Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - červenec 2012

24.7.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kapesních ultrazoomů je velmi žádaná díky rozměrům kompaktů a schopnostem dosahujícím téměř na pravé ultrazoomy. Navíc v poslední době ceny těchto přístrojů výrazně klesají a dobré modely se dají sehnat už kolem 5 000 Kč s DPH.


Canon PowerShot SX130 IS /SX150 IS (recenze/aktualita)


PowerShot SX130 IS je podobný fotoaparát jako jeho předchůdce, model SX120 IS. Důvodem k doporučení je velmi příznivý poměr ceny a výkonu. Než však poběžíte do obchodu, zvažte, zda pro vás budou vlastnosti přístroje vhodné. Proti SX120 IS má výrazně horší světelnost (a tedy i vyšší šum za horšího světla, protože musí volit vyšší citlivosti než předchůdce), na druhou stranu potěší širokoúhlým 28mm ohniskem a nadprůměrnými HD videosekvencemi s podporou optické stabilizace i zoomu, nechybí dokonce ani stereo zvuk.



Fotoaparát nabídne plné možnosti manuálních nastavení včetně irisové clony. Ovladatelnost je výborná, za což může mírný grip i velká tlačítka. Napájení zajišťují dvě AA baterie, udávaná výdrž je na 370 snímků, v praxi je ještě o trochu vyšší. Nyní se ale dostanu k věcem, proč koupi modelu SX130 IS zvažovat. Fotoaparát je vhodný pro ty, kteří si rádi hrají a nastavují. Důvod je dvojí. Prvně to fotoaparát plně umožňuje, za druhé je automatika poněkud slabší.

Někdy zbytečně leze s citlivostí nahoru (vyšší šum), ani vyvážení bílé nepracuje úplně nejlépe a fotoaparát má tendenci přeexponovávat. Chce to tedy někoho, kdo se bude snažit z fotoaparátu vytřískat maximum. Ten bude s modelem SX130 IS vzhledem k ceně spokojený. Kdo chce jen mačkat spoušť, může být trochu zklamán. Průměrná cena je zhruba necelé 4000 Kč s DPH, ale občas se dá sehnat i za ceny lehce přesahující třítisícovou hranici! To je za tak funkcemi nabitý ultrazoom naprosto skvělá nabídka. Na trhu je i novější verze SX150 IS, ale ta bude pravděpodobně kvůli vyššímu rozlišení 14 megapixelů více šumět. Ta byla dlouhou dobu naprosto nesmyslná nabídka kvůli mnohem vyšší ceně, ale během července cena staršího SX130 IS stoupla, zatímco u SX150 IS příjemně klesala, takže nyní se vyplatí uvažovat i o SX150 IS.
 
 

Canon PowerShot SX220 HS, SX230 HS (recenze)


Canony PowerShot SX220 HS a SX230 HS sice zklamou silně podprůměrnou ergonomií a nepříjemnými stíny v rohu snímku při focení s bleskem na nejširší ohnisko, na druhou stranu však přesvědčí bohatou nabídkou zajímavých, zejména manuálních funkcí i velmi kvalitními snímky. 12MPx CMOS snímač má vzhledem ke konkurenci poměrně malý šum a Canon zvolil poměrně citlivé odšumování, které raději zachová detail i trochu toho šumu místo toho, aby snímky rozpatlal.



Pochválit lze každopádně manuální nastavování expozice, irisovou clonu i Full HD video. Tady zafunguje dynamická optická stabilizace, která je opravdu velmi účinná a běžnou opatrnější chůzi na videu téměř nepoznáte. Připravte se ale na obrovský datový tok videosekvencí. Na natáčení Full HD videa si připravte dostatečné množství velkých SD karet. SX230 HS má navíc i GPS, ale dle mého názoru je lepší koupit levnější SX220 HS. GPS je nepřesná, dlouho nabíhá a hodně "žere" baterku. SX220 HS se dá sehnat za cenu kolem 5500 Kč s DPH, u SX230 HS je obvyklá cena kolem 6000 Kč s DPH. Kdo trochu pohledá, sežene SX220 HS i s cenou hluboko pod hranicí 5000 Kč.
 
 

Casio EXILIM EX-ZR100 (recenze)


Fotoaparát Casio EXILIM ZR100 je zajímavý kapesní ultrazoom, který má ale vedle hodně zajímavých pozitiv i pár negativ a je nutno si pořádně rozmyslet, co je pro vás důležité. Problémem jsou totiž výkony objektivu na delších ohniscích, kde je spousta optických chyb a agresivního odšumování. Naopak na širších ohniscích dělá fotoaparát často překvapivě ostré a detailní snímky, a to zejména v opravdu vynikajícím HDR režimu. Ten má sice snížené rozlišení 10 megapixelů (fotoaparát jinak fotí 12MPx snímky), ale práce s jasy i detaily je skutečně výborná a navíc rychlá.





Hlavní devizou přístroje je ale každopádně sekvenční snímání, které nabídne až 40 fps. Snímat můžete samozřejmě i pomaleji, buffer postačí na 30 snímků. Je možno snímat i před namáčknutím spouště a především není nutno vždy čekat na doukládání snímků jako u předchozích modelů. Zbývá-li v bufferu trochu místa, je možno fotit dále do doby než se opět zaplní. Na focení sportu nenajdete v kategorii kompaktů nic lepšího než ZR100.

Při natáčení Full HD videa je možno snímat fotografie v plném rozlišení bez přerušení nahrávání, a to dokonce sekvenčním snímáním. Samotná kvalita Full HD videa je ale občas narušena méně spolehlivým autofokusem, naopak zpomalené video je skvělé. Ocenit lze i vysoce nadprůměrnou výdrž na baterie. Fotoaparát je nyní k sehnání za výborných 5500 Kč s DPH! Novější model ZR200 má vyšší rozlišení 16 megapixelů a cenu 6500 Kč s DPH.
 
 

Samsung WB700 (recenze)


Samsung WB700 je pokračováním modelu WB600. Přináší větší 18× optický zoom. Počátek je i nadále na velmi širokoúhlých 24 milimetrech, byť v recenzi jsme naměřili asi 26mm ohnisko. Objektiv má ve své třídě lehce nadprůměrný průběh světelnosti, potěší plně manuální režim expozice včetně irisové clony. Výborná je i stabilizace, zlepšeno bylo ostření. Skvělé je i zpracování.





Radost udělá i slušná kvalita obrazu do ISO 200 včetně, kdy Samsung sice nechává ve snímcích více šumu, ale především mnohem více detailů než je u dnešních kompaktů zvykem. Od ISO 400 je ale šum příliš vysoký, fotoaparát se opravdu hodí spíše na denní fotografie. Stinnou stránkou je znatelně slabší makro ve srovnání s předchůdci i konkurencí, nepřesvědčivá kvalita videa a podprůměrný LCD displej. Za výbornou cenu i hluboko pod hranicí 4000 Kč s DPH sice nenabídne technologie, které se dobře vyjímají v prospektech, naopak ale potěší většinu fotografů, kteří chtějí především aspoň nějakou kontrolu nad fotoaparátem a slušné denní fotografie. Jde o výprodejový model, takže jej už moc dlouho na pultech neuvidíte.

Vyšší model Samsung WB750 vypadá být ještě zajímavější alternativou, ale v praxi se až tak dobře neprojevuje. Má CMOS BSI snímač s lehce nižším rozlišením kolem 12 megapixelů, ale kvalita obrazu není o mnoho lepší. Spíše naopak je jeho odšumování agresivnější, což platí zejména u vyšších citlivostí. Full HD video potěší, ale stabilizace i kvalita obrazu je stejně jako u WB700 jen průměrná. LCD displej má vyšší rozlišení, ale podobně podprůměrné pozorovací úhly a hardwarové HDR moc nefunguje. Sloučení expozičních režimů pod jedinou položku A-S-M pak neprospívá rychlosti. Upřednostnil bych spíše levnější model WB700. Uvidíme však, jak se projeví novinka Samsung WB850F, která vypadá velmi slibně.
 
 

Canon IXUS 1100 HS (recenze)


Zajímavým stylovým ultrazoomem je i Canon IXUS 1100 HS. Jeho hlavní devizou je snímací čip typu CMOS s BSI technologií. Snímky mají 12 megapixelů a díky neagresnímu odšumování mají fotografie na svou třídu nadprůměrné množství detailů. Potěší i velmi kvalitní Full HD video, byť jen se 24 snímky za sekundu, skvělá je také dynamická optická stabilizace. To jsou hlavní lákadla tohoto fotoaparátu.





Objektiv nabídne 12× optický zoom, ale jeho světelnost je jen průměrná a trochu zamrzí i chromatická aberace. Naopak skvělé je makro i na středních ohniscích. Dalšími problémy je nízká výdrž na baterie a poněkud problematické dotykové ovládání. Pokud to ale překousnete, dostanete jedny z nejdetailnějších snímků v této třídě kompaktů a fotoaparát vhodný zejména pro snímání makra. Připravte se ale na dosti vysokou cenu. I když ta průměrná činí 8500 Kč s DPH, není problém jej sehnat za cenu kolem 7 tisíc včetně daně.
 
 

Sony Cyber-shot HX20V (recenze)


Cyber-shot HX20V od Sony je dalším pokračovatelem oblíbené řady ultrazoomů a nahrazuje doporučovaný model HX9V. I přes obrovský 20× optický zoom v rozsahu 25 až 500 milimetrů nabízí vcelku dobré optické kvality a některé optické chyby jsou účinně softwarově potlačovány, takže na snímcích si toho většinou ani nevšimnete. Překvapivé je, že objektiv kreslí docela pěkně a kontrastně i na nejdelších ohniscích.





Nový 18MPx CMOS BSI snímač je chloubou i hlavním prokletím tohoto přístroje. Dobrý je co se týče různých technologií jako např. vynikající Full HD video s 50p záznamem a vynikající dynamickou stabilizací, najdete tu rychlé sekvenční snímání, HDR režim, Sweep Panorama a několik dalších zajímavých režimů. Vysoká rychlost čipu se projevuje také v rychlém vyčítání pixelů a s tím spojeným opravdu bleskurychlým ostřením, na které se nechytají ani některé zrcadlovky. Prokletím je ale šum a zde tedy spíše jeho důsledek, opravdu příliš agresivní odšumování. Pokud chcete používat skutečně vysoká rozlišení a větší tisku (A4 a větší), tak na HX20V raději zapomeňte. Barvičkami, prací s dynamickým rozsahem rozhodně patří k tomu nejlepšímu, ale patlání obrazu je opravdu velmi silné i na nejnižší citlivosti ISO 100.

Fotoaparát jednoduše dělá velmi pěkné "malé" fotografie. Jeho 18MPx čip ve skutečnosti nabídne sotva pětinové reálné rozlišení, ale většina konkurence na tom není o mnoho lépe, některé kompakty mají jen osminové. Dalšími negativními stránkami jsou odlesky v protisvětle a stín v rohu fotografií při focení s bleskem (pouze na nejširším ohnisku). Naopak pochválit musíme velmi pěkný a ostrý LCD displej, v neposlední řadě je tu skvělá GPS. Velmi rychle nabíhá, a to jak při chytání signálu napoprvé, tak i po dalším spuštění přístroje. Jejím dalším pozitivem je vysoce nadprůměrná přesnost, odchylky v testu byly jen několik málo metrů. Připravte se na poměrně vysokou cenu, nejčastěji kolem 9 až 10 tisíc Kč s DPH.
 
 



Canon PowerShot SX240 HS / SX260 HS (aktualita)


PowerShot SX240 HS a SX260 HS ještě neprošel redakčním testem, ale podle prvních snímků na internetu to vypadá na povedený ultrazoom, a to i přesto, že má opravdu rekordně špatnou světelnost objektivu. Hodnoty F3,5 - F6,8 opravdu nenadchnou. Na druhou stranu fotoaparát i nadále disponuje CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a Canon nešel cestou naprosto nesmyslného zvyšování rozlišení jako např. Sony.





Spolu s novým procesorem DIGIC 5 to zajišťuje příjemně nízkou hladinu šumu a díky poměrně slabému odšumování je fotoaparát schopen zachovat mnohem více detailů ve srovnání s konkurencí. Objektiv posílil na 20× optický zoom, začíná již na 25mm ohnisku a poměrně typickým nedostatkem Canonů je ponechávání silnější chromatické aberace objektivu. Potěší Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů. Fotoaparáty nabízí i plně manuální nastavení expozice. Obvyklá cena je tak od 7000 Kč za SX240 HS a 7500 Kč za SX260 HS.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.