Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - listopad 2013

22.11.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kapesních ultrazoomů je velmi žádaná díky rozměrům kompaktů a schopnostem dosahujícím téměř na pravé ultrazoomy. Bohužel dnes už vyloženou pecku v této třídě nenajdete, výrobci se honí za marketingovými čísly a na fotografické záležitosti tak trochu zapomínají.


Casio EXILIM EX-ZR1000 (recenze na ZR100/aktualita)


Fotoaparáty Casio EXILIM ZR1000 je zajímavým kapesním ultrazoomem, který má ale vedle hodně zajímavých pozitiv i pár negativ a je nutno si pořádně rozmyslet, co je pro vás důležité. Problémem jsou totiž výkony objektivu na delších ohniscích, kde je spousta optických chyb a na nepříliš ostrém obrazu se více projeví odšumování (alespoň toto trápilo starší model ZR100, se kterým ZR1000 sdílí objektiv). Naopak na širších ohniscích dělá fotoaparát často překvapivě ostré a detailní snímky, a to zejména v opravdu vynikajícím HDR režimu.

Hlavní devizou přístroje je ale každopádně sekvenční snímání, které nabídne až 30 fps. Snímat můžete samozřejmě i pomaleji, buffer postačí na 30 snímků. Je možno snímat i před namáčknutím spouště a především není nutno vždy čekat na doukládání snímků jako u předchozích modelů. Zbývá-li v bufferu trochu místa, je možno fotit dále do doby než se opět zaplní. Na focení sportu nenajdete v kategorii kompaktů nic lepšího než tato Casia.

K dispozici je Full HD video i možnost záznamu zpomalených videosekvencí. Ocenit lze i vysoce nadprůměrnou výdrž na baterie a vynikající makro. ZR1000, který je jedním z mála kapesních ultrazoomů s podporou RAWu na trhu, stojí 6000 Kč, což není nejhorší cena.
 
 

Canon PowerShot SX240 HS / SX260 HS (recenze)


PowerShoty SX240 HS a SX260 HS prošly redakčním testem a nedopadly vůbec špatně. To platí i přesto, že mají opravdu rekordně špatnou světelnost objektivu. Hodnoty F3,5 - F6,8 opravdu nenadchnou. Nenadchnou ani optické kvality objektivu se svou výraznou aberací a odlesky. Na druhou stranu fotoaparát i nadále disponuje CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a Canon nešel cestou naprosto nesmyslného zvyšování rozlišení jako např. Sony nebo jako u své stovkové řady SX.

Spolu s novým procesorem DIGIC 5 to zajišťuje příjemně nízkou hladinu šumu a díky poměrně slabému odšumování je fotoaparát schopen zachovat mnohem více detailů ve srovnání s konkurencí. Proto u snímků, kde se neprojeví nekvality objektivu (především v protisvětle, tam je použitelný s velkými obtížemi), nabídne velmi vysokou kvalitu. Potěší Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů. Fotoaparáty nabízí i plně manuální nastavení expozice. Canon dále boduje naprosto neuvěřitelnými cenami. Oba fotoaparáty se dají sehnat za cenu okolo 4500 Kč.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.