Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - květen 2013

17.5.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde v podstatě není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Canon PowerShot G12 (recenze)


Canon PowerShot G12 je dnes už za cenu okolo 9.000 Kč s DPH, což je příznivá částka, přestože jde už o docela starý přístroj. Nabízí stále ještě kompaktní rozměry a dobré obrazové výsledky. Kvalita snímků je velmi dobrá, objektiv má 5× optický zoom v rozsahu od 28 milimetrů do 140 mm. Světelnost není špatná, ale proti jiným profi kompaktům nejsou hodnoty F2,8-4,5 právě nejlepší.



U modelu G12 je k dispozici hybridní optická stabilizace a HD video (bez optického zoomu). Jako jeden z mála kompaktů má ještě optický hledáček, jeho pokrytí je ale tak maličké, že nemá většího praktického využití. Výhodou je velký výklopný displej, který usnadňuje focení makra a telemakra, to je u fotoaparátu velmi dobré. Potěší i spousta ovládacích prvků. K dispozici je HDR, ale je poněkud nevyužitelné, protože vyžaduje stativ.
 
 

Olympus XZ-1 (recenze)


Profesionální kompakt Olympus XZ-1 se Olympusu opravdu povedl. Používá snímací čip z Panasonicu LX5, díky němuž nabízí docela kvalitní obraz (nicméně kvalit čipu Sony z Canonů G12 a S95 nedosahuje). Objektiv i.Zuiko Digital nabízí vynikající světelnost F1,8-2,5, což je při 4× optickém zoomu vynikající výsledek. Velmi dobré je i makro a telemakro.



Fotoaparát podporuje externí blesky, a to dokonce bezdrátově. Stinnou stránkou je trochu zbytečně silná redukce šumu, která se projevuje rozpatláním obrazu při citlivostech ISO 200 a vyšších. Slušná je rychlost, fotoaparát má i docela dobré ovládání. Potěší i dobré HD video a solidní výdrž na baterii. Nevýhodou je však nelogické ovládání automatické ISO citlivosti i chybějící grip. Cena fotoaprátu je velmi silný argument, v mnoha doprodejových akcích je k dispozici za vynikajících 7000 Kč s DPH!

Většinu negativ by měla vyřešit nová verze XZ-2 s novým 12MPx čipem a Full HD videosekvencemi. Počítejte však s mnohem vyšší cenou začínající na 11,5 tisících korun včetně daně. XZ-1 je tak fotoaparátem pro ty, kteří chtějí co nejlepší fotoaparát za cenu hluboko pod 10 tisíc, naopak XZ-2 je regulérně jeden z nejlepších profi kompaktů za běžné ceny (tedy okolo 11-12 tisíc).
 
 

Nikon Coolpix P7100 (recenze na P7000 / aktualita)


S modelem Coolpix P7000 a jeho nástupcem P7100 se Nikon vrátil do prémiové kategorie profi kompaktů. Nešel cestou vynikající světelnosti, ale většího zoomu. Takový přístroj na trhu opravdu hodně chyběl (druhý nejlepší Canon G12 přeci jen s 5× zoomem až tak univerzální není) a P7100 se tak trochu přibližuje ultrazoomům. Nečekejte tedy vynikající výsledky za horšího světla (byť ty rozhodně nejsou špatné), ale především skutečně vynikající univerzálnost přístroje. Objektiv je s ohledem na rozsah ohnisek neuvěřitelně kvalitní, téměř bez chyb.



Samotný čip je rozhodně povedený a totéž platí o zpracování obrazu, které se kvalitou může téměř srovnávat s trochu staršími zrcadlovkami. Překvapí doslova šílenou nabídkou funkcí, které jsou typické tak možná pro zrcadlovky střední třídy! P7100 se dá dnes sehnat bez větších potíží i za 7500 Kč, což je za takto pokročilý fotoaparát skutečně vynikající cena a zaslouží si i přes svůj pokročilý věk doporučení pro ty, kteří opravdu šetří, přitom chtějí univerzální fotoaparát s kvalitními snímky.
 
 

Canon PowerShot G1 X (recenze)


Canon má v nabídne i dražší profi kompakt PowerShot G1 X. Oproti běžným kompaktům této řady se sice moc nevymyká vzhledem, ale vevnitř je úplně nový. Předně přináší mnohem větší snímací čip s velikostí 18,3×14 mm a rozlišením 14 megapixelů (pixelová hustota stejná s APS-C zrcadlovkami EOS 600D). Díky tomu i novému čipu DIGIC 5 nabízí velmi nízkou hladinu šumu, lepší nastavování expozice i vyvažování bílé.





Vzhledem k velkému čipu ale nelze čekat velký zoom ani přehnanou světelnost. Objektiv má 4× optický zoom v rozsahu od 28 do 112 mm, světelnost nabízí hodnoty F2,8 na širokém a F5,8 na nejdelším ohnisku. Opticky je hodně kvalitní, ale makro režim je značně podprůměrný. Máme zde optický průhledový hledáček, plně výklopný displej, sáňky na blesk a Full HD video. Cena fotoaparátu se nyní pohybuje okolo 15.000 Kč s DPH, což je podobná cena jako za zrcadlovku EOS 600D se základním setovým objektivem 18-55mm. Obojí řešení ale nabízí své pro i proti.
 
 

Sony Cyber-shot RX100 (recenze)


Profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 je v podstatě splněným snem každého majitele zrcadlovky, který chce do kapsy něco kompaktního a přitom bez výrazných kompromisů v kvalitě obrazu. Zatímco doposud se profi kompaktům jen přibližovaly základním zrcadlovkám, RX100 je v podstatě předčí, byť i zde pochopitelně musíte počítat s několika kompromisy. Základem je 1" Exmor CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Dynamický rozsah je na úrovni běžných zrcadlovek, míra šumu je s ohledem na pixelovou hustotu až překvapivě nízká. Když se k tomu připočte i vysoké rozlišení, případný šum se snadno zamaskuje a ve výsledku tak dostáváte detailnější fotografie než u levných DSLR.





To vše je umožněno solidním objektivem Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, který nabídne 3,6× optický zoom v rozsahu 28-100 mm. Díky světelnosti F1,8-4,9 nabízí o 1 až 2 EV lepší světelnost než zrcadlovky se setovým 18-55mm objektivem, což je další důvod toho, proč i za horšího světla fotí překvapivě kvalitně. Bohužel se musíte připravit na nedostatečné makro a trochu slabší výkony objektivu u nižších clon. Full HD video nabízí 1080p50 záznam a spolu s vynikajícím autofokusem a stabilizací se stává jedním z nejkvalitnějších, ne-li nejkvalitnější ve třídě kompaktů. Vysoce nadprůměrný je i LCD displej, expoziční automatika, rychlost přístroje a dobrá je i výdrž na baterie. Cena je v dnešní době 16500 Kč, což je vzhledem k možnostem fotoaparátu opravdu přiměřená cena.
 
 

Fujifilm X10 (recenze)


Velmi zajímavým počinem ve třídě profi kompaktů je Fujifilm FinePix X10. Přináší největší 2/3" EXR CMOS snímač s rozlišením 12 megapixelů. Jak ukazují snímky, míra šumu je opravdu minimální a až překvapivě se blíží CSC fotoaparátům. Své v tom hraje i objektiv Fujinon se 4× optickým zoomem s rozsahem od 28 do 112 milimetrů a výbornou světelností F2,0 až F2,8. Tento kompakt tak zvládne i lehké rozmazávání pozadí téměř na úrovni zrcadlovek se základním setovým objektivem.

EXR čip nabízí klasické režimy EXR HR (vysoké rozlišení), EXR DR (rozšířený dynamický rozsah, 6 MPx) a EXR SN (snížený šum, 6 MPx). Navíc tu najdete průhledový hledáček i LCD displej s vyšším rozlišením 460.000 bodů. Potěší manuální zoomování prstencem, které zároveň i spouští fotoaparát. Nechybí ani sáňky na blesk a podporováno je Full HD video v rozlišení 1920×1080 pixelů se 30 snímky za sekundu. Dnes se už dá vcelku běžně sehnat za 11 tisíc korun, což je příznivá cena. Zajímavou kapesní alternativou může být nový XF1, ten ale ještě neprošel naším testem. Fujifilm dále představil novou verzi X20, která je vybavena 2/3" X-Trans senzorem.
 
 

Nikon Coolpix P7700 (recenze)


Nikon Coolpix P7700 pokračuje v úspěchu předchozích modelů P7000 a P7100 a zejména opravuje největší výtku vztahovanou na světelnost objektivu. Ten nyní nabídne F2,0 až F4,0 při stejném 7× optickém zoomu, je tedy o celé 1 EV světelnější. Díky tomu umožňuje překvapivě dobré hrátky s malou hloubkou ostrosti. Samotný objektiv je poměrně solidní, ve spolupráci s čipem ale nemá rád protisvětlo na širokém ohnisku (ztrácí se zejména tenké větve a podobné věci).





Jinak lze většinu věcí chválit. Snímací čip má přijatelný šum a nastavitelné odšumování. Nechybí solidní polohovatelný LCD displej, 3EV ND filtr + irisová clona v objektivu, radost udělají i videosekvence ve Full HD formátu včetně možnosti pořizovat zpomalené video. Fotoaparát má také solidní výdrž na baterie, zamrzí pak zbytečně obrovské RAWy a celkově trochu pomalejší odezvy. Proti předchozímu měsíci spadla cena o tisícovku na 11.500 Kč s DPH, a to je za opravdu velmi dobrý univerzální fotoaparát také velmi pěkná cena.
 
 

Panasonic Lumix LX7 (recenze)


Panasonic Lumix LX7 nahrazuje starší model LX5 a hlavní změnou je znatelně světelnější objektiv při stejném ohniskovém rozsahu. Světelnost nyní činí výborných F1,4-2,3 místo původních F2,0-3,3. Fotoaparát má velmi kvalitní snímky, objektiv dává nadprůměrně ostré detaily. Stinnou stránkou je vyvažování bílé za horšího počasí, které ladí do hnědozelených odstínů.





Možnosti nastavení expozice jsou širší díky internímu ND filtru, irisová clona ale zůstala zachována. Podporovány jsou Full HD 1080p60 videosekvence i režimy rychlého sekvenčního snímání. Cena přístroje se pohybuje okolo 11 tisíc korun dle toho, jaké k tomu dostanete "bonusy". Výhodou je i intuitivní ovládání a solidní rychlost.
 
 

Canon PowerShot G15 (recenze)


Profi kompakt Canon PowerShot G15 dopadl v našem testu na výbornou, chybiček má opravdu jen velmi málo. Disponuje 12MPx CMOS snímačem s 1/1,7" úhlopříčkou, který zajišťuje přijatelný šum a díky citlivému odšumování i dostatečné množství detailů. Nový čip podporuje také snímání Full HD videa.

Velkým lákadlem bude bezesporu také objektiv. Má stejně jako předchůdce G12 5× optický zoom v rozsahu 28-140 mm, tentokrát se ale zlepšila světelnost o více než 1 EV! Nyní dosahuje vynikajících F1,8 - F2,8. Díky tomu nabídne slušné hrátky s malou hloubkou ostrosti (na poměry kompaktů). Mnohé potěší i zachování průhledového hledáčku. Výborné je vysoce nadprůměrné makro, nabídne dobrou výdrž na baterie, naopak jediným větším negativem je tíhnutí k přepalům, což se ale dá vyřešit snímáním do RAWu nebo technologií i-Contrast (za cenu trochu vyššího šumu). Cena nyní dosahuje 12,5 tisíce Kč včetně DPH.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.