Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - březen 2013

25.3.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Kapitoly článku:

Kompakty střední třídy


Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Nikon Coolpix P310 (aktualita, recenze na P300)


S modelem Coolpix P300 a P310 Nikon příjemně překvapil. Fotoaparát to sice není dokonalý, ale jako pohotový a kompaktní zápisník poslouží dokonale. Vejde se do každé kapsy, nabídne 16MPx rozlišení a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností F1,8 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším sice není žádný zázrak, ale stále lepší než u běžných fotoaparátů se 4-5× zoomem. Potěší i plně manuální nastavení expozice.





Mezi dobré vlastnosti patří i nadprůměrný LCD displej, velmi účinná stabilizace a dobrá výdrž na baterie. Mezi negativa patří dlouhé zpracování multiexpozičních režimů (HDR je hůře použitelné), a i když má fotoaparát Full HD video, kvůli poněkud lenivějšímu autofokusu nejsou tyto videosekvence tak přesvědčivé jako u konkurence. Zpracování obrazu je občas poněkud agresivní, ale i tak patří k tomu lepšímu. Cena přístroje nyní dost klesala, nyní stojí okolo 5000 Kč s DPH.

Nově se objevil nástupce Coolpix P330, ten ale poputuje spíše do kategorie profi kompaktů. Dostal totiž větší 1/1,7" CMOS snímač, RAW, větší zoom a GPS. Bohužel s tím výrazně stoupla i cena, která činí 9000 Kč s DPH.
 
 

Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou velmi oblíbené také outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád.


Olympus Stylus TG-2 (recenze na TG-1/aktualita)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakty Olympus Tough TG-1 iHS, na trhu je nyní jeho aktualizovaná varianta Stylus Tough TG-2. Jedná se o nejodolnější kompaktní fotoaparát na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2 metrů a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů. Bohužel přijatelný šum snímače je zbytečně silně potlačován (v TG-1, u novinky toto zatím neznáme) a snímky vykazují silné známky odšumování, a tedy i rozmazanou kresbu. To je sice běžné nejen v této třídě kompaktů, u TG-1 je to ale ještě o něco silnější. Potěší však rozumné HDR nebo rychlé sekvenční snímání.





Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné. Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování) a vyšší cenu okolo 10 tisíc korun rozhodně stojí za to.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.