Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - leden 2013

18.1.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s velkými snímacími čipy a výměnnými objektivy je novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat. Zajímavou možností jsou např. fotoaparáty Olympus, které mají stabilizaci přímo v těle. Výborná kombinace je tak tělo Olympus a např. 20mm F1,7 pancake od Panasonicu, bohužel není to řešení právě levné. Nabídka objektivů pro všechny značky se v brzké době opět rozšíří a chystají se i nové modely. Zajímavé jsou nicméně i některé kompakty s velkými APS-C čipy, ale pevnými nevýměnnými objektivy.


CSC fotoaparáty (tzv. systémové kompakty)


Samsung NX200 (recenze)


Samsung NX200 nahrazuje starší model NX100 a přináší zejména toužebně očekávaný nový čip. Míra šumu byla o něco snížena a zejména při vyšších citlivostech zachovává věrnější barvy. To ale platí o RAWu, protože JPEGy jsou i nadále nekvalitně odšumovány. Jinak jde i nadále o středně velký stylový CSC fotoaparát. Problémem jsou obrovské RAWy, což částečně vyřešil nový firmware (po koupi doporučuji zkontrolovat, případně ihned aktualizovat), ale stále by to mohlo být ještě lepší. Proto je NX200 fotoaparátem pro trpělivější, neboť zápis velkých RAWů si vyžádá nějakou tu sekundu.





U nás bohužel není k dispozici se skládacím objektivem 20-50mm F3,5-5,6, který je podstatně skladnější (tento objektiv je vyhrazen Wi-Fi modelu NX1000). V ČR tedy seženete pouze verzi s objektivem 18-55mm OIS, dual sety jsou už spíše výjimečné. Cena za základní provedení je 12 tisíc korun, občas se najdou již zmíněné dual sety s 50-200mm objektivem za cca 15 tisíc Kč.
 
 

Sony NEX-7 (recenze)


Sony NEX-7 napravuje téměř všechna negativa dosavadních fotoaparátů NEX, a tak se i se svou opravdu velmi vysokou cenou (31 až 33 tisíc Kč za tělo) stává velmi zajímavou nabídkou. Díky podstatně většímu množství tlačítek i trochu větším rozměrům je ergonomie na míle vzdálená tomu, co jsme doposud zažívali u NEXů. I tak je zde sice ještě malý prostor na vylepšení, ale práce s fotoaparátem je mnohem pohodlnější a obrovské možnosti vlastního nastavení chování toto dále vylepšuje.





Sony tu použilo vynikající elektronický hledáček s 2,4 miliony bodů, díky čemuž konečně nemusíte koukat jen na displej (jakkoli sám o sobě velmi dobrý a polohovatelný). Vysoké rozlišení a jeho využitelnost díky živému náhledu všech nastavení překonává i zrcadlovkovou optiku. Fotoaparát má konečně i interní blesk. 24MPx APS-C snímač sice šumí o něco více než 16MPx model v NEX-5N, ale s pořádným sklem může dokázat nevídané věci. Jen škoda, že těch pořádných skel pro NEX je tak málo. Chválit je potřeba i skvělé Full HD video s progresivním 50p záznamem. Sony nedávno představilo NEX-6, který vypadá být vynikajícím mixem mezi NEX-5R a NEX-7. Z NEX-7 přebírá tělo, z NEX-5R vynikající 16MPx čip s fázovým ostřením, viz níže.
 
 

Nikon 1 V1 (recenze)


V době uvedení nám Nikon 1 V1 neudělal radost dosti vysokou cenou, ale to se vše v průběhu času znatelně změnilo s neutuchajícími slevami. Když jsme jej testovali v dubnu tohoto roku, stál se setovým objektivem 19 tisíc korun. Dnes jej se stejným objektivem seženete za 10 tisíc i méně! To značně mění postoj k přístroji, který se tak stává poměrně výhodnou nabídkou. V duálním setu s 10mm pancakem nebo 30-110mm telezoomem pak stojí obvykle okolo 14 tisíc (to už tak moc výhodné není, ale stále dobrá nabídka).





Nečekejte sice obraz kvalitou srovnatelný s tím z APS-C senzorů, nadprůměrný dynamický rozsah nebo podobně, to bohužel malý 1" snímač s rozlišením 10 megapixelů až tak dobře nezvládne. Snímky jsou nicméně i přesto dostatečně kvalitní a fotoaparát si vás získá zejména velmi kvalitními Full HD videosekvencemi, zpomalenými videosekvencemi, opravdu bleskurychlým sekvenčním snímáním s rychlostí až 60 fps(!) a dalšími drobnostmi. Základní setový objektiv 10-30mm navíc zvládá poměrně slušné makro ve srovnání s jinými setovými objektivy. Dobrý je i elektronický hledáček s automatickým přepínáním. Za velmi slušnou cenu je i Nikon 1 J2, nicméně ten je bez hledáčku.
 
 



Olympus OM-D E-M5 (aktualita, recenze na DPreview)


Olympus OM-D E-M5 zatím neprošel naším testem, ohlasy na něj jsou ale velmi pozitivní. Oceňována je zejména velmi soldní konstrukce a stejně jako u NEX-7, i zde se jedná o první CSC značky s integrovaným elektronickým hledáčkem. OLED displej je výklopný, k jistějšímu držení pomáhá lehký grip. Novinkou je také snímač s rozlišením 16 megapixelů, který má podle všeho nižší šum než u 12MPx předchůdců.





Ocenit je třeba novou 5osou mechanickou stabilizaci, která funguje se všemi objektivy. K dispozici je i rychlé sekvenční snímání a vysoká odolnost fotoaparátu vůči nepříznivým podmínkám (voděodolnost, prachuvzdornost). Podporovány jsou i bezdrátové blesky, rozhodně tedy nejde o žádné ořezávátko. Jak je už u nových Olympusů zvykem, i E-M5 má opravdu bleskurychlý autofokus. Potěší i velmi bohatá nabídka objektivů nejen od Olympusu, ale také od Panasonicu. Samotné tělo stojí kolem 26 tisíc Kč, se 14-42mm objektivem jen o pětistovku více a s novým 12-50mm objektivem je pak za 30 tisíc.
 
 

Sony NEX-6 (aktualita / recenze na DPreview)


Sony NEX-6 se nám sice zatím nedostal do rukou, ale recenze na něj jsou veskrze pozitivní a snoubí povedený snímací čip z NEX-5R s fázovým ostření s tělem fotoaparátu NEX-7. Nabízí tak vysokou kvalitu obrazu, nízký šum a nadprůměrný dynamický rozsah, zároveň mu ale nechybí solidní tělo s dobrou ergonomií ovládání.





Fázové ostření s novým 16-50mm objektivem by údajně mělo být velmi rychlé, ale to zatím nemůžeme potvrdit. Fotoaparátu nechybí ani podpora Wi-Fi a 1080p50 videosekvencí. Samotné tělo stojí 21 tisíc Kč, s 16-50mm objektivem si jej pak můžete koupit za 24,5 tisíce Kč s DPH, nově najdete i sety s 16-50mm a 55-210mm zoomem za 31 tisíc Kč.
 
 

Panasonic Lumix G5 (aktualita / recenze na DPreview)


I Lumix G5 je jedním z fotoaparátů, které jsme netestovali, má však několik zajímavých vlastností, kvůli kterým stojí za to o něm uvažovat. Je to jeden z nejlevnějších hledáčkových CSC fotoaparátů na trhu. Fotoaparát slibuje rychlé ostření a nový 16MPx snímač.





V základním setu za 15 tisíc Kč dostanete 14-42mm objektiv, za další 4 tisíce navíc dostanete powerzoom objektiv stejného rozsahu i světelnosti. Zajímavější je volba dual setu 14-42mm s telezoomem 45-150 mm. Může vás potěšit i výklopný displej.
 
 
Kompakty s pevnými objektivy


Fujifilm X100 (recenze)


Nový kompakt Fujifilm X100 se stal doslova hitem. Fujifilm jej nestíhal vyrábět, takový o něj byl zájem. Jak ukázala naše recenze, bylo to skutečně oprávněné. APS-C čip má sice dnes už trochu nižší (ale stále více než dostatečné) rozlišení 12 megapixelů a opravdu velmi nízkou hladinu šumu. I v JPEGu jste schopni dostat velmi kvalitní a detailní výsledky. Kvalitnímu čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad.



Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým. Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také neuvěřitelně stylový design. Fotoaparát byl v některých obchodech zlevněn na 20.000 Kč s DPH. Zamrzí však vysoké množství chyb a nelogičností ve firmwaru (v nové verzi byly některé odstraněny, ale stále ne všechny). Lze se s nimi sžít a vzhledem k mnoha jiným výhodám přístroje mu toto rádi odpustíte. Do tohoto fotoaparátu se člověk přesto zamiluje, není však pro každého. Musí vám vyhovovat jeho zvláštní charakter.

U nás už je dostupný i fotoaparát X-Pro 1, což je CSC varianta tohoto fotoaparátu s vyměnitelnými objektivy. Nový je i 16MPx čip s inovativním uspořádáním pixelů. Cena 44 tisíc Kč je ale opravdu velmi vysoká. O něco levnější by měla být nová X-E1 bez hybridního hledáčku. Za tělo chce Fujifilm 24 tisíc, za set s 18-55mm nebo 35mm F1,4 objektivem pak 33 tisíc. Novinkou je nástupce X100S, který přináší nový X-Trans senzor z modelu X-Pro1.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.