Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - leden 2012

30.1.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Canon IXUS 220 HS (recenze)


Malý stylový kompakt Canon IXUS 220 HS je funkcemi nabitý fotoaparát za příjemnou cenu. Ta činí 4200 Kč s DPH a za tuto částku dostanete 5× optický zoom již od 24 milimetrů (velmi širokoúhlý záběr), 12MPx CMOS BSI snímač s podporou Full HD videa a dokonce zde najdete i dynamickou stabilizaci obrazu!





Kvalita obrazu patří k lehkému nadprůměru. Po stránce čipu je na tom fotoaparát docela dobře, snímky jsou poměrně detailní, i když původních vynikajících výsledků 10MPx CMOS BSI čipu nedosahuje. Objektiv bohužel pozlobí chromatickou aberací. Fotoaparát je velmi tenký, takže se vejde do každé kapsy.
 
 

Canon IXUS 300 HS (recenze)


Modelem IXUS 300 HS dokázal Canon nevídané. Přesvědčil nás, že i kompakt s malým 1/2,3" čipem umí hezky fotit. CMOS BSI snímač Sony (známý z modelů HX5 nebo Samsungu WB2000) dotáhl Canon k dokonalosti. Kvalita obrazu (míra šumu a detailů) na nižší a střední citlivosti je s ohledem na konkurenci doslova fantastická. Dobré výsledky umocňuje objektiv s poměrně malým 3,8× optickým zoomem od širokoúhlých 28 mm, který disponuje světelností F2,0 na nejširším ohnisku! Vedle irisové clony je k dispozici i ND filtr, ale jeho využití si lze vynutit jen za určitých podmínek.



K dispozici jsou vedle automatiky i prioritní režimy clony a času, plný manuál však chybí. HD video je dostatečně kvalitní, k dispozici jsou i zpomalené videosekvence. Trochu zklame horší ergonomie přístroje s neoznačeným ovladačem. Fotoaparát si můžete dopřát za 6000 Kč s DPH. Věřte, že stojí za to. I tento fotoaparát už ale mizí z trhu a není nejsnazší jej sehnat.
 
 

Nikon Coolpix P300 (recenze)


S modelem Coolpix P300 Nikon příjemně překvapil. Fotoaparát to sice není dokonalý, ale jako pohotový a kompaktní zápisník poslouží dokonale. Vejde se do každé kapsy, přitom nabídne 12MPx rozlišení a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností F1,8 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším sice není žádný zázrak, ale stále lepší než u konkurence. Potěší i plně manuální nastavení expozice.





Mezi dobré vlastnosti patří i nadprůměrný LCD displej, velmi účinná stabilizace a dobrá výdrž na baterie. Mezi negativa patří dlouhé zpracování multiexpozičních režimů (HDR je hůře použitelné), a i když má fotoaparát Full HD video, kvůli poněkud lenivějšímu autofokusu nejsou tyto videosekvence tak přesvědčivé jako u konkurence. Zpracování obrazu je občas poněkud agresivní, ale i tak patří k tomu lepšímu. Cena přístroje je nyní velmi příjemných 5500 Kč s DPH. Poměr ceny a výkonu je tak opravdu hodně slušný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.