Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - květen 2012

25.5.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Canon IXUS 220 HS (recenze)


Malý stylový kompakt Canon IXUS 220 HS je funkcemi nabitý fotoaparát za příjemnou cenu. Ta činí 4000 Kč s DPH a za tuto částku dostanete 5× optický zoom již od 24 milimetrů (velmi širokoúhlý záběr), 12MPx CMOS BSI snímač s podporou Full HD videa a dokonce zde najdete i dynamickou stabilizaci obrazu!





Kvalita obrazu patří k lehkému nadprůměru. Po stránce čipu je na tom fotoaparát docela dobře, snímky jsou poměrně detailní, i když původních vynikajících výsledků 10MPx CMOS BSI čipu nedosahuje. Objektiv bohužel pozlobí chromatickou aberací. Fotoaparát je velmi tenký, takže se vejde do každé kapsy.
 
 

Nikon Coolpix P300 (recenze)


S modelem Coolpix P300 Nikon příjemně překvapil. Fotoaparát to sice není dokonalý, ale jako pohotový a kompaktní zápisník poslouží dokonale. Vejde se do každé kapsy, přitom nabídne 12MPx rozlišení a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností F1,8 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším sice není žádný zázrak, ale stále lepší než u konkurence. Potěší i plně manuální nastavení expozice.





Mezi dobré vlastnosti patří i nadprůměrný LCD displej, velmi účinná stabilizace a dobrá výdrž na baterie. Mezi negativa patří dlouhé zpracování multiexpozičních režimů (HDR je hůře použitelné), a i když má fotoaparát Full HD video, kvůli poněkud lenivějšímu autofokusu nejsou tyto videosekvence tak přesvědčivé jako u konkurence. Zpracování obrazu je občas poněkud agresivní, ale i tak patří k tomu lepšímu. Cena přístroje už klesla dokonce pod hranici 5500 Kč s DPH. Poměr ceny a výkonu je tak opravdu hodně slušný. Dnes už ale budete tento fotoaparát shánět docela těžko.

Objevila se totiž nová verze Coolpix P310, která je v podstatě tímtéž fotoaparátem s novým 16MPx čipem, funkčním tlačítkem Fn a dalšími detaily. Cena 7500 Kč s DPH jej ale odsouvá do "prozatím" zbytečné koupě. Pokud ještě seženete, kupte si raději levnější P300.
 
 

Canon IXUS 230 HS (recenze)


IXUS 230 HS je velmi zajímavým kapesním kompaktem, který při svých velmi maličkých rozměrech potěší objektivem s 8× optickým zoomem. Ten začíná na příjemném širokoúhlém 28mm ohnisku a světelnost překvapí dobrým průběhem, ačkoli hraniční hodnoty nejsou výrazně lepší než u konkurence. Objektiv potěší naprosto skvělým makrem, horší je to s občas výraznější chromatickou aberací a pomalým a nespolehlivým autofokusem v noci. Fotoaparát má ale v podstatě jen jednu špatnou vlastnost, a tou je podprůměrná ergonomie. Velmi malá tlačítka, tlačítko MENU na boku přístroje, 2sloupcové menu, to vše ovládání hodně komplikuje.





Jinak ale bude fotoaparát dělat jenom radost. Nabízí velmi pěkné Full HD video s dynamickou stabilizací (maximálně při 24 fps), potěší dobrý LCD displej i hodně dobrá výdrž na baterie. Co se ale Canonu opravdu povedlo, je volba čipu. Nenajdete tu žádné 16MPx nebo 18MPx šílenosti, ale naopak klasický a léty ověřený 12MPx CMOS BSI čip, který má poměrně nízký šum. Canon navíc patří k těm výrobcům, kteří se snaží co nejméně odšumovat, a tak snímky na dnešní dobu doslova křičí nadprůměrným množstvím detailů. Vytisknout A4 z tohoto fotoaparátu není na rozdíl od mnoha dnešních kompaktů vůbec žádný problém. Cena se pohybuje okolo příznivých 5500 Kč s DPH.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.