Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - únor 2012

23.2.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Canon IXUS 220 HS (recenze)


Malý stylový kompakt Canon IXUS 220 HS je funkcemi nabitý fotoaparát za příjemnou cenu. Ta činí 4200 Kč s DPH a za tuto částku dostanete 5× optický zoom již od 24 milimetrů (velmi širokoúhlý záběr), 12MPx CMOS BSI snímač s podporou Full HD videa a dokonce zde najdete i dynamickou stabilizaci obrazu!





Kvalita obrazu patří k lehkému nadprůměru. Po stránce čipu je na tom fotoaparát docela dobře, snímky jsou poměrně detailní, i když původních vynikajících výsledků 10MPx CMOS BSI čipu nedosahuje. Objektiv bohužel pozlobí chromatickou aberací. Fotoaparát je velmi tenký, takže se vejde do každé kapsy.
 
 

Nikon Coolpix P300 (recenze)


S modelem Coolpix P300 Nikon příjemně překvapil. Fotoaparát to sice není dokonalý, ale jako pohotový a kompaktní zápisník poslouží dokonale. Vejde se do každé kapsy, přitom nabídne 12MPx rozlišení a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností F1,8 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším sice není žádný zázrak, ale stále lepší než u konkurence. Potěší i plně manuální nastavení expozice.





Mezi dobré vlastnosti patří i nadprůměrný LCD displej, velmi účinná stabilizace a dobrá výdrž na baterie. Mezi negativa patří dlouhé zpracování multiexpozičních režimů (HDR je hůře použitelné), a i když má fotoaparát Full HD video, kvůli poněkud lenivějšímu autofokusu nejsou tyto videosekvence tak přesvědčivé jako u konkurence. Zpracování obrazu je občas poněkud agresivní, ale i tak patří k tomu lepšímu. Cena přístroje je nyní velmi příjemných 5500 Kč s DPH. Poměr ceny a výkonu je tak opravdu hodně slušný. Objevila se i nová verze Coolpix P310, která je v podstatě tímtéž fotoaparátem s novým 16MPx čipem, funkčním tlačítkem Fn a dalšími detaily. Cena 7500 Kč s DPH jej ale odsouvá do "prozatím" zbytečné koupě. Raději si kupte levnější P300.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.