Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022

18.12.2022, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů a telefonů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. V podstatě zde není vyloženě špatný model a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější a které vlastnosti preferujete. Standardem je dnes 1,0" snímač s 20 megapixely.


Sony CyberShot RX100 VA (RX100 III)

 
Oblíbená řada profi kompaktů Sony Cyber-shot RX100 se poslední dobou docela smrskla, a tak nám v přehledu zůstává model RX100 VA. Má snímač typu 1,0" s rozlišením 20 megapixelů. Má poměrně nízký šum a dostatečný dynamický rozsah (vzhledem na svou velikost), nechybí ani podpora RAWů. Potěší také fázové zaostřování nebo velmi rychlé sekvenční snímání s 24 fps.


Sony Cyber-shot RX100 VA


Najdeme zde objektiv ZEISS, který má jen 2,9× optický zoom, na druhou stranu ale nabídne široký 24mm začátek (maximem je 70 mm) a výbornou světelnost F1,8 až F2,8. Vedle irisové clony tu najdeme také ND filtr, což potěší zejména ty, kteří natáčí video. A v tom je fotoaparát dost solidní. Máme zde video 4K 30p, ve Full HD pak do 120 fps. V nižších rozlišeních (resamplovaných do Full HD) se dá dostat až na 1000 fps. Díky možnosti využít elektronickou závěrku tu máme čas od 1/32000 sekundy. Otázkou nicméně je, zda za podobnou cenu nezvolit vloggerský model ZV-1 (v podstatě totéž s trochu jiným tělem, kvalitnějším mikrofonem, zdířkou na externí mikrofon a Log záznamem). Cena obvykle začíná na 22.000 Kč s DPH. V zásadě bych ale doporučil spíše vloggerský model ZV-1, který je téměř tímtéž.
 
Kdo chce ušetřit a nepotřebuje tak kvalitní video, může koupit RX100 III. Ta je stále na trhu, má stejný objektiv a je zde také 1,0" 20Mpx čip, nicméně maximálně nabídne Full HD video při 50p. Slow-motion je ve formátu HD s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps. Fotografy tak nepotěší snad jen pomalejší sekvence a absence fázového ostření. K sehnání od cca 15.000 Kč.
 

 

Panasonic Lumix TZ100 - recenze / TZ200 - recenze


Lumix TZ100 je velmi zajímavým počinem. Ačkoli jde o kapesní ultrazoom, máme jej zde mezi profi kompakty díky velkému 1,0" čipu s 20MPx rozlišením i jeho ceně. Fotoaparát je schopen v relativně kompaktním těle s velkým senzorem přinést vysoce nadprůměrný 10× optický zoom v rozsahu 25 až 250 milimetrů. Světelnost ale dosahuje hodnot F2,8-5,9, což není žádný zázrak, nicméně s ohledem na rozměry a zoom to jsou dobrá čísla.


Panasonic Lumix TZ100


Fotoaparát nabídne dobrou kvalitu obrazu (objektiv ale není úplně dokonalý, potěší ale na svou kategorii docela pěkným zvětšením), nízký šum i solidní dynamický rozsah. Umí natáčet velmi kvalitní 4K videosekvence (pozor ale na rozjíždějící se ostření DFD) i zpomalené video. K dispozici je dotykový displej i elektronický hledáček, ten je ale velmi malý a hůře využitelný. Samozřejmě se nezapomnělo ani Wi-Fi připojení. Počítejte s relativně malým a hladkým gripem, takže jistota držení není úplně nejvyšší. Cena fotoaparátu se dnes nejčastěji pohybuje okolo 12 tisíc Kč a nikde jinde patrně takto skladnou a zároveň velmi univerzální kombinaci asi neseženete. V tomto období je ale velmi těžko k sehnání.
 
Nástupcem je Lumix TZ200, který dostal větší 15× optický zoom, na druhou stranu se ale zhoršila světelnost na F3,3 až F6,4. Na ten si připravte 16,5 tisíce Kč, což také není zlé, ale za trochu větší zoom je to dost velký příplatek, protože kromě objektivu se fotoaparát až tak zásadně neliší. Pozor na to, že se téměř nedá sehnat a spousta obchodů ho v poslední době zdražila až na 20.000 Kč. Za takovou cenu ho opravdu nekupujte.

 
 

Sony Cyber-shot RX100 VI a RX100 VII - recenze

 
Modely Cyber-shot RX100 VI a VII se od světelných profi kompaktů přesunuly trochu více k ultrazoomům. Mají totiž už 8,3× optický zoom v rozsahu 24 až 200 mm, což je značně univerzální ve srovnání s předchozími modely. Stinnou stránkou je horší světelnost F2,8 až F4,5. Makro je slabší a k dispozici od 8 cm, nicméně je dostupné i s trochou zazoomování. Objektiv je vcelku slušný, což platí zejména pro delší ohniskové vzdálenosti. U širších úhlů záběru zamrzí trochu chromatické aberace i slabší rohová ostrost. Ocenit lze vynikající stabilizaci u videa, naopak u fotografií je spíše podprůměrná. Vynikající je zejména u RX100 VII fázový autofokus, který je opravdu bleskurychlý.
 
Sony Cyber-shot RX100 VII
 
Fotoaparát potěší malými rozměry i hmotností. Kvalita obrazu je dobrá, snímač má solidní dynamický rozsah, míra šumu se ale od předchůdců nijak nezlepšila. Vynikající je ale video. To nabídne téměř nekonečné možnosti nastavení, u RX100 VII včetně HLG a S-Log záznamů pro video s velkým dynamickým rozsahem (bohužel také dost šumí, což následné úpravy značně komplikuje). UHD 4K video využívá over-samplingu (ve skutečnosti se natáčí 5K), Full HD je k dispozici až do 120p a je zde i slow-motion se snímkovací frekvencí až 1000 fps (v nižších rozlišeních a kvalitě).
 
Máte tu i dotykový otočný displej, dotykově se ale nedá téměř nic ovládat (snad jen AF body), je tu také vyskakovací hledáček (EVF), který už není potřeba tak složitě vyklápět jako u předchůdců. RX100 VII je více cílená na vloggery, takže tu máme i jack pro externí mikrofon. Stinnou stránkou je při natáčení videa nízká výdrž baterie, pro focení je ale solidní. RX100 VI a VII jsou zajímavé zejména pro ty, kteří chtějí s fotoaparátem hodně natáčet video. Pokud jde o fotografie, máme tu i levnější alternativy s podobnou kvalitou obrazu. Cena šestkového modelu se pohybuje obvykle okolo 24 tisíc Kč (sleva 2000 Kč), sedmička je k mání obvykle za 34 tisíc Kč.
 
 
 
 



Canon PowerShot G7 X Mark II / G7 X Mark III


PowerShot G7 X Mark II je dalším letitým fotoaparátem, který je ale stále velmi dobrým náčiním pro fotografy (pro video se dají sehnat lepší přístroje). K dispozici je povedený 1,0" snímač s 20MPx rozlišením, objektiv je pak v této třídě jedním z těch univerzálnějších. Má 4,2× optický zoom v příjemném rozsahu od velmi širokoúhlých 24 mm po 100mm, potěší také světelnost F1,8 až F2,8. Nečekejte však nějak nadprůměrné makro a rohová ostrost by mohla být trochu výraznější. Irisová clona může být doplněna o ND filtr, který podporuje i automatické řízení.


Canon PowerShot G7 X Mark II


U Mark II musíte počítat s absencí 4K videa, Full HD video je nicméně slušné. Potěší hodně dobrý dotykový displej, ten je navíc i výklopný, a to až o 180° vpřed. Samozřejmostí je přítomnost Wi-Fi rozhraní. Pokud jde o cenu, ta se pohybuje okolo 13,5-14 tisíc Kč s DPH, což je stále slušná cena.
 
Jeho nástupce G7 X Mark III už má sice na hrbu také nějaký ten rok, nicméně dostal podporu 4K videa, slow-motion video, podporu streamování na YouTube i jack pro externí mikrofon. Je tak o něco vhodnějším náčiním pro vloggery. Fotoaparát je v nabídce za cca 17,5 tisíce Kč, fotoaparát jsme ale netestovali. Optika je ale shodná, výkonu čipu podobné, takže s výše zmíněnými věcmi navíc mi to vše přijde jako rozumný příplatek, takže i trojku mohu určitě doporučit.

 
 

Sony ZV-1

 
Pokud vás zajímá vloggování, natáčení videa pro YouTube a další sociální sítě, je Sony ZV-1 dalším zajímavým fotoaparátem. Potěšit ale může i ty, kterým se líbí video funkce z RX100 VII, ale chtějí světelnější objektiv z RX100 VA. Přesně tím totiž ZV-1 je. Optiku si bere z modelů RX100 III až VA, čip a video schopnosti pak z RX100 VII.
 
Sony ZV-1
 
Fotoaparát má tak 2,75× optický zoom v rozsahu 25,5 až 70 mm a světelnost F1,8 až F2,8. 20MPx snímač umí natáčet 4K video s oversamplingem a nezapomnělo se ani na HLG nebo S-Log záznamy. Máme tu i Full HD video při 120 fps a slow-motion až do 1000 fps. Dostalo se i na integrovaný ND filtr, což se hodí pro video s rozmazaným pozadím. Vylepšena byla stabilizace ve videu, takže můžete vlogovat i při chůzi, nechybí ani jack pro externí mikrofon nebo sáňky pro příslušenství. Vloggeři určitě ocení i výklopný displej. Cena fotoaparátu je obvykle od 16000-17000 Kč s DPH (sleva 1000-2000 Kč), občas k sehnání i s kitem pro vloggování (grip GP-VPT2B, někdy i další příslušenství).
 
 
 
Do května jsme doporučovali Canon PowerShot G9 X Mark II
 

Canon PowerShot G9 X Mark II - recenze


Pokud chcete kompakt, který je opravdu velmi skladný, vejde se i do kapsy od kalhot bez větších potíží, přitom nezruinuje rozpočet a dobře fotí, pak vás může oslovit Canon PowerShot G9 X Mark II. Má velký 1,0" senzor jako ostatní modely řady G X, v tomto případě se ale budete muset spokojit s menším 3× optickým zoomem. Ten začíná od 28 milimetrů, je tedy širokoúhlý, ale ne nějak extrémně. Světelnost je se svými hodnotami F2,0-4,9 dosti slušná. Makro je slabší, nicméně objektiv jinak kreslí pěkně ostře a ocenit je třeba naprosto fantastickou stabilizaci obrazu. S ní lze z ruky fotit při opravdu velmi dlouhých časech (např. i ohňostroje), čemuž dopomáhá i ND filtr. Ten je spolu s inteligentní stabilizací skvělý i pro focení panningu.

Canon PowerShot G9 X Mark II

Fotoaparát potěší také dobrou svižností a velkým bufferem. Velmi dobré je i dotykové ovládání, musíte ale počítat s tím, že nedoplňuje tlačítkové ovládání, ale takřka úplně jej nahrazuje. V zimě s rukavicemi tak může být trochu problém. Nezapomnělo se také na hodně dobře fungující Wi-Fi. Cena se poslední dobou pohybuje od 9.800 Kč s DPH, což je docela slušné.
 
Je však otázkou, nakolik má v dnešní době smartphonů se stále zvětšujícími se senzory takový kompakt vlastně smysl. S téměř plně dotykovým ovládáním a malým zoomem (s horší světelností než u LX15 nebo RX100 VA) tak není proti některým telefonům až tak výrazným skokem vpřed.


  
Do září jsme doporučovali Canon PowerShot G5 X
 

Canon PowerShot G5 X - recenze


Kompakt PowerShot G5 X je upravenou verzí již neprodávaného modelu G7 X a už poměrně letitý fotoaparát. Disponuje stejnými vnitřnostmi v podobě 1" CMOS BSI snímače a objektivu se 4,2× optickým zoomem. Ten má příjemný ohniskový rozsah od 24 do 100 milimetrů a dobrou světelnost F1,8-2,8. Opticky je dostatečný a potěší velmi pěkným bokehem. Hlavní změnou proti G7 X je solidní elektronický hledáček a více ovládacích prvků. Nechybí ani výraznější grip.





Najdete tu dokonce i výklopný dotykový displej. Můžete natáčet hodně slušné 1080p60 video, na zpomalený záznam ale zapomeňte, stejně jako na dnes módní 4K. Samozřejmostí je i Wi-Fi s NFC. Z horších vlastností bychom měli zmínit slabý autofokus za horšího světla a jen průměrné makro. Cena přístroje je obvykle 15,5 tisíc Kč s DPH a pokud nepotřebujete 4K video, jde i dnes stále o docela solidní volbu. Pro fotografy ideální, nicméně dostupnost je už mizivá, je skladem v posledních 2 obchodech.
 
Od Canonu jsme se nicméně dočkali také nástupce, G5 X Mark II. V menším těle nabídne také hledáček, nicméně objektiv dostal trochu větší 5× optický zoom (24-120 mm) při stejné světelnosti, zlepšilo se telemakro a fotoaparát dostal také podporu 4K videa a zpomalených Full HD videosekvencí. Za ten si obchody většinou účtují okolo 23 tisíc Kč (zdražení o 2000 Kč). Tento přístroj jsme ale netestovali.
 
Canon má ve výrobním programu také PowerShot G1 X Mark III s APS-C senzorem, ten má ale mnohem horší světelnost, která do značné míry eliminuje výhody většího snímače. Objektiv sice poskytuje lepší kresbu, nicméně proti G5 X mnoho výhod nepřináší a jeho cena je tak neadekvátně vyšší, pohybuje se obvykle od 31 tisíc nahoru.

 
 
Do října jsme doporučovali Panasonic Lumix LX100 II
 

Panasonic Lumix LX100 II - recenze


Lumix LX100 II je zajímavým zástupcem třídy profi kompaktů, který nahradil původní LX100. Nabídne 20MPx Micro Four Thirds senzor, z něhož se ale využívá jen necelých 17 megapixelů (odpovídá cca 1,2" čipu). Je to díky tomu, že jde o multi aspect senzor, tedy při různých poměrech stran nabídne vždy stejnou ohniskovou vzdálenost (nejde o ořezy ze 4:3 snímků). Míra šumu a dynamický rozsah tedy dosahují podobných úrovní jako Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu. Samozřejmostí je u Panasonicu i možnost natáčet 4K videosekvence.


Panasonic Lumix LX100 II


Objektiv Leica má malý 3,1× optický zoom v rozsahu od širokoúhlých 24 mm po maximálně 75 mm. To není mnoho, na druhou stranu se odmění výbornou světelností F1,7 až F2,8, která dovolí i dost slušně mazat pozadí. Optická kvalita objektivu je dostatečná, žádný zázrak ani průšvih. Hodně trpí na odlesky, takže v protisvětle si musíte dávat pozor. DFD ostření je bleskurychlé, ale pro video poněkud pomalejší. Potěší elektronický hledáček s velkým 1,39× zvětšením (0,7× po přepočtu) a rozlišením 2,764 milionu bodů. Ve výbavě nechybí ani Wi-Fi s NFC. Oproti původní LX100 je hlavní displej dotykový. Fotoaparát se nyní doprodává od 22 tisíc Kč, je ale velmi obtížně k sehnání (Panasonic oznámil konec vývoje a produkce kompaktů).
 
 
 
Do prosince jsme doporučovali Panasonic Lumix LX15
 

Panasonic Lumix LX15 - recenze


Lumix LX15 je velmi slibným profi kompaktem. Je pravda, že mu chybí elektronický hledáček, to ale umožnilo držet cenu dosti nízko a při malém 3× optickém zoomu a vynikajícím výklopném dotykovém displeji to ani nevadí. Díky možnosti ovládat fotoaparát dotykem může být práce v menu rychlejší (resp. si můžete vybrat, co vám bude více vyhovovat), displej je také možno využít k polohování zaostřovacích bodů.


Panasonic Lumix LX15


Objektiv Leica potěší výbornou světelností F1,4 a nadprůměrnou hybridní stabilizací obrazu. Opticky je zejména na středních a delších ohniskových vzdálenostech vynikající, u nejširšího úhlu záběru je ale kresba trochu měkčí a už tradičně jej poněkud trápí protisvětlo. 1,0" snímač s 20MPx rozlišením má dobré obrazové výkony, umožňuje také natáčet velmi kvalitní 4K video, jehož jediný problém může být trochu lenivější autofokus. Naopak u fotografií ostří fotoaparát bleskurychle. Za cenu 12,5 tisíce Kč s DPH je to excelentní koupě, jen už nebývá moc často skladem.

 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.