Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - duben 2011

25.4.2011, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v novém cyklu článků, který vám usnadní výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Velké ultrazoomy lákají zákazníky většími možnostmi focení a slibují lepší fotografie. To však nemusí být pravda, neboť v útrobách často skrývají totožné čipy jako nejlevnější kompakty za pár tisíc. A pokud už byly ultrazoomy s větším čipem, jejich výroba skončila a prakticky nejdou sehnat. To se týká např. Fujifilmu FinePix S200EXR. Stejně tak je dnes velmi obtížně sehnatelný Panasonic Lumix FZ38, který má sice malý čip, ale s velmi solidním obrazem.


Panasonic Lumix FZ45/FZ100 (recenze)


Nástupce modelu FZ38, nový Lumix FZ45, ukázal, že navýšení zoomu na 24× vůbec nemusí znamenat ztrátu optických kvalit. Naopak, FZ45 má snad ještě kvalitnější objektiv než FZ38 při téměř totožné světelnosti, která je vynikající. Rychlost a ovladatelnost je skvělá, potěší i velmi širokoúhlé 25mm ohnisko a nadprůměrná výdrž na baterie. Solidní makro i telemakro, plný manuál včetně prioritních režimů, kvalitní HD video (včetně manuálního nastavení !!!), to vše hraje do not modelu FZ45. Bohužel Panasonic použil 14MPx čip, jehož šum je vyšší než u předchůdce. Při citlivosti ISO 100 ale stále produkuje tak kvalitní snímky, že jiné ultrazoomy jen blednou závistí, od ISO 400 je to ale velmi špatné.



Model FZ100, který je od FZ45 odvozen, nabízí MOS čip téhož rozlišení, ale jeho šum je opravdu velmi vysoký. Na druhou stranu nabízí vysoce kvalitní Full HD video, rychlé sekvenční snímání, plně výklopný displej. Pokud se tedy spokojíte s tím, že pěkné snímky budete mít jen na nejnižší citlivosti, pak je FZ100 rovněž velmi dobrá volba. Oba přístroje podporují RAW formát. FZ45 se dá sehnat za výborných 8000 Kč s DPH, za FZ100 dáte zhruba 10 tisíc.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.