Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022

18.12.2022, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů a telefonů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Smartphony jsou kategorií, kde většinou mají vyšší váhu možnosti multimédií než focení, ale někteří fotografové si vybírají mobil i podle úrovně fotografování. Pro ně tu máme zajímavé zástupce fotomobilů.
 
 

Apple iPhone SE

 
Společnost Apple má v nabídce telefon iPhone SE druhé generace, který je cenově přístupným iPhonem se solidním fotoaparátem. Překvapením je ale to, že v dnešní době má jen jediný fotografický modul, ten je nicméně docela slušný. Nabídne rozumné 12MPx rozlišení (bohužel na poměrně malém snímači), který lze v některých aplikacích přinutit k výstupu do RAWu. Má i na svou třídu docela rozumné "makro". Objektiv pak nabídne solidní světelnost F1,8.
 
Apple iPhone SE
 
Působivé je ale především natáčení videa. Potěší možností natáčet UHD 4K video až při 60 snímcích za sekundu. Full HD video zvládá v téže rychlosti, ale je tu i slow-motion ve Full HD až při 240 fps. Zajímavostí je i podpora úsporných formátů HEIF a HEIC (H.265). Pokud to s focením a natáčením myslíte trochu vážně, vyhnul bych se asi 64GB variantě a připlatil si raději za vyšší kapacitu 128 GB nebo 256 GB.
 
Nově vyšla varianta s procesorem A15 Bionic. Ta přináší vyšší výkon procesoru, datové připojení 5G a větší důraz na výpočetní fotografii (Deep Fusion, Portrait Mode). Její hlavní výhodou by mělo být to, že bude pravděpodobně mnohem déle podporována.
 
 
 

OnePlus 9 Pro

 
Velmi oceňovaným fotomobilem je i high-endový OnePlus 9 Pro. Máme tu 48MPx snímač s relativně velkými 1,12µm pixely, objektiv má pak světelnost F1,8 a optickou stabilizaci. Dává velmi slušný obraz, který je dostatečně detailní a přijatelně odšumovaný. Dobré výsledky podává také za špatného světla. Kdo chce, může v režimu Pro fotit i do 12bitových RAWů a manuálně ovládat expozici. Dále je tu podpora 8K videa při 30p a 4K videa až při 120p, nemluvě o slow-motion až do 480 fps.
 
OnePlus 9 Pro
 
Extra širokoúhlý modul dostal 50MPx rozlišení, světelnost F2,2 a oceňuji relativně nízkou chromatickou aberaci, která trápí nejeden konkurenční telefon. Obraz není příliš zkreslený a můžete natáčet 4K video při 60 fps. Teleobjektiv má sice jen 8 MPx a se 3× zoomem a F2,4 si nemůže vyskakovat např. na Samsung Galaxy S22 Ultra, přesto opět potěší relativně detailním obrazem. O fotoaparáty se zde totiž postarala společnost Hasselblad.
 
Telefon je k dispozici ve dvou variantách, 8GB+128GB a 12GB+256GB. Pokud to myslíte s focením trochu více vážně, chcete více používat např. RAW, natáčet video ve vyšších rozlišení a snímkovacích frekvencích, pak bych doporučil druhou verzi. Připravte se na to, že nepůjde o levnou legraci. Poznamenejme ještě, že OnePlus 9 Pro má velký 6,7" displej AMOLED s QHD+ rozlišením a obnovovací frekvencí 1 až 120 Hz, což šetří 4500mAh akumulátor, ale právě nižší výdrž je asi nejčastěji zmiňovaným negativem. Procesorem je Snapdragon 888.
 
 

Google Pixel 6

 
Tradičně nadprůměrnými telefony jsou i nové Pixely 6 od Googlu. I když původní modely dokázaly i z 1/2,55" 12MPx čipu vytáhnout velmi solidní snímky, nyní tu máme výrazně větší 1/1,31" snímač. Jeho rozlišení vyskočilo na 50 MPx, ale díky výrazně většímu snímači se pixely až o tolik nezmenšily (z 1,4 µm na 1,2 µm). Pixely se navíc mohou slučovat do sebe, takže jsou zde 12,5MPx snímky, tedy skoro stejné rozlišení z plošně 4krát tak velkého čipu. Objektiv nabídne světelnost F1,85. Zatímco ve dne nejsou rozdíly příliš viditelné, noční snímky jsou výrazně kvalitnější.
 
Google Pixel 6
 
Širokoúhlý modul má nyní 12MPx rozlišení, 1,25µm pixely, 106,5° úhel záběru a světelnost F2,2. Bohužel podobně jako předchůdce, i zde trpí na docela výraznou chromatickou aberaci. Pixel 6 se bohužel musí obejít bez teleobjektivu, který najdete u dražšího Pixelu 6 Pro. Těšit se můžete na 4K video při 60p, které je dosti detailní a rozumně stabilní. Trochu ale mohou potrápit jemné vzory (např. na stěnách budov) svou nestálostí barev. Telefon umí také slow-motion ve Full HD při 240 fps, tam ale pochopitelně počítejte s menšími detaily. Aktivovat můžete záznam do formátu RAW.
 
Telefon má 6,4" obrazovku s Full HD+ rozlišením a 90Hz frekvencí, na telefon se zaměřením na focení možná překvapí tradiční 8bitová barevná hloubka. Telefon váží poměrně výrazných 207 gramů, nicméně to se dnes už stává standardem. Máme zde procesor Tensor, 8 GB RAM a 128GB úložiště. Pokud jde o akumulátor, ten má kapacitu přes 4600 mAh a má podporovat 30W nabíjení přes USB-C.
 
 

realme 9 Pro+ - recenze

 
Při redakčním testu nás telefon realme 9 Pro+ dost potěšil. Může za to jeho hlavní snímač Sony IMX766, která má nadprůměrně velkou úhlopříčku. Jde o snímač typu 1/1,56" a má také na dnešní dobu překvapivě "malé" rozlišení. 50 MPx znamená, že má 1,0µm pixely a po slučování vyjde 2,0µm ploška. Výsledkem je, že většina režimů fotí do 12,5 MPx. Objektiv je solidní, dostatečně ostře kreslí, odšumování je na poměry telefonů docela v pořádku a nepřehnané, jen to doostřování a zvláštní zpracování hran by mohlo být trochu citlivější. Telefon nabídne i RAW a v tom se dočkáte velmi dobrého dynamického rozsahu a vynikající ostrosti. V tomto se překvapivě přibližuje profi kompaktům s 1,0" čipem. Pochopitelně jim nemůže konkurovat v oblasti zoomu. Nechybí manuální režim s až 32sekundovou expozicí.
 
realme 9 Pro+
 
Natáčet je možné video 4K30p, které je dost detailní. Optická stabilizace však pomáhá spíše fotkám než videu. Velmi detailní je také Full HD video, potěší také slow-motion video až při 480 fps (FHD), resp. 960 fps (HD) s časovým omezením (bez omezení 120 fps, resp. 240 fps). Při slabším světle ale může frekvence klesnout.
 
Ultra-širokoúhlá kamerka má 8 MPx a více šumí, také objektiv není až tak dobrý, přesto je to docela použitelné za dobrého světla. Makro modul s 2 MPx je však zbytečný (adekvátní výřez z hlavního fotoaparátu nabídne výrazně lepší detaily). Přední kamerka s 16 MPx má praktické rozlišení výrazně nižší, ale pro běžné použití funguje slušně a softwarové rozmazávání pozadí patří minimálně k průměru. Bohužel video ze selfie kamerky trpí na výrazný rolling shutter efekt. Telefon potěší i vynikajícím zpracováním a luxusním vzhledem.
 
 
 

Vivo X80 Pro

 
Docela zajímavým telefonem pro focení je také Vivo X80 Pro. Ten sice nepotěší zájemce o kompaktní telefon (má obří 6,78" displej AMOLED LTPO), nicméně focením by už radost mohl udělat. Hlavním senzorem je tu Samsung ISOCELL GNV, který je typu 1/1,3", přitom má relativně nízké rozlišení 50 MPx, což se projevuje v solidních fotkách i při horším světle. Umí natáčet až 8K video, využitelnější pochopitelně budou spíše nižší rozlišení. Vedle velkého čipu potěší i velmi dobrá světelnost F1,57 a spolupráci s firmou Zeiss lze vidět např. na různých barevných režimech nebo simulacích bokehu známých řad objektivů Zeiss. Pochopitelně je nutno počítat s tím, že ne vždy bude popředí a pozadí správně odděleno. Nesmí chybět ani vylepšování videa pomocí systémů umělé inteligence a zajímavostí je podpora 3D LUT, což u telefonů není zvykem (a ostatně to umí jen málokterý fotoaparát).
 
Vivo X80 Pro
 
Dosti solidní výsledek dává i ultra-širokoúhlá kamerka. Tam byl použit také nezvykle velký 1/2" snímač se 48 MPx, díky čemuž na poměry této třídy dává docela slušné fotografie. Jeho světelnost je F2,2 a počítejte s tím, že proti konkurenci není úhel záběru až tak extrémně širokoúhlý (114°). Poměrně slušné fotografie pořizuje také základní 2× teleobjektiv se světelností F1,85. Za ním je už menší 12MPx čip, ale nejen za dobrého světla produkuje solidní snímky, za což vděčí také stabilizaci obrazu. Nakonec tu máme 8MPx modul s 5× zoomem, který už tolik parády neudělá, ale snímky jsou přesto docela koukatelné. Na telefon to není špatné.
 
 

Google Pixel 7

 
Základní Google Pixel 7 je hodně zajímavým fotomobilem. Dostal velký 1/1,31" snímač s rozumným rozlišením 50 MPx, které se slučuje do výsledných 12,5 MPx. Snímky jsou detailní, bez šumu, objektiv je poměrně kvalitní a velmi působivé jsou i fotky za horších světelných podmínek. Pokud navíc aktivujete Night Sight, noční snímky se stanou ještě lepšími a pozitivní je, že netrpí přehnaným HDR efektem jako některé jiné telefony. Nechybí ani optická stabilizace obrazu.
 
Google Pixel 7
 
V případě ultra-širokoúhlé kamerky tu máme 114° úhel záběru, což není nejvíce, ale na druhou stranu optická nekvalita rohů není až tak výrazná, jak bývá u mnoha telefonů zvykem. I přesto ale budete muset počítat s menší výrazností kresby v rozích a chromatickou aberací. Kvůli malému 1/2,9" čipu čekejte také více zašuměné video. To je ale u hlavní kamerky vynikající a krásně detailní. Obě kamerky umí natáčet 4K video, ale na stabilizaci by to chtělo ještě zapracovat (i hlavní modul s OIS by mohl dávat stabilnější video).
 
Přední kamerka má 10,8MPx 1/3,1" snímač s překvapivě kvalitními fotografiemi za dobrého světla. Mnohé může potěšit i fakt, že telefon patří v dnešní době k těm trošku kompaktnějším. Máme tu 6,3" AMOLED displej v rozlišením 1080×2400 pixelů a 90Hz obnovovací frekvencí. Telefon nemá slot pro paměťovou kartu, takže pokud to myslíte s focením a natáčením vážněji, sáhněte raději po 256GB verzi. Ta je ale bohužel u nás téměř nesehnatelná.
 
 
Do září jsme doporučovali Apple iPhone 12 Pro
 

Apple iPhone 12 Pro

 
S představením nových iPhonů 14 Pro tu máme sice už dva roky starou generaci, ta se ale postupně dostala na zajímavější částky, díky kterým stojí za úvahu (bohužel iPhony 13 Pro nijak nezlevnily a iPhony 14 Pro jsou dost drahé). Apple nabízí v řadě Pro dva modely, klasický Pro s 6,1" displejem a Pro Max s 6,7" variantou. Počítejte s tím, že nejsou úplně lehké (187, resp. 226 gramů), nabídnou vyšší odolnost (IP68) a vysoký výkon. Nás ale budou zajímat fotoaparáty.
 
Apple iPhone 12 Pro
 
Všechny tři moduly mají 12MPx rozlišení. Nejvíce širokoúhlý modul má 13mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost. Základní modul nabídne 26mm ohniskovou vzdálenost po přepočtu a světelnost F1,6, nicméně verze Pro a Pro Max se liší v něm i teleobjektivu. Pro má lepší výsledky oproti iPhonu 11 Pro, k dispozici je optická stabilizace, jeho teleobjektiv pak nabídne 52 mm po přepočtu a světelnost F2,0. Pro Max má větší 1/1,9" čip v základním modulu, mechanickou stabilizaci a teleobjektiv se dostává rovnou na 65 mm se světelností F2,2. Pro Max je tak nejlepším modelem pro focení v této řadě a překonává menšího bratříčka.
 
Zajímavostí je např. Apple ProRAW, který přináší multiexpozici, slučování snímků a možnost rozsáhlých úprav (to u iPhone 12 a 12 mini nenajdete). Máme zde LiDAR, Deep Fusion, Smart HDR 3. 4K video můžete natáčet i v 60p, a to dokonce i s HDR. Full HD nabídne i zpomalený záznam, a to až do 240 fps. Další zajímavostí je podpora JPEG i HEIF u fotek a H.264 i H.265 u videa. Pro vážnější focení a natáčení bych doporučil 256GB variantu (u 128GB by mohla rychleji dojít paměť, 512GB je zase dost drahá).
 
K dispozici je nejnovější verze iPhone 13 Pro, které jsou dražší. Nabízí ale větší čip pro oba modely, Smart HDR 4, Cinematic Mode a teleobjektiv s přepočtenými 77 mm (opět pro obě verze Pro). Nový iPhone 14 Pro výrazně vylepšuje fotky díky kvalitnějšímu hlavnímu fotoaparátu (1/1,3" 48MPx senzor s podporou 48MPx ProRAWů), lepším ultra-širokoúhlým modelem, nicméně zůstává max. 4K60p video. Jak ale bylo řečeno na začátku, ceny jsou opravdu hodně vysoké a je těžké se rozhodnout, zda je doporučit.
 
 
 
Do října jsme doporučovali Google Pixel 4
 

Google Pixel 4

 
Zajímavými telefony z fotografického hlediska jsou také Pixely 4 a 4 XL od Googlu. I když jsou vzadu jen dva fotoaparáty a telefony nemají slot pro paměťovou kartu, kvalitou focení patří k tomu nejlepšímu, a proto se dostaly také do našeho doporučení. Základem je tu standardní 12MPx snímač (s velkými 1,4μm pixely) s 28mm objektivem, světelností F1,7 a optickou stabilizací. Detaily jsou solidní po celé ploše snímku, odšumování je přiměřeně silné a potěší také působivé výsledky v nočním režimu, který nevypadá tak uměle jako např. na Samsungu.
 
Google Pixel 4
 
Druhý fotoaparát má lehce vyšší 16MPx rozlišení s menšími 1,0μm pixely. Máme zde teleobjektiv se 45mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2,4. Také zde je optická stabilizace a oba moduly mají fázový AF. Fotit lze i do RAW formátu, který dovoluje výrazné rozšíření dynamického rozsahu zejména ve světlech. Pokud jde o video, tady nejde o nejpokročilejší smartphone na trhu, maximem je 4K při 30p, Full HD je pak podporováno maximálně při 120 fps. Stinnou stránkou je to, že kapacita vnitřní paměti má jen 64 GB, což nemusí stačit pro rozsáhlejší focení. Telefon se dá ale jen obtížně sehnat (ostatně jako všechny Pixely).
 
 
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.