Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - květen 2011

23.5.2011, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde v podstatě není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Samsung EX1 (recenze)


Profesionálně vypadající model EX1 od Samsungu se snaží bojovat velmi slušnou cenou kolem 7500 Kč s DPH. Ani v ostatních věcech ale nezaostává. Uvnitř se skrývá 1/1,7" čip Sony s rozlišením 10 megapixelů, který poskytuje velmi kvalitní obraz. Objektiv má jen 3× optický zoom, a to od velmi širokoúhlých 24 milimetrů. Maximální ohnisko 72 mm znamená jen slabé přiblížení. Vynikající je světelnost F1,8-2,4, díky níž může fotoaparát velmi dobře fotit i za dosti slabého osvětlení. K dispozici je plný manuál, bohužel nabídka časů končí na 1/1500 s (max. 16 s) při clonách do F7,2. V protisvětle tak někdy nemusí stačit rozsah clon.



Potěší výklopný AMOLED displej a výborné HDR, makro je jen průměrné. Při snímání do RAWu potřebujete tu nejrychlejší SDHC kartu, kterou lze koupit, jinak se hodně načekáte, RAWy jsou doslova obrovské. Videosekvence mají sice jen VGA rozlišení, přesto jsou překvapivě kvalitní.
 
 

Canon PowerShot S90/S95 (recenze / aktualita)


PowerShot S95 je ve třídě profi kompaktů trochu exotem. Jeho hlavním lákadlem není ani tak nabídka funkcí jako skladnost. Přístroj je skutečně maličký, přitom nabídne tentýž čip jako Samsung EX1 a ještě trochu lepší výsledky v JPEGu. Do ISO 400 se šumu nemusíte příliš bát. I přesto je podporován RAW, zpracování obrazu je velmi rychlé. Nechybí plně manuální nastavení s maximálním časem 15 sekund, objektiv má širokoúhlé ohnisko 28 mm a světelnost vynikajících F2,0. Na nejdelším ohnisku ale hodnota F4,9 příliš velkou parádu neudělá.



Ačkoli má PowerShot S95 HD videosekvence, absence optického zoomu dělá video takřka nepoužitelným. Cena je 9000 Kč s DPH, starší model S90 lze sehnat o něco levněji. Ten má ale jen VGA video (rovněž bez zoomu), chybí mu i podpora HDR (to je ale kvůli nutnosti mít stativ v podstatě k ničemu) a má jen základní optickou stabilizaci.
 
 

Panasonic Lumix LX5 (aktualita)


Lumix LX5 nahradil veleúspěšnou LX3 a opravil její největší nedostatek v podobě nedostatečného zoomu. LX5 nabízí už docela slušný 3,8× optický zoom od velmi širokoúhlých 24 mm po maximálních 90 mm. Světelnost F2,0 na nejširším ohnisku je výborná, to platí i o F3,3 na nejdelším.



K dispozici je i plný manuál a časy až do 60 sekund, sáňky na blesk a podpora RAW formátu. Za cenu zhruba 10,5 tisíce korun včetně daně získáte velmi dobře vybavený kompakt s výbornými obrazovými výsledky a solidními HD videosekvencemi. Slušné je i ovládání a LCD displej.
 
 

Canon PowerShot G12 (recenze)


Vlajkovou lodí Canonu jsou kompakty PowerShot G12, které sice už stojí jako zrcadlovky (12.000 Kč s DPH), ale nabízejí stále ještě kompaktní rozměry a dobré obrazové výsledky. Fotoaparát má tentýž čip jako S95 s 10 megapixely. Kvalita snímků je velmi dobrá, objektiv má 5× optický zoom v rozsahu od 28 milimetrů do 140 mm. Světelnost není špatná, ale proti jiným profi kompaktům nejsou hodnoty F2,8-4,5 právě nejlepší.



U modelu G12 je k dispozici hybridní optická stabilizace a HD video (bez optického zoomu). Jako jeden z mála kompaktů má ještě optický hledáček, jeho pokrytí je ale tak maličké, že nemá většího praktického využití. Výhodou je velký výklopný displej, který usnadňuje focení makra a telemakra, to je u fotoaparátu velmi dobré. Potěší i spousta ovládacích prvků. K dispozici je HDR, ale je poněkud nevyužitelné, protože vyžaduje stativ.
 
 

Olympus XZ-1 (recenze)


Nový profesionální kompakt Olympus XZ-1 se Olympusu opravdu povedl. Používá snímací čip z Panasonicu LX5, díky němuž nabízí docela kvalitní obraz (nicméně kvalit čipu Sony z Canonů G12 a S95 nedosahuje). Objektiv i.Zuiko Digital nabízí vynikající světelnost F1,8-2,5, což je při 4× optickém zoomu vynikající výsledek. Velmi dobré je i makro a telemakro.



Fotoaparát podporuje externí blesky, a to dokonce bezdrátově. Stinnou stránkou je trochu zbytečně silná redukce šumu, která se projevuje rozpatláním obrazu při citlivostech ISO 200 a vyšších. Slušná je rychlost, fotoaparát má i docela dobré ovládání. Potěší i dobré HD video a solidní výdrž na baterii. Nevýhodou je však nelogické ovládání automatické ISO citlivosti i chybějící grip. Cena činí 11 tisíc korun.
 
 

Nikon Coolpix P7000 (recenze)


S modelem Coolpix P7000 se Nikon vrátil do prémiové kategorie profi kompaktů. Nešel cestou vynikající světelnosti, ale většího zoomu. Takový přístroj na trhu opravdu hodně chyběl (druhý nejlepší Canon G12 přeci jen s 5× zoomem až tak univerzální není) a P7000 se tak trochu přibližuje ultrazoomům. Nečekejte tedy vynikající výsledky za horšího světla (byť ty rozhodně nejsou špatné), ale především skutečně vynikající univerzálnost přístroje. Objektiv je s ohledem na rozsah ohnisek neuvěřitelně kvalitní, téměř bez chyb.



Samotný čip je rozhodně povedený a totéž platí o zpracování obrazu, které se kvalitou může téměř srovnávat s trochu staršími zrcadlovkami. Problémy má trochu s rychlostí menu nabídek a úspěšností ostření. Naopak překvapí doslova šílenou nabídkou funkcí, které jsou typické tak možná pro zrcadlovky střední třídy! Za 12 tisíc korun můžete mít tento fotoaparát často i s 8GB kartou (zde nutno poznamenat, že pro záznam do RAW si kupte tu nejrychlejší kartu, kterou je možno sehnat).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.