Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - listopad 2013

22.11.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
V této kapitole se podíváme nepříliš rozšířenou kategorii kompaktů s velkým senzorem a objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností.


Fujifilm X100/X100S (recenze)


Nový kompakt Fujifilm X100 se stal doslova hitem. Fujifilm jej nestíhal vyrábět, takový o něj byl zájem. Jak ukázala naše recenze, bylo to skutečně oprávněné. APS-C čip má sice dnes už trochu nižší (ale stále více než dostatečné) rozlišení 12 megapixelů a opravdu velmi nízkou hladinu šumu. I v JPEGu jste schopni dostat velmi kvalitní a detailní výsledky. Kvalitnímu čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad.

Fujifilm X100

Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým. Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také neuvěřitelně stylový design. Fotoaparát se dá ve výprodejích sehnat za 20.000 Kč s DPH. Zamrzí však vysoké množství chyb a nelogičností ve firmwaru (v nové verzi byly některé odstraněny, ale stále ne všechny). Lze se s nimi sžít a vzhledem k mnoha jiným výhodám přístroje mu toto rádi odpustíte. Do tohoto fotoaparátu se člověk přesto zamiluje, není však pro každého. Musí vám vyhovovat jeho zvláštní charakter. Nástupce X100S, který přináší nový X-Trans senzor z modelu X-Pro1, stojí 30.000 Kč s DPH.
 
 

Nikon Coolpix A (recenze)


Nikon Coolpix A rozhodně není fotoaparát pro každého, proto naše doporučení nelze brát jako vynikající hodnocení fotoaparátu pro velkou skupinu lidí. Fotoaparát je totiž poměrně drahý (25.000 Kč s DPH) a do značné míry může být nahrazen CSC fotoaparát s pancake objektivy za nižší ceny. Má však některé své velmi cenné body.


Nikon Coolpix A


Objektiv má 28mm ohniskovou vzdálenost a dobrou světelnost F2,8. Komu tedy takový široký úhel záběru vyhovuje, měl by zpozornit. Objektiv totiž kreslí velmi ostře a ve spolupráci s 16MPx APS-C CMOS snímačem s nízkým šumem, velkým dynamickým rozsahem a zejména díky absenci low-pass filtru dokáže Coolpix A v RAWu vykreslit tak neuvěřitelně detailní a ostré fotografie, až připomínají výsledky z čipů Foveon. Bohužel tu najdete neduhy jako je silná vinětace, slabší makro a podobně. Jednoduše řečeno, pokud jste cílová skupina daného fotoaparátu (28mm ohnisková vzdálenost, potřeba detailních snímků), pak pro vás bude Nikon Coolpix A velmi dobrým přístrojem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.