Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2020

18.12.2020, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Třída CSC fotoaparátů jedinou z kategorií fotoaparátů, která prodejně dramaticky neklesá (spíše stagnuje, resp. na rozdíl od ostatních klesá jen pomalu). Nabídka je čím dál zajímavější. Pokud jde o full frame CSC fotoaparáty, těm se budeme věnovat v následující kapitole.


Panasonic Lumix G80 - recenze


CSC fotoaparát Lumix G80 je jedním z nejlepších CSC na trhu co se týče poměru ceny a výkonu. Nabízí se totiž s poměrně univerzálním a opticky slušným 12-60mm objektivem, který má širokoúhlý začátek, rozumný zoom, lehce nadprůměrné schopnosti makra, a to vše za relativně malý příplatek. Kvalita obrazu je na 4/3" snímač dobrá navzdory jeho věku, v JPEGu to ale rozhodně chce stáhnout odšumování na minimum. Ve výchozím nastavení je totiž odšumování příliš silné a hodně patlá obraz.


Panasonic Lumix G80


Fotoaparát potěší i velmi dobrými 4K videosekvencemi, je jen nutné počítat s tím, že autofokus je při natáčení videa poněkud lenivější. U fotografií je ale velmi rychlý a přesný, nemluvě o rozsáhlých možnostech polohování AF bodů včetně možností snadného výběru bodu pomocí dotykového displeje a nadprůměrně dobrém ostření i v noci. Celkově potěší rozsáhlé možnosti konfigurace ovládání, velmi dobrý a velký elektronický hledáček a obecně nadprůměrná ergonomie. Vynikající je i duální stabilizace obrazu.

Velmi překvapivá je i vysoce nadprůměrná kapacita RAW bufferu, za kterou by se nemusely stydět ani násobně dražší zrcadlovky. Fotoaparát je i odolný vůči nepříznivému počasí a z výbavy by bylo dobré zmínit i 4:2:2 HDMI výstup a vstup pro externí mikrofon. Samotné tělo je k dispozici obvykle od 14.500 Kč, s 12-60mm objektivem je cena 19-20 tisíc Kč.

Společnost Panasonic má v nabídce i novější model Lumix G90. Ten je např. odolný, má lepší 20MPx senzor, podporu V-Log2 záznamu, 4K 30p videa a další detaily. V tomto případě ale cena začíná na vyšších 22 tisíc Kč. I za takové peníze je to dosti zajímavá volba.
 

 

Panasonic Lumix GH5 - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GH5 míří hodně vysoko a v podstatě jde o profesionální videokameru v podobě fotoaparátu. Na fotografie vám vystačí klidně levnější modely G80/G90, nicméně ve videu nemá GH5 konkurenci (pokud nevyžaduje plně profesionální přístroj pro video, doporučil bych spíše G9). 4/3" snímač s 20 megapixely umí natáčet 4K a dokonce i 6K video (to ale neumí při poměru stran 16:9). K tomu se můžete těšit na Full HD při 60 fps a v případě zpomaleného videa až při 180 fps. Počítejte však s tím, že u zpomaleného videa nefunguje autofokus a nenahrává se zvuk.


Panasonic Lumix GH5


Autofokus je nicméně asi jedinou výraznou slabinou přístroje. Zatímco DFD ostření je naprosto excelentní u fotografií, u videa je lenivé a nezřídka nezvládá rychlejší pohyby (nové firmwary to ale postupně vylepšují). Pro profesionální natáčení se hodí možnost přednastavit si roviny ostrosti (softwarový follow focus systém). Lumix GH5 nabídne velké množství různých vstupů i výstupů, zde se snad na nic nezapomnělo. Potěší i snadná ovladatelnost, konfigurovatelnost a rychlost přístroje. Vedle spousty konfigurovatelných tlačítek je tu totiž i dotykový displej.

Cena se může zdát být hodně vysoká, ono 40 tisíc za M4/3 tělo nezní zrovna příznivě (navíc jde o zdražení o 2000 Kč), nicméně v této ceně jen těžko seženete něco, co by nabízelo tak rozsáhlé možnosti natáčení videa v profesionální kvalitě s tak širokou podporou příslušenství. Dá se sehnat s několika setovými objektivy, např. univerzálním 12-60mm F3.5-5.6 nebo světelnějším Leica 12-60mm F2.8-4.0. Jak ale již bylo řečeno, nemáte-li vyloženě profesionální choutky, klidně si vystačíte s levnějšími modely (např. Lumix G9).
 
Pokud vás zajímají lepší výkony za horšího světla, má tu Panasonic novější model Lumix GH5S. Má jen 12MPx rozlišení a přidal např. Cinema 4K video při 60p a zpomalené Full HD video zlepšil ze 180 fps až na 240 fps. Naopak přišel o mechanickou stabilizaci obrazu. To už se ale bavíme o cenách 56,5 tisíce Kč za tělo.


 
 

Panasonic Lumix G9 - recenze

 
CSC fotoaparát Panasonic Lumix G9 je jakýmsi druhým vrcholem nabídky tohoto výrobce, který je však proti modelu GH5 více zaměřen na fotografie. Má 20MPx snímač s mechanickou stabilizací, která nabídne opravdu velmi dobrý účinek (s širokoúhlými objektivy lze fotit několikasekundové expozice z ruky). Nový je také multiexpoziční režim s až 80MPx rozlišením. Ten nabídne mnohem lepší detaily i nižší šum. Ostatně i zpracování obrazu je hodně na úrovni a lepší, než byste od 4/3" čipu čekali.
 
Panasonic Lumix G9
 
Tím ale pozitiva zdaleka nekončí. Máme zde podporu 4K/60p videa, nicméně proti GH5 chybí Cinema 4K a spoustu profesionálních vstupů. Stále je však k dispozici např. jack pro externí mikrofon. Potěší i přítomnost zpomaleného Full HD videa až při 180 fps. Zajímavostí je i sekvenční snímání s rychlostí až 60 fps v plném rozlišení. DFD ostření je velmi rychlé, ale v některých případech umí být i nepřesné.
 
Fotoaparát nabídne téměř nekonečné možnosti nastavení expozice i ostření, perfektně lze také konfigurovat samotné ovládání fotoaparátu, čemuž dopomáhá i plně polohovatelný dotykový displej. Výborný je také obrovský elektronický hledáček. K dispozici jsou dva sloty pro paměťové karty (včetně podpory UHS-II) a vodě odolná konstrukce. Fotoaparát je také vybaven stavovým displejem na horní straně. Panasonic nyní nabízí fotoaparát od cca 30 tisíc Kč (sleva 1000 Kč), dá se ale občas sehnat i levněji. Více lze doporučit set s univerzálním objektivem Panasonic 12-60mm od 35.000 Kč (sleva 2000 Kč). Obvykle je k dispozici i s nějakými těmi dárky (karta, akumulátor, nyní je třeba akce v tom, že nabízí gimbal Zhiyun Weebill S,...)
 
 
 

Sony A6400 (ILCE-6400)

 
Sony A6400 (ILCE-6400) je dosti pokročilý APS-C přístroj s 24MPx APS-C CMOS senzorem a hybridním ostřením. Ten je schopen pořizovat snímky s nízkým šumem a vysokým dynamickým rozsahem. Potěší také nadprůměrně kvalitními 4K videosekvencemi (vznikají resamplováním z 6K videa). Také Full HD nabídne zajímavé schopnosti, což je v tomto případě 100fps snímání. Lze připojit i externí mikrofon, takže natáčení videa lze pojmout i docela profesionálně.
 
Sony A6300
 
Ocenit lze i rozsáhlé možnosti konfigurace fotoaparátu. Oproti minulému modelu A6300 tu máme i o 180° otočný displej a dotykovým ovládáním. I přes velmi rychlý hardware jsou tu občas chvíle, kdy je fotoaparát poněkud pomalejší (např. ukládání na kartu). Tento model už má nástupce v podobě modelu A6500, který přináší např. mechanickou stabilizaci senzoru, a dalšího modelu A6600 (tyto modely jsou ale dost drahé).
 
Slušný je zejména set A6400 s 18-135mm objektivem, který je nyní za 28 tisíc Kč. Jde o opticky kvalitní objektiv a konečně se zase cena dostala příjemně dolů. Naopak bych ho asi nekupoval se základním setovým objektivem 16-50mm.
 
 
 

Panasonic Lumix GX9 - recenze

 
I když je Lumix GX9 takovým trochu schizofrenním fotoaparátem v nabídce Panasonicu (není to ani low-end, který má Panasonic dobře pokrytý, ale ani high-end), i tak má rozhodně co nabídnout. V podstatě se nijak zvlášť neliší od dalších modelů, takže tu najdete solidní 4/3" čip s 20 megapixely, velmi slušné rychlé ovládání s nekonečnými možnostmi konfigurace, výklopný polohovatelný a dotykový displej. Výklopný je dokonce i hledáček. Snad jen zapínání je takové dosti tuhé.
 
Panasonic Lumix GX9
 
Kvalita obrazu je slušná, k dispozici jsou i 4K videosekvence, ty ale trpí na větší ořez. Bohužel tu nenajdete zpomalené video. Tradičně potěší extrémně rychlé jednorázové ostření, které vysoce nadprůměrně pracuje i v noci. S průběžným zaostřováním je to však slabší. Ze slabších stránek můžeme zmínit ještě nepříliš vysokou výdrž na baterie. Za set s 12-32mm objektivem zaplatíte 19 tisíc (zdražení 4000 Kč) a s univerzálním 12-60mm pak vyjde na 21,5 tisíce (zdražení 1500 Kč). Pokud vám nejde o rozměry, cílil bych spíše na druhý set.
 
 
 

Olympus OM-D E-M1 Mark II - recenze

 
E-M1 Mark II od Olympusu je špičkový CSC přístroj. Sice má na první zdání vysokou cenu srovnatelnou s přístroji s mnohem větším senzorem, ale vynahrazuje to opravdu vysoce nadstandardními funkcemi, které si tuto cenu rozhodně ospravedlní. Najdete tu 20MPx 4/3" snímač, který podporuje slušné fázové zaostřování a díky mechanismu stabilizace i multiexpoziční režim pro tvorbu 50MPx snímků v JPEGu a až 80MPx v RAWu. Stabilizace má opravdu excelentní účinek, který se dokonce u některých objektivů může zvýšit díky duální technologii. Několikasekundové expozice opravdu nejsou problém.
 
Olympus OM-D E-M1 Mark II
 
Fotoaparát je velmi odolný, takže mu nevadí ani horší zacházení a nepříznivé klimatické podmínky. V režimu AF-S umí dosáhnout až 60 fps a k dispozici je mechanická i elektronická závěrka. Fotoaparát jde použít i pro natáčení vysoce kvalitního DCI 4K videa při 24 fps. K dispozici jsou i nižší rozlišení UHD 4K nebo Full HD. Chválím opět stabilizace obrazu, která je výborná nejen u fotografií, ale také u videa. Některé objektivy Olympusu jsou navíc optimalizovány na natáčení videa s velmi hladkým zoomem.
 
Dobrý je také polohovatelný displej a solidní elektronický hledáček, potěší také dvojice SD slotů a rozumná výdrž na baterie. Jednou z mála stinných stránek je často zmiňováno komplikované menu, kdy chvíli trvá, než přijdete na to, jak se vlastně fotoaparát ovládá (co se kde v menu nastavuje). Cena těla je obvykle 24 tisíc Kč (což je obrovská sleva 16000 Kč!), s objektivem 12-40mm F2.8 se pak dostává na 35-58 tisíc Kč s DPH (nedávno se objevil i set s objektivem 12-45mm F4, nyní hůře k sehnání). Snížení cen je způsobeno nejen tím, že se  představil nástupce OM-D E-M1 Mark III, ale především předvánoční akcí. Novinka má např. Live ND, ještě lepší stabilizaci, OM-Log400 záznam a další vychytávky.
 
 
 

Olympus OM-D E-M10 Mark II - recenze

 
Občas se najdou velmi zajímavé akce na starší fotoaparáty, což je i důvod, proč tu nyní máme Olympus OM-D E-M10 Mark II. Ve zkratce lze říci, že je to Micro Four Thirds fotoaparát se stabilizovaným 16MPx snímačem. Stabilizace není zázračná, ale ty 3 EV vám přidá, což není na škodu. Počítejte maximálně jen s Full HD videosekvencemi a nepříliš spolehlivým kontrastním autofokusem.
 
Olympus OM-D E-M10 Mark II
 
Má však takřka nekonečné možnosti konfigurace ovládání, výklopný polohovatelný displej a celkově jde o poměrně slušný přístroj. Zásadní je ale jeho cena. Se základním setovým objektivem 14-42mm ho spíše nekupujte. Kdo však pohledá, najde ho v setu s portrétním objektivem 45mm F1.8 za 8500 Kč, což je cena samotného objektivu. Fotoaparát tak vlastně dostanete zadarmo. Set s ultrazoomem 14-150mm II pak vyjde na 14-16 tisíc Kč. Jen samotný objektiv stojí 18 tisíc, takže vlastně dostanete fotoaparát zdarma a k tomu ještě 2-4 tisíce Kč. Chcete-li některý z těchto objektivů, přihoďte si k tomu zdarma ještě tělo.
 
 

 
  

Fujifilm X-E3

 
Dosti povedeným fotoaparátem je také Fujifilm X-E3, který je jakousi skladnější variantou modelu X-T20. Najdete zde rovněž 24MPx APS-C snímač, který dokáže produkovat snímky s nízkým šumem a vysokým dynamickým rozsahem, velmi dobré jsou už i JPEGy. Pokud jde o ovládání, zde Fujifilm tradičně trochu kulhá, některé prvky jsou výborné, ale některé by mohly být více dotažené (např. dotykový displej lze používat jen pro některé funkce, joystick občas nereaguje a některá tlačítka se špatně mačkají).
 
Fujifilm X-E3
 
Hledáček má rozlišení 2,36 milionu bodů a rozumnou velikost (jsou ale i větší), k dispozici je i možnost natáčet 4K/30p videosekvence a připojit externí mikrofon. Slabinou jsou některé vlastnosti autofokusu, především ostření za špatného světla a průběžné zaostřovaní. Jednorázové ostření za solidního světla je naopak výborné. Rychlé je i sekvenční snímání, zejména pokud je použita elektronická závěrka (14 fps). Za tělo chce Fujifilm 16-17 tisíc Kč.
 
 
 
Do listopadu 2020 jsme doporučovali Olympus OM-D E-M5 Mark III
 

Olympus OM-D E-M5 Mark III

 
Máme zde také fotoaparát OM-D E-M5 Mark III, který přináší 20MPx senzor, o 0,5 EV účinnější stabilizaci než předchozí model, která byla už u něj hodně účinná. Přidává také fázové ostření na čipu s vynikající citlivostí od -6 EV, zrychlilo se i sekvenční snímání a najdeme zde i podporu Cinema 4K 24p a UHD 4K 30p videa, přibylo také zpomalené 120p Full HD video.
 
Olympus OM-D E-M5 Mark II
 
Systém stabilizace dovoluje také použít multiexpozici, která vytvoří 50MPx JPEG snímky nebo 80MPx RAWy. Zpracování je výborné, možnosti ovládání a jeho nastavení takřka nekonečné. Mnozí jsou až nabídkou nastavení zaskočeni a ztrácí se tu. Cena je od 29.000 Kč, což sice není nejméně, ale vzhledem ke schopnostem fotoaparátu to není vůbec špatné. Set se 14-150mm objektivem vyjde na 40.000 Kč, a to není příliš vysoký příplatek.
 
 

 
Do října 2020 jsme doporučovali Fujifilm X-T20
 

Fujifilm X-T20 - recenze


Velmi zajímavým počinem Fujifilmu je model X-T20. Ten přebírá spoustu funkcí z high-endového modelu X-T2, nicméně při relativně malých ústupcích je k dispozici za podstatně zajímavější částky. Je zde 24MPx APS-C snímač s velmi dobrou kvalitou obrazu nejen v RAWu, ale také v JPEGu. Velmi dobrý je i hybridní autofokus, byť ten má i své rezervy. Rychle doostřuje, nicméně je důležité jej správně nastavit, aby nedělal neplechu. Odpustit si nicméně budete muset zvýšenou odolnost a smířit se musíte také s menším zvětšením hledáčku.


Fujifilm X-T20


Vedle mechanické závěrky nabídne i elektronickou, takže jsou podporovány extrémně krátké časy až do 1/32000 sekundy. Sekvenční snímání je rovněž velmi rychlé, už s tou mechanickou se můžete těšit na 8 fps, s elektronickou dokonce na 14 fps. Buffer sice není obrovský, ale jeho kapacita je přesto slušná. Potěší i 4K videosekvence a dokonce je tu 2,5mm jack pro připojení externího mikrofonu. X-T20 má i dotykovou obrazovku, ta má ale omezené možnosti ovládání. Tělo se obvykle prodává za 18 tisíc (zdražení o 3000 Kč), set se 16-50mm je za 19 tisíc.

Nástupce v případě modelu X-T30 má nový 26MPx snímač, který zvládá i 4K s 10bitovou barevnou hloubku. Slibuje také 20fps sekvenční snímání. Pokud jde o cenu, ta činí 24 tisíc Kč za tělo. Pokud vám jde tedy o video, může jít o velmi zajímavou koupi, jinak bych spíše volil starší model.
 
 

 
Do června 2020 jsme doporučovali Panasonic Lumix GX80
 

Panasonic Lumix GX80 - recenze


CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX80 má sice starší 16MPx Micro Four Thirds snímač, nicméně ten je stále slušný a je zde mechanicky stabilizovaný. Fotoaparát tak nabídne duální stabilizaci obrazu (v těle i objektivu zároveň). Čip nemá AA filtr, což zvyšuje ostrost a detailnost snímků. Dovoluje pořizovat vysoce kvalitní stabilizované 4K videosekvence, u kterých je možné nastavovat expozici a využívat i perfektního dotykového displeje pro výběr AF bodů. Dotykové ovládání je možné využívat i pro nastavování parametrů v menu. Stinnou stránkou je menší grip a méně jisté držení přístroje.


Panasonic Lumix GX80


Fotoaparát je dodáván v setu s vynikajícím 12-32mm objektivem, který má sice malý zoom a průměrnou světelnost, ale poskytuje excelentní optické výkony. Fotoaparát má i velký elektronický hledáček, z něhož se ale u fotografií využívá relativně malá plocha. Přístroj je velmi rychlý, má sekvenční snímání s rychlostí až 8 fps (10 fps s elektronickou závěrkou), samozřejmě nechybí ani Wi-Fi. Pokud chcete vyřešit některé z nedostatků GX80 (absence portu pro externí mikrofon, voděodolnosti a podobně), je tu pro vás i o něco novější model Lumix G80, jemuž se věnujeme níže. Ceny dnes dost lítají, set se základním objektivem 12-32mm začíná na 10.000 Kč.

 
 
 
Do ledna 2020 jsme doporučovali Sony A6000/A5100
 

Sony a6000 (ILCE-6000) - recenze


Model Sony a6000 (ILCE-6000) je už hodně starý fotoaparát, nicméně je pořád v prodeji a díky nízké ceně má stále smysl. Má 24MPx CMOS snímač, který nabídne možnost hybridního ostření, které je solidně rychlé. Docela by se hodilo, kdyby fotoaparát měl dotykový displej, je však alespoň výklopný. Potěší i elektronickým hledáčkem, byť proti původnímu NEX-6 se trochu zhoršil a má snížené rozlišení na 1,44 milionu bodů..


Sony a6000 ILCE-6000


Fotoaparát je vybaven procesorem BIONZ X. Samozřejmostí jsou funkce jako HDR, Sweep Panorama, najdete zde i Wi-Fi (dost omezené a komplikované) s NFC. Potěší rychlé sekvenční snímání, relativně velký buffer a bohaté možnosti nastavení expozice u fotografií i u videa. Zde ale musíte počítat s opravdu divně umístěným tlačítkem pro nahrávání. Ceny jsou roztodivné, ale lze sehnat tělo za 12.000 Kč s DPH a set s 16-50mm objektivem obvykle za 13.000 Kč.

Kdo chce šetřit, může koupit verzi A5100 bez hledáčku, ale také bez kolečka fotografických režimů. Spoustu nastavení tak musíte provádět přes hlavní menu přístroje, takže přístroj je vhodný spíše pro ty, kteří si s fotoaparátem nechtějí moc hrát. Za tělo přístroje zaplatíte 8.000 Kč s DPH, set obsahující 16-50mm objektiv pak vyjde na 10 tisíc Kč (opětovná sleva 1500 Kč). V tomto případě dostanete i dotykový displej.
 
 

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.