Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - prosinec 2013

19.12.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s velkými snímacími čipy a výměnnými objektivy je relativně novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat, což platí zejména o Japonsku. Zajímavé jsou i některé nové APS-C kompakty s napevno zabudovanými objektivy.


Sony NEX-7 - recenze


Sony NEX-7 je vlajkovou lodí fotoaparátů NEX a dnes je i za podstatně příznivější cenu. Tělo je k dispozici za 25 tisíc, s 18-55mm objektivem pak za 27 tisíc. Zde bych upozornil na akci, kdy dostanete zdarma ještě 16-50mm powerzoom objektiv. Díky podstatně většímu množství tlačítek i trochu větším rozměrům je ergonomie na míle vzdálená tomu, co jsme doposud zažívali u NEXů. I tak je zde sice ještě malý prostor na vylepšení, ale práce s fotoaparátem je mnohem pohodlnější a obrovské možnosti vlastního nastavení chování toto dále vylepšuje.


Sony NEX-7


Sony tu použilo vynikající elektronický hledáček s 2,4 miliony bodů, díky čemuž konečně nemusíte koukat jen na displej (jakkoli sám o sobě velmi dobrý a polohovatelný). Vysoké rozlišení a jeho využitelnost díky živému náhledu všech nastavení překonává i zrcadlovkovou optiku. Fotoaparát má konečně i interní blesk. 24MPx APS-C snímač sice šumí o něco více než 16MPx model v NEX-5N, ale s pořádným sklem může dokázat nevídané věci. Jen škoda, že těch pořádných skel pro NEX je tak málo. Chválit je potřeba i skvělé Full HD video s progresivním 50p záznamem.

Sony prodává i levnější model NEX-6, který je zajímavým mixem mezi řadou NEX-5T a NEX-7. Z NEX-7 přebírá tělo, z NEX-5T vynikající 16MPx čip s fázovým ostřením, viz níže. Pokud tedy nepotřebujete tak vysoké rozlišení a více chcete fotit i za horšího světla, sáhněte raději po levnějším modelu.
 
 

Nikon 1 V1 - recenze


V době uvedení nám Nikon 1 V1 neudělal radost dosti vysokou cenou, ale to se vše v průběhu času znatelně změnilo s neutuchajícími slevami. Když jsme jej testovali v dubnu minulého roku, stál se setovým objektivem 19 tisíc korun. Dnes jej se stejným objektivem seženete bez potíží za 7 tisíc Kč, což ostatně platí i o setu s 10mm pancakem. To značně změnilo postoj k přístroji, který se tak postupem času stal velmi výhodnou nabídkou. Nyní se už vyprodává.


Nikon 1 V1


Nečekejte sice obraz kvalitou srovnatelný s tím z APS-C senzorů, nadprůměrný dynamický rozsah nebo podobně, to bohužel malý 1" snímač s rozlišením 10 megapixelů až tak dobře nezvládne. Snímky jsou nicméně i přesto dostatečně kvalitní a fotoaparát si vás získá zejména velmi kvalitními Full HD videosekvencemi, zpomalenými videosekvencemi, opravdu bleskurychlým sekvenčním snímáním s rychlostí až 60 fps(!) a dalšími drobnostmi. Základní setový objektiv 10-30mm navíc zvládá poměrně slušné makro ve srovnání s jinými setovými objektivy. Dobrý je i elektronický hledáček s automatickým přepínáním.
 
 

Samsung NX1000 - recenze


CSC fotoaparát Samsung NX1000 rozhodně není pro každého, má spoustu špatných vlastností, ale také některé vynikající, pro které může být velmi ceněným artiklem. Začneme pozitivně a tady stačí jedno slůvko "objektiv". Setový 20-50mm objektiv má sice malý 2,5× optický zoom, strandardní světelnost, chybí mu optická stabilizace a jeho zpracování není příliš dobré, ale všechno tohle vynahrazuje optickými vlastnostmi, kde si dovolím tvrdit, že v celém ohniskovém rozsahu nabídne optické výkony pevných objektivů. Na zoomovací objektiv kreslí velmi ostře prakticky v celé ploše obrazu a téměř netrpí na žádné optické vady.


Samsung NX1000


Bohužel za horšího světla se projeví špatná světelnost a absence stabilizace, tady pak (pokud nemáte stativ) bude skoro každý profi kompakt o něco lepší. Toto je prostě nepřekonatelná dvojka do dobrého světla (co se týče detailů, barev i slušného dynamického rozsahu v RAWu). Musíte však počítat s poněkud pomalejším ovládáním přístroje, horší ergonomií a velmi pomalým zápisem RAWů na kartu. NX1000 už můžete sehnat jen v několika málo obchodech za 7 tisíc Kč Novější model NX2000 lze se stejným objektivem koupit za 10 tisíc Kč. Zde dostanete Wi-Fi, obrovský dotykový displej, ale bohužel s tím i mnohem méně ovládacích tlačítek.
 
 

Olympus OM-D E-M5 - recenze


Olympus OM-D E-M5 prošel naším testem a opravdu nás nadchnul. Oceňujeme zejména velmi soldní konstrukci a stejně jako u NEX-7, i zde se jedná o první CSC značky s integrovaným elektronickým hledáčkem. OLED displej je výklopný, k jistějšímu držení pomáhá lehký grip. Novinkou je také snímač s rozlišením 16 megapixelů, který má výrazně nižší šum než u 12MPx předchůdců. Ani dynamický rozsah není vůbec špatný. Slabší jsou ale Full HD videosekvence, autofokus by mohl být trochu jemnější a s nynější verzí firmwaru dochází k nepříjemným jasovým skokům v obraze nemluvě o zvláštních digitálních artefaktech v AVCHD.


Olympus OM-D E-M5


Ocenit je třeba novou 5osou mechanickou stabilizaci, která funguje se všemi objektivy a je opravdu hodně účinná. K dispozici je i rychlé sekvenční snímání a vysoká odolnost fotoaparátu vůči nepříznivým podmínkám (voděodolnost, prachuvzdornost). Podporovány jsou i bezdrátové blesky, rozhodně tedy nejde o žádné ořezávátko. Jak je už u nových Olympusů zvykem, i E-M5 má opravdu bleskurychlý autofokus. Potěší i velmi bohatá nabídka objektivů nejen od Olympusu, ale také od Panasonicu. Samotné tělo tak stojí 23 tisíc Kč, se 14-42mm objektivem pak 25,5 tisíc a s novým 12-50mm objektivem, který má vynikající makro, je pak za 28 tisíc. Zde pozor, lze narazit na nabídky, které za tuto částku navíc přibalí i vynikající objektiv M.Zuiko Digital 45mm F1,8, což je výborná koupě! Olympus nedávno představil i pokročilejší variantu OM-D E-M1, ta je ale výrazně dražší (skoro dvakrát tolik).
 
 

Sony NEX-6 - recenze


Sony NEX-6 kombinuje povedený snímací čip z NEX-5R s fázovým ostřením s tělem fotoaparátu NEX-7 (s několika málo rozdílnými detaily). Nabízí tak vysokou kvalitu obrazu, nízký šum a nadprůměrný dynamický rozsah, zároveň mu ale nechybí solidní tělo s docela dobrou ergonomií ovládání a vynikajícím elektronckým hledáčkem. Samozřejmostí je už tradičně velmi rychlé sekvenční snímání, solidní HDR a Sweep Panorama.


Sony NEX-6


Fázové ostření s novým 16-50mm objektivem sice mělo být velmi rychlé, ale to se týká spíše průběžného ostření se sledováním objektů. V běžných podmínkách není o nic rychlejší a navíc při makru trpí na back focus. Fotoaparátu nechybí ani podpora Wi-Fi a 1080p50 videosekvencí. S 16-50mm objektivem si jej můžete koupit za 21,5 tisíce Kč s DPH, najdete i sety s 16-50mm a 55-210mm zoomem za 28 tisíc Kč.
 
 

Samsung NX20 - recenze


CSC fotoaparát Samsung NX20 dlouhou dobu trpěl na dost vysokou cenu. Nyní ale včetně setového objektivu 18-55mm F3,5-5,6 OIS činí pouhých 11 tisíc Kč včetně daně. NX20 se tak zařadila k nejlevnějším hledáčkovým CSC fotoaparátům na trhu, přitom ale rozhodně není funkčně o nic ochuzena.


Samsung NX20


Má dva výraznější problémy, a to velké RAWy, které se pomalu ukládají a nepříliš kvalitní JPEG engine. Pokud ale fotíte do RAWu (a chvilku si počkáte na jejich uložení), dokážete z 20MPx APS-C snímače vytřískat velmi kvalitní snímky (šum spíše průměrný, dynamický rozsah nadprůměrný). To umocňují i poměrně kvalitní objektivy, včetně 18-55mm seťáku. Najdete tu vcelku slušné Full HD videosekvence, expoziční časy až 1/8000 sekundy, výborný hledáček. Občas je k sehnání i verze s tabletem Galaxy Tab (zpravidla ale mnohem dráž).

Můžete pohledat duální sety doplněné o 30mm F2 pancake objektiv. Pozor na rozdíl cen, ty jsou u různých prodejců více než různorodé, tak ať naopak nepřeplatíte. Samotný objektiv se dnes totiž dá sehnat za vynikající 4000 Kč.
 
 

Panasonic Lumix GH3 - recenze


Lumix GH3 je nejdražším, ale také nejlepším fotoaparátem systému Micro Four Thirds. Tento fotoaparát chce být plnohodnotným fotoaparátem od fotografických výkonů, přes výbavu až po ergonomii, a tak má klasickou velikost těla, jakou známe z APS-C přístrojů. Je tedy větší a těžší, tělo nabídne základní voděodolnost. Uvnitř najdete 16MPx 4/3" Live MOS snímač, který je vzhledem ke své velikosti a rozlišení opravdu více než slušný a snese srovnání i s běžnými APS-C snímači (na ty nejlepší ale logicky nemá).


Panasonic Lumix GH3


Zejména v RAWu dokážete dostat velmi dobré snímky, potěší bleskurychlé ostření, vysoká rychlost přístroje, snadná ovladatelnost. Naprosto vynikající jsou Full HD videosekvence díky kvalitě i bohatým možnostem nastavení. Jen pro záznam tu najdete tři různé formáty v mnoha snímkovacích frekvencích, je možné nastavovat expozici, použít externí mikrofon, záznam All-Intra a mnoho dalšího. Lumix GH3 snadno zastoupí i profesionální videokameru. Ostatně i to je důvod, proč je jeho cena tak vysoká. V neposlední řadě tu najdete elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením (ale malou úhlopříčkou), polohovatelný displej, bohaté možnosti nastavení expozice a bracketingů. S fotoaparátem si opravdu vyhrajete. Stinnými stránkami jsou snad jen silné odšumování (lze potlačit nebo fotit do RAWu) a náchylnost k přepalům v JPEGu.

Za tělo nyní zaplatíte okolo 26-27 tisíc Kč, se 14-140mm objektivem se pak dostanete na 42-45 tisíc. K dispozici jsou i sety s 12-35mm (53-55 tisíc) nebo 12-35mm a 35-100mm objektivy (82 tisíc Kč). To už jsou ceny dost vysoké, ale na druhou stranu je nutné přiznat, že zejména v setu se 14-140mm objektivem také dostanete odpovídající výkon.
 
 

Fujifilm X-E1 - recenze


Poněkud netradčiním CSC fotoaparátem je Fujifilm X-E1. Ten vzal pojem "retro" opravdu doslova, netýká se tak jen vzhledu, ale i ovládání. Expoziční čas volíte kolečkem, clonu na objektivu. Vzdal se jakýchkoli scénických režimů a snaží se více hrát na manuální i stylovou notu. Velkou pochvalu si zaslouží 16MPx X-Trans snímač s velmi dobrými obrazovými výsledky co do šumu i dynamického rozsahu. Jen počítejte s tím, že už i RAWy prošly odšumováním.


Fujifilm X-E1


Vynikající je i elektronický hledáček. Počítejte však i s některými neduhy. Fotoaparát pořád něco restartuje (náhled obrazu po uložení RAWu při použití pomalých paměťových karet, zaostření objektivu po vstupu do režimu prohlížení,....), videosekvence bohužel nepatří k těm nejkvalitnějším. Naopak ocenit je třeba některé setové objektivy, zejména s vynikajícím 35mm F1,4 objektivem fotoaparát opravdu září. Oproti listopadu se v nabídce objevilo samotné tělo za 19 tisíc, ostatní sety významně zlevnily. Např. s 18-55mm F2,8-4,0 zoomem jste na 27 tisících Kč (v listopadu 33 tisíc), totéž se týká setu s 35mm F1,4 objektivem. Když uvážíte, že jen 35mm F1,4 objektiv pro konkurenční DSLR stojí okolo 40 tisíc, pak jde skutečně o dost levný fotoaparát. Novinkou je model X-E2 s hybridním autofokusem, tam si ale připravte o 8 tisíc Kč více.
 
 

Panasonic Lumix G6 - recenze


Lumix G6 je nástupcem modelu Lumix G5, přináší ale mnoho užitečných věcí navíc a docela dost se blíží téměř dvakrát tak dražšímu modelu Lumix GH3. Zapracovalo se zejména na videosekvencích, takže tu najdete progresivní Full HD video 1080p60, podporu externího mikrofonu, time-lapse záznamu, stop-animation videa a mnoho dalšího. Např. si tu našla cestu i Wi-Fi a dotykový plně otočný displej nemluvě o velmi bohatých možnostech konfigurace ovládání.


Panasonic Lumix G6


Fotoaparát dále podporuje bezdrátové blesky, je velmi rychlý, má i velký elektronický OLED hledáček. Nevýhodou je však proti modelu GH3 použití staršího snímače (z modelu GH2), který o něco více šumí a především jeho omezený dynamický rozsah ve světlech moc nepotěší. Další nevýhodou je nízká výdrž na baterie a trochu zvláštní podání zelené barvy v JPEGu, což je ale typický problém většiny fotoaparátů značky Panasonic. Tělo je k dispozici za 15 tisíc, na set se základním 14-42mm objektivem si připravte 18 tisíc. Set s powerzoomem 14-42mm vás vyjde na 22-23 tisíc a duální set 14-42 mm + 45-150mm pak na 23 tisíc. S ultrazoomovým objektivem 14-140mm pak stojí 28 tisíc Kč.
 
 

Panasonic Lumix GX7 - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GX7 nás v recenzi více než jen potěšil. Jeho 16MPx MOS snímač nabízí velmi dobrou kvalitu obrazu a nadprůměrné FullHD videosekvence dokonce při 50 progresivních snímcích za sekundu. A zde se objevuje v podstatě jen jediný problém přístroje, a to absence zdířky pro externí mikrofon (ten interní není moc kvalitní). Potěší velmi dobrá rychlost přístroje, solidní ergonomie a polohovatelný elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením.





Lumix GX7 je vybaven mechanickou stabilizací, díky čemuž může stabilizovat jakýkoli objektiv, účinek stabilizace ale není moc vysoký (každopádně lepší než nic a objektivy s optickou stabilizací použijí svou stabilizaci). Chválím také velmi vysokou citlivost ostření při špatném světle, možnost použití elektronické závěrky s naprosto tichým chodem, bezdrátové připojení Wi-Fi a mnoho dalších vymožeností. Tělo přístroje stojí 26 tisíc, se základním objektivem 14-42mm je pak za 28 tisíc a s výborným 20mm F1,7 pancakem pak 31 tisíc.
 
 



Olympus PEN E-PL3 (recenze na DPreview)


Olympus PEN E-PL3 se dostal do našeho přehledu díky velmi výhodným výprodejovým akcím, které jsou u Olympusu typické. Fotoaparát sice neprošel naším testem, ale testovali jsme sesterský model PEN E-P3 se 14-42mm II R objektivem, takže ohledně kvality snímků by neměly být žádné rozdíly. Samotný objektiv je nadprůměrný "seťák" s velmi dobrou kresbou, trochu jej trápí chromatická aberace na širších úhlech záběru, ale jinak jde o slušný kus "skla". Horší je to s čipem, tam 4/3" 12MPx senzor nestačí držet krok s dnešním standardem a fotoaparát se dobře cítí spíše za dobrého světla.


Olympus PEN E-PL3


Každopádně se nyní dostaneme k cenám fotoaparátu. Se základním 14-42mm objektivem jej lze sehnat za vynikajících 7000 Kč s DPH (proti listopadu o 500 Kč méně). S objektivem 12-50mm jste na 12 tisících korun (samotný tento objektiv stojí 10 tisíc, fotoaparát dostáváte téměř zdarma). Set 14-42mm + 40-150mm telezoomem vás vyjde na vynikajících 11 tisíc korun a set s ultrazoomovým 14-150mm objektivem pak 11 tisíc (jen tento objektiv sám o sobě stojí 15 tisíc, za fotoaparát navíc vám Olympus vlastně ještě doplatí čtyři tisíce korun!!!). Jednoduše řečeno, koupě E-PL3 je vynikající způsob, jak se dostat k objektivům pro Micro Four Thirds a skoro "zdarma" (někdy i více než zdarma) k tomu dostat i poměrně slušný fotoaparát.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.