Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - leden 2011

24.1.2011, Milan Šurkala, návod
Dnes začínáme nový cyklus článků, v kterém vám usnadníme výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Samsung WB2000 (recenze)


Samsung se s modelem WB2000 opravdu pochlapil. Má 10MPx CMOS BSI snímač (převzatý z fotoaparátů Sony), díky němuž nabízí velmi slušné hardwarové HDR, rychlé sekvenční snímání s funkcí pre-capture (záznamem snímků ještě před zmáčknutím spouště), k dispozici je i kvalitní Full HD video. Chybí jen aktivní stabilizace jako u fotoaparátů Sony, nicméně obyčejná optická stabilizace také není k zahození. Najdete zde i zpomalené videosekvence.



Velmi zajímavým prvkem je podpora RAW formátu, vyvolávání snímků si tedy můžete udělat svépomocí. Objektiv má 5× optický zoom od velmi širokoúhlých 24 milimetrů, světelnost F2,4 na nejširším ohnisku je rovněž zajímavá (původně měla mít WB2000 světelnost F2,8, tak se nedivte, že snímek výše má ještě starou hodnotu). Fotoaparát nabídne plně manuální ovládání s irisovou clonou. Zajímavé jsou dva ručičkové ukazatele zbývající energie baterie a zaplnění paměťové karty. Kvalita snímků je nadprůměrná, výborný je i AMOLED displej. Při ceně 6000 Kč s DPH jde o vynikající přístroj pro ty, kteří si rádi hrají.
 
 

Canon IXUS 300 HS (recenze)


Modelem IXUS 300 HS dokázal Canon nevídané. Přesvědčil nás, že i kompakt s malým 1/2,3" čipem umí hezky fotit. CMOS BSI snímač Sony (známý z modelů HX5 nebo Samsungu WB2000) dotáhl Canon k dokonalosti. Kvalita obrazu (míra šumu a detailů) na nižší a střední citlivosti je s ohledem na konkurenci doslova fantastická. Dobré výsledky umocňuje objektiv s poměrně malým 3,8× optickým zoomem od širokoúhlých 28 mm, který disponuje světelností F2,0 na nejširším ohnisku! Vedle irisové clony je k dispozici i ND filtr, ale jeho využití si lze vynutit jen za určitých podmínek.



K dispozici jsou vedle automatiky i prioritní režimy clony a času, plný manuál však chybí. HD video je dostatečně kvalitní, k dispozici jsou i zpomalené videosekvence. Trochu zklame horší ergonomie přístroje s neoznačeným ovladačem. Většímu rozšíření tohoto vynikajícího modelu brání jen vyšší cena. 7500 Kč s DPH je docela vysoká částka, ale za ty peníze fotoaparát opravdu stojí.
 
 

Sony Cyber-shot WX5 (recenze)


Cyber-shot WX5 je v mnoha parametrech velmi podobný modelu Samsung WB2000. Oba mají např. objektiv s 5× optickým zoomem v rozsahu od velmi širokoúhlých 24 milimetrů po maximálních 120 mm. Světelnost i zde začíná na velmi dobrých F2,4. Objektiv u Sony ale disponuje pouze ND filtrem, jehož ovládání automatikou je opět trochu nešťastné. Expozici má na starosti pouze automatika, manuálně tu toho moc nenastavíte. Rovněž čip je podobný s modelem WB2000, nicméně WX5 už má jeho novější verzi s 12 megapixely.



Kvalita obrazu je slušná, nicméně nejlepších výsledků dosahuje při multiexpozici (režim iAuto+), kdy je šest snímků sloučeno dohromady a výsledkem jsou překvapivě kvalitní snímky i na opravdu velmi vysoké citlivosti. Na focení za horšího světla je fotoaparát vynikající, pravé noční focení ale nezvládne. Maximální čas 2 sekundy je nedostatečný. Výhodou je velmi kvalitní Full HD video s aktivní optickou stabilizací obrazu. Skvělé je focení panoramat, hardwarové HDR i bleskurychlé sekvenční snímání. V neposlední řadě fotoaparát velmi rychle ostří, stinnou stránkou je horší makro. Při použití blesku na nejširším ohnisku vzniká v rohu nepříjemný stín. Cena v posledních týdnech spadla na velmi příjemných 5500 Kč s DPH.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.