Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - listopad 2011

25.11.2011, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s velkými snímacími čipy a výměnnými objektivy je novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat. Zajímavou možností jsou např. fotoaparáty Olympus, které mají stabilizaci přímo v těle. Výborná kombinace je tak tělo Olympus a např. 20mm F1,7 pancake od Panasonicu, bohužel není to řešení právě levné. Nabídka objektivů pro všechny značky se v brzké době opět rozšíří a chystají se i nové modely. Zajímavé jsou nicméně i některé kompakty s velkými APS-C čipy, ale pevnými nevýměnnými objektivy.


CSC fotoaparáty (tzv. systémové kompakty)


Samsung NX10/NX11 (recenze)


Z modelů Samsung NX s integrovaným hledáčkem je k dispozici NX10 a inovovaná verze NX11. Ty se v zásadě moc neliší, druhý podporuje např. i-Function. Nicméně to podporuje nově i NX10 s nejnovější verzí firmwaru. Dnes můžete sehnat NX10 s 18-55mm objektivem za necelých 8000 Kč s DPH, což je vynikající nabídka za fotoaparát, který obrazovou kvalitou (zejména díky pořádnému objektivu) předčí nejednu low-endovou zrcadlovku za ceny téměř o polovinu vyšší.



NX11 s tímtéž objektivem stojí 11 tisíc, a to vzhledem k téměř nulovým rozdílům opravdu nemá nejmenší smysl. Naopak se nabízí zajímavé sety NX11 s 18-55mm objektivem a k tomu ještě telezoomem 50-200mm nebo 30mm pancakem za cenu 12,5 tisíce. A to je naopak cena opravdu velmi dobrá. I když fotoaparát obsahuje postarší APS-C čip, který vzhledem ke své velikosti na vyšší citlivosti už více šumí, jsou snímky stále vysoce kvalitní, což zlepšují i již zmíněné překvapivě kvalitní objektivy.
 
 

Samsung NX100 (recenze)


Samsung NX100 je "stylovější" variantou modelu NX10. Má tenčí tělo bez hledáčku, což je sice trochu mínus, ale umožnilo to celý fotoaparát udělat kompaktnějším. Starší snímací čip je stejný, tedy při vyšším ISO více šumí, ale ve dne jsou snímky velmi dobré.





Fotoaparát doplňuje nový a velmi kompaktní 20-50mm F3,5-5,6 objektiv, který je sice bez stabilizace, ale spolu s fotoaparátem dělají kompaktní kombinaci, která se vejde i do větší kapsy (zimní bundy). Cena je většinou kolem 9 tisíc korun, což vůbec není špatné. Občas se nabízí nějaká akce (velmi levně třeba 30mm pancake nebo externí blesk, ale těchto nabídek poslední dobou ubývá). Na trhu se nově objevuje dražší NX200 s novým 20MPx čipem. Zatím ale nevíme, jak si nový model povede.
 
 

Olympus E-PL1 (aktualita)


Nabídkou letošního měsíce je jednoznačně výprodejový Olympus E-PL1. Zatímco dodnes byly Micro Four Thirds fotoaparáty Olympusu docela drahým zbožím, s uvedením nové generace klesla cena E-PL1 natolik, že za 7 tisíc korun s DPH nemáte šanci koupit lépe fotící fotoaparát. Byť má starší Live MOS čip, který není zrovna špičkou v otázce šumu, je o několik tříd lepší než v běžných kompaktech za podobnou cenu.





Za 7 tisíc dostanete verzi se základním skládacím 14-42mm objektivem, který má sice malý zoom a tradiční světelnost F3,5-5,6, ale docela slušné optické výsledky amalé rozměry. Když si připlatíte další tři tisíce (tj. výsledná cena 10.000 Kč s DPH), dostanete k tomu i 40-150mm telezoom. Opravdu bezkonkurenční nabídka je ale set E-PL1 s ultrazoomovým objektivem 14-150 mm. Ano, objektiv sice není bezchybný, ale rozměrově tento set jen trochu přesahuje normální ultrazoomy, opticky většinu ultrazoomů překoná, 11× zoom je dostatečný a cena činí 14 tisíc korun! To je prosím méně, než kolik stojí samotný objektiv, kdybyste si jej chtěli kupovat bez fotoaparátu! K dispozici jsou ale poslední kusy, tak si pospěšte!
 
 
Kompakty s pevnými objektivy


Fujifilm X100 (recenze)


Nový kompakt Fujifilm X100 se stal doslova hitem. Fujifilm je nestíhá vyrábět, takový je o něj zájem. Jak ukázala naše recenze, zájem je skutečně oprávněný. APS-C čip má sice dnes už trochu nižší (ale stále více než dostatečné) rozlišení 12 megapixelů a opravdu velmi nízkou hladinu šumu. I v JPEGu jste schopni dostat velmi kvalitní a detailní výsledky. Kvalitnímu čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad.



Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým. Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také neuvěřitelně stylový design. Nevýhodou fotoaparátu je vyšší cena 24.000 Kč s DPH (s ohledem na kvalitu čipu i objektivu a ekvivalentní ceně podobných zrcadlovek nicméně přiměřená) a také vysoké množství chyb a nelogičností ve firmwaru (v nové verzi byly některé odstraněny, ale stále ne všechny). Lze se s nimi sžít a vzhledem k mnoha jiným výhodám přístroje mu toto rádi odpustíte. Do tohoto fotoaparátu se člověk přesto zamiluje, není však pro každého. Musí vám vyhovovat jeho zvláštní charakter.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.