Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - prosinec 2013

19.12.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.

Kompakty střední třídy


Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy.


Canon PowerShot S110 - recenze


PowerShot S110 je dnes jediným kompaktem s 1/1,7" snímačem, který je skutečně kapesní. To je také důvod, proč jej můžeme doporučit. Má přiměřený 5× optický zoom, slušný 12MPx CMOS snímač a podporu RAWů. Díky tomu můžete získat dosti slušné fotografie.


Canon PowerShot S110


Nepotěší sice průběhem světelnosti, ale na širších ohniskových vzdálenostech na tom vůbec není špatně. Zajímavé je i dotykové ovládání na displeji a přehledné menu nabídky. Cena se už od října pohybuje okolo příznivých 7 tisíc korun včetně daně. Pokud chcete něco opravdu kapesního, mnoho lepších fotoaparátů než Canon PowerShot S110 nenajdete. Jen ta automatika je na tom trochu bídně (nastavování expozice a vyvážení bílé za náročnějších podmínek). Canon dále představil nástupce PowerShot S120, který má lehce vylepšenou světelnost a kvalitnější 1080p60 videosekvence.
 
 

Olympus Stylus XZ-10 - recenze


Olympus se svým novým kompaktem Stylus XZ-10 vstoupil do nových vod "profi" kompaktů s 1/2,3" čipem. V poslední době měl trochu podobný pokus (s manuálním ovládáním, dobrou světelností) jen Nikon se svým Coolpixem P300/P310. Olympus však tento koncept dotáhl mnohem dále. Data z 1/2,3" čipu s docela rozumným rozlišením 12 megapixelů je možné ukládat nejen do JPEGu (s nastavitelnou sílou odšumování, doporučuji tu nejnižší možnou), ale i do RAWu se slušným dynamickým rozsahem.


Olympus Stylus XZ-10


Objektiv potěší 5× optickým zoomem a vynikající světelností F1,8-2,7. K dispozici je irisová clona i ND filtr, velmi dobré makro. Ovládání je rychlé, snadné, máte tu Full HD videa i ta zpomalená (120 fps v HD), potěší dotykový displej a překvapí i možnost řízení bezdrátových blesků. Z negativních stránek můžeme zmínit slabší optické výkony u širokoúhlých fotografií, zejména výraznou chromatickou aberaci. Fotoaparát se dá sehnat za vynikající cenu okolo 6000 Kč s DPH (o tisíc Kč levněji než v říjnu).
 
 

Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou velmi oblíbené outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád.


Olympus Stylus TG-2 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakty Olympus Tough TG-1 iHS, na trhu je nyní jeho aktualizovaná varianta Stylus Tough TG-2. Jedná se o nejodolnější kompaktní fotoaparát na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2 metrů a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů. Bohužel přijatelný šum snímače je zbytečně silně potlačován a snímky vykazují silné známky odšumování, a tedy i rozmazanou kresbu. To je sice běžné nejen v této třídě kompaktů, u TG-1 je to ale ještě o něco silnější. Potěší však rozumné HDR nebo rychlé sekvenční snímání.


Olympus Stylus TG-2


Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné. Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování) rozhodně stojí za to. Jeho cena v dnešní době činí 8 tisíc korun včetně DPH.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.