Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.5.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Davidf | 18.6.201217:00
Dobrý den, hledám náhradu za svůj starý olympus C 750. Vybral jsem dva adepty Fuji X10 a Panasonic G3. Jsem běžný uživatel tzn. focení dovolených, rodiny, výletů atd. Chci zkoušet focení i s jiným nastavením než jen auto, jako je uvedeno např. v fotíme s koalou. Neplánuji dokupování dalších objektivů atd. Děkuji za názory.
Odpovědět0  0
Capi (1) | 5.6.201212:16
Dobrý den, chybí mi tu recenze a srovnání toho kompaktu. Kdy se dočkáme? Děkuji
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.6.201216:15
Ultrazoomy TZxx ma vzdy velmi zaujimali, sledoval som ich pozorne od uplne prveho TZ1 ­(velmi sa mi lubil ten periskopovy system­), ale od takeho TZ10 sa zacali dostavat trosku na okraj mojho zaujmu kvoli privela megapixelom. Ale i tak by som nejaku recenziu na TZ30 rad pozrel. Takze aj ja sa pripajam k prosbe o recenziu :­)
Odpovědět0  0
perlufanda (3) | 4.6.201220:05
Dobrý den, prosím o pomoc,

nedávno mi manželka onámila přírustek do rodiny, kdy jsem se rozhodl pořídit nějaký foťák­(doteď 4 roky starý kompact Olympus v ceně cca 4 tisíce­) na achivování našich výletů s miminkem,nebo fotky v albu jsou k nezaplacení...Rozhodl jsem se jít do profi kompactu a hlavně díky digimanii jsem zvolil nakonec Lumix LX5...Ne, že by ostatní servery byly špatné, ale nedozvěděl jsem se na nich, co kupující nechce slyšet....Byl jsem rohodnutý jít do ZX1, ale poté, co jsem objevil tento server, mé rozhodnutí se obrátilo k Panasonicu....Z nějakého důvodu informace, které jako nováček můžu tady vyčíst, považuju za objektivní, viz. zx1....LX5 jsem si donesl na víkend a jako amatér jsem zkusil udělat pár fotek. Rozdíl s dosavadním Olympusem je znatelný, byť převážně jsem fotil na automat a něco zkusil na AE. Nicméně přes víkend jsem nedokázal udělat makro fotku, nevím, kde se to nastavuje...Jak v papírovém, tak cd návodu, je vidět menu s volbou Mmkro, krajina..., ale tohle menu se mi nepodařilo zobrazit...Pravděpodobně záleží i na nastavení ­"koleček na foťáku­", tak jsem zkusil pár kombinací a nic...Vím, že jsem přehlídnul nějakou chujovinu, ale momentálně nevím, jak dál...Foťák má relativně spoustu možností nastavení, viz. CD, ale jak udělat makro jsem z návodu vyloženě nepochopil...Můžete mi prosííím poradit? Z foťákem je jinak velká spokojenost, časem, až budu mít ty funkce pakticky v ruce, tak to bude bomba.....Zrcadlovku nechcu, zas takový fanšmejr nejsem­(a do kapsy mám taky hluboko­) a na dovolenou bych zrcadlovku ani nechtěl....díky za radu....Zbyňa
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.6.201221:08
Makro sa nastavuje priamo na objektive, na jeho lavej strane. Je tam trojpolohovy prepinac. Horna poloha ­"AF­" je klasicke automaticke ostrenie, stredna poloha je kvetinka ­- to je to vami hladane makro, a potom este dolna poloha ­"MF­" to je rucne zaostrovanie. Vid obrazok:
https:­/­/www.digimanie.cz­/digimanie­/media.nsf­/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf­/8b61baf122b16e11c125751f00658ebf­/Body­/61.4110?OpenElement&FieldElemFormat=jpg
Odpovědět0  0
perlufanda (3) | 4.6.201221:27
Díky za odpověď, je to jedno z těch ­"koleček­", co jsem zkoušel, ale netrklo mě, že to je ono..Furt hledám nastavení přes menu, viz. papírová knížečka. Na starém Olympusu mám taky květinku a k té se dostanu jen tlačítkem vzadu a pak přes menu. Ta poloha na ­"kolečku­" objektivu s květinkou funguje i třeba na brouka od 1cm? Jsem teď doma a nemám brouka­(manželka foťák zkoušela taky a ačkoliv už neví jak, udělala na zahradě makro šišky, ale ne brouka­)....Takže ještě jednou, květinka na kolečku je ­"makro­", ale proč makro nevidím v menu na LCD a ještě by mě zajímalo, jestli mám to vrchní ­"kolečko­" pro snímky makro nastavit na iA nebo je to jedno­(P,A,S,M,scn....­)?....díky....opakováním se i blb dobere pravdy....
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.6.201222:56
iA je rezim ktory sa snazi sam pomocotu istej umelej inteligencie uhadnut co fotite a podla toho zapnut prislusny scenicky rezim ­(sviecka, sneh, sport...a pod.­) vratane makra. iA je preto pre ludi, co neradi cokolvek nastavuju. Je mozne, ze ta siska bola vyfotena prave na iA, ktory poznal ze sa foti nieco male z blizka, preto aktivoval makro. Ja obcas s humorom hovorim iA ako robi somarik ­"I­-A­" ­- rezim pre tych co nevedia nic ine len namierit, nazoomovat a stlacit spust :­)

Rezim iA ma jednu nevyhodu ­- inteligencii obcas kusok dlhsie trva vyhodnit situaciu, prejavi sa to oneskorenim spuste len o par desatin sekundy, ale je to citit. Ja osobne doporucujem fotit v rezime P a makro si na objektive zapinat podla potreby. Standartne ho treba mat vypnute ­(horna poloha­), pretoze vtedy fotak rychlejsie zaostri, a ak je foteny predmet prilis blizko, ze fotak uz normalne zaostrit nedokaze, len vtedy zapnut makro. Navyse v rezime P je k dispozicii ovela viac moznosti nastavenia parametrov, takze clovek ma vecsiu kontrolu nad vyslednou fotkou. Navyse rezim P najpresnejsie zodpoveda sposobu prace kompaktov ­(vysoko pravdepodobne aj vaseho Olympusu­) ktore nemali ziadnu moznost prepinania rezimov fotenia ­(PASM alebo iA­).

A este poznamka na zaver ­- makro na zopar cm od objektivu sa da fotit len pri sirokom ohnisku. Ked trochu zazoomujete, tato minimalna vzdialenost stupa, a na maximalnom zoome nemozete ist blizsie ako 20­-30 cm. Ak budete blizsie, fotak nebude vediet zaostrit.
Odpovědět0  0
perlufanda (3) | 6.6.201216:25
Díky za odpověď, ¨kvůli práci jsem foťák neměl v ruce na odzkoušení, ale na sobotu jsem si pozval kamaráda, co focení rozumí lépe, než já, a odzkoušíme to....Zaměřím se na to P, to bude asi ono.
Odpovědět0  0
Foglito | 1.6.201215:33
Dobrý den,
vybírám nový kompakt s velkým zoomem a rád bych si od Vás nechal nějaký­/é doporučit. Chtěl bych aparát menších rozměrů, aby se dal vzít na kolo či do batohu při tůře, občas bych si chtěl vyfotit něco vzdáleného ­(:­)­), rodinu,oslavu či akci, přírodu, nějaké to video apod ­- nejsem příliš znalý fototechniky.... Ve výběru zatím mám Panasonic TZ30 ­( tuto značku mám nyní a velice se mi líbil kamarádův FZ150, ale je moc velký a nevím jestli pro není zbytečně složitý­), dále Canon SX260, Sony HX20 ­(pěkná recenze od Vás­), Olympus SZ30 či SZ31. Snad ještě Nikon S9300. Poradíte mi ? Předem moc díky. P.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 1.6.201216:07
...Sony HX9?
Odpovědět0  0
dusanmsk (8) | 30.5.201214:21
Poprosim o nazor z druheho sudku ­- svagor zaciatocnik by chcel novy fotak. Doteraz prakticky fotil len na vreckove kompakty a ziadne hlbsie znalosti o clonach a ohniskach zatial nema, casom vsak daco nacerpa a posunie sa urcite zo scenickych rezimov dalej. Ciele fotenia ma dost univerzalne ­- priroda, zver v lese, makro, video. Vidim to na nejaky ultrazoom, pricom som bol prakticky rozhodnuty doporucit mu HS30. Lenze ­- konkretne u HS30 som cital nareky na velmi zly AF pri toceni videa ­( videl som aj na ytb nejake ukazky a ten fotak pri zoomovani dost chaoticky rozostroval ­). Bude teda lepsia volba Lumix FZ150? Pochopil som to tak, ze nad tymito dvomi uz prakticky v kategorii nie je miesto a nasleduju zrkadlovky ...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 31.5.201211:20
Tak FZ150 je nejlepší ultrazoom současnosti, a to s velkým náskokem. Pokud není nějaký jóóó důvod kupovat něco jiného kvůli jiným parametrům jako je třeba manuální zoom ­(Fujifilm HS20EXR, HS30EXR, X­-S1­) nebo třeba podstatně lepší hledáček ­(Fujifilm X­-S1­), pak nevidím vůbec důvod uvažovat o čemkoli jiném než FZ150.
Odpovědět1  0
bat1 | 15.6.201217:18
Zase ta silná slova :­) Ale beru, pro běžného smrtelníka na rodinné focení co používá hlavně automatiku může být ta FZ150ka nejvhodnější. Pokročilý záhy zjistí, že některé věci s tím prostě nevyfotí a začne se drbat na hlavě proč nesáhl po něčem jiném :)
Odpovědět0  1
busy (4706) | 15.6.201217:54
Lenze tieto silne slova nie su len nejake taranie do vetra, ale su podlozene realnou recenziou a praktickymi skusenostami.
Ano, existuju aj ine fotaky, ktore dokazu vyfotit aj to, co FZ150 nedokaze. Nazyvaju sa zrkadlovky :­)
Odpovědět1  0
bat1 | 15.6.201219:20
Ale notak, bavíme se o UZ kompaktech ;­)
Existují i kompakty, které umožňují rozumě fotit scény kde je třeba rychlá a přesná změna ohniska, kde je slabší světlo či značný DR, kde se hodí použít vyšší clonu a kde chce fotograf alespoň trochu pracovat s HO. Netřeba sahat po zrcadlovce ­(i když odvede samozřejmě lepší práci­).
FZ150 je fajn, ale jediná její přidaná hodnota proti slušnějšímu kompaktu střední třídy z praktického hlediska je kvalitní vysokorozsahový objektiv. Pidičip a páčkový zoom eliminují možnosti náročnějšího či kreativnějšího focení. Proto mluvím o tom, že pokročilejší fotograf brzy narazí na limity přístroje ;)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 16.6.201221:51
Aha, tak si to myslel. Tak to potom ano. Mechanicky zoom je vyborna vec a daju sa s nim robit experimenty, ktore packovy zoom nevie. Resp. on by to aj vedel ­(stacila by zmena firmware­) ale vyrobcovia asi nepovazuju za dolezite moznost zoomovat pocas expozicie :­(

Ohladom cipu, je pravda ze rozne EXR a EXMOR cipy maju predpoklady zvladnut velky dynamicky rozsah lepsie. Avsak snimaci cip v FZ150 je z tych ­"klasickych­" CMOS velmi vydareny, ma sice viditelny sum uz na najnizsom ISO ­(ako ostatne vsetky kompaktove CMOS cipy­) avsak so zvysujucim sa ISO ten sum nerastie az tak rychlo ako by clovek od cipu takej pixelovej hustoty obvykle cakal ­(preto velmi dobre zvlada aj velmi kontrastne sceny­). Napriklad take ISO 3200 je na pixelovej urovni uz dost rozpatlane ale pri tlaci na klasicke formaty ­(do tych A4­) alebo na web dokaze dat na kompakt vybornu kvalitu.
Odpovědět0  0
bat1 | 18.6.201212:12
Ono nejde jen o případné kreativní hrátky se změnou ohniska v průběhu expozice, to by šlo skutečně pořešit změnou firmware, i nutnost přehmátnout ze spouště na páčku zoomu je řešitelná samospouští nebo jiným prstem ­(i když je to otrava­). Mnohem zásadnější mi přijde rychlost a přesnost nastavení ideálního ohniska, než se někam dopáčkuješ, může být kýžená kompozice fuč, zatímco s manuálem je to otázka zlomku sekundy... Nehledě na nutnost řešit potřebu přehmátnutí na spoušť což je další zdržení ­(použití prostředníku na zoomování mi nepřijde nejpohodlnější­). Pokud někdo fotí spíše statické scény, je mu to samozřejmě jedno.
Je fakt, že tohle je první panasoní snímač, kde musím uznat, že je hodně povedený, ale pořád má ty parametry které má. Rozsah skutečně použitelných clon před silnějším nástupem difrakce je minimální, od plné díry někam po F5 pokud přimhouřím oči, a k tomu velká HO... Pro kreativnější práci s clonou nepoužitelné, pro rodinné focení v pohodě.
Nevloudila se ti tam u toho ISO omylem trojka navíc? ;­) Proti 1­/2,3­" konkurenci ten snímač podává opravdu výborné výsledky, ale stůjme nohama na zemi, s ISO3200 mají problémy i leckteré APS­-C ;­) Od ISO800 znatelně ztrácí barvy a při ISO3200 už žádné nejsou. Nicméně se musí nechat, že je ještě poznat co bylo foceno, což u konkurence občas není :­) Obecně si myslím, že právě ISO performance by mohlo někomu vadit i pro rodinné focení, ale když vidím co jsou lidi schopní dát na web, asi mám jen přehnané nároky :­)
DR asi všechny pro rodinné focení uspokojí, ale jinak podle testů nějak zásadně nevybočuje z řady, což ostatně krom EXR žádný kompakt, tam se toho asi víc vytáhnout nedá. Neberu to jako nějaký nedostatek, jen podotýkám, že se v tom směru najdou i přístroje které uspokojí i náročnější potřeby. Konec konců, canoní APS­-C na tom nejsou s DR o mnoho lépe :)
Odpovědět0  0
Mischa11 | 30.5.20121:00
Dobrý den, vybírám kompaktní fotoaparát pro rodinné focení, s kvalitními videosekvencemi a focením za zhoršené světelnosti ­(děti chodí do tanečních kroužků, tak aby fotil dobře i v pohybu i např. v divadle při vystoupení­). Padl mi do oka Nikon coolpix S9300 nebo můžete mi prosím nějaký doporučit?
Děkuji předem za odpověď.
Mischa
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 31.5.201211:29
Tak na focení za špatného světla nejsou kompakty obecně vůbec to pravé. Už kvůli pomalejšímu ostření, vysokému šumu a silnému odšumování. Z těch kapesních ultrazoomů je na toto slušný možná tak Sony HX9V díky rychlému ostření. Z jiných lze dostat sice kvalitnější snímky, ale zase velmi špatně ostří za horšího světla ­(to je např. záležitost Canonů­).
Odpovědět0  0
Mischa11 | 31.5.201212:51
Tak nakonec jsme vybrali Nikon Coolpix P300, snad to nebyla špatná volba. Co myslíte? :o)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 31.5.201214:03
Tak P300 patří dnes k tomu slušnějšímu na trhu. Pokud na něj nebudete mít nějaké přehnané požadavky, určitě s ním zažijete spíše více radostí než problémů.
Odpovědět0  0
asj | 29.5.201219:52
článek je to skvělý, ale prosil bych ještě nějaké tipy na outdoorové ­(voděodolné­) kompakty... je smutné, že žádný web zabývající se foto technikou tyto aparáty nerecenzuje ani nijak ve svých doporučeních neuvádí ­- zvlášť zde na digimánii je to o to větší škoda, že takovouto kategorii nemáte, když už zde máte i fotomobily a 4 druhy kompaktů, tak byste mohli zařadit do výběru i outdoor... minimálně alespoň teď přes letní měsíce...
Odpovědět0  0
Petra271 | 29.5.201211:11
V čem je lepší CANON oproti NIKONU ? Chtěla bych koupit nějakou už lepší zrcadlovku tak do 15tis. poradíte mi s výběrem.. Zatím mám vyhlídlou http:­/­/www.katalogfotoaparatu.cz­/inzerce­/inzerat­/11146523­-2 , ale ještě se rozmýšlím.
Odpovědět0  0
dusanmsk (8) | 30.5.201214:16
D3100 je sikovne zrkadlo pre zaciatocnikov a vobec by som sa ho nebal. Zvazil by som nakup v sete s 18­-105 ­( nedavno recenzovana ­). Rozdiely canon vs nikon budu v tejto cenovej kategorii asi zanedbatelne,. Nam osobne so zenou do ruk lepsie sadol D3100 ako EOS1100D. Jeho priliz plastove telo v rukach nejak nedrzalo. Samozrejme rolu hra aj fakt, ci mate k dispozicii nejakeho canonistu alebo nikonistu, ktory by bol dobrym zdrojom informacii a objektivov z druhej ruky.
Odpovědět0  0
bat1 | 15.6.201217:33
Canon není proti Nikonu u amatérských zrcadlovek lepší z fotografického hlediska v ničem. Video mě osobně nezajímá, takže v tomto směru nedokážu jednotlivé značky posoudit. D3100 s 18­-55 nebo 18­-105 je za svou cenu to nejlepší, co lze v základní řadě zrcadlovek dostat, eventuelně lze uvažovat o Pentaxu, který bývá ještě lepší v poměru kvalita­/cena, jen má menší perspektivy do budoucna či z hlediska dokoupení skel z druhé ruky.
Často se setkávám s rozšířeným bludem o tom, že Ca má proti Ni levnější objektivy, což zejména v amatérském segmentu a poměru cena­/výkon není vůbec pravda ;)
Odpovědět1  2
bren123 (12) | 25.5.201213:21
Dobrý den pane Šurkalo,
mohl byste přehled doporučených fotoaparátů doplnit o zrcadlovky­/bezrcadlovky ? ­(nižší, střední a vyšší třídy­)
Bylo by fajn, kdyby se v přehledu objevily i novinky jako např. Sony NEX­-F3 s poznámkou, že ještě nejsou v prodeji
Dále bych grafy vývoje cen jednotlivých fotoaparátů v dané skupině nakonec sloučil do jednoho grafu pro lepší cenové srovnání.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 25.5.201213:38
Bezzrcadlovky tam jsou. Doposud neotestované fotoaparáty nechci do přehledu zařazovat, nebudu přeci doporučovat něco, co nevím jak funguje :­-­) A když už ano, tak po přečtení mnoha recenzí na jiných serverech.

Co se týče zrcadlovek, už jsem se v minulosti zmiňoval, že je přidám, až otestuji většinu z nich. V nižší třídě ještě chybí Nikon D5100 a chtělo by to ještě nějaký Pentax. Celkem to už mám zmapované, takže se v brzké době nejspíš objeví.

Co se týče grafů, jde o grafy poskytované Heurékou.cz, takže tady žádné slučování nepřichází v úvahu.
Odpovědět0  0
bren123 (12) | 25.5.201219:30
Co se týče Nikonu, tak Nikon D5100 určitě není špatná volba a zajímavě vypadá i Nikon D3200. U Pentaxu bych to viděl na K5 a novou K30.
Zajímavá by byla i srovnávací tabulka jednotlivých parametrů u fotoaparátů stejné skupiny.
Odpovědět0  0
JonSnih (370) | 25.5.201220:44
Určite se jsem pro recenzi horké novinky od Pentaxu, K5 se jen doprodává, kdežto K­-30 je, v kombinaci s kompaktními pentaxími fixními objektivy, zajímavou alternativou k CSC.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 25.5.201212:33
Tož dobré, ale...
Žádný z malých třeba Panasoniců micro 4­/3 se sem nevejde?
Nevím, jestli existuje nějaký jiný foťák, který při své skutečně kapsáčo­/kapesní velikosti ­(resp. malosti :­) ­) obzvláště se ­"skládacími­" objektivy dokáže tak kvalitně fotit...? A jejich RAWy přitom nemají milión MB jak u Samsungů, kterých je tu ­"plno­" :­)
Ale to je jen takový postřeh, díky za přehled!
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.