Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - únor 2011

23.2.2011, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v novém cyklu článků, který vám usnadní výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kapesních ultrazoomů je velmi žádaná díky rozměrům kompaktů a schopnostem dosahujícím téměř na pravé ultrazoomy. Navíc v poslední době ceny těchto přístrojů výrazně klesají a dobré modely se dají sehnat už kolem 5 000 Kč s DPH.


Canon PowerShot SX120 IS (recenze)


PowerShot SX120 IS je zvláštní přístroj. Přestože má spoustu malých chybiček jako je pomalost, vyšší aberace nebo počáteční 36mm ohnisko (nemá široký úhel záběru), má i spoustu velmi zajímavých vlastností, díky kterým rozhodně stojí za zvážení. Předně je to jeho cena, která se pohybuje kolem 3500 Kč s DPH. Fotoaparát nabídne 10× optický zoom a vynikající světelnost F2,8-4,3, tedy hodnoty, které konkurence může jen tiše závidět. Jsou to hodnoty přibližně o 0,5 EV lepší a vězte, že to není zas tak málo. K tomu máte k dispozici plně manuální ovládání (samozřejmě je k dispozici i automat), přičemž je použita irisová clona.



SX120 IS je tak jeden z nejlevnějších přístrojů, který vám něco podobného nabídne. Chcete-li se učit nastavovat expozici, zkoušet různé časové efekty, je SX120 IS jedním z nejlevnějších řešení a nebudete příliš strádat ani po stránce obrazové kvality. K dispozici je i optická stabilizace a solidní makro. Napájení zajišťují dvě AA baterie se solidní výdrží kolem 400 snímků. Videosekvence jsou pouze ve VGA rozlišení.
 
 

Samsung WB600/WB650 (recenze)


Dvojice oblíbených ultrazoomů Samsung WB600 a WB650 přináší 12MPx rozlišení (na 14MPx snímači) a výborný 15× optický zoom s optickou stabilizací. Rozsah ohnisek začíná na extrémně širokoúhlých 24 milimetrech, světelnost objektivu i jeho optické kvality jsou spíše průměrné. Fotoaparát potěší přítomností plně manuálního nastavení, a to s irisovou clonou až do hodnoty F12,5. Tak obrovský rozsah vám žádný jiný kompakt nenabídne. Stinnou stránkou je poněkud komplikovanější menu, možnosti nastavení vám to ale bohatě vynahradí. Makro je slušné, telemakro nadprůměrné. Kvalita obrazu je docela dobrá, šum sice silnější, ale s příjemnou strukturou.



Potěší velký 3,0" displej, který je u WB650 typu AMOLED s mnohem lepšími pozorovacími úhly a lépe vypadá i na slunci. WB650 má i velmi přesnou a rychlou GPS, jejíž provoz snižuje výdrž na baterii jen minimálně, do fotoaparátu lze nahrát mapy a vidět aktuální pozici. Přijatelné jsou i HD videosekvence. Cena kolem 4500 Kč s DPH za WB600 je lákavá. WB650 je o cca 1 000 Kč dražší.
 
 

Panasonic Lumix TZ8/TZ10 (recenze)


Malé kapesní ultrazoomy Panasonic jsou velmi populární a je k tomu důvod. Jejich objektiv Leica je jeden z nejlepší objektivů, který můžete nalézt nejen ve třídě ultrazoomů, ale u kompaktů vůbec. Má 12× optický zoom začínající na velmi širokoúhlých 25 milimetrech. Výhodou je i dobrá světelnost objektivu a velmi účinná optická stabilizace. Rozlišení činí 12 megapixelů (na 14MPx snímači stejně jako u Samsungu WB600 a WB650), obraz patří k tomu nejlepšímu ve třídě, nicméně za horšího světla s citlivostmi od ISO 400 včetně je odšumování příliš agresivní. Na nižších citlivostech je ale ve své třídě nepřekonatelný. Makro je dobré, HD video nadprůměrné, bohužel jen se standardní optickou stabilizací (není zde aktivní režim jako u HX5 a SX210 IS).



TZ10 má lepší LCD displej s vyšším rozlišením a GPS modul. Bohužel nejsou k dispozici mapy a rychlost obnovování s přesností pozice rovněž nepatří k nejlepším, byť s novým firmwarem se situace zlepšila. Potěší plně manuální nastavení, maximální clona je ale jen F6,3. Výhodou je, že clona je irisová a maximální expoziční čas dosahuje až 60 sekund, konkurence končí často jen na 15 sekundách. Cena modelu TZ8 jen lehce překračuje hodnotu 5000 Kč včetně daně, za TZ10 budete muset dát téměř 6500 Kč s DPH.

Panasonic nedávno představil nové modely TZ18 a TZ20. Ty jsme zatím netestovali, podle papírových specifikací se ale TZ20 může chlubit podstatně lepším videem s aktivním módem stabilizace. Bohužel má 14MPx čip z modelu FZ100, takže bude pravděpodobně opravdu velmi silně šumět (alespoň u FZ100 je šum opravdu velmi silný). Rozsah ohnisek se zvýšil, zhoršila se ale světelnost, jedno z největších lákadel modelů TZ8 a TZ10. Uvidíme, jak se projeví nové modely v testu, zatím to ale vypadá, že bude lepší koupě starších modelů TZ8 a TZ10, které jsou skutečně špičkové.
 
 

Sony Cyber-shot HX5 (recenze)


Cyber-shot HX5 disponuje 10MPx CMOS BSI snímačem (Exmor R CMOS), který potěší velmi rychlým sekvenčním snímáním (10 fps), podporou hardwarového HDR a multiexpozičními režimy. Fotoaparát pořídí šest snímků za sebou a sloučí je dohromady. Výsledkem je snímek s podstatně menším šumem. Trochu sice utrpí ostrost detailů, ale na druhou stranu zmizí neostrost pohybová. K dispozici je nicméně i optická stabilizace. Objektiv má 10× optický zoom od velmi širokoúhlých 25 milimetrů, nepotěší však špatná světelnost jinak docela kvalitního objektivu Sony G.



Kvalita obrazu ve dne patří jen k průměru, fotoaparát agresivně odšumuje. Za horšího světla se ale CMOS BSI snímač začíná ukazovat v lepším světle a šumí o trochu méně než CCD čipy. Díky multiexpozičním režimům je pak schopen pořizovat poměrně dobré snímky i za špatného světla (byť s poněkud slabými barvami). Hlavní výhodou fotoaparátu jsou opravdu vynikající Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 50 prokládaných snímcích za sekundu v AVCHD kodeku. Výhodou je aktivní stabilizace, takže klidně můžete s fotoaparátem jít a video bude stabilní (samozřejmě při klidné chůzi). K dispozici je i GPS, je ale trochu pomalejší.

Vedle automatiky najdete omezené manuální režimy (prioritní režimy zde chybí) a cloní se jen ND filtrem, jehož používání automatikou je někdy poněkud zbytečné. Automatika občas přepaluje, což je ale obvyklý jev u většiny kompaktů. Cena je 7000 Kč s DPH.
 
 

Canon PowerShot SX210 IS (recenze)


Přestože je Canon PowerShot SX210 IS zklamáním (podprůměrná ergonomie ovládání, zašuměné snímky, stín v rohu snímků od blesku), pro některé může být skvělou volbou. Tento přístroj totiž sice jako fotoaparát příliš nepotěší, ale jako videokamera naprosto září. Jeho HD videosekvence s rozlišením 1280×720 pixelů jsou opravdu vynikající a stejně jako Sony HX5 disponuje aktivní optickou stabilizací. Musí se vám už hodně třepat ruka, aby to na videu šlo poznat.



Trochu horší je to s datovým tokem videosekvencí, připravte si velké karty. Pokud chcete hlavně natáčet video, bude PowerShot SX210 IS vynikající volba. Pokud ale chcete hodně i fotit, raději zakotvěte u jednoho z předchozích přístrojů této kategorie. Cena je cca 6500 Kč s DPH.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.