory tehdejší vyšší ceně. Ta se sice nedávno pohybovala okolo 10 tisíc Kč, ale nyní vyskočila až na 12 tisíc Kč. I tak je to ale zajímavý přístroj.
 
 


Sony Cyber-shot RX10 - recenze (RX10 II, RX10 III)


Ultrazoom Sony Cyber-shot RX10 byl při uvedení doslova splněným snem a i dnes jde o solidní přístroj. Je to ultrazoom s velkým 1" senzorem, jehož rozlišení činí 20 megapixelů, přesto potěší jak po stránce šumu, tak i solidního dynamického rozsahu. Objektiv má rozumný 8,3× optický zoom a konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Díky tomu zvládne i velmi pěkně mazat pozadí zhruba na úrovni APS-C zrcadlovek s menšími ultrazoomovými objektivy (jen o trochu méně než 18-135mm objektivy a podobné). To jsme ostatně ukázali i v našem srovnávacím testu.





Fotoaparát nabízí kvalitní Full HD videosekvence (včetně podpory externího mikrofonu a nekomprimovaného HDMI výstupu), máme tu i typické "fičurky" jako HDR nebo Sweep Panorama. Využít můžete i bezdrátové Wi-Fi připojení. Cena pořád skáče nahoru a dolů, nyní je za 19-20 tisíc Kč, ale seženete už jen poslední kusy. Fotoaparát je odolný vůči nepřízni počasí, troufne si na HD 100fps video a potěší stavovým displejem. Snad jen ten náběh a vypínání by mohlo být rychlejší. Také chování v protisvětle jsem vzhledem k objektivu Carl Zeiss T* čekal trošku lepší.

Na trhu jsou už tři nástupci. Tím prvním je Cyber-shot RX10 II. Jeho vrstvený snímač obsahuje přímo i DRAM čip, díky čemuž zvládá pořizovat relativně kvalitní zpomalené video i při rychlosti 1000 fps a 4K video. S elektronickou závěrkou pak zvládá časy až 1/32000 sekundy a nechybí ani sekvenční snímání se 14 fps. Jeho cena obvykle je od 27 tisíc Kč (sleva 1000 Kč, také se doprodává). Fotoaparát je zajímavý tehdy, pokud potřebujete funkce videa (4K, slow-motion). Nejde-li vám o video, lépe poslouží mnohem levnější RX10 nebo třeba Panasonic FZ1000. RX10 je pro focení v podstatě tímtéž za opravdu mnohem nižší cenu. Chcete-li raději větší zoom a oželíte konstantní clonu, jsou tu další modely.
 
Druhým nástupcem je pak Cyber-shot RX10 III, který dostal 25× optický zoom, světelnost F2,4-4,0 a cena se obvykle pohybuje od 35 tisíc (zdražení 7000 Kč). Ještě dražší je novější verze Cyber-shot RX10 IV, který vychází z trojky, ale přidává např. fázové ostření a 24fps sekvenční snímání. Na tento fotoaparát byste si museli připravit 40 tisíc Kč.

 
 

Panasonic Lumix FZ1000 - recenze (FZ1000 II)


Ultrazoom Panasonic Lumix FZ1000 navázal na někdejší velkočipové modely FZ, tentokrát ale dokonce s 1" senzorem a rozlišením 20 megapixelů. Je konkurencí modelu Sony Cyber-shot RX10, se kterým sdílí stejný senzor, má však dvakrát tak velký 16× optický zoom v rozsahu 25 až 400 milimetrů, ale zase o něco horší světelnost F2,8 až F4,0 (i to jsou ale velmi dobré hodnoty). Průběh ale není úplně ideální a F4,0 dosahuje už na 170mm ohniskové vzdálenosti. Objektiv hodně trpí na odlesky v protisvětle, makro také není úplně ideální, ale to lze snadno výrazně vylepšit koupí nějaké makropředsádky.


Panasonic Lumix FZ1000


Fotoaparát nabídne velmi dobrou kvalitu obrazu, nechybí ani 4K videosekvence, nicméně to už dnes umí i spousta jeho konkurentů. Autofokus je velmi rychlý, přesný a přirozený, velmi dobrou účinnost má i optická stabilizace, vynikající je i elektronický hledáček. Trochu zamrzí absence ND filtru, který by u takového profi ultrazoomu být mohl, samozřejmě nechybí závit pro filtry, takže lze použít normální ND filtry. Faktem nicméně je, že FZ1000 se už jen velmi těžko shání, a pokud se podaří, začíná na 14.500 Kč.

Panasonic totiž už před nějakou dobou představil novou verzi Lumix FZ1000 II. Ten ale přináší jen malé změny, např. vyšší rozsah clon, bezdrátové rozhraní Bluetooth a trochu vyšší rozlišení displeje. Zatímco FZ1000 je na tom cenově výborně, o nástupci se to až tak moc nedá říci, ten je od 21 tisíc Kč (zdražení 2000 Kč). I tento model se už hůře shání.
 


Panasonic Lumix FZ2000 - recenze


Fotoaparát Lumix FZ2000 je nástupcem modelu FZ1000 a přináší pár pozitivních, ale i negativních prvků. Proti předchůdci nabídne větší rozsah irisové clony a dokonce i třípolohový ND filtr. Máme tu i větší zoom (širší 24mm začátek i delší 480mm konec) za cenu o trochu horší světelnosti. Objektiv ale po stránce optických kvalit poněkud strádá. Ostrost je spíše průměrná, trápí jej odlesky nebo chromatická aberace. Zatímco fotografie není až tak silnou stránkou fotoaparátu, FZ2000 dokáže perfektně posloužit jako vynikající videokamera.


Panasonic Lumix FZ2000


Umí natáčet 4K video a dokonce i Cinema 4K. Full HD video pak podporuje i zpomalený záznam až do 120 fps. Objektiv je optimalizovaný na velmi hladké zoomování bez škubání, nabídne několik různých formátů záznamu, nastavení rozsahu jasů, expozice a podobně. V neposlední řadě potěší i dotykový displej. Ve videu je ostření poměrně pomalé, naopak u fotografií jde o opravdu velmi rychlý přístroj. Všeobecně lze ale říci, že pro focení tu jsou i lepší přístroje, ale na video je to asi to nejlepší, co za danou cenu dnes můžete sehnat. Ta činí okolo 23.000 Kč s DPH. Bohužel fotoaparát je v posledních týdnech velmi těžko dostupný.

Fotoaparát potěší všeobecně velmi dobrou rychlostí a hodně solidní ergonomií ovládání, vzhledem k většímu senzoru a velkému zoomu musíte počítat s poměrně velkými rozměry i hmotností, která se blíží jednomu kilogramu. Ocenit lze také nadprůměrně velký elektronický hledáček a dobře fungující Wi-Fi připojení.

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.