Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2020

18.12.2020, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Smartphony jsou kategorií, kde většinou mají vyšší váhu možnosti multimédií než focení, ale někteří fotografové si vybírají mobil i podle úrovně fotografování. Pro ně tu máme zajímavé zástupce fotomobilů. Dnes je na trhu spousta novinek s např. 12-13MPx fotoaparáty a obvykle i více objektivy, mnoho z nich nabídne pokročilé metody autofokusu a často najdete i optickou stabilizaci obrazu. My se podíváme spíše do vod starších vlajkových lodí. 
 
 

Huawei P30 Pro

 
I když má Huawei poslední dobu problémy s Donaldem Trumpem a občas to s budoucností této značky vypadá nahnutě, její telefony jsou na dnešním trhu vskutku hodně žádané a mnohdy oprávněně. P30 Pro staví na úspěchu předchozího modelu P20 Pro a celý koncept dotahuje ještě o něco dále. Vzadu najdete hned čtyři fotomoduly. Máme tu ultraširokoúhlý modul s 20MPx senzorem a 16mm objektivem (po přepočtu) se světelností F2,2. Následuje standardně širokoúhlý 28mm objektiv se 40MPx modulem (běžně ale fotí do 10 MPx) s velmi pěkným a celoplošně ostrým obrazem. Má velmi dobrou světelnost F1,6 a optickou stabilizaci obrazu.
 
Huawei P30 Pro
 
Dále tu máme 125mm teleobjektiv se světelností F3,4 a také optickou stabilizací, snímač má pak 8MPx rozlišení. Výhodou této trojice modulů je jakýsi 5× "optický" zoom. Můžete tak fotit širokoúhlé fotky i docela slušně přibližovat, aniž by utrpěla kvalita snímků. Digitálně můžete zazoomovat ještě více, to se už ale pochopitelně projeví na kvalitě. Ta je obecně solidní, občas mi ale v testech přišlo, že má poněkud slabší barvy (možná je to RYYB senzorem, který je citlivější, ale místo červeného a druhého zeleného pixelu jsou zde dva žluté).
 
Nakonec je tu ještě ToF kamerka, tedy hloubkový senzor, díky čemuž je přidávání bokehu velmi kvalitní a fotografie svou hloubkou ostrosti skutečně vypadají jak z fotoaparátu z velkým senzorem s minimem nechtěných artefaktů. Solidní jsou i výsledky v noci a podpora delších expozic. Pokud jde o přední kamerku, ta má zbytečných 32 megapixelů.
 
 
 

Apple iPhone 11 Pro

 
Nové iPhony 11 Pro jsou sice extrémně drahé telefony, ale také velmi schopné. V oblasti focení patří k tomu nejlepšímu na trhu, i když nevynikají v úplně všech vlastnostech. Apple zapracoval např. na nočním režimu, dost umožní i aplikace třetích stran, které dovolí např. záznam do RAWu (nikoli však s nejširokoúhlejším modulem). Hlavní výhodou iPhonů je ale především to, že má tři fotoaparáty, které jsou dosti konzistentní. Zatímco u Androidů je běžné, že každý fotomodul je úplně jiný, nabídne jiné rozlišení, jinou barevnost a podobně, zde se Apple snažil dát tomu nějaký řád. Všechny tři moduly tak mají např. vzájemně zkalibrované barvy.
 
Apple iPhone 11 Pro
 
Základem je tak modul s 26mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností a světelností F1,8. Ten doplněn teleobjektivem, který má 2× zoom s 52mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2,0. Dále je tu i širokoúhlý fotoaparát s 13mm ohniskovou vzdáleností (tedy 0,5× zoom) a světelností F2,4. Všechny moduly jsou tedy odstupňované 2× zoomem a všechny mají 12MPx rozlišení. Zajímavostí je možnost natáčet UHD 4K video až při 60p a nechybí ani slow-motion ve Full HD při 240 fps. Základní varianta iPhone 11 Pro má 5,8" displej a rozměry 144×71,4×8,1 mm při hmotnosti 188 gramů. Pokud to s focením a natáčením myslíte alespoň trochu vážně, volil bych minimálně 256GB variantu.
 
Nově se objevily i iPhony 12 Pro s vylepšenými fotoaparáty, což platí zejména o iPhonu 12 Pro Max. Ten má ještě větší hlavní snímač (typ 1/1,9"), také jeho teleobjektiv nabídne 2,5× zoom proti 2× zoomu. Jenže cena je opravdu hodně vysoká.
 
 
 

Apple iPhone SE

 
Společnost Apple představila nový telefon iPhone SE, který je cenově přístupným iPhonem s velmi solidním fotoaparátem. Překvapením je ale to, že v dnešní době má jen jediný fotografický modul. Ten je ale hodně slušný. Nabídne rozumné 12MPx rozlišení (bohužel na poměrně malém snímači), který lze v některých aplikacích přinutit k výstupu do RAWu. Má i na svou třídu docela rozumné makro. Objektiv pak nabídne solidní světelnost F1,8.
 
Apple iPhone SE
 
Působivé je ale především natáčení videa. Potěší možností natáčet UHD 4K video až při 60 snímcích za sekundu. Full HD video zvládá v téže rychlosti, ale je tu i slow-motion ve Full HD až při 240 fps. Zajímavostí je i podpora úsporných formátů HEIF a HEIC (H.265). Pokud to s focením a natáčením myslíte trochu vážně, vyhnul bych se asi 64GB variantě a připlatil si raději za vyšší kapacitu 128 GB nebo 256 GB (je však pravda, že ty příplatky jsou u Applu docela neadekvátní).
 
 
 

Google Pixel 4

 
Zajímavými telefony z fotografického hlediska jsou také Pixely 4 a 4 XL od Googlu. I když jsou vzadu jen dva fotoaparáty a telefony nemají slot pro paměťovou kartu, kvalitou focení patří k tomu nejlepšímu, a proto se dostaly také do našeho doporučení. Základem je tu standardní 12MPx snímač (s velkými 1,4μm pixely) s 28mm objektivem, světelností F1,7 a optickou stabilizací. Detaily jsou solidní po celé ploše snímku, odšumování je přiměřeně silné a potěší také působivé výsledky v nočním režimu, který nevypadá tak uměle jako např. na Samsungu.
 
Google Pixel 4
 
Druhý fotoaparát má lehce vyšší 16MPx rozlišení s menšími 1,0μm pixely. Máme zde teleobjektiv se 45mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2,4. Také zde je optická stabilizace a oba moduly mají fázový AF. Fotit lze i do RAW formátu, který dovoluje výrazné rozšíření dynamického rozsahu zejména ve světlech. Pokud jde o video, tady nejde o nejpokročilejší smartphone na trhu, maximem je 4K při 30p, Full HD je pak podporováno maximálně při 120 fps. Stinnou stránkou je to, že kapacita vnitřní paměti má jen 64 GB, což nemusí stačit pro rozsáhlejší focení. Telefon se dá ale jen obtížně sehnat (ostatně jako všechny Pixely).
 
 
 
Do března 2020 jsme doporučovali Huawei P20 Pro
 

Huawei P20 Pro

 
Smartphone Huawei P20 Pro má velmi zajímavé uspořádání fotoaparátů, které odpovídá dnešní době s více fotoaparáty. Vzadu jsou hned tři. Jeden má 40MPx rozlišení s velkou 1/1,7" úhlopříčkou a objektivem s velmi dobrou světelností F1,8. Ten spolupracuje s druhým fotoaparátem s 20MPx rozlišením a ještě lepší světelností F1,6. V tomto případě jde o monochromatický čip, který se stará o vylepšení kvality obrazu ve všech možných ohledech a případně i efekt bokehu. Nutno uznat, že kvalita snímků je velmi pozoruhodná. V noci byste mnohdy nevěřili, čeho je telefon schopen. To ale také záleží na zvoleném režimu. Viděl jsem spoustu fantastických nočních snímků z telefonu, ale také i opravdu nehezké patlanice. I když můžete fotit do RAWu a plného 40MPx rozlišení, ve výchozím stavu telefon produkuje 10MPx JPEG snímky.
 
Huawei P20 Pro
 
Aby toho nebylo málo, telefon má ještě třetí zadní fotoaparát. Jeho rozlišení činí 8 megapixelů a má světelnost F2,4. Ten slouží jako teleobjektiv, vůči předchozím dvěma má totiž 3× delší přepočtenou ohniskovou vzdálenost (v podstatě 3× optický zoom). Jeho kvalita je solidní. Není to sice zázrak, ale na rozumné fotografie to stačí. Dle Huawei je to také jediný fotoaparát na P20 Pro, který má optickou stabilizaci. Přední fotoaparát má 24MPx rozlišení, ale v praxi ani zdaleka nepočítejte s tak dobrými detaily, kterým by takový počet pixelů napovídal.
 
Automatika sama volí adekvátní režimy, ale mnohdy si lidé stěžují i na to, že volí přesaturované režimy, kdy jsou barvy až příliš živé a nereálné. Trochu zklamáním je i video. Na to, že jde o vlajkovou loď, zamrzí absence stabilizace u 4K30p videa a dokonce i u 1080p60. Pouze Full HD při 30 fps má stabilizaci. Pokud jde o zpomalené videosekvence. v HD rozlišení se dostanete až na 960 fps.
 
Telefon má výkonný 8jádrový procesor HiSilicon Kirin 970 a bohaté množství paměti RAM, které činí 6 GB. Potěší také velké 128GB úložiště. Najdete zde velký 6,1" AMOLED displej s rozlišením 1080×2244 pixelů.
 
 

 
 

Závěr


Další díl pravidelného seriálu o výběru digitálního fotoaparátu máme za sebou. Obsahuje přehled těch modelů, které jsou v daných třídách nejlepší. Snad jste si vybrali svého favorita a bude vám dělat radost.

 
 

 

 
 
Další doporučené produkty
 
 

Doporučená multimediální centra

 
Multimediální centra jsou dnes hodně populární, proto připravujeme na TV Freaku každý měsíc aktualizovaný souhrn těch, které jsme testovali a lze je doporučit: www.tvfreak.cz/doporucena-multimedialni-centra

 
 

Doporučené PC sestavy

 
Ve světě počítačů se stále objevují novinky, které mohou najednou zlepšit užitnou hodnotu nebo poměr cena/výkon oproti starším produktům. Každý měsíc tak připravujeme doporučené PC sestavy pro různá nasazení: www.svethardware.cz/doporucene-sestavy


 
 

Doporučené skříně

 
Jelikož PC skříně patří na Světu hardware mezi nejvíce recenzované produkty, přinášíme vám cca dvakrát ročně aktualizované vydání námi doporučených modelů (častější aktualizace není potřeba, jelikož se zajímavé novinky moc často nevyskytují). Ty nejzajímavější modely se snažíme podrobně otestovat, takže si u některých můžete přečíst i naši podrobnou recenzi: www.svethardware.cz/doporucene-skrine
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.