Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - květen 2011

23.5.2011, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s velkými snímacími čipy a výměnnými objektivy je novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat. Zajímavou možností jsou např. fotoaparáty Olympus, které mají stabilizaci přímo v těle. Výborná kombinace je tak tělo Olympus a např. 20mm F1,7 pancake od Panasonicu, bohužel není to řešení právě levné. Nabídka objektivů pro všechny značky se v brzké době opět rozšíří a chystají se i nové modely. Zajímavé jsou nicméně i některé kompakty s velkými APS-C čipy, ale pevnými nevýměnnými objektivy.


Kompakty s výměnnými objektivy


Samsung NX10 (recenze)


Řada Samsung NX dnes obsahuje tři různé modely poté, co pomalu skončila výroba modelu NX5. Z modelů s integrovaným hledáčkem je k dispozici NX10 a inovovaná verze NX11. Ty se v zásadě moc neliší, druhý podporuje např. i-Function. Nicméně to podporuje nově i NX10 s nejnovější verzí firmwaru.



Bohužel už není běžně k dispozici double kit NX10 se základním 18-55mm OIS objektivem doplněným buď o 50-200mm OIS telezoom nebo lépe o 30mm F2 pancake, občas na ně ale lze narazit (18-55mm OIS + 50-200mm OIS za 12 tisíc je svkělá nabídka). Narazil jsem i na nabídku NX10 s 18-55mm OIS objektivem za 8500 Kč s DPH, což je vynikající cena. I když NX10 obsahuje postarší APS-C čip, který vzhledem ke své velikosti na vyšší citlivosti už více šumí, jsou snímky stále vysoce kvalitní, což zlepšují i překvapivě kvalitní objektivy.
 
 

Panasonic Lumix GH1 (aktualita)


Poněvadž Panasonic G1 už dnes nelze sehnat a G10/G2 mají poněkud nepříjemný poměr ceny a výkonu, doporučil bych tentokrát spíše postarší Lumix GH1. Jeho 4/3" čip je vysoce kvalitní a snese téměř srovnání s APS-C zrcadlovkami. Fotoaparát nabídne vynikající elektronický hledáček (EVF), který je výborným ekvivalentem hledáčku optického, zvětšování náhledu při manuálním ostření dokonce umí některé operace udělat ještě snazšími, rovněž potěší polohovatelný LCD displej.



GH1 je nabízena s ultrazoomovým 14-140mm objektivem, který je výborně uzpůsoben pro natáčení videa. Cena v poslední době po uvedení modelu GH2 výrazně klesla a pokud trochu pohledáte, seženete jej za 23 tisíc včetně zmíněného 14-140mm objektivu. I tento fotoaparát se nabízí jen v posledních kusech.
 
 
Kompakty s pevnými objektivy


Fujifilm X100 (recenze)


Nový kompakt Fujifilm X100 se stal doslova hitem. Fujifilm je nestíhá vyrábět, takový je o něj zájem. Jak ukázala naše recenze, zájem je skutečně oprávněný. APS-C čip má sice dnes už trochu nižší (ale stále více než dostatečné) rozlišení 12 megapixelů a opravdu velmi nízkou hladinu šumu. I v JPEGu jste schopni dostat velmi kvalitní a detailní výsledky. Kvalitnímu čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad.



Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým. Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také neuvěřitelně stylový design. Nevýhodou fotoaparátu je vyšší cena 27.000 Kč s DPH (s ohledem na kvalitu čipu i objektivu a ekvivalentní ceně podobných zrcadlovek nicméně přiměřená) a také vysoké množství chyb a nelogičností ve firmwaru. Lze se s nimi sžít a vzhledem k mnoha jiným výhodám přístroje mu toto rádi odpustíte. Do tohoto fotoaparátu se člověk přesto zamiluje, není však pro každého. Musí vám vyhovovat jeho zvláštní charakter.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.