Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2020

18.12.2020, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
V této kapitole se podíváme nepříliš rozšířenou kategorii kompaktů s velkým senzorem a objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností.


Fujifilm X100V (recenze na X100)


Kompakt Fujifilm X100 se kdysi stal doslova hitem. Fujifilm jej nestíhal vyrábět, takový o něj byl zájem. Jak ukázala naše recenze, bylo to skutečně oprávněné. Výrobce postupně přinášel nové firmwary nebo nové modely, a tak se dnes dá sehnat již pátá generace X100V Kvalitnímu 26MPx čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad a u tohoto modelu byl proti předchozím poprvé o něco vylepšen (lepší "makro").

Fujifilm X100V

Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým, proti předchůdcům byl navíc hledáček ještě vylepšen, Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také stylový design. Umí i 4K video a má dotykový polohovatelný displej. V tomto případě je cena od 39 tisíc Kč (zdražení 2000 Kč).
 
 
 

Fujifilm XF10

 
Levnějším modelem je novější Fujifilm XF10, který má 24MPx APS-C senzor. Proti řadě X100 tu najdete 18,5mm objektiv (28 mm o přepočtu), je tedy širokoúhlejší. Má však horší světelnost F2,8, přesto ale dokáže i trochu mazat pozadí a má relativně pěkný bokeh. Optika je slušná a fotoaparát dokáže pořizovat velmi pěkné snímky. Chybí zde však jakýkoli hledáček.

Fujifilm XF10
 
Má však i několik nevýhod. Není moc vhodný na video, a i když umí i 4K, to je k dispozici pouze při 15 fps, což je spíše rychlé sekvenční snímání. Takže maximem je spíše Full HD. Fotoaparát je poněkud pomalý, má lenivý, nepříliš spolehlivý a hlučný autofokus. Proč lze ale fotoaparát doporučit, je kvalita fotografií (když už ho tedy donutíte správně zaostřit), malé rozměry a především cena. Dá se sehnat za zhruba 13 tisíc (zdražení 1000 Kč), někdy i trochu levněji. Je ale vhodný pro rozvážné klidné fotografy.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.