Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - říjen 2013

18.10.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s velkými snímacími čipy a výměnnými objektivy je relativně novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat, což platí zejména o Japonsku. Zajímavé jsou i některé nové APS-C kompakty s napevno zabudovanými objektivy.


CSC fotoaparáty (tzv. systémové kompakty)


Samsung NX210 (recenze na NX200)


Samsung NX200 nahradil starší model NX100 a přinesl zejména toužebně očekávaný nový čip, NX210 je pak jeho lehce upraveným nástupcem (s Wi-Fi připojením). Míra šumu byla o něco snížena a zejména při vyšších citlivostech zachovává věrnější barvy. To ale platí o RAWu, protože JPEGy jsou i nadále nekvalitně odšumovány. Jinak jde i nadále o středně velký stylový CSC fotoaparát. Problémem jsou obrovské RAWy, což částečně vyřešil nový firmware (po koupi doporučuji zkontrolovat, případně ihned aktualizovat), ale stále by to mohlo být ještě lepší. Proto je NX200 fotoaparátem pro trpělivější, neboť zápis velkých RAWů si vyžádá nějakou tu sekundu.


Samsung NX210


U nás bohužel není k dispozici se skládacím objektivem 20-50mm F3,5-5,6, který je podstatně skladnější (tento objektiv je vyhrazen Wi-Fi modelu NX1000). V ČR tedy seženete pouze verzi s objektivem 18-55mm OIS, dual sety jsou už spíše výjimečné. Cena je zhruba okolo 10 tisíc (NX210 s Wi-Fi a 18-55mm objektivem), na trhu je ale obrovský rozptyl cen a občas jej najdete i kolem 8 tisíc.
 
 

Sony NEX-7 (recenze)


Sony NEX-7 je vlajkovou lodí fotoaparátů NEX a dnes je i za podstatně příznivější cenu. Tělo je k dispozici za 25 tisíc, s 18-55mm objektivem pak za 27 tisíc (sleva 3 tisíce proti předchozímu měsíci). Díky podstatně většímu množství tlačítek i trochu větším rozměrům je ergonomie na míle vzdálená tomu, co jsme doposud zažívali u NEXů. I tak je zde sice ještě malý prostor na vylepšení, ale práce s fotoaparátem je mnohem pohodlnější a obrovské možnosti vlastního nastavení chování toto dále vylepšuje.


Sony NEX-7


Sony tu použilo vynikající elektronický hledáček s 2,4 miliony bodů, díky čemuž konečně nemusíte koukat jen na displej (jakkoli sám o sobě velmi dobrý a polohovatelný). Vysoké rozlišení a jeho využitelnost díky živému náhledu všech nastavení překonává i zrcadlovkovou optiku. Fotoaparát má konečně i interní blesk. 24MPx APS-C snímač sice šumí o něco více než 16MPx model v NEX-5N, ale s pořádným sklem může dokázat nevídané věci. Jen škoda, že těch pořádných skel pro NEX je tak málo. Chválit je potřeba i skvělé Full HD video s progresivním 50p záznamem.

Sony prodává i levnější model NEX-6, který je zajímavým mixem mezi NEX-5R a NEX-7. Z NEX-7 přebírá tělo, z NEX-5R vynikající 16MPx čip s fázovým ostřením, viz níže. Pokud tedy nepotřebujete tak vysoké rozlišení a více chcete fotit i za horšího světla, sáhněte raději po levnějším modelu.
 
 

Nikon 1 V1 (recenze)


V době uvedení nám Nikon 1 V1 neudělal radost dosti vysokou cenou, ale to se vše v průběhu času znatelně změnilo s neutuchajícími slevami. Když jsme jej testovali v dubnu minulého roku, stál se setovým objektivem 19 tisíc korun. Dnes jej se stejným objektivem seženete bez potíží za 6,5 až 7 tisíc Kč, což ostatně platí i o setu s 10mm pancakem. To značně mění postoj k přístroji, který se tak stává velmi výhodnou nabídkou. Duální sety se dají sehnat za 10 tisíc, někdy i levněji.


Nikon 1 V1


Nečekejte sice obraz kvalitou srovnatelný s tím z APS-C senzorů, nadprůměrný dynamický rozsah nebo podobně, to bohužel malý 1" snímač s rozlišením 10 megapixelů až tak dobře nezvládne. Snímky jsou nicméně i přesto dostatečně kvalitní a fotoaparát si vás získá zejména velmi kvalitními Full HD videosekvencemi, zpomalenými videosekvencemi, opravdu bleskurychlým sekvenčním snímáním s rychlostí až 60 fps(!) a dalšími drobnostmi. Základní setový objektiv 10-30mm navíc zvládá poměrně slušné makro ve srovnání s jinými setovými objektivy. Dobrý je i elektronický hledáček s automatickým přepínáním. Bezhledáčkovým variantám bych se nyní vyhnul, zpravidla nejsou o nic levnější.
 
 

Samsung NX1000 (recenze)


CSC fotoaparát Samsung NX1000 rozhodně není pro každého, má spoustu špatných vlastností, ale také některé vynikající, pro které může být velmi ceněným artiklem. Začneme pozitivně a tady stačí jedno slůvko "objektiv". Setový 20-50mm objektiv má sice malý 2,5× optický zoom, strandardní světelnost, chybí mu optická stabilizace a jeho zpracování není příliš dobré, ale všechno tohle vynahrazuje optickými vlastnostmi, kde si dovolím tvrdit, že v celém ohniskovém rozsahu nabídne optické výkony pevných objektivů. Na zoomovací objektiv kreslí velmi ostře prakticky v celé ploše obrazu a téměř netrpí na žádné optické vady.


Samsung NX1000


Bohužel za horšího světla se projeví špatná světelnost a absence stabilizace, tady pak (pokud nemáte stativ) bude skoro každý profi kompakt o něco lepší. Toto je prostě nepřekonatelná dvojka do dobrého světla (co se týče detailů, barev i slušného dynamického rozsahu v RAWu). Musíte však počítat s poněkud pomalejším ovládáním přístroje, horší ergonomií a velmi pomalým zápisem RAWů na kartu. Obecně se dá říci, že za 8 tisíc korun lze sehnat NX1000 s 20-50mm objektivem, malým externím bleskem, občas i levněji. Jedná se ale už o doprodej.
 
 

Olympus OM-D E-M5 (recenze)


Olympus OM-D E-M5 prošel naším testem a opravdu nás nadchnul. Oceňujeme zejména velmi soldní konstrukci a stejně jako u NEX-7, i zde se jedná o první CSC značky s integrovaným elektronickým hledáčkem. OLED displej je výklopný, k jistějšímu držení pomáhá lehký grip. Novinkou je také snímač s rozlišením 16 megapixelů, který má výrazně nižší šum než u 12MPx předchůdců. Ani dynamický rozsah není vůbec špatný. Slabší jsou ale Full HD videosekvence, autofokus by mohl být trochu jemnější a s nynější verzí firmwaru dochází k nepříjemným jasovým skokům v obraze nemluvě o zvláštních digitálních artefaktech v AVCHD.


Olympus OM-D E-M5


Ocenit je třeba novou 5osou mechanickou stabilizaci, která funguje se všemi objektivy a je opravdu hodně účinná. K dispozici je i rychlé sekvenční snímání a vysoká odolnost fotoaparátu vůči nepříznivým podmínkám (voděodolnost, prachuvzdornost). Podporovány jsou i bezdrátové blesky, rozhodně tedy nejde o žádné ořezávátko. Jak je už u nových Olympusů zvykem, i E-M5 má opravdu bleskurychlý autofokus. Potěší i velmi bohatá nabídka objektivů nejen od Olympusu, ale také od Panasonicu. Samotné tělo tak stojí 23 tisíc Kč, se 14-42mm objektivem pak 25,5 tisíc a s novým 12-50mm objektivem, který má vynikající makro, je pak za 28 tisíc. Olympus nedávno představil i pokročilejší variantu OM-D E-M1, ta je ale výrazně dražší (skoro dvakrát tolik).
 
 

Sony NEX-6 (recenze)


Sony NEX-6 kombinuje povedený snímací čip z NEX-5R s fázovým ostřením s tělem fotoaparátu NEX-7 (s několika málo rozdílnými detaily). Nabízí tak vysokou kvalitu obrazu, nízký šum a nadprůměrný dynamický rozsah, zároveň mu ale nechybí solidní tělo s docela dobrou ergonomií ovládání a vynikajícím elektronckým hledáčkem. Samozřejmostí je už tradičně velmi rychlé sekvenční snímání, solidní HDR a Sweep Panorama.


Sony NEX-6


Fázové ostření s novým 16-50mm objektivem sice mělo být velmi rychlé, ale to se týká spíše průběžného ostření se sledováním objektů. V běžných podmínkách není o nic rychlejší a navíc při makru trpí na back focus. Fotoaparátu nechybí ani podpora Wi-Fi a 1080p50 videosekvencí. S 16-50mm objektivem si jej můžete koupit za 21,5 tisíce Kč s DPH (-3000 Kč proti září), nově najdete i sety s 16-50mm a 55-210mm zoomem za 28 tisíc Kč (také -3000 Kč proti září).
 
 

Samsung NX20 (recenze)


CSC fotoaparát Samsung NX20 dlouhou dobu trpěl na dost vysokou cenu. Ta se ale před čtvrt rokem dramaticky snížila na pouhých 12 tisíc korun včetně setového objektivu 18-55mm F3,5-5,6 OIS. NX20 se tak zařadila k nejlevnějším hledáčkovým CSC fotoaparátům na trhu, přitom ale rozhodně není funkčně o nic ochuzena.


Samsung NX20


Má dva výraznější problémy, a to velké RAWy, které se pomalu ukládají a nepříliš kvalitní JPEG engine. Pokud ale fotíte do RAWu (a chvilku si počkáte na jejich uložení), dokážete z 20MPx APS-C snímače vytřískat velmi kvalitní snímky (šum spíše průměrný, dynamický rozsah nadprůměrný). To umocňují i poměrně kvalitní objektivy, včetně 18-55mm seťáku. Najdete tu vcelku slušné Full HD videosekvence, expoziční časy až 1/8000 sekundy, výborný hledáček. Občas je k sehnání i verze s tabletem Galaxy Tab (zpravidla ale mnohem dráž).

Můžete pohledat duální sety doplněné o 30mm F2 pancake objektiv. Pozor na rozdíl cen, ty jsou u různých prodejců více než různorodé, tak ať naopak nepřeplatíte. Samotný objektiv se dnes totiž dá sehnat za vynikající 4000 Kč.
 
 

Panasonic Lumix GH3 (recenze)


Lumix GH3 je nejdražším, ale také nejlepším fotoaparátem systému Micro Four Thirds. Tento fotoaparát chce být plnohodnotným fotoaparátem od fotografických výkonů, přes výbavu až po ergonomii, a tak má klasickou velikost těla, jakou známe z APS-C přístrojů. Je tedy větší a těžší, tělo nabídne základní voděodolnost. Uvnitř najdete 16MPx 4/3" Live MOS snímač, který je vzhledem ke své velikosti a rozlišení opravdu více než slušný a snese srovnání i s běžnými APS-C snímači (na ty nejlepší ale logicky nemá).


Panasonic Lumix GH3


Zejména v RAWu dokážete dostat velmi dobré snímky, potěší bleskurychlé ostření, vysoká rychlost přístroje, snadná ovladatelnost. Naprosto vynikající jsou Full HD videosekvence díky kvalitě i bohatým možnostem nastavení. Jen pro záznam tu najdete tři různé formáty v mnoha snímkovacích frekvencích, je možné nastavovat expozici, použít externí mikrofon, záznam All-Intra a mnoho dalšího. Lumix GH3 snadno zastoupí i profesionální videokameru. Ostatně i to je důvod, proč je jeho cena tak vysoká. V neposlední řadě tu najdete elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením (ale malou úhlopříčkou), polohovatelný displej, bohaté možnosti nastavení expozice a bracketingů. S fotoaparátem si opravdu vyhrajete. Stinnými stránkami jsou snad jen silné odšumování (lze potlačit nebo fotit do RAWu) a náchylnost k přepalům v JPEGu.

Za tělo nyní zaplatíte okolo 26-27 tisíc Kč, se 14-140mm objektivem se pak dostanete na 42-45 tisíc. K dispozici jsou i sety s 12-35mm (53-55 tisíc) nebo 12-35mm a 35-100mm objektivy (82 tisíc Kč). To už jsou ceny dost vysoké, ale na druhou stranu je nutné přiznat, že zejména v setu se 14-140mm objektivem také dostanete odpovídající výkon.
 
 

Fujifilm X-E1 (recenze)


Poněkud netradčiním CSC fotoaparátem je Fujifilm X-E1. Ten vzal pojem "retro" opravdu doslova, netýká se tak jen vzhledu, ale i ovládání. Expoziční čas volíte kolečkem, clonu na objektivu. Vzdal se jakýchkoli scénických režimů a snaží se více hrát na manuální i stylovou notu. Velkou pochvalu si zaslouží 16MPx X-Trans snímač s velmi dobrými obrazovými výsledky co do šumu i dynamického rozsahu. Jen počítejte s tím, že už i RAWy prošly odšumováním.


Fujifilm X-E1


Vynikající je i elektronický hledáček. Počítejte však i s některými neduhy. Fotoaparát pořád něco restartuje (náhled obrazu po uložení RAWu při použití pomalých paměťových karet, zaostření objektivu po vstupu do režimu prohlížení,....), videosekvence bohužel nepatří k těm nejkvalitnějším. Naopak ocenit je třeba některé setové objektivy, zejména s vynikajícím 35mm F1,4 objektivem fotoaparát opravdu září. Cena setu 33 tisíc Kč může vypadat jako dost vysoká, ale když uvážíte, že jen 35mm F1,4 objektiv pro konkurenční DSLR stojí okolo 40 tisíc, pak to vůbec nevypadá tak zle.
 
 

Panasonic Lumix G6 (recenze)


Lumix G6 je nástupcem modelu Lumix G5, přináší ale mnoho užitečných věcí navíc a docela dost se blíží téměř dvakrát tak dražšímu modelu Lumix GH3. Zapracovalo se zejména na videosekvencích, takže tu najdete progresivní Full HD video 1080p60, podporu externího mikrofonu, time-lapse záznamu, stop-animation videa a mnoho dalšího. Např. si tu našla cestu i Wi-Fi a dotykový plně otočný displej nemluvě o velmi bohatých možnostech konfigurace ovládání.


Panasonic Lumix G6


Fotoaparát dále podporuje bezdrátové blesky, je velmi rychlý, má i velký elektronický OLED hledáček. Nevýhodou je však proti modelu GH3 použití staršího snímače (z modelu GH2), který o něco více šumí a především jeho omezený dynamický rozsah ve světlech moc nepotěší. Další nevýhodou je nízká výdrž na baterie a trochu zvláštní podání zelené barvy v JPEGu, což je ale typický problém většiny fotoaparátů značky Panasonic. Tělo je k dispozici za 15 tisíc, na set se základním 14-42mm objektivem si připravte 18 tisíc. Set s powerzoomem 14-42mm vás vyjde na 22-23 tisíc a duální set 14-42 mm + 45-150mm pak na 23 tisíc.
 
 



Panasonic Lumix G5 (aktualita / recenze na DPreview)


I Lumix G5 je jedním z fotoaparátů, které jsme netestovali, má však několik zajímavých vlastností, kvůli kterým stojí za to o něm uvažovat. Je to jeden z nejlevnějších hledáčkových CSC fotoaparátů na trhu. Fotoaparát slibuje rychlé ostření a nový 16MPx snímač.


Panasonic Lumix G5


Ceny byly sníženy o více než 4 tisíce, a tak jej dnes v základním setu pořídíte za 11 tisíc Kč, zajímavá je volba dual setu 14-42mm s telezoomem 45-150 mm za 15 tisíc korun. Může vás potěšit i výklopný displej. Novinkou na trhu je nástupce Lumix G6, který má kvalitnější videosekvence, bezdrátové Wi-Fi připojení včetně podpory NFC, a to za cenu těla 15 tisíc korun.
 
 

Olympus PEN E-PL3 (aktualita / recenze na DPreview)


Olympus PEN E-PL3 se dostal do našeho přehledu díky velmi výhodným výprodejovým akcím, které jsou u Olympusu typické. Fotoaparát sice neprošel naším testem, ale testovali jsme sesterský model PEN E-P3 se 14-42mm II R objektivem, takže ohledně kvality snímků by neměly být žádné rozdíly. Samotný objektiv je nadprůměrný "seťák" s velmi dobrou kresbou, trochu jej trápí chromatická aberace na širších úhlech záběru, ale jinak jde o slušný kus "skla". Horší je to s čipem, tam 4/3" 12MPx senzor nestačí držet krok s dnešním standardem a fotoaparát se dobře cítí spíše za dobrého světla.


Olympus PEN E-PL3


Každopádně se nyní dostaneme k cenám fotoaparátu. Se základním 14-42mm objektivem jej lze sehnat za vynikajících 8000 Kč s DPH. S objektivem 12-50mm jste na 12 tisících korun (samotný tento objektiv stojí 10 tisíc, fotoaparát dostáváte téměř zdarma). Set 14-42mm + 40-150mm telezoomem vás vyjde na vynikajících 11 tisíc korun a set s ultrazoomovým 14-150mm objektivem pak 11 tisíc (jen tento objektiv sám o sobě stojí 15 tisíc, za fotoaparát navíc vám Olympus vlastně ještě doplatí čtyři tisíce korun!!!). Jednoduše řečeno, koupě E-PL3 je vynikající způsob, jak se dostat k objektivům pro Micro Four Thirds a skoro "zdarma" (někdy i více než zdarma) k tomu dostat i poměrně slušný fotoaparát.

 
Kompakty s pevnými objektivy


Fujifilm X100 (recenze)


Nový kompakt Fujifilm X100 se stal doslova hitem. Fujifilm jej nestíhal vyrábět, takový o něj byl zájem. Jak ukázala naše recenze, bylo to skutečně oprávněné. APS-C čip má sice dnes už trochu nižší (ale stále více než dostatečné) rozlišení 12 megapixelů a opravdu velmi nízkou hladinu šumu. I v JPEGu jste schopni dostat velmi kvalitní a detailní výsledky. Kvalitnímu čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad.

Fujifilm X100

Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým. Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také neuvěřitelně stylový design. Fotoaparát se dá ve výprodejích sehnat za 20.000 Kč s DPH. Zamrzí však vysoké množství chyb a nelogičností ve firmwaru (v nové verzi byly některé odstraněny, ale stále ne všechny). Lze se s nimi sžít a vzhledem k mnoha jiným výhodám přístroje mu toto rádi odpustíte. Do tohoto fotoaparátu se člověk přesto zamiluje, není však pro každého. Musí vám vyhovovat jeho zvláštní charakter. Nástupce X100S, který přináší nový X-Trans senzor z modelu X-Pro1, stojí 30.000 Kč s DPH.
 
 

Nikon Coolpix A (recenze)


Nikon Coolpix A rozhodně není fotoaparát pro každého, proto naše doporučení nelze brát jako vynikající hodnocení fotoaparátu pro velkou skupinu lidí. Fotoaparát je totiž poměrně drahý (25.000 Kč s DPH) a do značné míry může být nahrazen CSC fotoaparát s pancake objektivy za nižší ceny. Má však některé své velmi cenné body.


Nikon Coolpix A


Objektiv má 28mm ohniskovou vzdálenost a dobrou světelnost F2,8. Komu tedy takový široký úhel záběru vyhovuje, měl by zpozornit. Objektiv totiž kreslí velmi ostře a ve spolupráci s 16MPx APS-C CMOS snímačem s nízkým šumem, velkým dynamickým rozsahem a zejména díky absenci low-pass filtru dokáže Coolpix A v RAWu vykreslit tak neuvěřitelně detailní a ostré fotografie, až připomínají výsledky z čipů Foveon. Bohužel tu najdete neduhy jako je silná vinětace, slabší makro a podobně. Jednoduše řečeno, pokud jste cílová skupina daného fotoaparátu (28mm ohnisková vzdálenost, potřeba detailních snímků), pak pro vás bude Nikon Coolpix A velmi dobrým přístrojem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.